Αγριόγατα Σερβάλ – 10 πράγματα που δεν γνωρίζατε γι’ αυτήν

Ένα υπέροχο αιλουροειδές από αυτά τιμούν την οικογένεια της γάτας είναι το δίχως άλλο η αγριόγατα Σερβάλ (leptailourus serval), μια αγριόγατα που ακμάζει στις σαβάνες της Αφρικής. Βλέποντάς την και παραβλέποντας τα πανήψυλα πόδια της κάποιος μπορεί να μπέρδευε τη Σερβάλ με μικρή λεοπάρδαλη. 

Είναι ζώα μοναχικά που ζουν ως 10 χρόνια στη φύση και 20 σε συνθήκες αιχμαλωσίας ενώ το βάρος τους κυμαίνεται από 7 ως 20 κιλά! Με τα πανήψηλα πόδια τους αναπτύσσουν ταχύτητες ως 80 χιλιόμετρα την ώρα (η γάτα αγγίζει τα 48 χιλιόμετρα την ώρα) κάτι που τις καθιστά εξαιρετικούς θηρευτές τρκτικών. Φυσικά τα Σερβάλ έχουν πάρα πολλές ιδιαιτερότητες που τα καθιστούν μοναδικά και με έκαναν να τα ερωτευτώ. 

Ας δούμε 10 απίστευτα πράγματα για την αγριόγατα Σερβάλ.

1. Τα Σερβάλ έχουν τα μεγαλύτερα πόδια από κάθε άλλο αιλουροειδές

Τα Σερβάλ έχουν τα μεγαλύτερα πόδια από κάθε άλλο αιλουροειδές πάντα σε σχέση με το ύψος τους και σε συνδυασμό με το επιμηκυσμένο λαιμό τους κερδίζουν το προσωνύμιο “η γάτα-καμηλοπάρδαλη”). Το μεγάλο μήκος των ποδιών οφείλεται στην επιμήκυνση του μετατάρσιου

2. Τα Σερβάλ έχουν τα μεγαλύτερα αυτιά από κάθε άλλο αιλουροειδές

Τα Σερβάλ είναι τα αιλουροειδή με τα ψηλότερα αυτιά, σχήματος οβάλ και είναι μαύρα από πίσω ενώ έχουν ένα ξεκάθαρο λευκό σημάδι. Αν οι άνθρωποι είχαν αυτιά αναλογικά τόσο μεγάλα όσο των Σερβάλ αυτά θα ήταν στο μέγεθος πιάτων φαγητού.

Τα αυτιά των Σερβάλ λειτουργούν σαν ραντάρ για τον εντοπισμό του φαγητού τους

3. Τα Σερβάλ πηδάνε πολύ ψηλά

Αν και το ύψος (ως τους ώμους) τους δεν ξεπερνάει τα 66 εκατοστά τα Σερβάλ είναι ικανά για κάθετα άλματα της τάξης των 3 μέτρων, βασισμένα κυρίως στα πανήψηλα πόδια τους!

Αν ο άνθρωπος είχε ανάλογη ικανότητα άλματος θα κατόρθωνε να έκανε άλματα ύψους 7 μέτρων!

4. Τα Σερβάλ επικοινωνούν μέσω της ούρησης

Αυτή η συμπεριφορά μας είναι γνώριμη από τις γατούλες μας άλλά τα Σερβάλ του δίνουν και καταλαβαίνει! Και τα αρσενικά και τα θηλυκα μαρκάρουν την περιοχή τους (χωροκτητικά πλάσματα και αυτά) ψεκάζοντας σε δένδρα και θάμνους – βεβαίως χρησιμοποιούν και τα νύχια τους και τους αδένες στα μάγουλα και το κεφάλι τους για να μαρκάρουν με τα αρώματά τους τις περιοχές τους σαν σωστές γάτες που σέβονται τον εαυτό τους. Μάλιστα τα αρσενικά περνούν σε άλλο επίπεδο ψεκάζοντας μέχρι 46 φορές την ώρα! Ο καταμετρημένος πρωταθλητής ψεκάσματος μάλιστα ψέκασε 566 φορές σε 4 ώρες καθώς ακολουθούσε ένα θηλυκό Σερβάλ! Απίστευτες αντοχές!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Περί χωροκτητικότητας

5. Τα Σερβάλ γουργουρίζουν

Μπορεί να είναι άγριες γάτες ωστόσο δεν παραλείπουν να γουργουρίζουν.. και να γρυλίζουν και να ουρλιάζουν και να κάνουν συριγμούς (hissing) και να στριγγλανε (vowling) αλλά και να .. “τιτιβίζουν” (το γνωστό σε όλους chirping που συναντάμε και στη γάτα όταν κλειδώνει με το βλέμμα ένα υποψήφιο θύμα)

6. Τα Σερβάλ πιάνουν πουλιά στον αέρα

Εξαιτίας της εξαιρετικής ικανότητας για άλματα τα Σερβάλ καταφέρνουν με κάθετα άλματα να πιάσουν πουλιά στον αέρα, κυριολεκτικά. Μάλιστα το πιάσουμε γίνεται κάνοντας “παλαμάκια” με τα δυο μπροστινά τους πόδια. 

7. Τα Σερβάλ εντοπίζουν τα θηράματά τους από ψηλά

Λόγω των πανήψυλων ποδιών τους τα Σερβάλ είναι αρκετά ψηλά και αξιοποιούν αυτό το πλεονέκτημα για να παρατηρούν από ψηλά τις κινήσεις μέσα στη μέτρια βλάστηση της Σαβάνας και να εντοπίσουν υποψήφια θηράματα τα οποία δεν βλέπουν καν (αντιλαμβάνονται την κίνησή τους από την κίνηση του χορταριού αλλά και από τον ήχο που κάνουν τα υποψήφια θύματα) μέχρι να επιχειρήσουν το τελικό τους χτύπημα σε αυτά.

8. Ta Σερβάλ είναι εξαιρετικοί κυνηγοί

Τα Σερβάλ εξαιτίας των σπάνιων ικανοτήτων τους (αυτιά-ραντάρα, μεγάλα πόδια, ικανότητα στα άλματα, κοφτερή ακοή) έχουν εξαιρετικό ποσοστό επιτυχία στα κυνήγια τους που αγγίζει το 50%

9. H γούνα τους λειτουργεί ως καμουφλάζ

Η κηλιδωτή γούνα τους είναι εξαιρετικά χρήσιμη γιατί τους επιτρέπει να κρύβονται και να μην γίνονται αντιληπτά από τα θηράματά τους, ενώ τα έχουν βάλει στο μάτι και ταυτόχρονα να ξεγελούν τους θηρευτές τους, διάφορα μεγάλα σαρκοφάγα (συμπεριλαμβανομένων μερικών από τα μεγάλα αιλουροειδή της Σαβάνας)

10. H Γάτα Σαβάννας είναι απόγονος της Σερβάλ

Η πανέμορφη Γάτα Σαβάνας προέκυψε από διασταύρωση της αγριόγατας Σερβάλ με οικόσιτη γάτα!

ΓΚΑΛΕΡΙΑ

Τελικά αυτή η αγριόγατα δεν διαφέρει και τόσο από τις μικρές γουνόμπαλες που πασαγυρίζουν ανάμεσα στα πόδια σας, στο σαλόνι του σπιτιού, γουργουρίζουν, χοροπηδούν, μαρκάρουν το κρεβατάκι τους με τα πατουσάκια τους κοκ! 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *