Τι θέλει να πει η γάτα όταν ''μιλάει'';

6 λόγοι γιατί η γάτα κάνει το ‘yowling’, το απόκοσμο ουρλιαχτό (+ΒΙΔΕΟ)

Οι γάτες παράγουν πολλούς και διαφορετικούς ήχους. Ορισμένοι ήχοι των αιλουροειδών είναι ευχάριστοι και παιχνιδιάρικοι για εμάς τους ανθρώπους, όπως  τα γουργουρητά και νιαουρίσματα. Άλλοι είναι ενοχλητικοί ή εντελώς ανησυχητικοί, όπως στην περίπτωση του ουρλιαχτού/γρυλίσματος της γάτας. Λοιπόν, γιατί οι γάτες κάνουν σα να ουρλιάζουν; Τι σημαίνει και το πιο σημαντικό, πώς σταματάει να ουρλιάζει η γάτα;

Πριν ξεκινήσουμε να συζητάμε αυτό το θέμα ας δούμε τους διάφορους ήχους που βγάζει μια γάτα! Θα τους βρείτε όλους στον παρακάτω σύνδεσμο: 

Ας προχωρήσουμε και ας βεβαιωθούμε ότι έχουμε καταλάβει για ποιον ήχο της γάτας μιλάμε! Δείτε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα στο βίδεο που ακολουθεί:

Ωραίαααα ως εδώ! Συνεχίζοντας θα ήθελα να ξέρετε ότι όταν η γάτα σας βγάζει οποιονδήποτε τύπο ήχου, σας μιλάει. Φυσικά, το πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι δεν μιλούν τη γατίσια γλώσσα. «Προσπαθούν να επικοινωνήσουν κάτι», λέει η Cynthia Karsten, DVM, κτηνίατρος για το Πρόγραμμα Ιατρικής Καταφυγίου Koret στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Davis, School of Veterinary Medicine’s Center for Companion Animal Health. «Πρέπει απλώς να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι είναι αυτό».

Για να εντοπίσετε τους λόγους για τους οποίους η γάτα ΄΄μιλάει” έντονα με αυτό το πολύ χαρακτηριστικό ουρλιαχτό, ενεργήστε σαν ντετέκτιβ. Για να καταλήξει κανείς στη σωστή απάντηση, πρέπει ν’ αποκλείει μία μία τις πιθανότητες για τις αιτίες που μπορεί να της το προκαλούν. Λάβετε υπόψιν τους παρακάτω λόγους και, στη συνέχεια, δείτε εάν η γάτα σας μπορεί να βιώνει έναν ή περισσότερους από αυτούς.

1. Μπορεί να πεινάει

Μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά οι γάτες κάνουν τα πάντα για να πετύχουν αυτό που θέλουν. Μια γάτα που ουρλιάζει στο πρόσωπό σας, θα σας κάνει να ξαναγεμίσετε το μπολ με φαγητό για να ηρεμήσετε κι οι δυο! Η πείνα είναι εύκολο να αποκλειστεί. Εάν η γάτα σας έχει άφθονο φαγητό και εξακολουθεί να ουρλιάζει, η πείνα μάλλον δεν είναι η αιτία. 

Μάθετε και γιατί πολλές γάτες πεινάνε.. συνέχεια εδώ

2. Μπορεί να θέλει να τραβήξει την προσοχή

Αν και οι γάτες έχουν τη φήμη ότι είναι απόμακρες και μοναχικές, μερικές γάτες χρειάζονται περισσότερη προσοχή από άλλες. Εάν λείπετε πολύ από το σπίτι τον τελευταίο καιρό ή δεν παίζετε ή δεν αγκαλιάζεστε με τη γάτα σας όσο συχνά το κάνατε, προσπαθήστε να τραβήξετε την προσοχή της και να δείτε αν θα σταματήσει να ”ουρλιάζει”.

Yowling: Γιατί οι γάτες κάνουν αυτόν τον ήχο;

3. Μπορεί να πονάει

Μια γάτα μπορεί να κάνει αυτόν τον περίεργο ήχο, όταν πονάει. Οι γάτες κρύβουν ενστικτωδώς τον πόνο τους, σχεδόν από οτιδήποτε μπορεί να τον προκαλεί, συμπεριλαμβανομένης της αρθρίτιδας, ενός τραυματισμού ή μιας ασθένειας. Αν θέλετε να αποκλείσετε τα ιατρικά-παθολογικά αίτια, ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να κάνει μια πλήρη φυσική εξέταση, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης αίματος για να βεβαιωθείτε ότι δεν συμβαίνει τίποτα κακό στη χνουδωτή φίλη σας και να την ελέγξετε για τυχόν πόνους, συμβουλεύει η Δρ Karsten. Επίσης προσθέτει, ότι ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει ευερεθιστότητα, η οποία εκδηλώνεται μ’ αυτό το χαρακτηριστικό ουρλιαχτό της γάτας.

Βρείτε εδώ μερικά ακόμη μυστικά σημάδια ότι η γάτα πονάει!

4. Μπορεί να έχει προβλήματα στη συμπεριφορά

«Αν τίποτα δεν φαίνεται ιατρικά μη φυσιολογικό και είναι ένα νεαρό ζώο, μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα συμπεριφοράς», λέει η Δρ. Karsten. «Κρατήστε ένα αρχείο καταγραφής όλων των δραστηριοτήτων της γάτας σας. Σημειώστε όταν συμβαίνει αυτό το ουρλιαχτό και προσπαθήστε να το συνδέσετε με κάποιου είδους αφορμή», τονίζει. Για παράδειγμα, εάν έχει συμβεί οποιαδήποτε αλλαγή στο σπίτι σας, όπως ένα νέο μωρό, ένας νέος συγκάτοικος ή μια πρόσφατη μετακόμιση ή διαζύγιο, η γάτα σας μπορεί να ουρλιάζει από το άγχος της αλλαγής. Επίσης, αν ουρλιάζει πάντα δίπλα στο ίδιο παράθυρο, ίσως απλούστατα να έρχεται και να την αναστατώνει μια αδέσποτη γάτα απ’ έξω!

Yowling: Τι είναι και γιατί συμβαίνει;

5. Μπορεί να έχει κάποιο ορμονικό πρόβλημα

«Το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό και πάντα γελάω, όταν το σκέφτομαι, είναι η περίοδος αναπαραγωγής τους», λέει η Δρ Karsten. «Όταν οι γάτες αναπαράγονται (εγκυμοσύνη γάτας), μπορούν να κάνουν πραγματικά δυνατούς και περίεργους ήχους που ενοχλούν τους ανθρώπους, αλλά είναι απολύτως φυσιολογικό γι’ αυτές». Εάν η γάτα σας δεν στειρωθεί, θα είναι πάντα ”ανήσυχη” ορμονικά και σωματικά. Συζητήστε με τον κτηνίατρό σας σχετικά με τη στείρωση της γάτας και δείτε αν αυτή θα ”θεραπεύσει” το ουρλιαχτό. Οι δικές μου αμπελοφιλοσοφίες περί του θέματος εδώ!

6. Μπορεί να βαριέται

Οι γάτες απαιτούν έναν ορισμένο βαθμό εμπλουτισμού ερεθισμάτων στο περιβάλλον τους, καθώς πλήττουν εύκολα – ειδικά μέσα σε ένα σπίτι που είναι ένα “κλειστό” περιβάλλον. Μια γάτα που ουρλιάζει μπορεί να είναι ο τρόπος της για να εκφράσει ότι είναι απογοητευμένη και βαριέται. 

«Είναι πραγματικά δύσκολο για τους γατογονείς να παρέχουν ένα περιβάλλον που να είναι διασκεδαστικό για τις γάτες μόνο σε εσωτερικούς χώρους, ειδικά αν πρόκειται για μια γάτα που έχει βγει έξω και μετά την φέρνουν μέσα», εξηγεί η Δρ. Karsten. «Κάποιες γάτες τα καταφέρνουν καλά με αυτό, αλλά πολλές όχι». Εάν πιστεύετε ότι η γάτα σας έχει λαχτάρα για την υπέροχη ύπαιθρο, σκεφτείτε να κατασκευάσετε ή να αγοράσετε ένα κατάλληλο catio, ώστε να μπορεί να περνάει χρόνο στην ύπαιθρο με ασφάλεια. Ή σκεφτείτε τη βόλτα με σαμαράκι – πως να μάθει η γάτα το σαμαράκι; Βρες εδώ!

Και βρείτε μπόλικες ιδέες για να μη βαριέται η γάτα μας εδώ!

7. Μπορεί να έχει άνοια

Εάν η γάτα σας είναι μεγαλύτερη σε ηλικία, η γνωστική δυσλειτουργία, γνωστή και ως άνοια, θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από όλους αυτούς τους περίεργους ήχους. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να την εξετάσει για να προσδιορίσει, εάν αυτή μπορεί να είναι η αιτία. «Αρχίζουν να μην καταλαβαίνουν πραγματικά τι συμβαίνει και μετά αρχίζουν να φωνάζουν», λέει η Δρ. Karsten. «Πολλές φορές, το ουρλιαχτό φαίνεται να συμβαίνει τη νύχτα. Προσπαθήστε να τις ταΐσετε ένα εξαιρετικά εύπεπτο γεύμα πριν τον ύπνο, ώστε να μην πεινάσουν, δημιουργήστε ένα χώρο χαλάρωσης γι’ αυτές τη νύχτα και αυξήστε τις δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να είναι κουρασμένες τη νύχτα».
Εάν αυτό το γουουλάρισμα της γάτας γίνεται όλο και πιο άσχημο, ώστε να επηρεάζει την ποιότητα ζωής της ή τη δική σας και δεν μπορείτε να προσδιορίσετε την ακριβή αιτία ή αφορμή, ζητήστε από τον κτηνίατρό σας μια παραπομπή σε έναν πιστοποιημένο κτηνίατρο. Εκείνος είναι πιθανότερο να είναι σε θέση να ανακαλύψει τη βασική αιτία του ουρλιαχτού και φυσικά με τη συνεργασία τη δική σας και της γάτας να επιλυθεί όσο πιο άμεσα γίνεται, εφόσον είναι αυτό εφικτό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *