Γιατί η γάτα μου έγινε ξαφνικά τόσο τρυφερή;

Ναι ναι, όλοι μας έχουμε ακούσει αυτές τις ανυπόστατες φήμες ότι η γάτα είναι ένα πλάσμα ψυχρό, εγωιστικό που αδυνατεί να συνδεθεί και να προσφέρει αγάπη. Όλοι εμείς που έχουμε ζήσει με γάτες γνωρίζουμε φυσικά ότι αυτό δεν έχει καμία βάση. Μια γάτα μπορεί να είναι αρκετά τρυφερή και αγαπησιάρα μαζί μας και αυτό το έχουμε βιώσει βαθιά στο πετσί μας. 

Όμως συμβαίνει μερικές φορές κάτι αξιοσημείωτο! Μια γάτα ενώ μπορεί να είχε ένα ορισμένο επίπεδο σύνδεσης με το χούμαν της είναι πιθανό ξαφνικά να γίνει αρκετά παραπάνω τρυφερή και στοργική, κάτι που πολύ συχνά μπερδεύει τους χούμανς και συχνά τους αγχώνει κιόλας, μήπως κάτι κακό σύμβαίνει!

Στοργή vs Προσκόλληση

Αρχικά θα ήθελα να πω ότι είναι άλλο πράγμα η τρυφερότητα και η στοργή και άλλο η προσκόλληση! Μια γάτα είναι ικανή να εκφράζει και τα δύο αυτά διαφορετικά πράγματα. Η προσκόλληση έχει πολύ συγκεκριμένα σημάδια:

  • Σε ακολουθεί συνέχεια σε όλο το σπίτι
  • Μπλέκεται ανάμεσα στα πόδια σου
  • Γατζώνεται στα ρούχα σου ή ακόμη και στο δέρμα σου για να κρατηθεί πάνω σου
  • Εκδηλώνει διάφορα ηχητικά σήματα, με έντονους ρυθμούς
  • Δεν σε αφήνει να κάνεις εργασία στο λάπτοπ 
Αντίθετα η στοργή είναι κάτι τελείως άλλο. Αν μια γάτα δεν δείχνει καμία στοργή απέναντί σας ίσως τότε δεν έχετε μια ζεστή σχέση και αυτό ίσως να οφείλεται στο ότι σας φοβάται. Από την άλλη αν το παρακάνει στη στοργή, τότε συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο που είναι και αυτό προβληματικό! Τα σημάδια στοργής που μαρτυρούν μια υγιή σχέση συμβαίνουν συνήθως:
 
  • To πρωί όταν ξυπνάτε
  • Όταν γυρνάτε από τη δουλειά
  • Όταν πρόκειται να φάει
  • Όταν ειναι ώρα για παιχνίδι
Αν αυτά συμβαίνουν τότε είσαστε σε καλό δρόμο. Όμως τι συμβαίνει όταν η γάτα σας αρχίσει να εκδηλώνεται ξαφνικά πολύ έντονη στοργή και τρυφεράδα προς εσάς; Ποιοι είναι οι λόγοι γι’ αυτή τη συμπεριφορά; Ορίστε 5 πιθανές εκδοχές

5 λόγοι που μια γάτα εκδηλώνει αυξημένη τρυφερότητα προς εσάς

1. Αναζητεί την προσοχή σας

Μια γάτα μπορεί να αναζητεί την προσοχή σας για διάφορους λόγους. Η αυξημένη τρυφεράδα μπορεί να σχετίζεται με αυτή την αναζήτηση στοργής ιδίως αν συνδυάζεται και με καταστροφικές συμπεριφορές, ούρηση εκτός τουαλέτας (διάβαστε το σχετικό μου άρθρο εδώ – και βρείτε και τα καλύτερα απωθήτικα για γάτες που εμποδίζουν την ανεπιθύμητη ούρηση) ξύσιμο των επίπλων, κρύψιμο των πραγμάτων σας. 

Για να μάθετε περισσότερα για την συμπεριφορά αναζήτησης προσοχής της γάτας και τι πρέπει να κάνετε στη συγκεκριμένη περίπτωση διαβάστε το αναλυτικό μου άρθρο ακριβώς ΕΔΩ!

2. Ειναι αγχωμένη και νευρική

Μια γάτα μπορεί να είναι νευρική, αγχώδης φοβισμένη για διάφορους λόγους και ως αντίδραση σε αυτά να εκδηλώνει αυξημένη τρυφερότητα προς εσάς σε μια προσπάθεια να πάρει την επιβεβαίωσή σας ότι είναι ανασφαλές. 

Ένας δυνατός ήχος, ή ακόμη περισσοτερο ο ερχομός μιας άλλης γάτας στο σπίτι (πόσο μάλλον αν αυτή είναι επιθετική) μπορεί να είναι λόγοι που θα πυροδοτησουν το αγχος και την αύξηση της τρυφερότητάς της! 

ΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΦΕΡΕ Η ΚΟΥΒΕΝΔΑ: Πως να φέρω μια καινούρια γάτα στο σπίτι

3. Έχει ανασφαλή προσκόλληση σε εσάς

Εχουν γίνει παρα πολλές έρευνες για το πως συνδέεται η γάτα μαζί σας και μέχρι πρόσφατα πιστευόταν ότι μπορεί να συνδεθεί μόνο με ανασφαλή τρόπο μια γάτα με το χούμαν της.. όμως τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι μπορεί να υπάρχει και ασφαλής σύνδεση  μιας γάτας με τον χούμαν της, όταν αυτή γνωρίζει ότι εκείνος την αγαπάει και τη νοιάζεται και τη φροντίζει.

Όμως υπάρχει και η περίπτωση της ανασφαλούς σύνδεσης/προσκόλλησης και μια τέτοια κατάσταση είναι πολύ πιθανό να πυροδοτήσει την ξαφνική αύξηση της τρυφεράδας της γάτας. Οι πιο συχνοί λόγοι γι αυτο είναι τραύματα του παρελθόντος, η απουσία σταθερού προγράμματος.. γι’ αυτό και πολλοί ειδικοί προτείνουν τη θέσπιση ενός σταθερού ημερήσιου προγράμματος για να βοηθήσετε τη γατούλα να ξεπεράσει την ανασφάλεια

4. Είναι σε οίστρο ή έγκυος

Οι ορμονικες αλλαγες σε μια γάτα σε οίστρο ή εγκυμοσύνη ή και μετά τη γέννα μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη τρυφερότητα. Μια γάτα σε οίστρο μπορεί πχ να θέλει έντονα να βγει έξω και αν δεν την αφήσετε μπορεί να καταφύγει στην τρυφερότητα για να σας πείσει. Επίσης μια γάτα που μόλις γέννησε μπορεί να είναι τόσο εξουθενωμένη που μπορεί να καταφύγει και πάλι σε εσάς μέσω αυξημένης τρυφεράδας για να πάρει την επιβεβαίωση ότι είστε εκεί να την βοηθήσετε στην δύσκολη στιγμή που περνάει

ΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΦΕΡΕ Η ΚΟΥΒΕΝΔΑ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ - Εγκυμοσύνη Γάτας

εγκυμοσύνη γάτας

5. Δε νιώθει καλά σωματικά

Συχνά όταν μια γάτα είναι άρρωστη απομακρύνεται από τον χούμαν της. Όμως σε κάποιες περιπτώσεις συμβαίνει το αντίθετο.. τον πλησιάζει και θέλει χάδια και τρυφεράδα, σε μια αναζήτηση ανακούφισης για τον πόνο της. 

Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν η αρρώστια της γάτας είναι παροδική! 

Η δική σας γάτα έχει παρουσιάσει ποτέ τέτοια συμπτώματα; Εντοπίσατε την αιτία της συμπεριφοράς; Περιμένω τα σχόλιά σας!

Και ως την επόμενη φοράααα, να περνάτε φίνα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *