Η γατα μου μου επιτεθηκε

Κρατάνε κακία οι γάτες ή ξεχνούν εύκολα;

Καλημέρα Τσιτσοακόλουθοι! Σήμερα η αναζήτησή μου γύρω από τις συμπεριφορές της γάτας με έφερε αντιμέτωπο με το εξής ερώτημα! Ας υποθέσουμε ότι κάνετε κάτι στη γάτα σας που την ενοχλεί! ΠΟΛΥ! Της σπάτε τα νεύρα κοινώς! Πως θα αντιδράσει εκείνη; Θα σας κρατήσει μουτράκλες για κανα δίμηνο, ή μέσα σε 5 λεπτά θα το ξεχάσει; Ή η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση; 

Λοιπόν, για να παρακολουθήσουμε αυτό το ποστ σωστά, ξεχναμε ό,τι ξέρουμε, ξεχνάμε όλες τις χουμανιστικές προκαταλήψεις μας και εξετάζουμε αποστασιοποιημένα την συμπεριφορά της γάτας, σε σχέση και με τις ιδιαιτερότητές της (της μνήμης της, των κόνσεπτ της κοκ)!  Είστε έτοιμοι; Άντε πάμε να δούμε που θα μας βγάλει και ετούτη η έρευνα!

Οι γάτες ξεχνούν και συγχωρούν;

Είναι σαν να σας βλέπω στα σχόλιά μου να λέτε “Άντε καλέ, η Λουλου μουλαρώνει και μου το κρατάει για μέρες”! Ε λοιπόν αυτό ίσως να είναι μια λάθος εντύπωση! Το έγκυρο “Applied Animal Science Behavior” εξέτασε την συμπεριφορά των μικρών αιλουροειδών και τις αντιδράσεις τους όταν αυτά ακινητοποιούνται παρά τη θέλησή τους πριν από ένα κτηνιατρικό χειρουργείο!Το εύρημα ήταν εντυπωσιακό διότι βρέθηκε ότι οι γάτες δεν απέφευγαν εκ των υστέρων αυτούς που τους εξανάγκασαν να μείνουν ακίνητες!

Οπότε μια μεμονωμένη δυσάρεστη εμπειρία δεν αρκεί για να σας κρατήσει η γάτα κακία για πολύ! 

Από την άλλη τα ένστικτα επιβίωσης κινητοποιούν τη γάτα και δεν είναι έκπληξη ότι οι γάτες, μια και έχουν πολύ καλή μνήμη – όπως είπαμε στο αναλυτικό μου άρθρο για τη μνήμη της γάτας ακριβώς ΕΔΩ – ειδικά όσον αφορά σωματικά ή ψυχολογικά τραύματα θα κάνουν ότι είναι γατίσιως δυνατό για να αποφύγουν την επανάληψη παρόμοιων εμπειριών! 

Αυτό είναι προφανές σε συμπλοκές μεταξύ δύο γατών καθώς οι γάτες θυμούνται ποιες γειτονιές έχουν φιλικές και εχθρικές γάτες. Αν μια γάτα δεχτεί επίθεση σε κάποιο δρόμο είναι πολύ πιθανό να αποφύγει αυτό το δρόμο σε μια εκδήλωση ενστίκτου αυτοσυντήρησης. Παρόμοια πράγματα συμβαίνουν και στη σχέση χούμαν-γάτας! Οι γάτες θυμούνται (και μάλιστα πολύ έντονα) το ποιος θα τους συμπεριφερθεί γλυκά και ευχάριστα και ποιος όχι! Η γάτα θα θέλει πολλές επαφές με αυτόν που της φέρθηκε όμορφα (ευχάριστα) και θα αποφύγει αυτόν που της φέρθηκε άσχημα!

πως να μην μυρίζει η άμμος της γάτας

Πως θα καταλάβω αν η γάτα μου είναι θυμωμένη μαζί μου/μου κρατάει κακία;

Οι γάτες μπορεί να ενοχληθούν πολύ εύκολα αν κάνετε κάτι αντίθετο με ό,τι θέλουν εκείνες. Χαρακτηριστική περίπτωση όταν ο πατέρας μπαίνει μπροστά μου και τις αυλόπορτας προς τον δρόμο-σκοτώστρα οπότε εγώ αποχωρώ καραενοχλημένη με τα αυτιά πίσω ενώ του σούρνω μερικά γαλλικά σε στιλ νιαούρισμα! 

Για να καταλάβετε πότε η γάτα σας τα έχει πάρει μαζί σας μελετήστε τη γλώσσα σώματός της – βρείτε πως ΕΔΩ – και εντοπίστε τα παρακάτω σημάδια:

Αν παρατηρήσετε τα παρακάτω σημάδια δώστε στη γάτα χώρο! Απομακρυνθείτε και αφήστε την να χαλαρώσει! Συλλογιστείτε γιατί την ενοχλήσατε και αποφύγετε τα ίδια λάθη στο μέλλον! 

Σε ετούτο το σημείο δείτε και μερικά ακόμη σημάδια ότι μια γάτα είναι θυμωμένη ΕΔΩ!

Πως είναι πιθανό να ενοχλήσω τη γάτα μου;

Καλώς ή κακώς κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα θα ενοχλήσετε τη γάτα σας με την συμπεριφορά σας! Αλλά όπως είπαμε αυτό δεν είναι καταδικαστικό! Γι’ αυτό μάλιστα είναι καλό να έχετε χτισει ένα γερό δεσμό μαζί της ώστε σε γενικές γραμμές να σας εμπιστεύεται και να ξέρει ότι αυτό ήταν απλώς μια ατυχής παρένθεση στην τρυφερή σχέση μεταξύ σας.. και να ηρεμήσει γρήγορα!

Σε ετούτο το σημείο να πούμε ότι δεν προκύπτει από πουθενά ότι οι γηραιές γάτες είναι πιο καλόβολες και γλυκές από τις νεώτερες! Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γηραίες γάτες ενοχλούνται πιο εύκολα – γιατί έχουν καταχωρήσει στη μνήμη τους πολύ περισσότερες δυσάρεστες εμπειριες!

Μερικά από αυτά που ενοχλούν τις γάτες σας είναι τα παρακάτω:

  • Το σήκωμά τους χωρίς να σας δώσουν πρώτα την άδειά τους – πολλές γάτες νιώθουν άβολα να τις σηκώνετε
  • Το άγγιγμα ευαίσθητου δέρματος, όπως η κοιλιά ή τα μαξιλαράκια στις πατούσες
  • Η πρόκληση φυσικού πόνου όπως όταν πατάτε την ουρά της
  • Το υπερβολικό χάδι
  • Η μετακίνηση επιπλων (βέβαια κάποιες γουστάρουν αυτές τις αλλαγές, νιώθουν ένα αέρα ανανέωσης)
  • Η εισβολή στην περιοχή της χωρίς να σας έχει προσκαλέσει
  • Η πρόκληση αχρείαστου θορύβου
  • Η ενόχληση της ενώ κοιμάται
  • Η αμέλεια στην καθαριότητα της αμμοδόχου της – παιδια, καθαρίζετέ την τουαλέτα της μια φορα την ημέρα και χρησιμοποιήστε μια άμμο που φτιάχνει τέλεια συσσωματώματα με τα περιττώματα όπως αυτή.
  • Το να μένει μόνη της για ώρες – εκτός των άλλων σκεφτείτε να τις δώσετε τη δυνατότητα παιχνιδιών όπως το περίφημο μπαλάκι που κινείται μόνο του με το οποιο  μπορεί αν παίξει όσο εσείς λείπετε – βρείτε το εδώ! Επίσης εξετάσετε την πιθανότητα να φέρετε μια δεύτερη γάτα στο σπίτι
  • Η απουσία ρουτίνας στη σίτιση και στο παιχνίδι – τι να κάνουμε ρε παιδια, το θέλουμε το εκλεκτό πατέ Lucky Lou – από τα αγαπημένα του Τσίτσου αυτό τον καιρό (βρείτε το σε προσφορά 5+1 εδώ) στις 06.35 το πρωί ακριβώς!
  • Η απουσία ερεθισμάτων – για να υπερκεράσετε αυτό το πρόβλημα διαβάστε ΑΥΤΟ
  • Η αδιαφορία σας όταν προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή σας – βρείτε 6 σημάδια ότι η γάτα επιζητεί την προσοχή σας ΕΔΩ

Ναι ναι, θα αναρωτιέστε τι ΔΕΝ την ενοχλεί.. ε δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί κάτι τέτοιο. Ξαναλέω όμως, μιλώντας πιο σοβαρά ότι η γάτα σας θα “σας το κρατήσει” μόνο όταν οι ενοχλητικές συμπεριφορές είναι πυκνές και επαναλαμβανόμενες! Μην αγχωθείτε δηλαδή αν μια φορά κάνετε κάτι που την ενοχλεί, δεν πρόκειται να σας το κρατήσει μανιάτικο!

Πως να ζητήσω συγνώμη από τη γάτα μου

Άντε και η γάτα σας έχει.. παρεξηγηθεί, τα έχει πάρει μαζί σας και σας βλέπει με μισό μάτι! Πώς να της ζητήσετε συγνώμη; Να πέσετε γονυπετείς; ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ, αυτά είναι ανοησίες που κάνουν οι χούμανς  μεταξύ τους! Τότε τι;

Αρχικά αφήστε της χώρο και χρόνο! Όσο η ενόχλησή της είναι έντονη θα το καταλαβαίνετε και στην συμπεριφορά της. Όταν αρχίσει να χαλαρώνει μπορείτε να δοκιμάσετε να ζητήσετε συγνώμη. Η φωνητική συγνώμη θα μπορούσε να λειτουργήσει – αλλά γι’ αυτό το λόγο φροντίστε να μιλάτε συνέχεια στη γάτα σας ώστε να αναγνωρίζει εύκολα τη φωνή σας. Αν της περάσει ο μεγάλος θυμός σας, τότε η γάτα θα ανταποκριθεί στην οικεία φωνή σας, που ζητάει συγνώμη!

Ωστόσο η συγνώμη πρέπει να είναι χαλαρή και ήρεμη! Όπως εξηγεί το ‘Animal Cognition’ οι γάτες ανταποκρίνονται στην ανθρώπινη φωνή και στις εκφράσεις του προσώπου! Αν είστε σε ενταση όσο ζητάτε συγνώμη, το όλο σχέδιο θα αποτύχει παταγωδώς! Σε ετούτο το σημείο διαβάστε την έρευνά μου για το αν η γάτα αναγνωρίζει τις εκφράσεις του προσώπου στον παρακάτω σύνδεσμο:

Ε και όταν πια η γατα σας φανεί να μαλακώνει, αδράξτε την ευκαιρία για να εδραιώσετε την εξομαλυνση των σχέσεών σας δίνοντας ένα τόνο.. πανηγυρικό, προσφέροντάς της μια έκτακτη κουταλιά από κάτι πραγματικά εξαιρετικό όπως πχ φιλετάκια ψαριού ή κρέατος – δοκιμάστε τα λαχταριστά ελληνικά Egeo ή τις πεντανόστιμες GranataPet Symphonie -, κάντε της ένα χαλαρωτικό χτένισμα (αν απολαμβάνει τα χτενίσματα) με μια καλή χτένα όπως τούτη, παίξτε μαζί της, κυνηγητό, κρυφτό, ή με το λέιζερ ή με το τίζερ κλπ κλπ!

Εεε ρε γλέντιαα!

Θα σας συγχωρήσει η γάτα για την πιθανή κακομεταχείρισή της;

Αν έχετε κακομεταχειρισθεί τη γάτα σας πολλές φορές η γάτα θα τραυματιστεί ψυχολογικά και θα βρίσκεται σε καθεστώς φόβου!

Τραυματικά γεγονότα (όπως έχουμε δει στο άρθρο για τη μνήμη της γάτας, που σας επισύναψα παραπάνω) καταχωρούνται στην μακρά μνήμη της γάτας και μένουν εκει για .. 10 χρόνια, δηλαδή πρακτικά για πάντα! Η γάτα δεν θα ξεχάσει ποτέ αλλά είναι αρκετά πιθανό να συγχωρήσει αν της δωθεί αρκετός χρόνος και μπόλικη αγάπη!

Μη νομίζετε άλλωστε ότι οι γάτες εξ αρχής θεωρούν τους ανθρώπους φιλικούς, οπότε πέφτει σε εσάς το βάρος να αποδείξετε ότι είστε φιλικοί – σε αυτό το σημείο να πω ότι όσο πιο νεαρή είναι μια γάτα είναι πιθανόν να είναι πιο καλόπιστη και θετικά προδιατεθειμένη απέναντί σας. Ωστόσο οι μεγαλύτερες γάτες, που είναι πιθανό να έχουν δεχτεί κακομεταχείριση από χούμανς στη ζωή τους είναι αρκετά καχύποπτες και γενικότερα προς τους ανθρώπους, ακόμη και αυτούς που έχουν αγαθές διαθέσεις – ειδικά αν κάτι τους φέρει στο νου κάποιον που τις κακομεταχειρίστηκε (ρούχα, κολώνια, τόνος φωνής κλπ)

Το να ξαναχτίσετε μια υγιή σχέση με τη γάτα απαιτεί να αφήσετε εκείνη να θέσει τους όρους. Που σημαίνει ότι πρέπει η ίδια να νιώσει ασφαλής και γεμάτη αυτοπεποίθηση! Αν είστε πρόθυμοι να ακολουθήσετε τους όρους της και για μεγάλο διάστημα της φέρεστε καλά είναι πολύ πιθανό να σας συγχωρήσει, χωρίς αυτό βέβαια να είναι απόλυτο!

Εδώ θα ήθελα να σας πω ότι αυτή η επιφυλακτικότητα της γάτας είναι ουσιαστικα μια μορφή στρες – διαβάστε τον σουπερ χρησιμο οδηγο μου για την διαχείριση του στρες εδω΄- ενώ σκεφτείτε την πιθανότητα να δώσετε στη γάτα σας πρόσβαση σε ψηλά σημεία όπως το εξαιρετικό κρεβατάκι παραθύρου – τσεκάρετέ το εδώ -, την χρήση των τεχνητών φερομονών Feliway – τσιμπήστε τις εδώ – και τo έλαιο φαρμακευτικής κάνναβης – εμείς χρησιμοποιούμε αυτό της NatureCan με εξαιρετικά αποτελέσματα -. Μπορείτε να το τσιμπήσετε εδώ και μην ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε τον κωδικό tsitsos20 για έκπτωση 20%!

Οι γάτες συγχωρούν άλλες γάτες;

Οι γάτες συχνά μαλώνουν μεταξύ τους! Μια και πρόκειται για χωροκτητικά πλάσματα (μάθε περισσότερα για το χωροκτητικό ένστικτο της γάτας ΕΔΩ) οι γάτες μαλώνουν πολύ συχνά για τα .. εδάφη τους! Είναι πολύ πιθανό δυο γάτες που ξεκίνησαν την καριέρα τους ως φίλες να καταλήξουν ορκισμένοι εχθροί! Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Μύκης και ο Μπίλης, που μεγάλωσαν μαζί, μέσα στα χάδια και τώρα όταν είναι κοντά είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να αρπαχτούν στα χέρια – στη φώτο βλέπετε στιγμές από περασμένα μεγαλειά.. 

Επίσης είναι πιθανό δυο γάτες από εχθροί να γίνουν ξανα φίλοι, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα! Το να συγχωρήσει μια γάτα μια άλλη εξαρτάται από το πόσο σοβαρή ήταν η μεταξύ τους διαμάχη. Συχνά οι αντιπαραθέσεις περιορίζονται σε εχθροπραξίες που βασίζονται στην γλώσσα του σώματος! Μην τις βλέπετε έτσι, οι γάτες είναι αρκετά πεισματάρικα πλάσματα και μια επιθετική συμπεριφορά βασισμένη στη γλώσσα του σώματος, μπορεί να εξοργίσει τη γάτα-δέκτη αυτής της συμπεριφοράς! Αν τώρα οι εχθροπραξιές καταλήξουν σε επώδυνες γρατζουνιές και δαγκωματιές η γάτα θα συγκρατήσει αυτή την πολύ δυσάρεστη εμπειρία.

Αν δυο γάτες είναι ήδη φίλες, τότε τα μικρομαλώματα θα ξεπεραστούν αρκετά εύκολα! Αν όμως δύο γάτες χωρίς καμία σχέση ξεκινήσουν την επαφή τους με μαλώματα είναι πολύ πιθανό να μην γίνουν ποτέ φίλες! Α μια και εφτασε εδώ η κουβένδα διαβάστε και το άρθρο μου που εξηγεί πότε δυο γάτες είναι πραγματικά φίλες ακριβώς ΕΔΩ!

Κάπου εδώ θα ήθελα και την δική σας εμπειρία γύρω από το θέμα; Επιβεβαιώνει τα παραπάνω λεγόμενα ή εσείς έχετε άλλες ιστορίες να διηγηθείτε;  Περιμένω τα αναλυτικά σας σχόλια εδώ! 

Και μέχρι την επόμενηηη φορά, γεια χαράααα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *