πυρετός γάτας

Πυρετός Γάτας – Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Πώς καταλαβαίνω ότι η γάτα μου έχει πυρετό; Τι να κάνω για να πέσει; Αυτά και άλλα παρόμοια ερωτήματα ταλανίζουν τους γατογονείς αρκετά συχνά πυκνα και μου τα στέλνουν και εμένα. Αρχικά να πούμε ότι η φυσιολογική θερμοκρασία σώματος στις γάτες κυμαίνεται από 38℃ έως 39,1℃. Ο πυρετός στις γάτες εμφανίζεται, όταν η θερμοκρασία τους ανέβει πάνω από 39,1℃. Αν και ο πυρετός μπορεί να είναι χρήσιμος στην καταπολέμηση ασθενειών, ένας πυρετός υψηλότερος από 41℃ μπορεί να βλάψει τα όργανα της. Να πούμε πρώτα από όλα το αυτονόητο: επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρο, εάν η γάτα σας έχει υψηλό πυρετό.

Παρακάτω θα ανακαλύψουμε μαζί τα σημάδια και τα συμπτώματα του πυρετού στη γάτα καθώς και τι πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με τη μέτρηση της θερμοκρασίας της γάτας αλλά και για τη φροντίδα μιας γάτας που έχει πυρετό. Ξαναλέμε ότι οι πυρετοί ως ένα σημείο είναι χρήσιμοι γιατί  καταπολεμούν τις ασθένειες, διεγείροντας το ανοσοποιητικό σύστημα και επιβραδύνοντας την ανάπτυξη βακτηρίων και ιών. Εν ολίγοις οι μηχανισμοι που προκαλούν πυρετό εξελίχθηκαν στα άγρια ζώα, συμπεριλαμβανομένης της γάτας, για να τα βοηθήσουν να επιβιώσουν από ασθένειες!

Σημάδια πυρετού στις γάτες

Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορείτε να γνωρίζετε με βεβαιότητα ότι η γάτα σας έχει πυρετό είναι να μετρήσετε τη θερμοκρασία της. Ένα παιδιατρικό ορθικό θερμόμετρο είναι η πιο ακριβής μέθοδος για τη μέτρηση θερμοκρασίας μιας γάτας. Ένα ψηφιακό θερμόμετρο είναι ασφαλέστερο από ένα γυάλινο. Δε θα θρυμματιστεί, αν το ρίξετε και κάνει έναν χαρακτηριστικό ήχο, όταν είναι ώρα να ελέγξετε την ένδειξη της θερμοκρασίας. Μπορείτε να αγοράσετε ένα από τον κτηνίατρό σας ή από το φαρμακείο.

Ενδείξεις για να καταλάβω ότι η γάτα μου έχει πυρετό και πώς το αντιμετωπίζω;

Συμβουλές για τη μέτρηση θερμοκρασίας της γάτας

Πριν ξεκινήσετε, φροντίστε να έχετε μαζί σας ό,τι χρειάζεστε!

1. Ένα λιπαντικό για το θερμόμετρο, όπως βαζελίνη
και φυσικά οινόπνευμα και χαρτοπετσέτα για να καθαρίσετε έπειτα το θερμόμετρο. Καλή ιδέα θα ήταν μια λιχουδιά για γάτες, ώστε ν αντιμετωπίσουν λίγο πιο γλυκά την άβολη θερμομέτρηση… όλα αυτά κρίνονται απαραίτητα, και μαζί με αυτά και μια γερή δόση ηρεμίας/ψυχραιμίας!

2. Ανακινήστε ένα γυάλινο θερμόμετρο, ώστε ο υδράργυρος να είναι κάτω από 35,6℃. Για να το ελέγξετε, κρατήστε το επάνω στο φως και περιστρέψτε το. Για να χρησιμοποιήσετε ένα ψηφιακό θερμόμετρο, ενεργοποιήστε το.

3. Καλύψτε την άκρη του θερμομέτρου με ένα λιπαντικό.

4. Ζητήστε από έναν βοηθό να συγκρατήσει τη γάτα σας με το πίσω άκρο στραμμένο προς εσάς. Ή αν είστε μόνοι (κι αν έχετε αλλεργία στις γάτες;), με το ένα χέρι ελέγξτε το σώμα της γάτας

5. Ανασηκώστε απαλά την ουρά και εισάγετε αργά το θερμόμετρο στον πρωκτό. Στρίψτε απαλά το θερμόμετρο από τη μία πλευρά στην άλλη για να χαλαρώσετε τους μύες. Μόλις συμβεί αυτό, εισάγετε το θερμόμετρο περίπου λιγα εκατοστα στο ορθό, αλλά μην το πιέζετε.

6. Αν πρόκειται για ψηφιακό θερμόμετρο, αφαιρέστε το, όταν ακούσετε το ηχητικό σήμα. Αν είναι γυάλινο το θερμόμετρο, αφήστε το στη θέση του για περίπου δύο λεπτά.

7. Αφαιρέστε και καθαρίστε το θερμόμετρο με οινόπνευμα.

8. Δώστε στη γάτα σας μια λιχουδιά, αν δεν έκανε εμετό.

Γατα Πυρετος

Φροντίδα για τον πυρετό της γάτας

Οι γάτες που παρουσιάζουν σημάδια πυρετού για περισσότερες από 24 ώρες, πρέπει να επισκεφτούν τον κτηνίατρo. Εκείνος μπορεί να πραγματοποιήσει εξετάσεις για να προσδιορίσει την πηγή του πυρετού και να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση του υποκείμενου προβλήματος. Εάν, για παράδειγμα, η πηγή είναι μια βακτηριακή λοίμωξη, μπορεί να χρειαστούν αντιβιοτικά. Η μέτρια ή σοβαρή αφυδάτωση αντιμετωπίζεται ενδοφλέβια ή υποδόρια. Μην δίνετε ποτέ φάρμακα στη γάτα χωρίς τη συμβουλή του κτηνιάτρου. Ορισμένα φάρμακα για τον πυρετό, όπως η ακεταμινοφαίνη, είναι τοξικά για τις γάτες! Προσοχή λοιπόν σε τέτοιους συνειρμούς (“αφου το ταδε αντιπυρετικό είναι κατάλληλο για μένα, θα είναι οκ και για τη γάτα μου”) γιατί δε γίνεται να τα ξέρουμε όλα ως γατογονείς!

Πέραν όμως από την φροντίδα και την καθοδήγηση του κτηνιάτρου εσείς μπορείτε να πάρετε μερικά απλά και απόλυτα ασφαλή μέτρα:

  • Διατηρήστε την γάτα ενυδατωμένη. Αν δείτε ότι δεν πίνει νερό, δώστε της με σήριγγα νεράκι, κρατώντας την μπρούμητα! Επίσης δοκιμάστε μυρωδάτες σούπες όπως αυτές!
  • Ενισχύστε την ενυδάτωση με υγρές τροφές. Αν δέχεται να φάει μπορείτε να της δώσετε ποιοτικες υγρές τροφές με 80% υγρασία, μηδενικούς υδατάνθρακες και μπόλικη ζωική πρωτεϊνης υψηλής βιολογικής αξίας! Και επείδη συνήθως αυτές οι τροφές είναι πιο μυρωδάτες και προκαλούν περισσότερο τη γάτα να τις φάει! Βρείτε την προτεινόμενή μου και πολύ οικονομική εδώ!
  • Βάλτε την γάτα σας σε ένα ζεστό, ήσυχο και άνετο δωμάτιο, αν αυτό είναι εφικτό
  • Μπορείτε να την δροσίζετε με κομπρέσες υγραμένες, δύο φορές την ημέρα. Τοποθετήστε τις στα πόδια, στο μέτωπο ή στην κοιλιά. Μετά μην παραλείψετε να στεγνώσετε τις περιοχες καλά, για να μην κρυώσει!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *