Γιατί οι αρσενικές γάτες έχουν μεγάλα κεφάλια;

Το να προσδιορίσετε εάν μια γάτα είναι αρσενική ή θηλυκή δεν είναι τόσο εύκολο όσο νομίζετε. Αυτό το έχει δείξει η ιστορία με άπειρα ποστ που έχω κάνει στα σόσιαλ όπου περνάτε αρσενικές γάτες για θηλυκές και το ανάποδο.. άσε που ακόμη δεν έχετε καταφέρει στ’ αλήθεια να καταλάβετε αν ο Τσιτσάρας είναι αρσενικός γάτος ή θηλυκή γάτα! 

Τα πράματα γίνονται πιο σκούρα εάν η γάτα δεν έχει ακόμη ωριμάσει, είναι ήδη στειρωμένη ή δεν είναι αρκετά κοινωνική για να σας επιτρέψει να ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά στα γεννητικά της όργανα. Γι’ αυτό και σας έχω γράψει ολόκληρο άρθρο με διάφορους τρόπους για να καταλάβετε το φύλο της γάτας σας! Βρείτε το ΕΔΩ!

Ακόμη και το χρώμα και το πάτερν της γούνας – βρείτε πως προκύπτει το εκάστοτε χρώμα και πάτερν γουνας γονιδιακά κάνοντας κλικ εδω, ακόμη και η συμπεριφορά της εκάστοτε γάτας ίσως να μην αρκούν για να καταλάβετε το φύλο της! Ε λοιπόν ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να καταλάβετε το φύλο της γάτας σας είναι να παρατηρήσετε το μέγεθος του κεφαλιού – μαζί με ακόμη μερικά χαρακτηριστικά του προσώπου!

Παιδιά, οι περισσότερες αρσενικές γάτες, ειδικά αυτές που δεν είναι στειρωμένες, έχουν αισθητά μεγαλύτερα κεφάλια από τα θηλυκά. Επίσης το ρύγχος, τα μάγουλα και τα μουστάκια τους είναι συνήθως μεγαλύτερα και πιο διακριτικά. Γιατί συμβαίνει αυτό όμως; 

Γιατί οι αρσενικές γάτες έχουν μεγαλύτερα κεφάλια;

Κυρίως εξαιτίας των ανδρικών ορμονών

Οι ορμόνες είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο οι αρσενικές γάτες έχουν μεγάλα κεφάλια. Η ανδρική σεξουαλική ορμόνη, η τεστοστερόνη, κάνει το ίδιο πράγμα για τις γάτες όπως και για τους ανθρώπους.

Όσον αφορά το μέγεθος του σώματος, η τεστοστερόνη είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη και τη δύναμη των μυών. Καθώς οι γάτες ωριμάζουν, το σώμα τους παράγει περισσότερη τεστοστερόνη και αυτό τους επιτρέπει να μεγαλώνουν τους μύες σε όλο το σώμα τους.

Η τεστοστερόνη ενεργοποιεί επίσης την απελευθέρωση άλλων αυξητικών ορμονών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των οστών, την πυκνότητα των οστών και τα υψηλά επίπεδα μυελού των οστών.

Το κρανίο μιας αστείρωτης ενήλικης αρσενικής γάτας είναι αισθητά μεγαλύτερο και παχύτερο από αυτό μιας θηλυκής, επειδή όλες αυτές οι ορμόνες συνεργάζονται για να πυροδοτήσουν τη συνεχή ανάπτυξη. Και βέβαια ο συνδυασμος μεγάλων μυών και ενός παχέος κρανίου είναι λογικό να κάνει τις αρσενικές γάτες να έχουν μεγάλα κεφάλια

Φυσικά, υπάρχουν εξαιρέσεις στον κανόνα. Σίγουρα υπάρχουν θηλυκές γάτες που μεγαλώνουν και γίνονται ιδιαίτερα σωματώδεις. Ωστόσο, το μέγεθός τους είναι πιο πιθανό αποτέλεσμα συγκεκριμένων γονιδίων και συνηθειών της συγκεκριμένης γάτας παρά λόγω της τεστοστερόνης! Το μέγεθος μιας γάτας θα εξαρτηθεί επίσης από τη φυλή της.

Μια θηλυκή Maine Coon θα είναι σχεδόν πάντα μεγαλύτερη από μια αρσενική Scottish Fold. Και επειδή το μέγεθος του κεφαλιού σχετίζεται με το συνολικό μέγεθος του σώματος, ειναι πιθανό η Maine Coon να έχει πιο μεγάλη κεφάλα από τον Scottish Fold

Είναι πλεονέκτημα για μια γάτα να έχει μεγάλο κεφάλι;

Οι ορμόνες δεν κάνουν μόνο το κεφάλι μιας γάτας πολύ μεγάλο, αλλά συμβάλλουν επίσης στο συνολικό μέγεθός της! Είναι ξεκάθαρο ότι εν γένει τα αρσενικά είναι μεγαλύτερα από τα θηλυκά.

Τα οστά τους είναι μακρύτερα και πιο πυκνά και συνήθως τα αρσενικά έχουν μεγαλύτερους και δυνατότερους μύες. Όλη αυτή η ανάπτυξη είναι χρήσιμη όταν μια γάτα χρειάζεται να κυνηγήσει τα θηράματά της και να αμυνθεί από άλλες γάτες και αρπακτικά. 

Σε ετούτο το σημείο να κάνω μια σύντομη παρένθεση και να τονίσω ότι για να μπορέσει ένας γάτος να έχει αυτη την εντυπωσιακή ανάπτυξη θα πρέπει στην περίοδο της ανάπτυξης (χονδρικά μέχρι και τον 12ο μήνα) να τρέφεται σωστά, με kitten τροφές πλούσιες σε ενέργεια, ζωική πρωτεϊνη και λιπαρά, όπως η εξαιρετική υγρή τροφή Wellfed Kitten (βρείτε την εδώ) και η ξηρά τροφή Carnilove Kitten (βρείτε την εδώ).

Ας επανέλθουμε όμως στο βασικό μας θέμα: Υπάρχουν όμως συγκεκριμένα πλεονεκτήματα στο να έχεις ένα ιδιαίτερα μεγάλο κεφάλι; Ε λοιπόν οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να ανακαλύψουν  με βεβαιότητα εάν αυτά τα χαρακτηριστικά του προσώπου εξελίχθηκαν για έναν συγκεκριμένο βιολογικό σκοπό, αλλά οι περισσότεροι ερευνητές θεωρούν ότι το μεγάλο  πρόσωπο μιας αρσενικής γάτας προορίζεται για προστασία.

Η Erin Katribe, η ιατρική διευθύντρια στο Best Friends Animal Society, λέει, «Γενικά υποθέτουμε ότι είναι για προστασία από τη μάχη. Το πρόσωπο είναι σίγουρα ένας κοινός τόπος όπου δημιουργούνται πληγές και αποστήματα».

Πιο συγκεκριμένα αυτά τα μεγάλα μάγουλα που συνεισφέρουν στο να φαίνεται μεγάλο το κεφάλι  μιας αρσενικής γάτας είναι ένα είδος πανοπλίας για να την προστατέψουν κατά τη διάρκεια των μαχών. Και επειδή οι αστείρωτες αρσενικές γάτες είναι χωροκτητικά πλάσματα – διάβασε το άρθρο μου για τα χωροκτητικα ένστικτα της γάτας εδω – και γενικά απρόθυμες να συνυπάρξουν με άλλα αρσενικά που απειλούν την κατάστασή τους, αυτή η προστασία είναι χρήσιμη.

ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ (ΣΧΕΤΙΚΗ)

Φυσικά στη φύση αυτές οι διαμάχες μεταξύ αστείρωτων αρσενικών γατών είναι αναπόφευκτη, ωστόσο αν μέσα στο σπίτι σας υπάρχουν δυο αρσενικά που είναι αστείρωτα και έχουν ωριμάσει, μέχρι να τα στειρώσετε μπορείτε (εφοσον τα στειρώσετε), μπορείτε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε το Feliway Friends, την τεχνολογία τεχνητών φερομονών με diffuser (μπαίνει στην πρίζα και εκλύει φερομόνες-αντίγραφα των φυσικών φερομονών που εκλύει η μαμά γάτα και τις οποίες αντιλαμβάνονται τα γατάκια τους, στην περίοδο του θηλασμού! Οι φερομόνες αυτές μεταδίδουν μηνύματα αρμονίας και βοηθούν τα γατάκια να καθισουν ήρεμα να θηλάσουν τη μαμά γάτα, χωρίς μεταξύ τους καβγάδες!

Αν θέλετε να διαβάσετε το αναλυτικό μου άρθρο για το Feliway κάντε κλικ εδώ, αν θέλετε να κάνετε όποια απορία επιθυμείτε, γραφτείτε στο blog της εταιρείας κάνοντας κλικ εδώ και ρωτήστε ό,τι θέλετε – θα σας απαντήσουν αρκετά άμεσα!

Τέλος αν θέλετε να αποκτήσετε το Feliway Friends κάντε κλικ εδώ 

Μπορεί μια αρσενική γάτα να μην έχει μεγάλο κεφάλι;

Εάν μια αρσενική γάτα στειρωθεί πριν ωριμάσει, το κεφάλι και τα μάγουλά της μπορεί να μην είναι αισθητά μεγαλύτερα από τα αντίστοχια μιας  θηλυκής από την ίδια γέννα.

Αυτό συμβαίνει επειδή η στείρωση αφαιρεί εντελώς την κύρια πηγή τεστοστερόνης – τους όρχεις. Οι στειρωμένες αρσενικές γάτες έχουν σημαντικά λιγότερη τεστοστερόνη από τα αστείρωτα αδέρφια τους. Λιγότερη τεστοστερόνη σημαίνει ότι δεν μεγαλώνουν και δεν αναπτύσσουν επιπλέον μύες και τα κρανία και τα άλλα οστά τους δεν γίνονται πολύ παχιά. Χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα ειναι .. Μικρουτσελος

Όταν οι αρσενικές γάτες στειρώνονται ιδιαίτερα νεαρές, η έρευνα δείχνει ότι έχουν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο καταγμάτων σε σύγκριση με τα αστείρωτα ενήλικα αρσενικά, επειδή τα οστά τους δεν είναι τόσο πυκνά. Ωστόσο οι πιο πολλοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι τα συνολικά οφέλη της στείρωσης σε κατάλληλη ηλικία, ωστόσο, υπερτερούν των τυχόν μακροπρόθεσμων ανησυχιών. 

Πιο συγκεκριμένα η στείρωση μιας αρσενικής γάτας πιθανότατα θα την αποτρέψει από το να αναπτύξει αυτά τα αξιολάτρευτα εντυπωσιακά παχουλά μάγουλα, αλλά θα μειώσει επίσης τον πληθυσμό των ανεπιθύμητων γατών, θα αποτρέψει τον εδαφικό ψεκασμό, θα μειώσει την επιθετικότητα μεταξύ των γατών και θα μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου των όρχεων και του προστάτη.

ΤέλοςΕπειδή συχνά με ρωτάτε, διαβάστε για τις δικές μου αμπελοφιλοσοφίες περί στείρωσης εδω.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *