Εσάς η γάτα σας, ιδίως στα μικράτα της, κουβαλούσε στο στόμα της διάφορα παιχνίδια (ζωάκια, μπαλίτσες κλπ κλπ) και πηγαινοερχόταν, περήφανη για τον εαυτό της πέρα δώθε μέσα στο σπίτι ή στην αυλή; Ε δεν είναι αυτή μια από τις πιο αξιολάτρευτες συμπεριφορές της γάτας; Θα μου πεις και ποια συμπεριφορά δεν είναι αξιολάτρευτη, που να πάρει το καλό! Και θα έχεις και δίκιο.
Τι σημαίνει όμως αυτή η συμπεριφορά; Και πάλι θα βασιστούμε στην παρατήρηση και στη γνώση γύρω από τα ένστικτα της γάτας αλλά και στις μελέτες συμπεριφοριστών και θα φτιάξουμε κάποιες θεωρίες που ερμηνεύουν κάπως ικανοποιητικά το φαινόμενο! Αλλά μην ξεχνάτε ποτέ ότι πρόκειται απλώς για ερμηνείες και δεν μπορούμε να είμαστε ούτε σίγουροι ούτε απόλυτοι για την ορθότητά τους και για το κατά πόσο εξηγούν όλες τις περιπτώσεις που μια γάτα εκδηλώνει τέτοια συμπεριφορά! Ας δούμε λοιπόν τις πιθανες εξηγήσεις:
1. Οφείλεται στο ένστικτο του κυνηγού
Θα ξεκινήσουμε με κάτι που έχουμε πει πολλές φορές: Ναι, η οικόσιτη γάτα δεν βασίζεται στο κυνήγι για την επιβίωσή της. Μπορεί ανετα να βασιστεί στα μπολ της – όταν βεβαίως ο χούμαν της φροντίζει να τα επανατροφοδοτεί εγκαίρως με λαχταριστά πατέ. Όμως αυτό το γεγονός δεν εξαφανίζει το ένστικτό της του θηρευτη. Οι γάτες ήταν είναι και θα είναι κυνηγοί και το βλέπουμε ξεκάθαρα στο πως συμπεριφέρονται σε ένα παιχνιδι-ποντικακι!
Ε λοιπόν και αυτή η συνήθεια του κουβαλήματος του θηράματός αποτελεί μέρος της διαδικασίας του κυνηγιού! Και έτσι εύλογα όταν πιάσουν αυτό που παραφυλάνε (όπως ένα πάρα πολύ ζουμερό παιχνίδι-ποντίκι το αρπάζουν για να το μεταφέρουν σε ένα ασφαλές σημείο, μην τυχών και τους το κλέψει κανένας άρπαγας. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να κάνω και μια αναφορά και σε εκείνη την άλλη ιδιαίτερη συμπεριφορά των γατών να φέρνουν .. δώρο στους αγαπημένους τους χούμανς διάφορα ζωάκια, συνήθως νεκρά. Κάντε κλικ στον σύνδεσμο για να μάθετε περισσότερα:
ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ: Γιατί οι γάτες φέρνουν .. δώρο νεκρά δώρα στους ανθρώπους τους
Έχοντας πει αυτό ας επανέλθουμε στο θέμα μας! Μπορεί λοιπόν οι γάτες είτε να μεταφέρουν το θήραμα σε μια ασφαλή περιοχή όπου μπορούν να (μην) το φάνε με την ησυχια τους, είτε να το κρύψουν κάπου για να το φάνε αργότερα. Μάλιστα δεν είναι απίθανο μια γατομαμά να κουβαλήσει ένα παιχνίδι στα μικρά της, έτσι για να τους δώσει κάτι να εξασκηθούν στο φάγωμα κρέατος και στο κυνήγι θηράματος.
SUPER SOS
To βιβλίο του Τσίτσου “Τσίτσος, η γάτα που μιλούσε πολύ” κυκλοφόρησε και η 1η Έκδοση κοντεύει να εξαντληθεί
Ενισχύστε τον Τσίτσο και τις 150 Τσιτσόγατες παραγγέλνοντάς το από ΕΔΩ
2. Οφείλεται στο γονεϊκό ένστικτο
Όμως η γάτα δεν είναι μονοδιαστατο πλάσμα! Αυτό να το ξέρετε! Εκτός από θηρευτής είναι και άλλα πράματα. Είναι ας πούμε και γονέας! Και οι γατομαμάδες πολύ συχνά μεταφέρουν με το στόμα τους τα μικρά τους από μια περιοχή σε άλλη – ειδικά αν νιώσουν ότι με κάποιο τρόπο απειλούνται – αυτός είναι και ο πιο εύκολος τρόπος να μεταφέρει τα μωρά της, μια και είναι αρκετά ελαφριά ακόμη. Αντίθετα το να τα καθοδηγήσει σαν μινι-κοπάδι σε ένα άλλο σημείο θα ήταν πιο δύσκολο. Μάθετε περισσότερα για τα πλεονεκτήματα της μεταφοράς από τον αυχένα των νεογέννητων ακριβώς ΕΔΩ.
Ακόμη και αν μια θηλυκή γάτα δεν γέννησε ποτέ και πάλι το μητρικό ένστικτο υφίσταται και έτσι εκδηλώνεται και με μια τάση να .. προστατεύσουν τα πράγματα που τις νοιάζουν. Έχει παρατηρηθεί ότι οι γάτες είναι πολύ δεμένες με συγκεκριμένα παιχνίδια ή αντικείμενα και νιώθουν ότι είναι πολύτιμα γι’ αυτές.. κάτι σαν υποκατάστατο των παιδιών (που ποτέ δεν απέκτησαν). Τα μεταφέρουν από δωμάτιο σε δωμάτιο όπως θα έκαναν και με τη γέννα τους.
ΕΕΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΦΕΡΕ Η ΚΟΥΒΕΝΤΑ, ΜΑΘΕΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ..
..τα ένστικτα της μαμάς γάτας
Να σημειωθεί εδώ ότι αυτό δεν υποδηλώνει μια υποβόσκουσα επιθυμία των γατών για αναπαραγωγή. Οι στειρωμένες γάτες δεν νιώθουν ότι έχασαν τη δυνατότητα της αναπαραγωγής (θα χρειαζόταν ολόκληρος γλωσσικος κώδικας και πολύπλοκες γνώσεις για να κάνουν έναν τέτοιο συνειρμό. Απλώς δρουν με βάση τα ένστικτά τους. Ακόμη και οι αρσενικοί γάτοι ενίοτε εκδηλώνουν αυτή την συμπεριφορά γιατί και εκείνοι δένονται με συγκεκριμένα αντικείμενα που τα μεταφέρουν προστατευτικά σε διάφορα μέρη.
3. Οφείλεται στο δέσιμο με το παιχνίδι
Θα σας πω όμως και ετούτο! Μερικές φορές αυτή η συμπεριφορά, που τελικά αποδεικνύεται πολύ τρυφερή, δεν έχει να κάνει με γονεϊκά ένστικτά αλλά με ένα φιλικό δέσιμο της γάτας (μικρής ή μεγάλης) με κάποιο παιχνίδι. Η γάτα βλέπει το παιχνίδι σαν φίλο της, μπορεί ακόμη και να νιαουρίζει σε αυτό, καθώς το μεταφέρει αλλά και αφού το αποθέσει κάπου!
Εσάς η γάτα σας εκδηλώνει αυτή την τόσο χαριτωμένη συμπεριφορά; Μπορείτε να εντοπίσετε σύμφωνα με το παραπάνω κείμενο που οφείλεται αυτή; Περιμένω τα σχόλιά σας!