7 σημάδια ότι δύο γάτες είναι φίλοι

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Ρίχνοντας μια προσεκτική ματιά στην γατοαυλή μου μπορεί κανείς να υποψιαστεί την ύπαρξη φιλικών σχέσεων μεταξύ των γατών, κάτι που εμένα προσωπικά με διαολίζει διότι εγώ δεν έχω καθόλου επαφές με άλλες γάτες και εύλογα με κυριεύει μια αίσθηση ανεπάρκειας, ανικανοποίητου! Αλλά μήπως είναι μόνο μια απατηλή εντύπωση ότι οι γάτες χτίζουν φιλικές σχέσεις όπως οι άνθρωποι; 

Θα γίνω επιστημονικός και θα δω το θέμα στη βάση του, ξεκινώντας τη μελέτη μου από τα άγρια αιλουροειδή και φτάνοντας σιγά σιγά στην οικιακή γάτα! 

Μπορούν οι γάτες να αναπτύξουν στ' αλήθεια φιλικούς δεσμούς;

Όπως γνωρίζετε ίσως υπάρχουν διάφορα αιλουροειδή όπως τα λιοντάρια τα οποία παρουσιάζουν μια σχετικά έντονη κοινωνική ζωή στα πλαίσια της οποίας είναι δυνατός ο σχηματισμός φιλικών δεσμών. Αυτό όμως δεν αποδεικνύει κάτι αν σκεφτούμε ότι άλλα αιλουροειδή, όπως τα λιοντάρια του βουνού, τα πούμα κλπ είναι ζώα που ζουν κατά βάση μόνα τους και μόνο σε συγκεκριμένες περιόδους του χρόνου συναντιούνται με άλλα με σκοπό κατά βάση την αναπαραγωγή! Ερχόμενοι ακόμη πιο κοντά στην οικιακή γατα, μελετώντας τους άμεσους προγόνους τις γάτες τους είδους Felis Silvestris, διαπιστώνουμε ότι και αυτές παρουσιάζουν ένα μοναχικό τρόπο ζωής.

Για να πάμε σε ότι κοντινότερο στην οικόσιτη γάτα. Κυρίες και κύριοι οι αδέσποτες γάτες ζουν και αυτές κατά βάση μοναχική ζωή εκτός αν οι συνθήκες διαμορφώνονται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να εντοπίζουν ένα σημείο με σταθερή παροχή ικανής ποσότητας τροφής, οπότε και δημιουργούνται μορφές κοινωνικής ζωής που θα μπορούσαν να ονομαστούν γατο-αποικίες! Σε αυτές οι γάτες κοιμούνται μαζί, κάνουν grooming η μια στην άλλη, και παιρνάνε πολλές ώρες στον ίδιο χώρο. Μάλιστα παρατηρείται ότι δημιουργούνται ιδιαίτερα στενές σχέσεις μεταξύ κάποιων από αυτών, σχέσεις που θα μπορούσαν να ονομαστούν φιλικές, το δίχως άλλο.

Ωστόσο οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι αν οι ευνοϊκες συνθήκες ανατραπούν και ο ανταγωνισμός για πόρους όπως τροφεί ενταθεί, τότε οι γάτες αργά η γρήγορα θα υιοθετήσουν και πάλι μοναχικούς τρόπους ζωής. 

Έτσι σε αντίθεση με τον άνθρωπο που συχνά οι αντίξοες συνθήκες συσπειρώνουν διάφορες ομάδες (αν και αυτό δεν είναι πάντα απαραίτητο) στις γάτες η αντιξοότητα συνήθως οδηγεί στη μοναχικότητα!

Έχοντας περιγράψει μεθοδικά όλα τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι οι οικόσιτες γάτες, που ζουν μέσα σε ένα σπίτι με ευνοϊκές συνθήκες, όπου η παροχή τροφής δεν διακόπτεται ουσιαστικά ποτέ, είναι ευλόγως αρκετά πρόθυμες για κοινωνικές σχέσεις με άλλες γατες αφού όμως ξεπεραστεί ο σκόπελος της αρχικής γνωριμίας που μπορεί να έχει μπόλικο δράμα, σύγκρουση και σασπένς!

Πως όμως καταλαβαίνουμε ότι δύο γάτες είναι φίλοι;

1. Δυο γάτες που αναπτύσσουν φιλικούς δεσμούς τρίβουν τα σώματά τους και τα κεφάλια τους με κάθε ευκαιρία (νισάφι πια). Βλέπετε οι γάτες έχουν αδένες που εκλύουν φερομόνες ειδικά στο πρόσωπό τους και καθώς τρίβονται ανταλλάζουν αυτές τις φερομόνες καλλλιεργώντας μια αίσθηση ικανοποίησης στις γάτες-φίλους.

2. Δύο φιλικές γάτες που ευχαριστιούνται η μια την παρέα της άλλης θα καθίσουν η μια δίπλα στην άλλη και ίσως οι ουρές τους παίζουν μεταξύ τους, κάτι που βοήθαει και πάλι στην ανταλλαγή φερομονών.

3. Ο Δάμων και ο Φιντίας των γατών νιώθουν τόσο άνετα μεταξύ τους που μπορεί να κοιμηθούν ο ένας δίπλα στον άλλον. Μάλιστα η άνεση και η ασφάλεια που νιώθουν είναι τόσοι που μπορει΄να κοιμήθούν ακόμη και αγκαλιά, προσφέροντας ένα ασύγκριτα τρυφερο θέαμα.

4. Δύο γάτες που έχουν φιλικούς δεσμούς όταν συναντήσουν η μια την άλλη είναι πολύ πιθανό να υποδεχτούν η μια την άλλη αγγίζοντας τις μύτες τους σε μια χειρονομία που δηλώνει κάτι όπως “Γειαααα, τι νέα, πως πέρασες τη μέρα σου όσο ήμασταν μακριά;” Οι μυρωδιές από τις μύτες θα διηγηθούν στην κάθε γάτα τις περιπέτειες της άλλης όσο ήταν μακριά!

5. Οι γάτες φίλοι μπορούν να παίζουν μεταξύ τους ξέροντας που είναι τα όρια. Δηλαδή δεν πρόκειται να ξεφύγει το παιχνίδι σε ουρλιαχτά και δυνατά χτυπήματα. Αυτού του είδους το παιχνίδι είναι επίσης τέλειο για εξάσκηση και για να ενταθούν οι δεσμοί μεταξύ τους!

6. Οι κοινές δραστηριότητες δυο γατών δεν σταματάνε εδώ. Συχνά θα παρατηρήσετε δύο γάτες με φιλικούς δεσμούς να κάνουν βόλτες μαζί, πάντα σε κοντινή απόσταση, αλλά και να αράζουν σε κάποιο σημείο και πάλι κοντά η μια στην άλλη. 

7. Δύο αληθινοί φίλοι δεν θα διστάσουν να καθαρίσουν με τη γλώσσα τους η μία την άλλη, με ζήλο, στογή και τρυφεράδα, ξεκινώντας συχνά από τα αυτιά και τα σημεία που μια γάτα δεν μπορει να καθαρίσει μόνη της και θα απλωθούν και σε άλλα σημεία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακόμη δεν με κάνατε Follow στο Facebook; Ποτέ δεν είναι αργά!