Γάτα Σαβάνας

Αν υπάρχει ένα πλάσμα που μπορεί να ζήσει κάπως όμορφα ως οικόσιτο ζωό και να θυμίζει πολύ έντονα τα άγρια αιλουροειδή αυτό είναι δίχως άλλο η Γάτα Σαβάνας, μια από τις πιο εξωτικές ράτσες γάτας. Η Γάτα Σαβάνας προήλθε από διασταύρωση της Αφρικάνικης Αγριόγατας Σερβάλ με οικόσιτη γάτα, ενώ επόμενες γενιές της γάτας Σαβάνας προέκυψαν από διασταυρώσεις των αρχικών απογόνων με άλλες φυλές όπως Όσικατ ή οι Αιγυπτιακές Μάου. Διακαής πόθος πολλών, η γάτα Σαβάνας θα κεντρίζει πάντα το ενδιαφέρον των απανταχού γατολατρών.

Γάτα Σαβάνας - Εμφάνιση

Πολύ μεγάλη επίδραση στην εμφάνιση της γάτας Σαβάνας έχει ξεκάθαρα ο άγριος πρόγονός της, η αγριόγατα Σερβάλ που κάνει τις γάτες Σαβάνας να είναι από τις μεγαλύτερες οικόσιτες γάτες, όντας ψηλές με μακρύ σώμα, που παραπέμπει σε μεγαλύτερα αιλουροειδή αν και το βάρος της δεν ξεφεύγει τόσο πολύ. Στις πρώτες γενιές γάτας Σαβάνας το βάρος ήταν πιο μεγάλο από αυτών των συνηθισμένων γατών μεταξύ 4.5 και .. 11 (!!) κιλά όμως οι επόμενες γενιές (μετά από διασταυρώσεις με άλλες φυλές) το βάρος κυμαίνεται μεταξύ 3.5 και 7.5 κιλά (που είνα πολύ πιο κοντά στους μέσους όρους των συνηθισμένων γατών. 

Επίσης τα χαρακτηριστικά της αγριόγατας κάνουν την εμφάνισή τους πολύ πιο έντονα στις πρώτες γενιές Γάτας Σαβάνας ενώ εξασθενούν στις επόμενες γενιές! Εκτός από το μεγάλο υψηλό σώμα η γάτα Σαβάνας διακρίνεται για τις ευδιάκριτες αυτάρες της και τα χαρακτηριστικά εξωτικά στίγματα στη γούνα. 

Γάτα Σαβάνας - Χαρακτήρας

Οι γάτες Σαβάνας φημίζονται για την αφοσίωσή τους και είναι πολύ πιθανό να ακολουθούν παντού τον χιουμανιστικό τους φίλο. Επίσης είναι ικανές να μάθουν να παίζουν fetch. Έχουν περιγραφεί πολλές περιπτώσεις γατών Σαβάνας που είναι κοινωνικές και φιλικές ενώ άλλες δεν νιώθουν άνετα στην παρουσία ξένων και κάνουν “χουυυυυ” ή κρύβονται – περίπου ότι συμβαίνει και με τις υπόλοιπες γάτες!

Και πάλι οι πρώτες γενιές γάτας Σαβάνας αποδείχτηκαν πιο φοβισμένες και επιφυλακτικές από ότι οι επόμενες. Να σημειωθεί ότι η φυσική ροπή προς το φόβο αν δεν διορθωθεί στα πρώιμα στάδια ζωής της γάτας θα την κρατήσει μέχρι την ενηλικίωση.

Γάτα Σαβάνας - Ιστορία

Στις 7 Απριλίου του 1986 η Τζούντι Φρανκ διασταύρωσε μια αρσενική Σερβάλ με μια γάτα Σιάμ και κάπως έτσι γεννήθηκε η πρώτη γάτα Σαβάνας, που ονομάστηκε.. Σαβάνα. Το 1996 ο Πάτρικ Κίλι και η Τζόις Σρουφ έγραψαν την πρωτότυπη έκδοση των στάνταρ της Φυλής Γάτα Σαβάνας που έγινε αποδεκτή απο την TICA (The International Cat Association). Αν και η Γάτα Σαβάνας μπορεί να έχει διάφορα χρώματα και μοτίβα, επίσημα δεκτά γίνονται μόνο οι κηλιδωτές γάτες Σαβάνας με συγκεκριμένους χρωματισμούς. 

Γάτα Σαβάνας - Υγεία / Περιποίηση

Ένα πρόβλημα που προκύπτει συχνά στις γάτες Σαβάνες είναι η υπερτροφική καρδιομυοπάθεια, κάτι που συναντάται και στις άγριες Σερβάλ που ίσως είναι αυτές που μεταβίβασαν αυτή την τάση στις Γάτες Σαβάνας. 

Επίσης έχει παρατηρηθεί στις Σερβάλ ότι έχουν μικρότερα ήπατα σε σχέση με το μέγεθός τους και αυτός είναι ίσως ένα ακόμη χαρακτηριστικό που μεταβιβάστηκε στις γάτες Σαβάνας χωρίς όμως να προκαλεί ιδιαίτερες συνέπειες.

Πολλοί εκτροφείς ισχυρίζονται ότι οι Γάτες Σαβάνας δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα ούτε έχουν συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες ενώ άλλοι λένε ότι η διατροφή της δεν πρέπει να έχει σιτηρά ή υποπροϊόντα (αν θέλετε την ταπεινή μου άποψη αυτό πάνω κάτω ισχύει για όλες τις γάτες). Πολλοί εκτροφείς προκρίνουν την ωμή διατροφή με τουλάχιστον 32% πρωτεϊνη. Επίσης οι γάτες Σαβάνας χρειάζονται περισσότερη ταυρίνη από τις συνηθισμένες γάτες – μια λύση γι’ αυτό είναι τα συμπληρώματα ταυρίνης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ - Γάτα Σιάμ

Γάτα Σαβάνας - Περίεργα Facts

  • Η ικανότητα άλματος για τις γάτες Σαβάνας είναι αξιοσημείωτη (μέχρι 2.5 μέτρα) κάτι αναμενόμενο ως απευθείας της ασυναγώνιστης στο άλμα Σερβάλ. 
  • Οι γάτες Σαβάνας δεν φοβούνται το νερό και μπορεί να κάνουν μπάνιο ενώ αν βρουν ένα δοχείο με νερό ίσως να μην ησυχάσουν αν δεν το χύσουν όλο!
  • Έχουν εξαιρετική ικανότητα να ανοίγουν πόρτες, ψυγεία κλπ
  • Το κόστος για αγορά μιας γάτας Σαβάνας μπορεί να είναι τεράστιο από 1000 ως 20000 (!!!) ευρώ.
  • Οι γάτες Σαβάνας εκτιμούν τη βόλτα και μπορούν να διδαχθούν να φορούν σαμαράκι

Γάτα Σαβάνας - Γκαλερία

Υ.Γ.: Περισσότερα για τη γάτα Σαβάνας εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *