Γιατί η γάτα σκάβει το πάτωμα

Γιατί η γάτα σκάβει το πάτωμα δίπλα στο φαγητό της;

Πολύ συχνά λαμβάνω από εσάς το εναγώνιο ερώτημα «Γιατί η γάτα σκάβει το πάτωμα δίπλα στο φαγητό της – είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά;». Ε λοιπόν, πρόκειται για μια από τις πιο αλλόκοτες συμπεριφορές εμάς των γατών, στα μάτια των ανθρώπων, διότι δε φαίνεται να υπάρχει κανένας πρακτικός λόγος που η γάτα σκάβει αυτό που δε γίνεται να σκαφτεί (το πάτωμα) χωρίς να συνοδεύεται αυτό από κάποια άλλη κίνηση που θα μπορούσε να δώσει μια πρακτική διάσταση στη συμπεριφορά της.

Εγώ ο Τσίτσος συνηθίζω να σκάβω το.. πάτωμα δίπλα στο μπολ με το φαγητό του ιδίως όταν έχει κάτω από το μπολ ένα κομμάτι χαρτί, αλλά είναι πιθανό να το κάνω ακόμη και αν δεν υπάρχει χαρτί κάτω από το μπολ. Αυτό το κάνω πριν, αλλά και μετά από το γεύμα μου! 

Πρώτα από όλα θα ήθελα να σας πω ότι πρόκειται για μια ενστικτώδη συμπεριφορά, για μια συμπεριφορά που δεν διδάσκεται απαραίτητα από τη μάνα στα γατάκια της (άλλωστε εγώ, ο Τσίτσος βρέθηκα 10 ημερών στα σκουπίδια και ως τότε μόνο θήλαζα τη μητέρα μου). Η ένταση αυτής της συμπεριφοράς μπορεί να είναι από πολύ έντονη ως ανεπαίσθητη.

Για να δούμε γιατί συμβαίνει αυτό!

Γιατί η γάτα σκάβει το πάτωμα δίπλα στο φαγητό της; Η εξήγηση

Στην άγρια φύση οι (αδέσποτες) γάτες συχνά θάβουν τα υπολείμματα της τροφής (όπως και τα περιττώματά τους) σαν ένα προστατευτικό μέτρο ώστε οι εχθροί τους να μην μπορούν να τις ανιχνεύσουν εύκολα. Και αυτό γιατί το θαμμένο φαγητό δεν εκλύει τόσο έντονη μυρωδιά και έτσι δεν προσελκύονται κυνηγοί. 

Για παρόμοιους λόγους οι γατομαμάδες θα κάνουν το ίδιο για να εμποδίσουν άλλες γάτες να βρουν τα παιδιά τους (περισσότερα για τη σχέση της μαμάς γάτας με τα μικρά της εδώ). Ομοίως (για λόγους ασφάλειας) οι αστείρωτες αρσενικές γάτες, όντας χωροκτητικά πλάσματα, θα ψεκάσουν την περιοχή τους με ούρα για να κρατήσουν κυνηγούς μακριά τους.

Τέτοιες συμπεριφορές συναντούνται σε όλες τις γάτες του κόσμου και είναι εύλογες. 

Όμως γιατί οι γάτες σκάβουν το πάτωμα μέσα στο σπίτι, δίπλα στο μπολ του φαγητού;

ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Περι χωροκτητικότητας

1. Για να εξασφαλίσει την τροφή της

Ένας από τους πιο βασικούς λόγους για μια τέτοια είναι να κρύψουν και να διασφαλίσουν την τροφή τους και πιθανώς να φάνε όση περίσσεψε αργότερα! Αυτό θυμίζει πολύ έντονα την συμπεριφορά των μεγάλων αιλουροειδών που κρύβουν και εξασφαλίζουν τροφή. Το πιο ικανό από τα μεγάλα αιλουροειδή σε αυτό τον τομέα είναι σίγουρα η λεοπάρδαλη που κρύβει την τροφή ψηλά στα δένδρα για να την κρατήσει μακριά από ύαινες και λιοντάρια ενώ ο Βορειαμερικάνικος Λύγκας καλύπτει το θήραμά του με ό,τι βρει για να το κρύψει από άλλα ζώα. 

Με παρόμοιο τρόπο μια γάτα θα προσπαθήσει να σκάψει για κρύψει την τροφή της, ακόμη και αν πρόκειται να αυτό που πρέπει να σκάψει είναι το πλακάκι του πατώματος. Για μεγαλύτερο ρεαλισμό βάλτε κάποια κομμάτια από εφημερίδες κάτω από το μπολ και η γάτα σας μπορεί να προσπαθήσει να σκάψει τις εφημερίδες (που σκάβονται κάπως.. καλύτερα από το πλακάκι) και να τις φέρει πάνω από το μπολ, προσπαθώντας να το καλύψει όσο το δυνατόν καλύτερα. 

2. Για να καλύψει τα ίχνη της

Επίσης είναι πιθανό η γάτα να σκάψει προσπαθώντας να κρύψει φαγητό ή άλλα αντικείμενα που δεν της αρέσουν και πάλι προσπαθώντας να καλύψει τα ίχνη τους. Το ίδιο άλλωστε κάνει και στην τουαλέτα της, όταν θάβει τα περιττώματά της, εξαφανίζοντας τις μυρωδιές της, ώστε να μην μπορούν να την ανιχνεύσουν οι επιτήδειοι θηρευτές του σαλονιού (;!) 

Αν και αυτές οι συμπεριφορές είναι εν γένει φυσιολογικές, αν είναι εκδηλώνονται πολύ έντονα, ίσως δηλώνουν ένα επίπεδο στρες λίγο μεγαλύτερο από το φυσιολογικό. 

3. Για να τακτοποιήσει το χώρο της

Τέλος πολλές γάτες συνηθίζουν να κοιμούνται κοντά στο μέρος που τρώνε το φαγητό τους και σαν καλές νοικοκυρές οφείλουν να σκάψουν πρώτα  και να θάψουν τα υπολείμματα του φαγητού για να νοικοκυρέψουν τον προσωπικό τους χώρο και να απολαύσουν τον ύπνο τους στη συνέχεια. 

4. Για λόγους καθαριότητας

Οι γάτες είναι τα δεύτερα πιο καθαρά πλάσματα του κόσμου και αυτή τους η συμπεριφορά μπορεί να δηλώνει την τάση τους για καθαριότητα. Είναι πολύ πιθανό όταν οι γάτες σκάβουν νευρικά δίπλα ή μέσα στο μπολ τους να νιώθουν ότι αυτό δεν είναι αρκετά καθαρό. Φροντίστε να κρατάτε το μπολ τους καθαρό.

5. Γιατί δεν τις βολεύει το μπολ

Τα μουστάκια γάτας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και αν το μπολ του φαγητού δεν είναι κατάλληλο μπορεί να τα πιέζει και να προκαλεί αίσθημα δυσφορίας. Αν τη δειτε να σκάβει μέσα ή γύρω από το μπολ μπορεί να δηλώνει τη δυσφορία της για αυτό το άβολο μπολ που έχετε επιλέξει. Συνήθως ρηχά μπολ με οβάλ τοιχώματα είναι πιο βολικά για τη γάτα σας!

6. Για να δουν το νερό

Η γάτα δεν βλέπει διόλου καλά σε κοντινές αποστάσεις και ειδικά όσον αφορά το διαφανές νερό, της είναι αρκετά δύσκολο να το διακρίνει (διαβάστε και το άρθρο μου ‘Τα πάντα για τα μάτια της γάτας‘). Γι αυτό μπορεί να επιχειρήσει να .. σκάψει μέσα στο νερό για να δημιουργήσει κυματισμούς που θα της επιτρέψουν να δει πιο εύκολα το νερό στο μπολ της.

Είναι πολύ πιθανό κάποιες από τις παραπάνω συμπεριφορές να μην βγάζουν ιδιαίτερο νόημα όταν μιλάμε για γάτες που ζουν μέσα στο σπίτι, χωρίς απειλές, με αφθονία φαγητού όμως αυτό ακριβώς είναι το νόημα του ενστικτώδους. Η γάτα δεν προσπαθεί συνειδητά να πετύχει κάτι, αλλά κάπως αυτόματα προβαίνει σε αυτές τις συμπεριφορές που στη φύση ίσως να της έσωναν την ίδια της την ζωή. 

Η γάτα σκάβει το πάτωμα δίπλα στο φαγητό της - Να ανησυχώ;

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτή η ενστικτώδης συμπεριφορά της γάτας δεν είναι διόλου επικίνδυνη για εκείνην ούτε για εσάς, οπότε δεν χρειάζεται να σας προβληματίζει. Το μόνο  που μπορεί να κινδυνεύει είναι το πάτωμά σας, το χαλί σας, ή διάφορα αντικείμενα που βρίσκονται στο σημείο όπου σκάβει που μπορεί να φθαρούν κάτι που υποθέτω δεν θα το εκτιμήσετε ιδιαίτερα! Κάτι που μας φέρνει στο αμέσως επόμενο:

Πως να εμποδίσω το σκάψιμο

Αν λοιπόν για κάποιο λόγο σας ενοχλεί η συνήθεια της γάτας σας να σκάβει δίπλα στο φαγητό της υπάρχουην κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε:

  • Τοποθετήστε το φαγητό σε σκληρές επιφάνειες μακριά από αντικείμενα που μπορεί να καταστραφούν ή να συρθούν για να καλύψουν το μπολ
  • Μείνετε μαζί με τη γάτα σας όσο τρώει και πάρτο το μπολ αφού ολοκληρώσει το γεύμα της. Άλλωστε αν πρόκειται για υγρή τροφή είναι καλό να την πάρετε μακριά από τη γάτα σας γιατί μπορεί να χαλάσει εύκολα.
  • Αν η γάτα σας αρχίζει να σκάβει μπορείτε να την αποσπάσετε με κάποιο παιχνίδι.
  • Επειδή το σκάψιμο δίπλα στο φαγητό σε ένα πιο έντονο βαθμό, όπως και κάποιες άλλες συμπεριφορές (όπως το μάδημα της ουράς και το γενικότερο overgrooming) ίσως υποδηλώνει αυξημένο επίπεδο στρες, θα σας προέτρεπα να διαβάσετε το αναλυτικό μου άρθρο για την διαχείριση του στρες της γάτας ακριβώς ΕΔΩ! Είναι σημαντικό να ενδιαφερθούμε για μια ολιστική αντιμετώπιση του στρες, κάτι που θα περιορίσει και το υπερβολικό σκάψιμο, όπως και άλλες όχι επιθυμητές συμπεριφορές της γάτας – και το πιο σημαντικό, θα κάνει τη γάτα σας να νιώσει πολύ καλύτερα!
    Με το ίδιο σκεπτικό ίσως αξίζει να δοκιμάσετε την περίφημη τεχνολογία Feliway (μάθετε γι’ αυτήν εδώ) που κατευνάζει το άγχος της γάτας με μηνύματα χαράς και αρμονίας που μεταδίδονται απο τεχνητές φερομόνες που εκλύονται από τη συσκευή Feliway (diffuser) η οποία μπαίνει στη πρίζα.
    UPDATE 13.02.2023: Εδώ και 30 μέρες χρησιμοποιούμε το Feliway Classic ακολουθώντας ευλαβικά της οδηγίες χρήσης του που μπορείτε να βρείτε εδω και ο Τσιτσάκος έχει σταματήσει να μαδάει την ουρά του (και όχι μόνο – ειναι πιο ευδιαθετος, δραστήριος και τσαχπίνης) κάτι που μας έχει ενθουσιάσει. Να πω εδώ ότι αν θέλετε μπορείτε να γραφτείτε στο blog της Feliway κάνοντας κλικ εδώ και να κάνετε οποιαδήποτε συγκεκριμένη ερώτηση θέλετε – θα σας απαντήσουν άμεσα (εμένα μου απαντούν πάντα)!

Σε κάθε περίπτωση ποτέ μην τιμωρήσετε τη γάτα σας για αυτή της την συμπεριφορά, γιατί πρόκειται για μια τελείως αυθόρμητη, ενστικτώδης και φυσική συμπεριφορά και η τιμωρία μόνο σε πιο προβληματική συμπεριφορά μπορεί να οδηγήσει και να εμποδίσει τη σύνδεσή σας με τη γάτα σας! Μάθετε περισσότερα γι’ αυτό στον παρακάτω σύνδεσμο:

Τέλος, να σημειωθεί ότι το σκάψιμο είναι διαφορετική συμπεριφορά από τα πατουσάκια της γάτας.

3 Απαντήσεις

  1. Όταν βγάζει την ξηρά τροφή σπυρί σπυρί έξω από το μπολ και την τρώει πάνω στο χαλακι που είναι το μπολ τι σημαίνει?δεν της αρεσει το μπολ η τροφή η χάλασε το γατί?

  2. Εμένα ξανφικα κανει κακά έξω από την λεκάνη της κανονικά κάνει τα τσισα της στην άμμο της

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *