7 σημάδια ότι δύο γάτες είναι φίλοι

Ρίχνοντας μια προσεκτική ματιά στην γατοαυλή μου μπορεί κανείς να υποψιαστεί την ύπαρξη φιλικών σχέσεων μεταξύ των γατών, κάτι που εμένα προσωπικά με διαολίζει διότι εγώ δεν έχω καθόλου επαφές με άλλες γάτες και εύλογα με κυριεύει μια αίσθηση ανεπάρκειας, ανικανοποίητου! Αλλά μήπως είναι μόνο μια απατηλή εντύπωση ότι οι γάτες χτίζουν φιλικές σχέσεις όπως οι άνθρωποι; 

Θα γίνω επιστημονικός και θα δω το θέμα στη βάση του, ξεκινώντας τη μελέτη μου από τα άγρια αιλουροειδή και φτάνοντας σιγά σιγά στην οικιακή γάτα! 

Μπορούν οι γάτες να αναπτύξουν στ' αλήθεια φιλικούς δεσμούς;

Όπως γνωρίζετε ίσως υπάρχουν διάφορα αιλουροειδή όπως τα λιοντάρια τα οποία παρουσιάζουν μια σχετικά έντονη κοινωνική ζωή στα πλαίσια της οποίας είναι δυνατός ο σχηματισμός φιλικών δεσμών. Αυτό όμως δεν αποδεικνύει κάτι αν σκεφτούμε ότι άλλα αιλουροειδή, όπως τα λιοντάρια του βουνού, τα πούμα κλπ είναι ζώα που ζουν κατά βάση μόνα τους και μόνο σε συγκεκριμένες περιόδους του χρόνου συναντιούνται με άλλα με σκοπό κατά βάση την αναπαραγωγή! Ερχόμενοι ακόμη πιο κοντά στην οικιακή γατα, μελετώντας τους άμεσους προγόνους τις γάτες τους είδους Felis Silvestris, διαπιστώνουμε ότι και αυτές παρουσιάζουν ένα μοναχικό τρόπο ζωής.

Για να πάμε σε ότι κοντινότερο στην οικόσιτη γάτα. Κυρίες και κύριοι οι αδέσποτες γάτες ζουν και αυτές κατά βάση μοναχική ζωή εκτός αν οι συνθήκες διαμορφώνονται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να εντοπίζουν ένα σημείο με σταθερή παροχή ικανής ποσότητας τροφής, οπότε και δημιουργούνται μορφές κοινωνικής ζωής που θα μπορούσαν να ονομαστούν γατο-αποικίες! Σε αυτές οι γάτες κοιμούνται μαζί, κάνουν grooming η μια στην άλλη – περισσότερα εδώ – , και περνάνε πολλές ώρες στον ίδιο χώρο. Μάλιστα παρατηρείται ότι δημιουργούνται ιδιαίτερα στενές σχέσεις μεταξύ κάποιων από αυτών, σχέσεις που θα μπορούσαν να ονομαστούν φιλικές, το δίχως άλλο.

Ωστόσο οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι αν οι ευνοϊκες συνθήκες ανατραπούν και ο ανταγωνισμός για πόρους όπως τροφεί ενταθεί, τότε οι γάτες αργά η γρήγορα θα υιοθετήσουν και πάλι μοναχικούς τρόπους ζωής. 

Έτσι σε αντίθεση με τον άνθρωπο που συχνά οι αντίξοες συνθήκες συσπειρώνουν διάφορες ομάδες (αν και αυτό δεν είναι πάντα απαραίτητο) στις γάτες η αντιξοότητα συνήθως οδηγεί στη μοναχικότητα!

Έχοντας περιγράψει μεθοδικά όλα τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι οι οικόσιτες γάτες, που ζουν μέσα σε ένα σπίτι με ευνοϊκές συνθήκες, όπου η παροχή τροφής δεν διακόπτεται ουσιαστικά ποτέ, είναι ευλόγως αρκετά πρόθυμες για κοινωνικές σχέσεις με άλλες γατες αφού όμως ξεπεραστεί ο σκόπελος της αρχικής γνωριμίας που μπορεί να έχει μπόλικο δράμα, σύγκρουση και σασπένς! Για να φέρετε μια καινούρια γάτα στο σπίτι που έχει ήδη την δική του αρχόντισσα, κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

Τι συμβαίνει στην γατο-αυλή

Στην γατοαυλή υπάρχουν ξεκάθαρα φιλίες και συμπάθειες, όπως και κάποιες αντιπάθειες! Πως και συμβαίνει αυτό; Ακριβώς για τον λόγο που σας εξήγησα παραπάνω.. επειδή υπάρχουν αρκετοί πόροι σε αφθονία όπως φαγήτο (η εξαιρετική BARF της ελληνικής εταιρείας Voldog που σιτίζει τις γάτες μας εδώ και σχεδόν 20 μήνες), πολλές φωλιές σε στεγνά σημεία, με κουβερτούλες και αυτοθερμαινόμενα μαξιλάρια (βρείτε τα εδώ), άφθονο φρέσκο νερό (6 μπολάκια και ένα συντριβάνι – βρείτε το εδώ), μπόλικα παιχνίδια κλπ . Ο Μπίλης και ο Μύκης (ο μύκητας) ξεκίνησαν ως καρδιακοί φίλοι και τώρα όποτε βρίσκονται στον ίδιο χώρο πέφτουν συνεχεια ψιλές. Ο Κινέζος και η Τριποδέ είναι μια άλλη σχέση λατρείας, κυρίως από τη μεριά της Τριποδε, γιατί ο Κινέζος ειναι και βαρύς άνδρας και ώρες ώρες δεν θέλει πολλά πολλά – να σημειωθεί ότι η Τριποδέ δεν έχει ζεστές σχέσεις με καμία άλλη γάτα της αποικίας..

.. ένα μεγάλο ειδύλλιο προέκυψε από το πουθενά μεταξύ της Μπαλού και του Ασπρομαυρέ, ενώ εσχάτως ο Κινέζος και ο Αδόλφος κοιμούνταν αγκαλιά παρόλο που είχε προηγηθεί μια γερή κλωτσοπατινάδα… σε αυτό το σημείο να πούμε ότι η Μπαλού είναι η τσαπερδώνα που τα πάει καλά σχεδόν με όλους, μπορεί να ξαπλάρει μαζί με τον Ασπρομαυρέ, τον Κινέζο, τον Σκλαβενίτη, τον Αδόλφο ακόμη και την Ταζ (που είναι εν γένει όχι και πολύ έξω καρδιά). 

Ο Σκλαβής έχασε τους δυο αγαπημένους του μικρούς, Τσάρλι και Ρούμι από τη λοιμωδη περιτονιτιδα, αλλά δεν το έβαλε κάτω, συναναστρέφεται με διάφορους, όντας εξωστρεφής. Η Λούκε και η Μπάκιο, μάνα και κόρη, παραμένουν δεμένες και θα είναι έτσι ωσπου να πεθανουν μαλλον, ενώ στους πιο απομακρους της αποικίας βάλτε την Μεγάλη και την Μικρή Μανίτσα.. 

Για όσους δεν έχετε ιδέα ποιοι είναι όλοι αυτοί, ρίξτε μια ματιά ΕΔΩ.

Πως όμως καταλαβαίνουμε ότι δύο γάτες είναι φίλοι;

Ας μπούμε όμως επιτέλους στο προκείμενο του θέματος. Ποια είναι εκείνα τα σημάδια που δείχνουν ότι δυο γάτες είναι φίλοι;

1. Δυο γάτες που αναπτύσσουν φιλικούς δεσμούς τρίβουν τα σώματά τους και τα κεφάλια τους με κάθε ευκαιρία (νισάφι πια). Βλέπετε οι γάτες έχουν αδένες που εκλύουν φερομόνες ειδικά στο πρόσωπό τους και καθώς τρίβονται ανταλλάζουν αυτές τις φερομόνες καλλλιεργώντας μια αίσθηση ικανοποίησης στις γάτες-φίλους.

2. Δύο φιλικές γάτες που ευχαριστιούνται η μια την παρέα της άλλης θα καθίσουν η μια δίπλα στην άλλη και ίσως οι ουρές τους παίζουν μεταξύ τους, κάτι που βοήθαει και πάλι στην ανταλλαγή φερομονών.

3. Ο Δάμων και ο Φιντίας των γατών νιώθουν τόσο άνετα μεταξύ τους που μπορεί να κοιμηθούν ο ένας δίπλα στον άλλον. Μάλιστα η άνεση και η ασφάλεια που νιώθουν είναι τόσοι που μπορει΄να κοιμήθούν ακόμη και αγκαλιά, προσφέροντας ένα ασύγκριτα τρυφερο θέαμα.

4. Δύο γάτες που έχουν φιλικούς δεσμούς όταν συναντήσουν η μια την άλλη είναι πολύ πιθανό να υποδεχτούν η μια την άλλη αγγίζοντας τις μύτες τους σε μια χειρονομία που δηλώνει κάτι όπως “Γειαααα, τι νέα, πως πέρασες τη μέρα σου όσο ήμασταν μακριά;” Οι μυρωδιές από τις μύτες θα διηγηθούν στην κάθε γάτα τις περιπέτειες της άλλης όσο ήταν μακριά! Διαβάστε περισσότερα για το συγκεκριμένο θέμα στον παρακάτω σύνδεσμο:

5. Οι γάτες φίλοι μπορούν να παίζουν μεταξύ τους ξέροντας που είναι τα όρια. Δηλαδή δεν πρόκειται να ξεφύγει το παιχνίδι σε ουρλιαχτά και δυνατά χτυπήματα. Αυτού του είδους το παιχνίδι είναι επίσης τέλειο για εξάσκηση και για να ενταθούν οι δεσμοί μεταξύ τους!

6. Οι κοινές δραστηριότητες δυο γατών δεν σταματάνε εδώ. Συχνά θα παρατηρήσετε δύο γάτες με φιλικούς δεσμούς να κάνουν βόλτες μαζί, πάντα σε κοντινή απόσταση, αλλά και να αράζουν σε κάποιο σημείο και πάλι κοντά η μια στην άλλη. 

7. Δύο αληθινοί φίλοι δεν θα διστάσουν να καθαρίσουν με τη γλώσσα τους η μία την άλλη, με ζήλο, στογή και τρυφεράδα, ξεκινώντας συχνά από τα αυτιά και τα σημεία που μια γάτα δεν μπορει να καθαρίσει μόνη της και θα απλωθούν και σε άλλα σημεία. Απολαύστε και το σχετικό, συγκινητικό βίδεο, απευθείας από την γατοαυλή:

Τι να κάνω αν δύο γάτες έχουν βεντέτα μεταξύ τους;

Συχνά συμβαίνουν τέτοια προβλήματα σε γάτες τόσο εντός όσο και εκτός νοικοκυριού! Σε πρώτη φάση θέλουμε να πάψει η βεντέτα και το ατελείωτο ξυλίκι που μπορεί να αποβεί πολύ επικίνδυνο! Αν συμβεί αυτό, μην παραξενευτείτε αν καποια στιγμή τις δείτε ακόμη και .. αγκαλιά΄, σαν δυο φίλοι από τα παλιά!!  Μερικές ιδέες (ιδίως αν οι γάτες σας ζουν μέσα στο σπίτι) :

  • Ξανασυστήστε τις γάτες σας μεταξύ τους – βρείτε τον αναλυτικό μου οδηγό για το πως να το κανετε εδώ! Μην ξεχνάτε ότι μια μυρωδάτη, νόστιμη (αλλά παντα υγιεινή) κονσερβούλα όπως οι εξαιρετικές GranataPet Delicatessen (εσχάτως και πολύ οικονομικές στην συσκευασία των 800 γραμμαρίων – βρείτε τις εδώ -) πάντα δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για εκεχειρίες και συνάψεις συμφώνων κατάπαυσης του πυρός! Ιφ γιου νόου γουαρ α μιν!
  • Βάλτε Feliway Friends στην πρίζα και μεταδώστε τους μηνύματα αρμονίας – αν δεν γνωρίζετε το Feliway διαβάστε τα πάντα γι’ αυτό εδώ – και τσιμπήστε το εδώ
  • Δώστε τους CBD Oil για γάτες – εμείς χρησιμοποιούμε το έλαιο κάνναβης της NatureCan που μπορείτε να τσιμπήσετε εδώ – χρησιμοποιήστε και το εκπτωτικό κουπόνι tsitsos20 για έκπτωση 20%

Εσείς έχετε παρατηρήσει φιλικές σχέσεις μεταξύ των γατών σας; Ποια ειναι τα σημάδια που τις μαρτυρούν; Τα σχόλιά σας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *