Οι κίνδυνοι απο τον καθαρισμό δοντιών γηραιών γατών

Τα οφέλη και οι κίνδυνοι από τον κτηνιατρικό καθαρισμό δοντιών γηραιών γατών

Πάμε σε ένα σούπερ καυτό θέμα! Η φροντίδα των δοντιών της γάτας είναι μεγάλος μπελάς και η αλήθεια είναι ότι πρέπει να γίνεται, ανεξάρτητα από το πόσο την αντιπαθεί η γάτα. Σας έχω μιλήσει για τους συμβατικούς τρόπους στοματικής και οδοντικής υγιεινής στο άρθρο μου που θα βρείτε στον σύνδεσμο παρακάτω! 

Ωστόσο οι τρόποι καθαριότητας των δοντιών δεν λειτουργούν πάντα καλά και ούτε όλες οι γάτες τους δέχονται! Και καθώς η γάτα μεγαλώνει σε ηλικία ο καθαρισμός των δοντιών της προβάλει ως επιτακτική ανάγκη! Τότε πρέπει να βάλετε τα μεγάλα μέσα: τον καθαρισμό των δοντιών, από τον κτηνίατρό σας! Όμως αυτή η διαδικασία σε ηλικιωμένες γάτες έχει τους κινδύνους της! Λόγω των προβλημάτων υγείας που επιμένουν σε ορισμένες γάτες, πάνω από μια κάποια ηλικία, θα πρέπει να πάρετε μερικές δύσκολες αποφάσεις. Εάν όμως μια γάτα είναι υγιής και ο κτηνίατρος δώσει το πράσινο φως, τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων.

Χρειάζονται οι γάτες καθαρισμό δοντιών από κτηνίατρο;

Η οδοντιατρική φροντίδα είναι ένα παραμελημένο μέρος της φροντίδας της γάτας, αλλά είναι πολύ σημαντική. Για να αποφευχθούν οι στοματικές ασθένειες και ο πόνος, οι γάτες, εφόσον όλοι οι άλλοι τρόποι αποτυγχάνουν,  πρέπει να οδηγούνται στον κτηνίατρο για στοματικό καθαρισμό.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η ζάχαρη είναι το μόνο πράγμα που προκαλεί τερηδόνα, αλλά αυτό δεν συμβαίνει με τις γάτες (εχμ, ούτε και με τους ανθρώπους). Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, οι γάτες δεν έχουν τους γευστικούς υποδοχείς για να απολαύσουν τη ζάχαρη. Οι τροφές της γάτας δεν έχουν ζάχαρη, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τον σχηματισμό πέτρας/τερηδόνας/πλάκας στα δόντια, μια και δεν είναι μόνο η ζάχαρη που προκαλεί αυτό το πρόβλημα! Αλλωστε οι ξηρές τροφές πλούσιες σε άμυλο συχνά αφήνουν στα δόντια στρώματα αμύλου που θα οδηγήσουν στον σχηματισμό πέτρας, αν τα δόντια της γάτας δεν καθαρίζονται με συμβατικούς τρόπους ή με καθαρισμό από τον κτηνίατρο!

Το να πάτε τη γάτα σας σε κτηνίατρο για επαγγελματικό καθαρισμό δοντιών, είναι ο καλύτερος τρόπος για να αφαιρέσετε οποιαδήποτε πλάκα στα δόντια της γάτας σας. Απαιτείται ενδελεχής καθαρισμός για να διασφαλιστεί ότι τα δόντια της γάτας σας είναι καθαρά και υγιή.

Είναι ο καθαρισμός των δοντιών ασφαλής για τις μεγαλύτερες γάτες;

Ο καθαρισμός των δοντιών εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τις μεγαλύτερες γάτες, αλλά όχι επειδή η ίδια η διαδικασία είναι πρόβλημα. Οι ανησυχίες προέρχονται από τη χορήγηση ηρεμιστικών στη γάτα για να μπορέσει να δουλέψει ο κτηνίατρος. Η αναισθησία είναι απαραίτητη, εάν ο κτηνίατρος θέλει να καθαρίσει σωστά τα δόντια της γάτας. Ωστόσο, όσο μεγαλύτερη είναι η γάτα, τόσο περισσότερα προβλήματα θα προκύψουν, όταν έρθει η ώρα να καθαρίσετε τα δόντια της.

Καθαρισμός δοντιών

Οι ηλικιωμένες γάτες έχουν συχνά αναπνευστικά προβλήματα, καρδιακές παθήσεις, προβλήματα με τα νεφρά και το συκώτι και εξασθενημένες κινητικές λειτουργίες. Η καταστολή, ενώ μια ηλικιωμένη γάτα παρουσιάζει αυτά τα υποκείμενα προβλήματα, είναι επικίνδυνη λόγω του τρόπου με τον οποίο η αναισθησία επηρεάζει τις σωματικές λειτουργίες.

Μια κοινή παρανόηση είναι ότι η αναισθησία κλείνει μέρη του εγκεφάλου. Στην πραγματικότητα, η αναισθησία αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός σας λαμβάνει και επεξεργάζεται τις πληροφορίες, διακόπτοντας τα νευρικά σήματα. Αυτές οι διακοπές μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στον ήδη εξασθενημένο εγκέφαλο μιας ηλικιωμένης γάτας, με αποτέλεσμα επιπλοκές όπως:

 • Καρδιακή κατάθλιψη – συμβαίνει και στους ανθρώπους, μετά από επεμβάσεις στην καρδιά, να παρουσιάζουν συμπτώματα.. κατάθλιψης
 • Κινητικές βλάβες
 • Μακροχρόνιος αποπροσανατολισμός
 • Διακοπή λειτουργίας του καρδιαγγειακού συστήματος

Φυσικά, η αναισθησία γίνεται κυρίως πρόβλημα, εάν η ηλικιωμένη γάτα σας έχει υποκείμενα νοσήματα.

Πολλοί γατογονείς με υγιείς μεγαλύτερες γάτες, μπορούν να πάνε το κατοικίδιό τους στον κτηνίατρο για μια διαδικασία καθαρισμού των δοντιών κάθε χρόνο με μηδενικά προβλήματα. Πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία, ο κτηνίατρος πρέπει πρώτα να ελέγξει τη γάτα για τυχόν προβλήματα. Εάν ο κτηνίατρος κρίνει ότι η γάτα είναι αρκετά υγιής, μπορεί να της γίνει αναισθησία. Εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι λόγω του πόσο αδύναμο είναι το σύστημα μιας ηλικιωμένης γάτας σε σύγκριση με μια νεαρή, αλλά ο κίνδυνος τείνει να είναι χαμηλότερος.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του καθαρισμού των δοντιών γάτας σε τρίτη ηλικία

Ο επαγγελματικός καθαρισμός των δοντιών της γάτας σας δεν είναι παρά ωφέλιμος, όταν η γάτα σας είναι νέα. Ωστόσο για τις ηλικιωμένες γάτες τα οφέλη είναι πολλά και σημαντικα!

Εδώ είναι τα πλεονεκτήματα του καθαρισμού των δοντιών της γάτας:

 • Μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης κοινών οδοντικών παθήσεων
 • Λιγότερες πιθανότητες για μελλοντικές οδοντιατρικές επεμβάσεις και αφαίρεση δοντιών
 • Η γάτα βιώνει λιγότερο πόνο
 • Η γάτα θα μπορεί να τρώει στερεές τροφές για πολύ περισσότερο
 • Τα προβλήματα στα δόντια μπορούν να εντοπιστούν νωρίτερα

Όσο για τα μειονεκτήματα του καθαρισμού των δοντιών της γάτας για ηλικιωμένες γάτες, είναι αυτός ο κίνδυνος επιπλοκών στην υγεία. Παρόλο που οι θετικές πτυχές του καθαρισμού των δοντιών φαίνεται να υπερτερούν της μίας κακής πτυχής, θα πρέπει να σκεφτείτε πολύ και σοβαρά πριν αποφασίσετε. Ακόμα κι αν αποφασίσετε ότι ο καθαρισμός των δοντιών είναι απαραίτητος για την ηλικιωμένη γάτα σας, αν ο κτηνίατρος πει όχι, λίγα μπορούν να γίνουν γι’ αυτό.

Μια ακόμη εναλλακτική

Μερικές φορές, η εξαγωγή των δοντιών της γάτας σας είναι η καλύτερη επιλογή. Αυτό μπορεί να μην ακούγεται σαν λύση, αλλά πρέπει να θυμάστε ότι οι γάτες δεν σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο που κάνουμε εμείς. Μπορεί να στεναχωριόμαστε για την απώλεια ενός δοντιού για αισθητικούς λόγους, δυσφορία ή ταλαιπωρία. Ωστόσο, όσο οι γάτες μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους κανονικά, η απώλεια των δοντιών δεν είναι γι’ αυτές τόσο σημαντική.

Καλός ή κακός ο καθαρισμός δοντιών στις ηλικιωμένες γάτες;

Τι να περιμένετε μετά τον καθαρισμό των δοντιών της γάτας;

Ο καθαρισμός των δοντιών της γάτας στον κτηνίατρος δεν είναι τόσο ζόρικη διαδικασία , όσο η στοματική χειρουργική επέμβαση, επομένως το περισσότερο που θα πρέπει να περιμένετε μετά τον καθαρισμό είναι να αντιμετωπίσετε μια νυσταγμένη γάτα. Οι συνέπειες του τακτικού καθαρισμού των δοντιών της γάτας είναι λιγότερο έντονες από τις συνέπειες πχ της στείρωσης, καθώς δεν απαιτείται χειρουργική επέμβαση. Η γάτα σας θα πρέπει να μπορεί να επιστρέψει στον συνήθη εαυτό της, μόλις τα ηρεμιστικά εξασθενήσουν σε 24 ώρες. Η διαδικασία της μετέπειτα φροντίδας ποικίλλει πολύ, ανάλογα με το τι ανακάλυψε ο κτηνίατρος κατά τη διαδικασία καθαρισμού.

Εάν ο κτηνίατρός σας βρήκε φλεγμονή γύρω από τα ούλα, μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα. Εάν εντοπιστεί ένα πιο σοβαρό πρόβλημα, ο κτηνίατρος μπορεί να πραγματοποιήσει πρόσθετες εξετάσεις για να διαπιστώσει, εάν είναι εφικτή στοματική χειρουργική επέμβαση.

Τις πρώτες ώρες μετά τον καθαρισμό, η γάτα σας θα νυστάζει από την αναισθησία, αλλά αυτό θα περάσει με την πάροδο του χρόνου. Οι πρώτες ώρες μετά το ξύπνημα είναι αποπροσανατολιστικές για τη γάτα σας, επομένως κάντε την εμπειρία της αυτή πιο εύκολη, προετοιμάζοντας ένα άνετο μέρος, όπου μπορεί να ξεκουραστεί, όταν επιστρέψετε στο σπίτι. 

Πιθανώς ο περιορισμός της σε ένα δωμάτιο ή ακόμη περισσότερο σε ένα αυτοσχέδιο πάρκο όπως αυτό, για κάποιες ώρες να κρινόταν χρήσιμο!

Συμπεριφορά γάτας μετά τον καθαρισμό των δοντιών

Μετά τον καθαρισμό των δοντιών, η γάτα σας θα είναι ληθαργική, λόγω των ηρεμιστικών. Μπορεί να είναι ανησυχητικό να βλέπετε το αιλουροειδές σας να είναι τόσο έξω από τα νερά του, ειδικά για πρώτη φορά, αλλά επανέρχεται μετά από μερικές ώρες.

Ενώ η αναισθησία τελειώνει, η γάτα σας μπορεί να μην έχει διάθεση για φαγητό. Αν σας φαίνεται πεινασμένη, σερβίρετε το φαγητό βρεγμένο. Τα δόντια της θα είναι ευαίσθητα για λίγο, οπότε φροντίστε να μπορεί να φάει άνετα. Δώστε μεγάλη προσοχή στη γλώσσα του σώματος της γάτας σας. Μερικές γάτες μπορεί να θέλουν να μείνουν εντελώς μόνες, ενώ άλλες θα θέλουν παρέα. Είτε έτσι είτε αλλιώς, θα πρέπει να παρακολουθείτε τη συμπεριφορά της γάτας σας για τις επόμενες 24 ώρες.

Οι ηλικιωμένες γάτες κάνει να κάνουν καθαρισμό δοντιών;

Πότε μια γάτα είναι πολύ μεγάλη για καθαρισμό των δοντιών;

Δεν υπάρχει κάποια ανώτερη ηλικία κατά την οποία οι γάτες δεν θα πρέπει πλέον να οδηγούνται στον κτηνίατρο για τον καθαρισμό των δοντιών. Οι γάτες θεωρούνται ηλικιωμένες μόλις γίνουν 11 ετών, αλλά ακόμη και οι ηλικιωμένες γάτες μπορούν να ναρκωθούν, εάν ο κτηνίατρος καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι αρκετά υγιείς.

Όσο μεγαλύτερη είναι η γάτα, τόσο περισσότερο ωφελείται από τη στοματική φροντίδα. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, οι μεγαλύτερες γάτες είναι πιο πιθανό να έχουν απορρόφηση δοντιών. 

Τέλος εάν η ηλικιωμένη γάτα σας δεν είναι ασφαλές πλέον να κάνει καθαρισμό δοντιών στον κτηνίατρο, μπορείτε να φροντίσετε τη στοματική της υγεία με τους παρακάτω τέσσερις τρόπους:

 • Πάρτε οδοντόβουρτα και οδοντόκρεμα για γάτες και καθαρίστε εσείς τα δόντια της! ΕΛΑ ΧΟΥΜΑΝ ΘΑΡΡΟΣ! Βρείτε τις ενδεικτικές μου προτάσεις για οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα εδώ και εκεί
 • Χρησιμοποιήστε ειδικό gel οδοντικού καθαρισμού όπως αυτό!
 • Υπάρχουν ειδικά σκευάσματα σε σκόνη εναντίον της πλάκας! Αναμίξτε τα με την τροφή της και βοηθήστε τη γάτα σας να καθαρίσει με αυτό τον τρόπο τα δόντια της! Βρείτε ένα τέτοιο σκεύασμα εδώ!
 • Χρησιμοποιήστε ειδικές dental ξηρές τροφές – και μάλιστα επιλέξτε μια ποιοτική τέτοια ώστε να είναι γενικότερα οφέλιμη για τη γάτα σας! Η εξαιρετική Canagan Dental είναι μια τέτοια επιλογή (την χρησιμοποιεί και ο Τσιτσάρας)! Βρείτε την εδώ!
 
Ουυυυφ, τα είπα και τελείωσα! Τώρα πλέον γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε, αν η ηλικιωμένη γάτα σας αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα δόντια της!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *