Τι πρέπει να κάνω για να βρω το χαμένο σκύλο μου;

‘Χάθηκε ο σκύλος μου’ – 9 tips για να τον ξαναβρώ!

“Τσίτσοοο βοήθειαα!! Χάθηκε ο σκύλος μου”! Ψυχραιμία διάολε, θα βρούμε την άκρη! Η αλήθεια είναι ότι το σενάριο ενός χαμένου σκύλου, είναι ο χειρότερος εφιάλτης σχεδόν για κάθε σκυλογονιό! Με τόσους πιθανούς τρόπους με τους οποίους τα σκυλιά μπορεί να χαθούν, δεν είναι περίεργο ότι περίπου το ένα τρίτο όλων των σκύλων χάνονται κάποια στιγμή στη ζωή τους. Εάν ο σκύλος σας λείπει αυτή τη στιγμή, είναι απόλυτα κατανοητό να αισθάνεστε πανικό, άγχος ή φόβο. Η συμβουλή μου; Κάντε μια παύση, πάρτε μερικές βαθιές ανάσες και προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμοι. Η θετική νοοτροπία είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία για την αναζήτηση του σκύλου σας.

Έτσι, αν έχετε έναν χαμένο σκύλο, ξεκινήστε την αναζήτηση αμέσως για να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να τον βρείτε. Ο σκύλος σας μπορεί ακόμη και να επιστρέψει μόνος του, χρησιμοποιώντας τις μυρωδιές για να τον καθοδηγήσουν. Ακόμη και τα πιο εξημερωμένα σκυλιά, μπορούν να ταξιδέψουν μεγάλες αποστάσεις και να επιβιώσουν, αναζητώντας τροφή και νερό, μέχρι να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Παρακάτω ακολουθούν συμβουλές για σωστή αναζήτηση του χαμένου σκύλου σας, χωρίς να χάνετε πολύτιμο χρόνο!

Χάθηκε ο Σκύλος μου - Πως να τον βρω

1. Ελέγξτε πρώτα στο σπίτι

Εάν ο σκύλος σας λείπει, ελέγξτε πρώτα το σπίτι και το άμεσο περιβάλλον σας. Εάν ο σκύλος είναι φοβιτσιάρης, μπορεί να κρύβεται εκεί κοντά. Θα μπορούσε να έχει ”κολλήσει” κάπου; Ελέγξτε μέσα σε:
 • ντουλάπες
 • υπόστεγο/γκαράζ
 • πισίνα
 • αυτοκίνητα
 • υπόγειο/σοφίτα
 • κήπο και οπουδήποτε αλλού μπορεί να είναι ο τετράποδος φίλος σας.
Ζητήστε από φίλους ή συγγενείς να σας βοηθήσουν στην αναζήτηση. Φέρτε μαζί σας τις αγαπημένες λιχουδιές ή το παιχνίδι του για να τον δελεάσετε να εμφανιστεί. Τοποθετήστε τα βρώμικα ρούχα σας ή το κρεβάτί του έξω, για να τον προσελκύσετε, χρησιμοποιώντας γνωστές μυρωδιές.

2. Καλέστε και επαληθεύστε τα στοιχεία επικοινωνίας του μικροτσίπ του χαμένου σκύλου σας, εφόσον διαθέτει

Εάν έχετε τοποθετήσει μικροτσίπ στον σκύλο σας, βεβαιωθείτε ότι τα στοιχεία επικοινωνίας του είναι ενημερωμένα. Με αυτόν τον τρόπο, εάν κάποιος βρει τον σκύλο σας και τον φέρει σε κτηνίατρο ή καταφύγιο, το αναγνωριστικό μικροτσίπ μπορεί να σαρωθεί και να σας αναζητήσει στη βάση δεδομένων μικροτσίπ. Εάν τα στοιχεία επικοινωνίας σας είναι σωστά και όλα πάνε καλά, μπορεί να λάβετε μια κλήση, σε περίπτωση που βρεθεί ο χαμένος σκύλος σας. 

Επισκεφτείτε λοιπόν τον κτηνίατρό σας και βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας που έχει εξαφανιστεί,  έχει τα σωστά στοιχεία καταγεγραμμενα στο τσιπ του!

Θυμηθείτε, μόνο το 15% των σκυλογονιών, βρήκαν τον χαμένο σκύλο τους, χάρη σε ένα μικροτσίπ ή μια ετικέτα ταυτότητας. Δεν μπορείτε να βασιστείτε μόνο σε ένα μικροτσίπ για να βρείτε τον σκύλο σας – ωστόσο και αυτο το 15% δεν είναι διόλου αμεληταίο!

Τα μικροτσίπ δεν περιέχουν GPS ή άλλη τεχνολογία που θα σας βοηθούσε να παρακολουθείτε ή να εντοπίσετε τον σκύλο σας σε πραγματικό χρόνο. Η μόνη δουλειά ενός μικροτσίπ είναι να αναγνωρίσει τα στοιχεία ενός σκύλου που λείπει σε περίπτωση που χαθεί και βρεθεί. 

Το μοναδικό ακριβές εργαλείο στο οποίο μπορείτε να βασιστείτε και να σας δείχνει πού βρίσκεται ο σκύλος σας, είναι ο ιχνηλάτης σκύλου GPS. Αν θέλετε να αποκτήσετε ένα GPS για σκύλους κάντε κλικ εδώ!

χάθηκε ο σκύλος μου

3. Προσδιορίστε την ακτίνα αναζήτησής σας

Στη συνέχεια, προτού επεκτείνετε την αναζήτησή σας για τον χαμένο σκύλο αναρωτηθείτε:

 • Ο σκύλος χάθηκε κοντά στο σπίτι ή σε άγνωστη περιοχή;
 • Φοβήθηκε ο σκύλος από κάτι ή έψαχνε για μια περιπέτεια;
 • Υπάρχουν μέρη ή άνθρωποι κοντά που γνωρίζετε ότι ο σκύλος σας μπορεί να έχει πάει να επισκεφτεί;
 • Υπάρχουν κίνδυνοι κοντά, μέρη όπου το κατοικίδιο ζώο σας θα μπορούσε να κολλήσει ή να αντιμετωπίσει προβλήματα;
 • Πόσο μακριά πιστεύετε ρεαλιστικά ότι ο σκύλος σας θα μπορούσε να έχει ταξιδέψει, στον χρόνο που έχει χαθεί;
 • Είναι ο σκύλος σας δραστήριος και σε φόρμα, άρα είναι πιθανό να έχει τρέξει περισσότερο και πιο μακριά ή το αντίθετο;

Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να περιορίσετε την ακτίνα αναζήτησής σας και να κάνετε πιο έξυπνη αναζήτηση. Φυσικά, δε χρειάζεται  να βγάλετε βιαστικά συμπεράσματα που μπορεί να σας κάνουν να εγκαταλείψετε την αναζήτησή σας. Για παράδειγμα, μην υποθέσετε ότι ο σκύλος σας έχει πεθάνει ή έχει παγιδευτεί κάπου που δεν μπορείτε να τον βρείτε! ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΔΙΑΟΛΕ!

4. Αναζητήστε την περιοχή όπου χάθηκε ο σκύλος

Η αναζήτηση στο άμεσο περιβάλλον και σε μεγαλύτερη ακτίνα σε σχέση με το σημείο όπου χάθηκε ο σκύλος σας, θα αυξήσει τις πιθανότητες να τον βρείτε. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν στην αναζήτησή σας.

 • Φωνάξτε το όνομα του σκύλου σας ξεκάθαρα και ήρεμα. Δεν χρειάζεται να τρομάξετε περαιτέρω τον σκύλο σας, κάνοντας τον να νομίζει ότι είστε θυμωμένος.
 • Ζητήστε από την οικογένεια, τους φίλους, τους γείτονες ή άλλους κοντινούς σας ανθρώπους να σας βοηθήσουν στην αναζήτηση. Αν κάποιος άγνωστος βρει τον σκύλο σας, ζητήστε του να τηλεφωνήσει και να σας ενημερώσει πρώτα πριν τον πλησιάσει. Ένας άγνωστος που πλησιάζει έναν χαμένο σκύλο, θα μπορούσε να τον κάνει να φοβηθεί ακόμα περισσότερο.
 • Φέρτε καθαρές φωτογραφίες του σκύλου. Δείξτε τις σε γείτονες και σε άλλα άτομα που συναντάτε. Αφήστε τους ένα αντίγραφο της φωτογραφίας με τον αριθμό τηλεφώνου σας στο πίσω μέρος.
 • Ενώ όλοι είναι έξω για αναζήτηση, βεβαιωθείτε ότι τουλάχιστον ένα άτομο μένει σπίτι για να παραλάβει τον σκύλο σας, εάν επιστρέψει μόνος του.
 • Κρατήστε την πόρτα σας ανοιχτή. Εάν ο σκύλος σας χάθηκε στο σπίτι ή ενώ μένετε στο σπίτι ενός φίλου ή στο εξοχικό, φροντίστε να αφήσετε την πόρτα  του σπιτιού ανοιχτή, εφόσον αποφασίσει να επιστρέψει πίσω στο σπίτι του.
 • Φέρτε το αγαπημένο παιχνίδι ή λιχουδιά του. Οι σκύλοι μπορούν να ακολουθούν τις μυρωδιές για μίλια, οπότε τοποθετήστε την αγαπημένη τους κουβέρτα, κρεβάτι ή μασώμενο παιχνίδι έξω από την μπροστινή πόρτα του σπιτιού σας. Επίσης, φέρτε μαζί σας παιχνίδια και λιχουδιές κατά την αναζήτησή σας.
 • Επισκεφτείτε τις περιοχές που περπατήσατε πρόσφατα ή που περπατάτε συχνά με τον σκύλο. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι έχει επιστρέψει σε αυτές τις γνωστές περιοχές, καθώς σας ψάχνει.
 • Ρωτήστε τους ντόπιους αν έχει δει κάποιος τον σκύλο σας.  Ενώ ψάχνετε την περιοχή όπου χάθηκε ο σκύλος σας, ρωτήστε τους ανθρώπους που συναντάτε, αν έχουν δει τον σκύλο σας πρόσφατα. Αφήστε τον αριθμό τηλεφώνου σας μαζί τους σε περίπτωση που βρουν ή δουν τον σκύλο.
 • Εάν εξακολουθείτε να μην βρίσκετε τον σκύλο σας, επεκτείνετε την αναζήτησή σας στην ευρύτερη περιοχή. Οδηγήστε μέσα από τη γειτονιά για να καλύψετε περισσότερο έδαφος, εάν είναι απαραίτητο.
χάθηκε ο σκύλος μου

5. Αναφέρετε την εξαφάνιση του σκύλου σας και επικοινωνήστε με τα τοπικά καταφύγια

Καλέστε τα τοπικά καταφύγια ζώων, τα κέντρα διάσωσης κατοικίδιων ζώων  ή άλλες παρόμοιες οργανώσεις στην περιοχή σας, για να αναφέρετε την εξαφάνιση του σκύλου σας και να δείτε εάν κάποιος έχει ήδη παραδώσει τον σκύλο σας σε μία από αυτές τις εγκαταστάσεις.

6. Χρησιμοποιήστε το Facebook και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ανακοινώστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο σκύλος σας χάθηκε και συμπεριλάβετε τις ακόλουθες πληροφορίες στην ανάρτηση:

 • πολλές φωτογραφίες του σκύλου.
 • ημερομηνία και περιοχή που εθεάθη για τελευταία φορά.
 • πληροφορίες σχετικά με την ιδιοσυγκρασία του σκύλου σας – για παράδειγμα, αν είναι φιλικός ή φοβισμένος.
 • τα στοιχεία επικοινωνίας σας, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού τηλεφώνου σας.

Φροντίστε να κοινοποιήσετε τη δημοσίευση σε σχετικές ομάδες στο Facebook για χαμένα σκυλιά-κατοικίδια στην περιοχή σας.

7. Φτιάξτε και μοιράστε αφίσες

Φτιάξτε και εκτυπώστε αφίσες με τις πληροφορίες του σκύλου σας που μπορείτε να δημοσιεύσετε στη γειτονιά σας ή και στην περιοχή όπου χάθηκε ο σκύλος σας. Χρησιμοποιήστε μεγάλο χαρτί, εάν είναι δυνατόν, ώστε η αφίσα να είναι πιο ορατή. Μία καλή αφίσα χαμένου κατοικίδιου περιλαμβάνει:

 • Περιγραφή του σκύλου, συμπεριλαμβανομένων τυχόν ειδικών ή αναγνωρίσιμων χαρακτηριστικών.
 • Μια φωτογραφία του σκύλου.
 • Λεπτομέρειες από το λουράκι του.
 • Τελευταία γνωστή τοποθεσία.
 • Αριθμός ταυτότητας μικροτσίπ, αν υπάρχει.
 • Τα στοιχεία επικοινωνίας σας.
 • Λεπτομέρειες αμοιβής.

Στερεώστε τις αφίσες του χαμένου σκύλου σε όλους τους τηλεφωνικούς θαλάμους και στύλους στην περιοχή και φτιάξτε μια μεγάλη πινακίδα για να την τοποθετήσετε στην μπροστινή αυλή ή στην εξώπορτά σας. Κρεμάστε επίσης την αφίσα, σε πίνακες ανακοινώσεων, σε τοπικά καφέ, καταστήματα, κτηνιατρεία, pet shops, καταφύγια ζώων και νοσοκομεία ζώων.

8. Εξετάστε άλλες επιλογές για να βρείτε έναν χαμένο σκύλο

Αν ακόμα δεν έχετε βρει τον σκύλο σας που λείπει, ήρθε η ώρα να γίνετε δημιουργικοί. Αυτές οι ιδέες μπορεί να σας βοηθήσουν να φέρετε τον φιλαράκο σας στο σπίτι!

 • Πληρώστε για να δημοσιεύσετε για τον χαμένο σκύλο σας στην τοπική εφημερίδα ή το ραδιόφωνό σας.
 • Προσλάβετε έναν ντετέκτιβ κατοικίδιων ζώων ή έναν ειδικό ανταπόκρισης ζώων που λείπουν .
 • Προσφέρετε μια αμοιβή και να είστε (σχετικά) γενναιόδωροι.
 • Καλέστε ή επισκεφτείτε καταφύγια ζώων κάθε μέρα.
 • Χρησιμοποιήστε άλλους ιστότοπους και εφαρμογές για χαμένους σκύλους (υπαρχουν πολλα τέτοια γκρουπ πχ στο φέισμπουκ).
 • Προσλάβετε έναν εκπαιδευμένο σκύλο για να σας βοηθήσει να βρείτε τον δικό σας χαμένο σκύλο.
 • Κρεμάστε αφίσες του χαμένου σκύλου σας στον κτηνίατρο, σε περίπτωση που ο σκύλος σας έχει τραυματιστεί και τον φέρει ένας ευγενικός άγνωστος.
χάθηκε ο σκύλος μου

9. Μην τα παρατάς!

Μπορεί να είναι εύκολο να αποθαρρυνθείτε, εάν ο σκύλος σας εξαφανιστεί για σημαντικό χρονικό διάστημα. Αλλά πολλοί ανήσυχοι σκυλογονείς, όπως εσείς, ήταν στη θέση σας και τελικά επανενώθηκαν με επιτυχία ξανά με τα αγαπημένα τους σκυλάκια! Ανεξάρτητα από το αν χρειαστούν ώρες, μέρες, εβδομάδες ή μήνες, μην χάσετε την ελπίδα ότι μπορείτε και θα βρείτε τον σκύλο σας κάποια μέρα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *