Έφαγα τρίχα γάτας! Είναι επικίνδυνο;

Παιδιά μου, θα μιλήσουμε σήμερα για ένα θέμα που σε κάποιους ίσως μοιάζει αστείο αλλά κάποιους άλλους τους ανησυχεί! Γιατί ακόμη και αν δεν το πιστεύετε, λαμβάνω συχνά μηνύματα όπως “Καταπια τρίχα γάτας – είναι επικίνδυνο;” ή “Τι παθαίνεις αν φας τρίχα γατας;” ή “Έφαγα τρίχα γάτας κατά λάθος – τι να κάνω;” 

Ναι ναι, είναι πολλοί αυτοί που ανησυχουν για το συγκεκριμένο θέμα αλλά μάλλον οι ανησυχίες τους είναι σε γενικές γραμμές αβάσιμες (εκτός από δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις). Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά το ερώτημα αυτό:

Έφαγα τρίχα γάτας - Πρέπει να ανησυχώ;

Αρχικά για να δώσουμε την απάντηση στο ερώτημα “είναι επικίνδυνη η τρίχα γάτας”  πρέπει να  δούμε τη σύστασή της! Η  τρίχα της γάτας αποτελείται κατά βάση από πρωτεϊνες (91%) που από μόνες τους δεν μπορούν να κάνουν τίποτα το κακό, μετά την κατάποσή τους! Όλοι μας έχουμε φάει πολλές φορές στη ζωή μας κάποια τρίχα (γάτας, σκύλου, ανθρώπου) και το πιο πιθανό είναι ότι κιόλας δεν το έχουμε αντιληφθεί! 

Και όπως καταλαβαίνετε κανείς από όλους εμάς δεν αντιμετώπισε κίνδυνο στην υγεία του από τέτοια μεμονωμένα περιστατικά! Ας δούμε όμως πως μπορεί να εισέλθει η τρίχα γάτας μέσα μας! 

1. Μέσω του στόματος

Μπορεί να χαϊδεύετε μια γάτα και στη συνέχεια να βάλετε τα χέρια σας στο στόμα σας και με αυτό τον τρόπο η τρίχα να εισέλθει στο πεπτικο σας σύστημα από το στόμα σας. Επίσης μπορεί μια τρίχα να αιωρείται και να την καταπιείτε, ή ακόμη να ξαπλώσετε στο μαξιλάρι που να έχει τρίχα γάτας και να καταπιείτε με αυτό τον τρόπο. 

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η τρίχα εισέρχεται στο πεπτικό σύστημα που όμως εφοδιασμένο με πρωτεάσες (που διαλύουν τις πρωτεϊνες της τρίχας) την πέπτει και έτσι ούτε γάτα, ούτε τρίχα γάτας, ούτε ζημιά. 

2. Μέσω της μύτης

Εδώ η γάτα εισέρχεται από άλλη οδό με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που περιγράφηκε πριν μονο που τα χέρια αντί να αγγίξουν το στόμα αγγίζουν τη μύτη. Όμως τα τριχίδια των ρουθουνιών εμποδίζουν ξένα σώματα να εισέρχονται στο αναπνευστικό σύστημα και έτσι μια κάποια τρίχα που θα βρεθεί εκεί θα παραμείνει εκεί μέχρι να την αφαιρέσετε εσείς (πχ φυσώντας τη μύτη σας)

Πότε η κατάποση τρίχας γάτας είναι επικίνδυνη;

Εξαίρεση στην απουσία κινδύνου από την κατάποση τρίχας γάτας  είναι τρεις περιπτώσεις:

  • Pica: Υπάρχει μια συνθήκη ψυχολογικής διάστασης που λέγεται “Pica”! Όταν κάποιος άνθρωπος παρουσιάζει αυτή την κατάσταση συνηθίζει ψυχαναγκαστικά να καταναλώνει διάφορα .. περίεργα υλικά που δεν τα χρειάζεται για την θρέψη του οργανισμού του. Αυτά μπορεί να είναι ξύλο, χώμα, χαρτί, ακόμη και ανθρώπινα μαλλιά. Αν κάποιος λοιπόν εκδηλώσει αυτό τον ψυχαναγκασμό καταναλώνοντας μεγάλο ποσό από τρίχα γάτας μπορεί να προκαλέσει ζημιά στον οργανισμό του γιατί σε αυτή την περίπτωση το πεπτικό σύστημα δεν καταφέρνει να πέψει όλη την ποσότητα τρίχας και αρχίζει να δημιουργείται ένα συσσωμάτωμα από τρίχες στο στομάχι που λέγεται trichobizoar (τριχοβεζωάρια) που δεν είναι άλλο από τη γνώριμη τριχόμπαλα  και προκαλεί πόνο στην κοιλιακή περιοχή και άλλα συμπτώματα.
    Να πω μάλιστα ότι βρήκα μια περίπτωση μιας κοπέλας που ήταν εθισμένη στο να τρώει .. μαλλιά γάτας, κάπου στο Μίσιγκαν της Αμερικής! Πρόκειται για την κοπελα που βλέπετε στην φώτο αμέσως παρακάτω! Συμβαίνουν πράγματα όπως βλέπετε που δεν μπορούμε κααααν να φανταστούμε.. 
  • Όταν μωρά παιδιά καταναλώνουν τρίχες γάτας: Τα μικρά παιδάκια, χωρίς να έχουν τόσο καλή αντίληψη του τι είναι .. εδώδιμο και τι όχι μπορεί να κάνουν το ίδιο λάθος και να τρώνε τρίχες (συμπεριλαμβανομένων των τριχών γάτας). Και σε αυτή την περίπτωση αν γίνεται κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τρίχας μπορεί να δημιουργηθούν τα προβλήματα που αναφέραμε παραπάνω
  • Αλλεργίες: Πολλοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί σε κάποιες πρωτεϊνες κυρίως του σάλιου της γάτας. Η γάτα ως γνωστόν καθαρίζει καθημερινά το τρίχωμά της για αρκετές ώρες και φυσικά μεταφέρει με τη γλώσσα της σάλιο στην τρίχα, οπότε και τα πιθανά αλλεργιογόνα. Σε αυτή την περίπτωση η κατανάλωση τρίχας γάτας μπορεί να πυροδοτήσει μια κάποια αλλεργική αντίδραση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πως να μη μαδάει η γάτα μου;

Διαπιστώνουμε λοιπόν, ότι εκτός από κάποιες πολύ ιδιαίτερες περιπτώσεις (εντάξει η αλλεργία δεν είναι τόσο σπάνια) δεν υπάρχει κανένας σημαντικός φόβος από την κατάποση τρίχας γάτας! Μπορούμε λοιπόν ανενόχλητοι να απολαμβάνουμε την ιαματική τους παρουσία! 

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *