6 σημάδια ότι μια γάτα θέλει να πάει.. τουαλέτα

Ας υποθέσουμε ότι αντιμετωπίζετε δυο περιπτώσεις! Στην πρώτη βρίσκετε ένα μικρό αδέσποτο γατάκι, που δεν ξέρει που παν’ τα τέσσερα, που όμως είναι πρόθυμο να μπει στο σπίτι σας. Και το βάζετε στο σπίτι αλλά το παιδί μοιαζει αρκετα ανεπίδευκτο μαθήσεως και δεν πάει τουαλέτα. 

Στην δεύτερη περίπτωση έχετε μια αγαπημένη αδέσποτη γάτα που την βάζετε μέσα στο σπίτι για ώρες, επειδή την έχετε λατρέψει. Ε κάποια στιγμή μετά το πέρας κάποιων ορών η γάτα θα χρειαστεί να κάνει την ανάγκη της! 

Πως καταλαβαίνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις ότι η γάτα χρειάζεται απαραιτήτως τουαλέτα; Ώστε να βάλουμε το μικρό γατάκι που θέλουμε να κάνουμε την παντοτινή σπιτόγατά μας στην αμμοδόχο; Ή ώστε να ανοίξουμε την πόρτα στην αδεσποτούλα μας να βγει έξω και να κάνει την τουαλέτα της εκει που αγαπά, στη Φύση;! Παρακάτω θα σας παραθέσω 6 διακριτικά σημάδια ότι η γάτα όντως χρειάζεται επειγόντως.. τουαλέτα

6 σημάδια ότι η γάτα χρειάζεται επειγόντως τουαλέτα!

1. Όταν νιαουρίζει προς εσάς, αγχωμένα/απεγνωσμένα

Αν ένα γατάκι (αλλά και μια μεγάλη γάτα) χρειάζεται να πάει στην τουαλέτα γάτας, μπορεί να αρχίσει να σας μυξοκλαίει και να σας νιαουρίζει έντονα. Άλλωστε τα έχουμε πει, το νιαούρισμα το εφηύραν οι γάτες για την επικοινωνία με τους ανθρώπους και όταν σας νιαουρίζουν είναι επειδή κάτι θέλουν απο εσάς. 

Και όπως φαίνεται οι γάτες έχουν στο ένστικτό τους να παραμένουν καθαρά και προτιμούν την ιδιωτικότητά τους όταν πηγαίνουν τουαλέτα, οπότε τι να κάνουν; Σας νιαουρίζουν για να σας επικοινωνήσουν την ανάγκη τους. Έτσι αν για κάποιο λόγο δεν έχουν πρόσβαση στην τουαλέτα (πχ οταν είναι σε κάποιο δωμάτιο κλειστό ή αν είναι αδέσποτες και δεν έχουν τουαλέτα και πρέπει να βγουν έξω) θα σας φωνάξουν για να τις βοηθήσετε! Εσείς οφείλετε να δώσετε προσβαση στην τουαλετα ή να τους ανοίξετε να βγουν έξω! 

2. Όταν γρατζουνούν ή κάνουν πατουσάκια στο έδαφος

Οι γάτες ενστικτωδώς θάβουν τα κακάκια και τα ουρα τους – έχω γράψει ολόκληρο αρθρο γι’ αυτό εδώ. Στην άγρια φύση βλέπετε το να καλύψουν τα ίχνη τους, τις μυρωδιές τους, τα περιττώματά τους είναι νευραλγικής σημασίας για την επιβίωσή τους από την απειλή άγριων θηρευτών. Επίσης κρύβοντας τα ίχνη τους δηλώνουν ότι δεν είναι απειλητικές σε κυρίαρχες γάτες. 

Εδώ βέβαια πάμε πάλι στο γνωστό ερώτημα “Μα καλά τι σημασία έχουν όλα αυτά σε ένα τόσο προστατευμένο περιβάλλον όπως του σπιτιου! Την απάντηση σας την έχω δώσει ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ανεπίδευκτοι χούμανς και είναι ότι πρόκειται για Ε ΝΣΤΙ ΚΤΟ. 

Παρεπιμπτόντως τούτο εδώ το σημείο μου φέρνει στο μυαλό πάρα πολλούς διαλόγους του Τσίτσου με τον πατέρα στο βιβλίο μου ‘Τσίτσος, η γάτα που μιλούσε πολύ’, που μπορείτε να βρείτε κάνοντας κλικ ΕΔΩ, στους οποίους δημιουργείται πάντα αυτή η απορία: γιατί μια γάτα συνεχίζει να εκδηλώνει διάφορες συμπεριφορές που δεν είναι αναγκαίες στο ασφαλές περιβάλλον του σπιτιού.. και η απάντηση είναι πάντα η ίδια: πρόκειται περί ενστίκτου!

Επιστρέφοντας στο θέμα του άρθρου, θα ήθελα να προσθέσω ότι η γατα μπορεί να αρχίζει να σκάβει.. στο έδαφος γιατί θέλει να κάνει μια τρύπα, να κάνει εκεί μέσα την ανάγκη της και μετά να την θάψει εύκολα, για να κρύψει τα ίχνη της. Αν δείτε λοιπόν τη γάτα να κάνει κάτι τέτοιο, πρέπει να της δώσετε οπωσδήποτε πρόσβαση στην τουαλέτα της (είτε είναι αμμοδοχός, ή το χώμα στην Φύση!

3. Αμέσως μετά το ξύπνημα ή το φαγητό

Ειδικά όσον αφορά τα μικρά γατάκια είναι πολύ σύνηθες να θέλουν τουαλέτα μετά το ξύπνημά τους και μετά το φαγητό τους, οπότε, ακόμη και αν δεν εκδηλωθεί κανένα από τα υπόλοιπα σημάδια, είναι καλό όταν ξυπνάνε και όταν ολοκληρώνουν το γεύμα τους να τις κατευθύνετε στην αμμοδόχο τους για να χτίζουν μερικές καλές συνήθειες. 

Btw, μια παιδίσκη παρένθεση, μια και μιλάμε για την αμμοδόχο βρείτε και την φοβερή αυτοκαθαριζόμενη (ΟΧΙ ηλεκτρονικη) αμμοδόχο που έχω εντοπίσει και πείτε ΑΝΤΙΟ στα παραδοσιακά φτυαράκια! Κάντε κλικ ΕΔΩ! Δείτε και το παρακάτω βιντεάκι για να καταλάβετε πόσο πιο απλή και .. καθαρή είναι η όλη διαδικασία:  

4. Εκδηλώνει υπερδραστηριότητα/υπερδιέγερση

Όταν η γάτα θέλει να πάει τουαλέτα, φυσικά νιώθει μια ένταση – και αν η τουαλέτα δεν ειναι διαθέσιμη άμεσα, νιώθει άβολα, δυσάρεστα και αυτό προκαλεί μια υπερένταση, μια υπερδραστηριότητα. Φανταστείτε πχ πως κάνετε εσείς όταν θέλετε να πάτε τουαλετα και δεν υπαρχει τουαλέτα διαθέσιμη. Αν παρατηρήσετε τέτοια συμπεριφορά πράξτε τα δέοντα – δώστε προσβαση στην αμμοδόχο ή ανοίξτε την πόρτα για να βγει η γάτα στη φύση.

5. Λυγίζει τα πίσω πόδια και σκύβει (squat)

Παιδιά η γάτα για να κάνει την ανάγκη της συνήθως παίρνει αυτή τη στάση του squat. Έτσι λοιπόν αν δείτε την γάτα σας να παίρνει αυτή τη θέση στο χαλί ή κάπου αλλού πρέπει να σπεύσετε, να είστε ΠΟΛΥ γρήγοροι!

6. Πηγαίνει στην εξώπορτα και νιαουρίζει

Αν μια γάτα που ζει έξω βρίσκεται μέσα στο σπίτι είναι πολύ πιθανό όταν θελήσει να κάνει την ανάγκη της να πλησιάσει την εξώπορτα και να αρχίσει να νιαουρίζει επίμονα! Αντίστοιχα και η γάτα του σπιτιού, αν είναι μπλοκαρισμένη η είσοδο στην αμμοδόχο (πχ βρίσκεται σε δωμάτιο με κλειστή πόρτα) μπορεί να πάει έξω από αυτή την πόρτα και να νιαουρίζει και πάλι επίμονα. 

Ε δεν γίνεται να το κάνει πιο ξεκάθαρο. Ανοίξτε την είσοδο για την φύση, ή την πόρτα του δωματίου, που να πάρει το καλό, και επιτρέψτε της να κάνει αυτό που ΜΕ ΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΘΥΜΕΙ!!

Θα ήθελα εδώ να προσθέσω ότι οι παραπάνω ενδείξεις είναι χρήσιμες και για την περίπτωση της γάτας που ζει μέσα στο σπίτι αλλά ας πουμε έχετε την αμμοδόχο της στο μπαλκόνι για να αποφύγετε το έντονο.. μποχίτο! Οπότε είναι χρήσιμες και αυτή την περίπτωση! 

Και μια και αναφερθήκαμε στο μποχίτο θα ήθελα να σας προτρέψω να διαβάσετε το άρθρο μου με 7 τιπς για να μη μυρίζει η τουαλέτα της γάτας σας! Βρείτε το αναλυτικό μου άρθρο εδώ! Για παρόμοιους (αλλά όχι μόνο γι’ αυτούς τους λόγους) έχω γράψει και ένα άρθρο με τιπς για το που να τοποθετήσετε την αμμοδόχο μέσα στο σπίτι σας – ειδικά αν έχετε ένα μικρό σπίτι! Βρείτε και ετούτο το άρθρο εδώ

Τελευταίο που θέλω να μοιραστώ μαζί σας είναι η ιδέα που έχω ότι δεν έχω καταφέρει να βρώ κάτι καλύτερο για την αμμο της γάτα μου από το πέλλετ που κάνει συσσωματώματα Cature, που μπορείτε να το βρείτε ΕΔΩ! Μηδεν σκόνη, ελάχιστη διασπορά, τέλεια διαχείριση οσμών, εύκολο καθάρισμα (σαν να είναι μπετονίτης) και αμέσως πέταγμα στην τουαλέτα (μια και ειναι βιοδιασπώμενο)! Ουυυυφ, τα είπα όλα και τελείωσα! 

Α όοοοχι, δεν τα είπα όλα! Θέλω να σας πω, έτσι λίγο πριν κλεισει αυτο το άρθρο τις δυο σουπερ ανακαλυψεις μου στο θέμα “ΤΟΥΑΛΕΤΑ ΓΑΤΑΣ”. Πρώτον ανακάλυψε τις αυτοκαθαριζόμενες τουαλέτες γάτας, που λένε αντίο στα παραδοσιακά φτυαράκια. Βρείτε τις καλύτερες αυτοκαθαριζόμενες τουαλέτες γάτας στο αναλυτικό μου άρθρο ακριβως εδω! Και για το τέλος σας κράτησα το καλύτερο.. την τουαλέτα γάτας με το καπάκι προς τα πάνω.. και πείτε αντίο στην διασπορά άμμου – όσες φορες την ποστάρω στα κοινωνικά δίκτυα οι αντιδράσεις είναι ενθουσιώδεις! Βρείτε την καλύτερη τέτοια εδώ!  

Στα σχόλια πείτε μου εσείς τι επιλογές έχετε κάνει για τη γάτα σας όσον αφορά την άμμο, την αμμοδόχο και την θέση που θα την τοποθετήσετε! 

Μία Απάντηση

  1. Εμένα η γάτα μου κάνει πάνω από δέκα φορές την ημέρα την έχω μέσα την τουαλέτα της με το που πάει αμέσως την καθαρίζω .όπως και τα μπολάκια της τα πλένω κάθε μέρα το νερό το αλαζω πολες φορές ποτέ δεν το συπληρωνο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *