Παιδικοί σταθμοί για γάτες

.. γράφει ο Θεόδωρος Λιάκος, Βιολόγος MSc

Την έβλεπα τη μία μέρα να θηλάζει και να φροντίζει τρία, την άλλη πέντε και την παράλλη έντεκα. Έντεκα νεογέννητα γατάκια μάλιστα! Μετά όμως είδα κι άλλη ενήλικη να παίρνει θέση στο πόστο και πιο ύστερα άλλη μια. Αλλαγή βάρδιας κανονικά. Τρεις μητέρες είχαν ενώσει τις δυνάμεις τους και φρόντιζαν από κοινού τα γατάκια τους.

Για τους ηθολόγους αυτή είναι μια πολύ διαδεδομένη συμπεριφορά στα περισσότερα θηλαστικά (και όχι μόνο), η δημιουργία δηλαδή «παιδικών σταθμών». Η «μέθοδος» αυτή όπως γνωρίζουμε (ως θηλαστικά που είμαστε), παρέχει μια σειρά από πλεονεκτήματα, δηλαδή μεγαλύτερη ελευθερία στις κινήσεις, αποτελεσματικότερη προστασία, καλύτερη διαπαιδαγώγηση, λιγότερο άγχος, ανταλλαγή αντισωμάτων μέσω θηλασμού κλπ κλπ.

Στους παιδικούς αυτούς σταθμούς συμμετέχουν γάτες φίλες που συνήθως είναι και συγγενείς μεταξύ τους, πχ μητέρα και κόρη, γιαγιά, μητέρα και κόρη ή αδερφές, που έχουν γεννήσει σχεδόν ταυτόχρονα. Έτσι τουλάχιστον λένε κάποια συγγράμματα. Στην πράξη αυτό δεν είναι απόλυτο, για την ακρίβεια δεν χρειάζεται καν να είναι όλες μητέρες. Αρκεί να είναι φίλες ή ακόμα και φίλοι διότι, μάλιστα, έχω δει και αρσενικούς να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία και μάλιστα να κάθονται να τους ψευτό-θηλάζουν στην κοιλιά τα μικρά – που γενικότερα ότι βρουν ζεστό και μαλακό το βάζουν κάτω και το θηλάζουν…

H δική μου εμπειρία από τους περίφημους γατο-παιδικούς σταθμούς

Το κειμενάκι αυτό το γράφω με αφορμή τη χθεσινή νέα εμπειρία που είχα. Στο προσβάσιμο – στις γάτες – μπαλκονάκι μου, μέσα στο σπιτάκι που έχω για να προστατεύονται το χειμώνα οι αδέσποτες που φροντίζω, γέννησε μια από τις «δικές μου» και, πρωτόγνωρο για μένα, μέσα στο ίδιο σπιτάκι από την ώρα της γέννας είναι και η «κολλητή» της. Γνωρίζω πλέον πως οι παιδικοί σταθμοί είναι κανόνας, σχεδόν, στις αδέσποτες! Όμως γέννα με παρουσία άλλης γάτας στην ίδια φωλιά, πρώτη φορά παρατηρώ.

Το σύνηθες, από ότι τουλάχιστον ισχυρίζονται βιβλία και ντοκιμαντέρ, ακόμα και στα έντονα αγελαία ζώα, είναι, τουλάχιστον κατά τη γέννα, η μάνα να είναι όσο το δυνατό πιο απομονωμένη. Φαίνεται όμως πως και αυτό δεν είναι παρά ένα στερεότυπο κάποιων επιστημόνων που, ίσως υποσυνείδητα, αντιστέκονται στο να αποδώσουν συμπεριφορές που θεωρούν περίπλοκες (και άρα «ανώτερες») σε άλλα ζώα πλην των ανθρώπων.

Η «κολλητή» της πριν από περίπου μια βδομάδα γέννησε κι αυτή πρόωρα ένα νεκρό, ίσως λόγω της αντιβίωσης που σε κάποια φάση χρειάστηκε να της δώσω. Δεν ξέρω αν έχει ακόμα γάλα και για αυτό «μπλέχτηκε» σε αυτή τη διαδικασία, λογικά μετά από τόσες μέρες πρέπει να της έχει κοπεί, την είδα μάλιστα να ερωτοτροπεί ξανά. Φαίνεται όμως πως της ξύπνησε για τα καλά το μητρικό ένστικτο – η συγκεκριμένη το έχει πολύ έντονο – φανταστείτε πως γεννούσε, έσταζε αίμα και γουργούριζε από ευτυχία.

Οι δυο αυτές είναι συνομήλικες, τις είχα μαζέψει με λίγες μέρες διαφορά από διαφορετικά σημεία, σε άθλια κατάσταση, ήταν δεν ήταν 5 μηνών και τις κράτησα μαζί κάποιο διάστημα μέσα στο σπίτι μου, αρχικά, μέχρι να μεγαλώσουν και να δυναμώσουν. Είναι λοιπόν φίλες από μικρές αν και πλέον δεν πολύ-φαινόταν αυτό. Μεγάλωσαν λέω, χώρισαν τα τσανάκια τους. Κι όμως… Η φιλία είναι φιλία και όταν χρειάζεται αυτό αποδεικνύεται. Αυτές τις πολύ κρύες μέρες λοιπόν, ζεσταίνουν από κοινού τα γατάκια «τους»…, για τελευταία φορά μιας και του χρόνου θα στειρωθούν.

Για την ώρα πάντως το σπιτάκι τρίζει από το γουργουρητό…

3 Απαντήσεις

  1. Επεισόδιο 1ο: ΥΙΟΘΕΣΙΑ – Γεννάει αδέσποτη γάτα στο χωρίς κλειστά παράθυρα υπόγειο κάτω από εκεί που νοίκιαζα. Μετά από εξαφάνιση της μαμάς και δυο μέρες γοερά κλάματα των μωρών, αναγκάζομαι να τα μαζέψω. Ήταν η 1η μου φορά που πήρα γάτες. Πάιρνω οδηγίες και μπιμπερό από τον κτηνίατρο. Σε 3 μέρες έρχεται γάτα λεχώνα της γειτονιάς και τα παίρνει (ήταν 2) για δικά της. Επεισόδιο 2ο: ΜΑΝΙΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ – Αφορά δυο αδερφές που τάιζα στην αυλή μου σε καποια χώρα της κεντρικής Αφρικής. Γεννάει η μία τέσσερα. Μετά 2 εβδομάδες γεννάει και η δεύτερη άλλα τέσσερα. Τότε η πρώτη της βάζει στο κουτί της και τα δικά της και πηγαίνει προς το επόμενο ζευγάρωμα. Τότε ήταν που και γω φώναξα κτηνίατρο στο σπίτι και αρχίσαμε να στειρώνουμε οποθοδήποτε γατοειδές υπήρχε.

  2. Είχα μαζέψει μια αδεσποτούλα που είχε γεννηθεί στο υπόγειο ενός σπιτιού που έμεινα. Όταν μετακόμισα, την πήρα. Κυκλοφορούσε έξω, φυσικά έμεινε έγκυος. Γεννάει, κρατάω έναν αρσενικό, και μια θηλυκιά που άρεσε στον άντρα μου. Κάποια φορά, έτυχε να γεννήσει η μεγάλη μάνα, και ξαφνικά βλέπω την κόρη να μπαίνει από το παράθυρο της αποθήκης μέσα στο κουτί, και να αρχίζει να καθαρίζει και να φροντίζει τα αδέλφια της. Να τονίσω ότι η μικρή δεν είχε γεννήσει καν. Μέχρι που μεγάλωσαν, έπαιζε μαζί τους, τα φρόντιζε, τα κοίμιζε, χωρίς ούτε μία φορά να κάνει δικά της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *