επιληψία σε γάτα θεραπεία

11+1 πράγματα που θα κάνουν τη ζωή της γάτας σας ομορφότερη και θα διευκολύνουν τη δική σας

Το να ζεις με μια γάτα είναι απόλαυση και αυτό μπορούν να σας το επιβεβαιώσουν όλοι οι χουμανιστικοί γατογονείς αυτού του πλανήτη . Βέβαια ξέρετε ότι το να ζείτε με μια γάτα κρύβει πολλές προκλήσεις: η γάτα σας πρέπει να μην βαριέται, να τρέφεται σωστά, να εκτονώνει την ενέργειά της και τα ένστικτα του κυνηγού που κρύβει μέσα της, να χαίρεται ένα υγιές σώμα, να μην παιδεύεται από στρες. 

Αν όλα αυτά δεν πληρούνται, θα υποφέρει και εκείνη αλλά  φυσικά και εσείς!  Ωστόσο με μερικές μικρές αλλαγές μπορείτε να ομορφύνετετη ζωή της και να κάνετε και να κάνετε και την δική σας ζωή απλούστερη! Διαβάστε τα παρακάτω και δεν θα το μετανιώσετε! Τσίτσος σπικιν: 

1. Περισσότερο νερό

Η σωστή ενυδάτωση είναι κεφαλαιώδους σημασία για την υγεία του ουροποιητικού της γάτας, την σωστή αποτοξίνωσή της, καθώς και για τον κορεσμό της ατέρμονης πείνας της και τελικά για την βελτίωση της διάθεσής της! Η οικόσιτη γάτα δεν πίνει συχνά όσο νερο χρειάζεται και μπορείτε να κάνετε πράγματα γι’ αυτό. 

Βάλτε συντριβάνι αντί για μπολ με στάσιμο νερό (η γάτα βλέπει το τρεχούμενο νερό σαν παιχνίδι, ενώ ταυτόχρονα ακούει το νερό και της τραβάει την προσοχή σε αντίθεση με το ακίνητο διαφανές στάσιμο νερό στο μπολ), απομακρύνετε το νερό από το φαγητό της (η άγρια γάτα ήξερε ενστικτωδώς ότι αν η πηγή νερού ήταν κοντά στο φαγητό θα μπορούσε να ήταν μολυσμένη), χρησιμοποιήστε μπόλικη ποιοτική υγρή τροφή (με 70-85% υγρασία) ή ειδικές σούπες ενυδάτωσης, ενω μπορείτε και να μουσκέψετε την ξηρά τροφή της για να προσλάβει περισσότερο νερό!

O Τσίτσος σιτίζεται αποκλειστικά με υγρή τροφή και αυτό τον καιρό καταναλώνει λαίμαργα μεγάλες ποσότητες Bozita!

2. Ξεφορτωθείτε την μυρωδιά της τουαλέτας

Όσο και αν κάποιοι μπορεί να μην το φαντάζεστε καν η μυρωδιά της τουαλέτας αποτελεί για πολλούς γατογονείς το νούμερο 1 πρόβλημα της συγκατοίκησης με μια γάτα! Υπάρχουν όμως απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε προκειμένου να εξαφανίσετε την δυσάρεστη μυρωδιά που μπορεί να απλωθεί σε ολόκληρο το σπίτι, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνετε την υγιεινή της τουαλέτας! 

Ρίξτε μερικά φύλλα πράσινου τσαγιού στην άμμο. Αυτά μπορούν να παγιδεύσουν τις μυρωδιές ενώ ταυτόχρονα εμποδίζουν τα βακτήρια της τουαλέτας να αναπτυχθούν. Μια άλλη λύση είναι η χρήση μαγειρικής σόδας που εγκλωβίζει επίσης τις μυρωδιές. Ταυτόχρονα μπορείτε να δοκιμάσετε  την στροφή σε ποιοτική υγρή τροφή (βρείτε τις αγαπημένες μου υγρές τροφές ακριβώς ΕΔΩ) ή και σε ωμή διατροφή που περιορίζουν δραματικά την ποσότητα και την οδυνηρή μυρωδιά των περιττωμάτων της γάτας. Για να μάθετε και άλλα τιπς για να ξεφορτωθείτε το μποχίτο της τουαλέτας κάντε κλικ ΕΔΩ.

3. Εμποδίστε την πρόσβαση της γάτας σε διάφορες επιφάνειες

Ένα πρόβλημα που ταλανίζει πολλούς γατογονείς (καλώς ή κακώς – και ποια είμαι εγώ που θα τους κρίνω) είναι ότι δεν θέλουν οι γάτες τους να έχουν πρόσβαση σε συγκεκριμένες επιφάνειες – συχνά για λόγους υγιεινής, αλλά όχι μόνο για τέτοιους. Έτσι μπορεί να μην επιθυμείτε η γάτα σας να ανεβαίνει στον πάγκο της κουζίνας, στο κρεβάτι, στο τραπέζι ή στον καναπέ. 

Οι λύσεις είναι απλές και όχι επώδυνες: Τοποθετήστε αλουμινόχαρτο στην επιφάνεια που θέλετε να μην πατάει η γάτα σας ή κολλητική ταινία διπλής όψης. Η γάτα κάνοντας τα πρώτα της βήματα στο αλουμινόχαρτο ή στην κολλητική ταινία θα ενοχληθεί πολύ από την αίσθηση της επαφής με αυτά και θα απομακρυνθεί αμέσως. Και όχι, δεν χρειάζεται να έχετε για πάντα το αλουμινόχαρτο και την κολλητική ταινία στα σημεία που δεν θέλετε να έχουν πρόσβαση. Η γάτα μετά από μια δύο επαφές μαθαίνει ότι κάτι το δυσάρεστο συμβαίνει όταν πλησιάζω στο εν λόγω σημείο και δεν ξαναεπιχειρεί να πάει εκεί. Αν θέλετε πιο εξειδικευμένα τιπς για το πως να μην ανεβαίνει η γάτα σας στο κρεβάτι ή στον πάγκο της κουζίνας κάντε κλικ ΕΔΩ και ΕΔΩ αντίστοιχα!

4. Περιορίστε τις τριχόμπαλες

Οι τριχόμπαλες είναι μια ακόμη δυσάρεστη πρόκληση τόσο για τις γάτες σας όσο και για εσάς τους ίδιους, δεν νομίζετε; Ίσως είναι αδύνατο (ειδικά για κάποιες γάτες) να εξαφανίσετε το φαινόμενο των τριχόμπαλων, αλλά μπορείτε να κάνετε μερικά απλά πράγματα για να τις περιορίσετε δραματικά! 

Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, που βοηθούν ώστε οι τρίχες που περνάνε δια μέσου του γαστρεντερικού να αποβάλλονται ομαλά χωρίς να σχηματίζουν συσσωματώματα στο πεπτικό σύστημα. Ακόμη μπορείτε να χτενίζετε τη γάτα σας σε τακτά διαστήματα, μια διαδικασία που μπορεί να αποδειχθεί απολαυστική για την ίδια, να δυναμώσει το δεσμό ανάμεσά σας και να γλιτώσει αμφότερους από πολλές τριχόμπαλες! Για να μάθετε περισσότερα τιπς για τον περιορισμό των τριχόμπαλων κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο

Στο παρακάτω βίδεο δείτε πως χτενίζει ο πατέρας τον Τσιτσάρα:

5. Τοξικά φυτά και τροφές

Υπάρχουν πολλές τροφές και φυτά στο περιβάλλον του σπιτιού που μπορεί να αποβούν εξαιρετιά δηλητηριώδη για τη γάτα σας! Φροντίστε να μην έχει προσβαση η γάτα σας σε κάποια από αυτά! Μπορείτε να βρείτε μια λίστα με τοξικά φυτά ΕΔΩ και μια λίστα με τοξικές τροφές ΕΔΩ.

Γράψτε αυτές τις λίστες σε χαρτί και δώστε της στην πιθανή cat-sitter σας όταν εσείς πρόκειται να πάτε διακοπές, ώστε να ξέρει και εκείνη τι πρέπει να αποφύγει.

6. Προστατέψτε τα έπιπλά σας από τα νύχια της γάτας

Η γάτα σας έχει την ανάγκη να ακονίζει τα νύχια της σε διάφορες επιφάνειες, τόσο για να τα κρατάει υγιή και αιχμηρά όσο και για να αφήνει τα σημάδια της (φερομόνες) από αδένες της πατούσας της σε διάφορα σημεία του σπιτιού ώστε να νιώθει ότι έχει κατοχυρώσει το σπίτι. Βλέπετε το ένστικτο της χωροκτητικότητας είναι πολύ ισχυρό στη γάτα.

Ένας απλός τρόπος για να μπορέσετε να προστατέψετε τα έπιπλά σας είναι να τυλίξετε με το ειδικό υλικό σεζάλ, τα πόδια των τραπεζιών και των καρεκλών.. η γάτα θα απολαμβάνει πολύ περισσότερο να κάνει τα νύχια της εκεί (έξτρα διασκέδαση) ενώ ταυτόχρονα εσείς θα γλιτώνετε τα ακριβά σας έπιπλα . 

Φυσικά η λύση ενός στιβαρού ονυχοδρόμιου μπορεί να στρέψει το ενδιαφέρον της για ακόνισμα εκεί, ωστόσο η προηγούμενη λύση είναι σαφώς περισσότερο οικονομική. Περισσότερα κόλπα για να γλιτώσετε τα έπιπλά σας ακριβώς ΕΔΩ.

7. Προστατέψτε τα φυτά σας

Φυσικά εκτός από τα τοξικά φυτά υπάρχουν και άλλα φυτά τα οποία είναι ασφαλές να τα έχετε μέσα στο σπίτι σας. Όμως ένας καινούριος μπελάς προκύπτει! Η γάτα σας μπορεί να καλοβλέπει τα φυτά αυτά αλλά και το χώμα τους. Πιο συγκεκριμένα μπορεί να θέλει να φάει τα φυλλα τους και τους τρυφερούς βλαστούς τους και να χρησιμοποιήσει το χώμα για .. τουαλέτα της.

Πως να το αντιμετωπίσετε αυτό; Βάλτε στην επιφάνει της γλάστρας αντικείμενα που κάνουν άβολο να ανεβαίνει η γάτα σε αυτήν. Κουκουνάρες, βότσαλα, ακόμη και φλούδες από πορτοκάλια (τα αρώματα των εσπεριδοειδών καθόλου δεν αρέσουν στη γάτα – βεβαιωθείτε όμως ότι και η δική σας γάτα τα απεχθάνεται γιατί τα αιθέρια έλαια των εσπεριδοειδών μπορεί να αποβούν τοξικά για μια γάτα). Άλλα γατοαπωθητικα ειναι το ξύδι, το σκόρδο και η σιτρονέλα. Ξαναλέω πολλά από αυτά είναι τοξικά για τη γάτα οπότε βεβαιωθείτε ότι όντως η γάτα σας δεν έχει ΚΑΜΙΑ διάθεση να τα πλησιάσει.

8. Εξοικειώστε τη γάτα με το μποξ μεταφοράς

Η γάτα σας μπορεί να τρέφει μια φοβερή αντιπάθεια εως φοβία για το μποξ μεταφοράς της, γιατί είναι πολύ πιθανό να το έχει συνδέσει με την επίσκεψη στον κτηνίατρο. Για να σπάσετε αυτό τον συσχετισμό αφήστε το μποξ μεταφοράς ανοιχτό μεσα στο σπίτι σας, με ένα αγαπημένο της κουβερτάκι μέσα και σύντομα η γάτα θα αρχίσει να εξοικειώνεται με αυτό, μπορεί να αρχίσει να κοιμάται μέσα του και δίπλα του! 

Για να μάθετε άλλα τιπς για το τι πρέπει να κάνετε για να μπορείτε να πηγαίνετε τη γάτα σας εύκολα στον κτηνίατρο διαβάστε και ΕΤΟΥΤΟ.

9. Καθαρισμός.. ατυχημάτων και εξαφανίση οσμών

Καλώς ή κακώς έχοντας αποφασίσει να συγκατοικήσετε με μια γάτα δεν μπορείτε να αποφύγετε και κάποια ατυχήματα όπως εμετούς, ή ίσως και εναπόθεση ούρων και στερεών περιττωμάτων εκτός τουαλέτας. Για να μπορέσετε να καθαρίσετε τις βρωμιές και να εξαφανίσετε τις μυρωδιές σας προτείνουμε αφου αφαιρέσετε την βρωμιά (πχ την τριχόμπαλα, τον εμετό, ή το.. θκατουλάκι) να ρίξετε μαγειρική σόδα πάνω στο σημείο, ή και ξίδι και αφήστε τα εκεί για μερικές ώρες. Αυτα δεσμεύουν τις δυσάρεστες μυρωδιές! Στη συνέχεια ένας καθαρισμός πχ με έναν ατμοκαθαριστή θα μπορούσε να εξαφανίσει το πρόβλημα σε βάθος, ολοκληρωτικά.

10. Εκπαιδεύστε τη γάτα σας με χρήση λιχουδιών (και κλίκερ)

Ο αστικός μύθος ότι οι γάτες δεν εκπαιδεύονται σε αντίθεση με τον σκύλο, είναι μόνο ένας μύθος. Εντάξει, ίσως οι σκύλοι να εκπαιδεύονται πιο εύκολα, αλλά και οι γάτες έχουν αυτή τη δυνατότητα ιδίως αν εμπλακεί σε όλο αυτό και μια λαχταριστή λιχουδιά. 

Αν για παράδειγμα η γάτα σας ανεβαίνει στον καναπέ και εσείς δεν θέλετε, μπορείτε να της πείτε μια λέξη κλειδί όπως ‘ΟΧΙ’! Μόλις η γάτα κατεβεί από τον καναπέ πατήστε ένα κλίκερ και στη συνέχεια δώστε της μια λιχουδιά. Η επανάληψη αυτής της διαδικασίας θα μάθει στη γάτα να μην ανεβαίνει στους καναπέδες.

Στον σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να βρείτε ένα άλλο παράδειγμα εκπαίδευσης της γάτας:

11. Απαλλαγείτε από τα μυρμήγκια που επιτίθενται στο μπολ του φαγητού της γάτας σας

Τους καλοκαιρινούς μήνες ίσως έχετε αντιμετωπίσει το πρόβλημα τη επίθεσης μυρμηγκιών στο μπολ του φαγητού της γάτας σας, ειδικά αν έχουν μείνει κάποια υπολείμματα (κυρίως στις περιπτώσεις που η γάτα σας τρώει υγρή τροφή). Τι να κάνετε; κάντε ένα κύκλο από.. κιμωλία γύρω από το πιάτο και είναι πολύ πιθανό αυτή να πτοήσει τα μυρμήγκια από το να επιτεθούν στο πιάτο.

Αν και αυτό δεν πιάσει βάλτε το πιάτο μέσα σε ένα μπολ με λίγο νερό. Τα μυρμήγκια δεν θα αυτοκτονήσουν στο νερό και θα αποχωρήσουν, ηττημένα! 

11+1. Πλατιά πιάτα

Οι γάτες ενίοτε γίνονται λαίμαργες! Ορμούν στο φαγητό τους σαν να μην υπάρχει αύριο και αυτό δεν κάνει καλό στο γαστρεντερικό τους ενώ μπορεί να προκαλέσει εμετούς. Για να αποφύγετε κάτι τέτοιο επιλέξτε πλατιά σχετικά ρηχά πιατάκια όπου η γάτα δεν μπορεί να αρπάξει εύκολα την τροφή οσο στα πιατάκια με ψηλά απότομα χείλη. Με αυτό τον τρόπο περιορίζεται ο ρυθμός με τον οποίον η γάτα κατασπαράζει την τροφή και εμποδίζονται οι εμετοί. Σαν ένα επιπλέον συν υπολογίστε και το ότι εμποδίζεται το φαινόμενο του whisker fatigue, την ενόχληση που υφίστανται τα μουστάκια των γατιών όταν πιέζονται στα τοιχώματα του πιάτου.

Ααααχ και κάπου εδώ φτάσαμε στο τέλος και ετούτης της περιπέτειας! Ελπίζω τα τιπς που μοιράστηκα μαζί σας να ήταν βοηθητικά και να διευκολύνουν τη ζωή τη δική σας αλλά και της γάτας σας! Για περισσότερα τιπς για την γάτα σας μπορείτε να κάνετε κλικ και ΕΔΩ.  Αν θέλετε να μοιραστείτε και εσείς άλλα τέτοια έξυπνα κολπάκια μπορειτε να το κάνετε στα σχόλια! 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *