Πόσο είναι το ετήσιο κόστος του να έχεις γάτα

ΕΡΕΥΝΑ: Πόσο είναι το ετήσιο κόστος για να έχεις μια γάτα το 2023

Πόσο κοστίζει να έχεις μια γάτα το 2023; Είχα κάνει ένα σχετικό άρθρο εδώ, πριν 2.5 χρόνια, αλλά τα πράματα αλλάζουν! Πρόσφατη έρευνα που έκανε το Cats.com, μας παρουσιάζει τα ετήσια έξοδα του να είσαι γατογονέας στην Αμερική. Έχουν υπολογίσει το ετήσιο κόστος της άμμου, της τροφής, των επισκέψεων σε κτηνίατρο και πολλων άλλων που θα αναλύσουμε παρακάτω. Ανακάλυψαν, ότι μπορούν να έχουν ως κατοικίδιο μια γάτα, για (το ελάχιστο) μόλις 385$ τον πρώτο χρόνο και 222$ κάθε διαδοχικό χρόνο!

Βέβαια, αν οι γατογονείς επιλέξουν μικρές πολυτέλειες, όπως λιχουδιές, καλό φαγητό και νέα παιχνίδια, θα προσθέσουν μερικές εκατοντάδες δολάρια σε αυτό το ετήσιο budget! Ωστόσο, τα καθημερινά έξοδα δεν είναι η πιο σοβαρή οικονομική ανησυχία των γατογονέων, λένε. Τα επείγοντα ιατρικά περιστατικά και οι ασθένειες είναι η μεγαλύτερη δαπάνη για τον προϋπολογισμό, προσθέτοντας ενδεχομένως 5.000$ ή περισσότερα στο κόστος ζωής της γάτας.

Σε ετούτο το άρθρο θα δούμε αναλυτικά όλα τα κόστη που υπάρχουν για να έχει κανείς γάτα το 2023 και στο τέλος του άρθρου θα κανουμε μια αναγωγή στα δεδομένα της Ελλάδας καθώς και θα παραθέσουμε 10 τιπς οικονομίας για να περιορίσετε το κόστος της δικης σας γάτας ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ στην ποιοτητα ζωή της! ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ!

Σύμφωνα με την έρευνα, οι ερευνητές του Cats.com προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν το κόστος για να έχεις μια γάτα, υπολογίζοντας τόσο το αρχικό κόστος με τα έκτακτα έξοδα (αγορά τουαλέτας, ονυχοδρόμιου, πρώτες εξετάσεις, μικροτσιπ κλπ), όσο και το επαναλαμβανόμενο ετήσιο κόστος που θα πρέπει να καλυφθεί για το υπόλοιπο της ζωής της γάτας.

Πόσα είναι τα ετήσια έξοδα για να έχεις γάτα το 2023

Α. Αρχικά/έκτακτα κόστη για μια γάτα που έρχεται στο σπίτι

Η έρευνα του Cats.com δείχνει ότι το εφάπαξ κόστος που σχετίζεται με την άφιξη μιας νέας γάτας στο σπίτι θα ποικίλλει. Για παράδειγμα, εάν πάρουν ένα γατάκι δωρεάν ή από έναν εκτροφέα, μπορεί να χρειαστεί να πληρώσουν μόνοι τους για τη χειρουργική επέμβαση στείρωσης. Ορισμένα κόστη, όπως το μικροτσίπ και οι ετικέτες ταυτότητας είναι προαιρετικά, αλλά συνιστώνται, ενώ άλλα, όπως μπολ φαγητού, κλινοσκεπάσματα και είδη εμπλουτισμού θεωρούνται απαραίτητα.

Έχουν συμπεριλάβει επίσης, μια κατηγορία κόστους που μπορεί να είναι απαραίτητη κατά την υιοθεσία μιας ιατρικά ευαίσθητης γάτας ή με ειδικές ανάγκες. Μπορεί να συνιστώνται πρόσθετες εξετάσεις, όταν υιοθετούν έγκυες γάτες, γάτες με προηγούμενους τραυματισμούς ή γάτες με χρόνιες παθήσεις, όπως FIV ή FeLV. Η υιοθέτηση μιας γάτας με ειδικές ανάγκες μπορεί να απαιτήσει να γίνουν εφάπαξ αλλαγές στο σπίτι για να βελτιώσουν την πρόσβαση της γάτας.

Πόσα είναι τα ετήσια έξοδα όταν έχεις γάτα εν έτει 2023

1. Απαραίτητα κόστη

Ορίστε οι ενδεικτικές πρώτες αγορές που πρέπει να γίνουν

  • Μπολ για φαγητό και νερό: 15$
  • Κουτί απορριμμάτων: 25$
  • Σκούπα απορριμμάτων: 10$
  • Τσάντα μεταφοράς: 40$
  • Κρεβάτι: 30$ 
  • Γατόδεντρο: 50$
  • Ονυχοδρόμιο: 30$
  • Νυχοκόπτης γάτας: 10$
  • Βούρτσα γάτας: 15$ – ποια είναι η καλύτερη βούρτσα για γάτες;;
  • Γενικές εξετάσεις: 45$–50$
  • Εμβολιασμοί πρώτου έτους: 115 $–210 $

2. Προαιρετικα, αλλά συνιστώμενα κόστη (πάντα σύμφωνα με το cats.com)

  • Στείρωση: 50$–250$
  • ID Tag: 10$
  • Κολάρο: 10$
  • Μικροτσίπ: 30$–50$
  • Καθαρισμός δοντιών: 150$–500$

3. Πιθανά έξοδα για γάτες ασθενείς ή με ειδικές ανάγκες

  • Ανυψωμένα μπολ: 20$
  • Ζώνη γάτας: 15$
  • Μάρσιπος μεταφοράς: 25$
  • Κόστος ακτίνων Χ γάτας: 100$-250$
  • Κόστος υπερήχου γάτας: 250$-500$
  • Σκαλάκια ή Ράμπες γατών: 50$–300$

β. Ετήσια κόστη

1. Ιατρικά έξοδα

Οι κτηνιατρικοί λογαριασμοί μπορούν να αφαιρέσουν ένα μεγάλο κομμάτι από τον προϋπολογισμό φροντίδας της γάτας, λέει η έρευνα, ειδικά εάν η γάτα έχει σοβαρή ασθένεια ή τραυματισμό. Ακολουθεί μια ανάλυση του κόστους κτηνιατρικής ρουτίνας και έκτακτης ανάγκης, με μία πρώτη αναφορά για ετήσιο τσεκαπ περί των 45$-110$, όταν η βασική επίσκεψη κτηνιάτρου κοστίζει μεταξύ $45 και $55, εξαιρουμένου του κόστους των διαγνωστικών ,όπως αναφέρει η έρευνα.

Συνίσταται γενικά οι γάτες να επισκέπτονται το κτηνιατρείο μία φορά το χρόνο μέχρι να φτάσουν στην τρίτη ηλικία. Μόλις η γάτα είναι κάπου μεταξύ 9 και 11 ετών, οι περισσότεροι κτηνίατροι συνιστούν να της γίνεται έλεγχος κάθε έξι μήνες. Μερικοί κτηνίατροι χρεώνουν περισσότερα για γηριατρικές εξετάσεις, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν ή όχι διαγνωστικές εξετάσεις, όπως ανάλυση ούρων, εξέταση αίματος ή ακτινογραφίες. Αυτές οι εξετάσεις κοστίζουν κατά μέσο όρο 85$–110$.

2. Οδοντιατρική φροντίδα: 0$-500$/έτος

Όποιος θέλει να κρατήσει χαμηλούς λογαριασμούς για την οδοντιατρική φροντίδα της γάτας του, οφείλει να επενδύσει σε μια οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα γάτας αμέσως μόλις την πάρει στο σπίτι, αναφέρει η έρευνα του Cats.com. Μια οδοντόβουρτσα και μια οδοντόκρεμα γάτας κοστίζουν περίπου 15$ και είναι μια μεγάλη επένδυση για την υγεία της γάτας και το οικονομικό μέλλον του γατογονέα. Η περιοδοντική νόσος επηρεάζει πολλές μεσήλικες και ηλικιωμένες γάτες που αν δεν υπάρξει πρόληψη και φροντίδα από νωρίς, θα οδηγήσει σε ασθένεια οργάνων και σε μονοπάτια θεραπείας πολλών χιλιάδων δολαρίων.

3. Κόστος εμβολιασμών για γάτες: 0$-200$/έτος

Εκτός από τους εμβολιασμούς του πρώτου έτους της γάτας, πολλοί κτηνίατροι συνιστούν αναμνηστικά εμβόλια. Ορισμένοι εμβολιασμοί για γάτες γίνονται ετησίως – βρείτε εδώ τα τελευταία δεδομένα για το κάθε πότε πρέπει να γίνονται εμβόλια -, όπως η λευχαιμία των αιλουροειδών (FeLV) για γάτες υψηλού κινδύνου, ενώ άλλοι πρέπει να γίνονται μόνο κάθε τρία έως πέντε χρόνια, όπως η λύσσα. Τα μεμονωμένα εμβόλια κοστίζουν γενικά μεταξύ 25$ και 50$. Ανάλογα με την ηλικία, τον τρόπο ζωής και την κατάσταση της υγείας της γάτας, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το ετήσιο κόστος εμβολιασμού μπορεί να κυμαίνεται από 25$ έως 200$.

4. Αποπαρασιτώσεις: 0$-150$/έτος

Υποστηρίζουν, σύμφωνα με την έρευνα, ότι υπάρχουν αποπαρασιτώσεις για ψύλλους, κρότωνες, σκουλήκια και ακάρεα (0$-150$/έτος), αλλά δεν είναι απαραίτητες για τις γάτες εσωτερικού χώρου – εδώ οι απόψεις διειστανται, γενικώς. 

5. Έκτακτα ιατρικά έξοδα: 0$-10000$/έτος

Τί γίνεται όμως με τα έκτακτα ιατρικά έξοδα; Υπολογίζουν 2.000$–4.000$ για επείγουσα περίθαλψη κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής του κατοικίδιου ζώου τους – εδώ στην Ελλάδα πολύ συνήθεις ειναι οι ουρολιθιάσεις! Στην περίπτωση χρόνιας φαρμακευτικής αγωγής (καρκίνο, διαβήτη, χρόνια νεφρική νόσο κ.α), αυτά τα έξοδα θα είναι τρόπος ζωής για μεγάλο χρονικό διάστημα, πιθανώς για το υπόλοιπο της ζωής της γάτας.

5. Γατοτροφή: 66$-1.825$+/έτος

Το είδος της τροφής για γάτες που αγοράζουν, επηρεάζει το κόστος της ζωής τους με διάφορους τρόπους, λένε. Πρώτον, υπάρχει μεγάλη ποικιλία στις τιμές των τροφών για γάτες και των εμπορικών σημάτων. Θα μπορούσε κανείς να πληρώσει 7$ την ημέρα για μια ακριβή πλήρη υγρή τροφή ή 0,25$ για μια κροκέτα που αγόρασε από σούπερ μάρκετ. Ωστόσο, το φαγητό είναι μια επένδυση στην υγεία της γάτας και συμβουλεύουν να μπαίνει η ποιότητα του φαγητού πάνω από την τιμή – καλά τα λένε, το έχουμε διαπιστώσει πολλές πολλές φορές.

5. Άμμος της γάτας: 111$-$250+/έτος

H έρευνα του Cats.com υποστηρίζει ότι το κόστος της άμμου ποικίλλει ανάλογα με την υγεία της γάτας, τον τύπο της άμμου που επιλέγει και την αποτελεσματικότητα του γατογονέα στον καθαρισμό της αμμοδόχου – μπορεί να κάνει πολύ οικονομικό καθαρισμό (αφαιρώντας ακριβώς τα απαραίτητα) ή όχι. Υπάρχουν άμμοι πηλού/μπετονίτη που είναι πιο οικονομικά και κοστίζουν κατά μέσο όρο περίπου 0,30$-1$ ανά λίβρα (450 γρ.), ενώ η κρυσταλλική άμμος είναι πιο ακριβή, περίπου 2$ ανά λίβρα. Το κόστος αυξάνεται, εάν συμπεριλάβετε επιπλέον αξεσουάρ όπως μονδέρνες αμμοδόχους, χαλάκια, αποσμητικά και ειδικό κάδο για πέταγμα της βρώμικης άμμου.

Συμπεράσματα της Έρευνας

Φτάνοντας προς το τέλος, η έρευνα καταλήγει σε ένα συνολικό ετήσιο κόστος ιδιοκτησίας μιας γάτας από 385$ ως 635$ για τα πρώτα έκτακτα έξοδα και από 222$ έως 3.647$ το χρόνο. Στην Αμερική, μιλούν σύμφωνα με την έρευνα και για ασφάλιση κατοικίδιων ζώων (0$-552$/έτος), η οποία ενδεχομένως στο μέλλον, να φέρει εξοικονόμηση χρημάτων. Τα κόστη, σύμφωνα με την έρευνα του Cats.com πάντως, ποικίλλουν αναλόγως το οικονομικό budget που μπορεί να διαθέσει ο κάθε υποψήφιος γατογονέας, αλλά και από τις ανάγκες-αγορές που θα έχει το κάθε νέο μέλος της οικογένειας! 

Ποιo το ελάχιστο ετήσιο κόστος για να έχεις μια γάτα στην Ελλάδα το 2023

Παίρνοντας τα παραπάνω κόστη θα κάνω μια αναγωγή στα ελληνικά δεδομένα και θα υπολογίσω κάπως χονδρικά το ελάχιστο ετήσιο κόστος για να έχεις μια γάτα στην Ελλάδα το 2023! Φυσικά μιλάμε για μια γάτα που δεν έχει ασφάλιση (στην Ελλάδα τώρα γίνονται οι πρώτες προσπάθειες – μείνετε συντονισμένοι γι’ αυτό) και για την οποία το κόστος υιοθεσίας είναι 0 ευρώ (σε πολλές περιπτώσεις το κόστος δεν είναι όντως 0 ευρώ, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως έχουν γίνει ήδη και μια ιατρική εξέταση, και ίσως κάποιο εμβόλιο ή στείρωση!!

Λοιπόν, κοιτάζοντας τα ετήσια κοστη για κάθε μια από τις επί μέρους κατηγορίες μπορώ με μια σχετική ασφάλεια να προτείνω ότι κατά μέσο όρο τα κόστη αυτά είναι 30% πιο χαμηλά από τα αντίστοιχα της Αμερικής – τουλάχιστον όσον αφορά τα ελάχιστα έξοδα!

Έτσι θα μπορούσαμε  να πούμε ότι τα ελάχιστα πρώτα/έκτακτα κόστη για να πάρετε μια γάτα στο σπίτι αγγίζουν τα 245 ευρώ (υπολογίζοντας όλα αυτά που αναφέραμε παραπάνω, αν πχ δεν πάρετε γατόδενδρο το κόστος θα πέσει κι άλλο) ενώ τα επόμενα, ετήσια έξοδα, είναι στα 142 ευρώ – 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στον υπολογισμό μου προ 2.5 ετών το ετήσιο κόστος άγγιζε τα 300 ευρώ, αλλά ΔΕΝ ήταν το ελάχιστο ετήσιο κόστος, αλλά εκείνο το κόστος που θεωρούσα ότι θα εξασφάλιζε ένα πολύ καλό επίπεδο ζωής στη γάτα! 

Tips Οικονομίας

Πολλά είναι τα τιπς οικονομίας που μπορείτε να αξιοποιήσετε χωρίς να μειώσετε την ποιότητα ζωής της γάτας σας.. θα αναφέρω μερικά από τα πιο σημαντικά εδώ και θα σας παραπέμψω σε προηγούμενο άρθρο μου για περισσότερα:

  • Χρησιμοποιήστε μεγάλες συσκευασίες υγρής τροφής και συντηρήστε τις προσεκτικα στο ψυγείο για ως 4 μέρες. Μια κονσέρβα 800 γρ. υγρής τροφής μπορεί να έχει ακόμη και μισό κόστος/κιλό σε σχέση με ακριβώς την ίδια κονσέρβα στα 200 γρ. Δυο εξαιρετικές υγρές τροφές που βγαίνουν στα 800 γρ. είναι αυτή και αυτή.
  • Χρησιμοποιήστε μεγάλες συσκευασίες ξηράς τροφής (15 και 20 κιλών) και συντηρήστε τις προσεκτικά! Η πρότασή μου για μια φτηνή και ασφαλή, σχετικά ποιοτική ξηρά τροφή σε 20κιλη συσκευασία είναι αυτή!
  • Φτιάξτε αυτοσχέδια κρεβατάκια με ένα χαρτοκουτι και μια φλις κουβέρτα, με κόστος 2, 3 ευρώ αντί να αγοράζετε πανάκριβα κρεβατάκια!
  • Φτιάξτε το δικό σας γατόδενδρο με κόστος μικρότερο των 5 ευρώ ακολουθώντας τις οδηγίες της αγαπημένης Μαρίας Καραγεώργου, εδώ!
  • Ρωτήστε τον κτηνίατρο σας ΑΝ υπάρχει ασφαλες αποπαρασιτωτικό σκύλων που μπορεί να δωθεί (σε προσαρμοσμένη δόση φυσικά) σε γάτα!!
  • Επιμείνετε στην ποιοτική υγρή τροφή – οι προτεινόμενές μου εδώ – θα σας γλιτώσει από παρα πολλά ιατρικά προβλήματα όπως ουρολιθιάσεις, παχυσαρκία, καρδιακά θέματα, διαβήτη, θέμα στα νεφρά και άρα θα περιορίσει δραματικά τα ιατρικά σας έξοδα!
  • Αν είναι δυνατό δώστε πρόσβαση στη γάτα σας σε χωράφια για να κάνει εκεί την τουαλέτα της – θα γλιτώσετε ένα δυσβάσταχτο έξοδο, όπως αυτό της άμμου!
  • Αν αυτό δεν είναι δυνατό επιλέξτε άμμους που είναι πολύ καλές στη διαχείριση των οσμών και πολύ απορροφητικές κάτι που στο τέλος της ημέρας τις κάνει πιο οικονομικές από άλλες που φαίνονται φθηνότερες! Οι προτεινόμενες άμμοι μου εδώ!
  • Μια τρίτη λύση είναι να βάλετε στο μπαλκόνι μια .. λεκάνη με άμμο και να δίνετε πρόσβαση στη γάτα σας σε αυτήν  (μέσα από ειδικά πορτάκια πχ) για να γλιτώσετε το κόστος μιας ακριβής αμμοδόχου που κατά διαστήματα μάλιστα χρειάζεται αλλαγή λόγω γρατζουνιών
Περισσότερα και πιο αναλυτικά τιπς οικονομίας στο άρθρο μου ακριβώς ΕΔΩ.

ΥΓ: Τα σκίτσα προέρχονται από το άρθρο του Cats.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *