φούντα στην άκρη των αυτιών της γάτας

3 λόγοι για τους οποίους είναι χρήσιμες οι φούντες στην άκρη των αυτιών της γάτας

Ήρθε η ώρα για να μιλήσουμε για ένα από τα πιο όμορφα μορφολογικα χαρακτηριστικά που παρουσιάζει αυτός ο μαγικός τετράποδος μουστακαλής, η Γαλή! Και δεν είναι προνόμιο όλων των γατών, αλλά όσες παρουσιαζουν αυτο το στοιχείο είναι ακαταμάχητες, διάολε! Για τι πράμα μιλάω; Μα φυσικά για αυτές τις φούντες, αυτά τα εντυπωσιακά λοφία που πετάγονται από τα αυτιά μερικών προνομιούχων γατών – διάολε, εγώ γιατί να μην έχω αυτά τα λοφία;;;

Αυτές οι τούφες/λοφία/φούντες είναι γνωστές ως “μύτες του λύγκα” (lynx tips) προφανώς γιατί είναι πολύ χαρακτηριστικές στα αυτάκια του περιβόητου λύγκα, ενός από τα πιο όμορφα αιλουροειδή στον πλανήτη! Επίσης συναντούνται σε άλλα μεγάλα αιλουροειδή όπως το καρακάλ, αλλά όταν τα συναντάμε σε μια απλή καλικούνα ή ένα αδέσποτο γάτο τάμπι, η εικόνα είναι ΠΑ-ΝΕ-ΜΟ-ΡΦΗ!

Σε ποιες γάτες συναντούμε αυτές τις τούφες;

Οι τούφες αυτιών μπορεί να είναι ένα σπάνιο χαρακτηριστικό, αλλά αποδεικνύεται ότι μπορούμε να τις συναντήσουμε σε διάφορες γάτες, ημίαιμες ή που να ανήκουν σε κάποια φυλή! Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση φυλής με lynx tips είναι φυσικα οι περιβόητες Maine Coon, μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φυλές γάτας στον κόσμο και μια φυλή ιθαγενη της Βόρειας Αμερικής! 

Αλλά δεν συναντούνται τα λοφία αυτά μόνο στις Μέιν Κουν! Μπορεί να συναντήσεις και σε άλλες φυλές όπως στις γάτες του Νορβηγικού Δάσους (πιθανοί πρόγονοι της Μέιν Κουν) ή  στην American Curl αλλά και σε ένα ταπεινό αδεσποτάκι με υπέροχες τέτοιες τούφες, όπως ας πούμε η γλυκιά μου η Μεγάλη Μανίτσα, που βέβαια δεν έχει τόοοσο μεγάλες φούντες!

Που χρησιμεύουν τα λοφία των αυτιών στη γάτα;

Κοιτάζοντας τις φούντες των αυτιών της γάτας κανείς αναρωτιέται ποια είναι η χρησιμότητά τους εκτός από το να κάνουν τις γάτες ακόμη πιο ακαταμάχητες! Οι θεωρίες που εξηγούν τη χρησιμότητά των λοφίων είναι αρκετές! Ας τις δούμε παρακάτω:

1. Προσελκύουν θηράματα όπως πουλιά

Οι φούντες των αυτιών στις γάτες μπορεί να χρησιμοποιούνται για να προσελκύσουν νόστιμα και ζουμερά πουλιά. Οι γάτες κουνούν τα αυτιά τους και η κίνηση αυτή ομοιάζει με το πέταγμα εντόμων και προσελκύει τα πουλιά να πλησιάσουν γιατί θέλουν να τσιμπήσουν ένα σνακ! Τελικά τα πουλιά τα ίδια είναι πολύ πιθανό να γίνουν.. σνακ! 

Εδώ να πούμε ότι μπορούμε να κατευθύνουμε τα θηρευτικά ένστικτα των γατών μας μακριά από έντομα, πουλάκια, τρωκτικά, σε πιο ανώδυνα θύματα όπως ας πουμε η φοβερή.. μπάλα που κινείται μόνη της (τελευταία μου ανακάλυψη) – τσιμπήστε την εδώ!

2. Βοηθούν να διατηρηθούν τα αυτιά καθαρά

Έχει επίσης διατυπωθεί η θεωρία  ότι οι φούντες αυτές βοηθούν να διατηρηθούν τα αυτιά της γάτας καθαρά και απαλλαγμένα από βρωμιά πιθανώς εμποδίζοντας μόρια βρωμιάς να διεισδύσουν στο εσωτερικό του αυτιού! 

Σε ετούτο το σημείο θα ήθελα να κάνω μια παιδίσκη παρένθεση και να πω ότι υπάρχουν και διάφορα προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουμε τη γάτα μας να κρατήσει τα αυτιά της καθαρά:

  • Καθαριστικά αυτιών βασισμένα σε λοσιόν ενεργού αργύρου όπως το Advanced Ear Cleanser της φοβερής ελληνικής εταιρείας Always Your Friend – τσιμπήστε το εδώ και χρησιμοποιήστε το κουπόνι tsitsos15 για έκπτωση 15%
  • Καθαριστικά αυτιών βασισμένα σε έλαιο τεϊοδενδρου, γλυκερίνη και υαλουρονικό οξύ όπως τούτο!
  • Μαντηλάκια για καθαρισμό αυτιών μιας χρήσης όπως αυτό
  • Μαντηλάκια επαναχρησιμοποιούμενα (φτιαγμένα από μπαμπού) όπως αυτα, πάλι της Always Your Friend – και πάλι χρησιμοποιήστε το κουπόνι tsitsos15 για έκπτωση 15%!
Περισσότερες λεπτομέρειες στον παρακάτω σύνδεσμο:

3. Ενισχύουν την ακόη της γάτας και τον εντοπισμό θηραμάτων

Τα lynx tips βοηθούν επίσης να κατευθυνθεί ο ήχο στα αυτιά διευκολύνοντας τις γάτες να εντοπίσουν ανεπαίσθητους ήχους όπως τον ήχο από την κίνηση ενός θηράματος. Έχουν παρατηρηθεί  γάτες με lynx tips να κυνηγούν σε ψηλό γρασίδι και όσο κυνηγούν, κουνούν τα αυτιά τους προσπαθώντας να εντοπίσουν πιθανά θηράματα όπως μια άτυχη ακρίδα ή ενα λαχταριστό ποντικάκι!

ear tuffts

Σε ετούτο το σημείο θα πω ότι προς την ίδια κατεύθυνση (της όξυνσης της ακοής) στο εσωτερικό των αυτιών θα παρατηρήσουμε ένα μαλακό χνούδι, τριχούλες που ο ρόλος τους είναι να να συλλαμβάνουν ανεπαίσθητους ηχητικούς κραδασμούς, κάτι που και πάλι βοηθά στο κυνήγι. 

Χρησιμεύει επίσης για να κρατήσει μακριά τα σκουπίδια. Στα αγγλικά συναντάμε αυτό το χνούδι με την ορολογία ear furnishing, εγώ θα το ονομάσω: αυτιοτριχες! Τα συναντάμε σε διάφορες γάτες, από διάφορες φυλές, ή ημίαιμες, κοντότριχες ή μακρύτριχες!

Παιδιά, ας το παραδεχτούμε! Χωρίς τούφες και χνούδια, η ζωή μιας γάτας θα ήταν πιο σκληρή και η μαγεία της θα ήταν ένα τσακ λιγότερη! Και επειδή η γάτα είναι όλο διάφορα περίεργα αξεσουάρ θα ήθελα να σας θυμήσω μερικά άλλα για τα οποία σας έχω μιλήσει πολλάκις:

Διαβάστε για αυτά που όλα μαζί συνθέτουν κομμάτια του παζλ της ανείπωτης γοητείας της Γαλής! 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *