Αγωνία για την έξαρση της Λοιμωδους Περιτονίτιδας στην Κύπρο – Τι να προσέχουμε

Για την Λοιμώδη Περιτονίτιδα σας έχω πει πολλά, και πριν 1.5 χρόνο έχασα δυο υπέροχους 6μηνήτες γάτους, τον Τσάρλι και τον Ρούμι από αυτήν! Καταλαβαίνετε πόσο με ταράζουν τα νέα που έρχονται από την Κύπρο, ότι η άτιμη ασθένεια βρίσκεται σε φοβερή έξαρση! Ας δείξουμε όμως ψυχραιμία και ας δούμε τα πράγματα από την αρχή!

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Αντιπρόεδρου του Παγκύπριου Κτηνιατρικού Συλλόγου, Δημήτρη Επαμεινώνδα,  στο ThemaOnline, στην Κύπρο συμβαίνει μια έξαρση του φαινομένου της λοιμώδους περιτονίτιδας και αν και δεν υπαρχουν επισημα στοιχεία φαίνεται να είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των γατών που απεβίωσαν λόγω του ιού, ενώ δεν υπάρχουν σημάδια για ύφεση του φαινομένου!

Ο κύριος Επαμεινώνδος δηλώνει «Κάναμε μια καταγραφή ως Κτηνιατρικός Σύλλογος το πρώτο τρίμηνο του 2023, η οποία έδειξε την αυξητική τάση των κρουσμάτων. Συγκεκριμένα τα κρούσματα εικοσιοπλασιάστηκαν, έχουμε μια αυξημένη συχνότητα εμφάνισης της ασθένειας. Μέχρι και η επαρχία Πάφου, η οποία δεν παρουσίαζε έξαρση, είναι τώρα σε κατάσταση αυξημένων κρουσμάτων».

Δυστυχώς τα λόγια του αντιπροέδρου ειναι κάπως αποκαρδιωτικά γιατί δηλώνουν μια αδυναμία δράσης: «Αφήνουμε τα γατάκια να πεθάνουν, πρέπει να βρούμε κάποια λύση, είμαστε απελπισμένοι. Αυτή την στιγμή είναι δεμένα τα χέρια μας», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ετούτο το σημείο να τονίσουμε οτι φυσικά ο κορωνοϊός της γάτας δεν είναι επικίνδυνος για τον άνθρωπο, όπως τόνισε και ο κύριος Επαμεινώνδος στη συνέντευξή του!

Σας έχω μιλήσει και για την πιθανότητα θεραπείας με φαρμακευτική αγωγή σε προηγούμενα άρθρα. Υπάρχουν φάρμακα με δραστική ουσία που ομοιάζει με την ρεμδεσιβίρη που χρησιμοποιείται για την θεραπεία του Κορωνοϊου στον άνθρωπο  αλλά αυτά κοστίζουν χιλιάδες ευρώ και δεν έχουν συγκεκριμένη αδειοδότηση. Τώρα γίνεται απόπειρα από τον Κτηνιατρικό Σύλλογο της Κύπρου να βρεθούν φτηνές αδειοδοτημένες παρόμοιες εκδοχές αυτών των φαρμάκων κάτι που όμως δεν τελεσφόρίσε ως τώρα! Ο κύριος Επαμεινώνδος λέει:

«Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης είναι τα φάρμακα. Εμείς προσπαθήσαμε να βρούμε φθηνά σκευάσματα και βρήκαμε δύο τα οποία αν και εγκρίθηκαν για τον κορωνοϊό σε ανθρώπους, μπορούν να λειτουργήσουν και για τις γάτες, όπως έδειξαν μελέτες. Το ένα σκεύασμα είναι σε ενέσιμη μορφή και το άλλο σε χάπια/κάψουλες», πρόσθεσε.

περιτονίτιδα γάτας

Ο αντιπρόεδρος εξηγεί περεταίρω ότι τα φάρμακα που εντόπισε συσκευάζονται στην Ινδία (με χαμηλότερα κατασκευαστικά έξοδα) αλλά δυστυχώς και πάλι δεν επιτράπηκε η χρήση τους μια και απορρίφθηκε το σχετικό αίτημα του συλλόγου! Ο κύριος Επαμεινώνδος είπε:

«Βρήκαμε αυτά τα φθηνά σκευάσματα ώστε να μπορούν να τα αγοράσουν οι ιδιοκτήτες των ζώων και να χρησιμοποιηθούν για να σωθούν τα γατιά», και το κόστος τους κυμαίνεται από 60 ευρώ τα χάπια ως 85 τα ενέσιμα! 

Εδώ να πω ότι τα αντίστοιχα φάρμακα που προμηθεύτηκα εγώ για τον Τσάρλι και το Ρούμι κόστιζαν (για μια πλήρη θεραπεία) περίπου 1500 ευρώ (για τον καθένα)! Τα φάρμακα αυτά ήταν ειδικά για γάτες ενώ τα φάρμακα που τώρα βρήκε ο Σύλλογος είναι αδειοδοτημένα φάρμακα για τη θεραπεία από τον κορωνοϊό του ανθρώπου αλλά φαίνεται να μπορούν να δράσουν και εναντίον του κορωνοϊού της γάτας!

Ο κύριος Επαμεινώνδος εξηγεί: «Το αίτημα έγινε μέσω μιας ιδιωτικής εταιρείας αλλά απορρίφθηκε διότι μιλάμε για ανθρώπινα σκευάσματα που είναι εκτός αρμοδιότητας του Συμβούλιου Κτηνιατρικών Φαρμάκων»

Την κατάσταση που επικρατεί ως τώρα για τις γάτες την γνωρίζετε, όσοι είχατε την ατυχία να βρεθείτε αντιμετωποι με την λοιμώδη περιτονίτιδα και προσπαθήσατε να βρείτε το φάρμακο για τον κορωνοϊο της γάτας με κόστη σαν αυτά που προανέφερα και με μια αβεβαιότητα για την ασφάλεια των φαρμάκων που κυκλοφορούν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης!

Ο κύριος Επαμεινώνδος δεν το βάζει κάτω και έστειλε επιστολή στο Υπουργείο: 

«Ζητήσαμε από το Υπουργείο, αν μπορεί και αν υπάρχει η νομοθετική δυνατότητα, να εισαχθούν αυτά τα δύο τα σκευάσματα με την επίκληση επείγουσας κατάστασης για το δημόσιο συμφέρον. Η απάντηση που λάβαμε είναι ότι θα μας κλείσουν ένα ραντεβού για συνάντηση αλλά είναι στις 22 Ιούνιου, εμεί; έχει έξι μήνες που προσπαθούμε να βρούμε λύση», είπε καταληκτικά.

λοιμώδης περιτονίτιδα

Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τις γάτες μας

Σε πρώτη φάση διαβάστε το αναλυτικό μου άρθρο για την λοιμώδη περιτονίτιδα, αλλά και για τις περιπτώσεις όπου θεραπευτηκαν γάτες με λοιμώδη περιτονίτιδα εδώ! Επίσης θέλω να σας πω ότι πάρα πολλές γάτες είναι φορείς του κορωνοϊού της γάτας αλλά μόνο σε λίγες συμβαίνει μια μετάλλαξη που δημιουργεί την επικίνδυνη θανατηφόρα μορφή που προκαλεί τις εντονες εκδηλώσεις της λοιμώδους περιτονίτιδας! Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τη γάτα μας;

 • Αν η γάτα μας δεν είναι θετική στον κορωνοϊο της γάτας είναι σημαντικό να μην την φέρουμε σε επαφή με γάτες που ειναι θετικές στον κορωνοϊο της γάτας.
 • Αν μια γάτα μας έχει τον κορωνοϊό της γάτας καλό είναι (αν ειναι εφικτό) να μην έρχεται σε επαφή με γάτες που δεν έχουν τον ιό.
 • Για όλες τις γάτες μας είναι σημαντικό να τις κρατάμε ακμαίες! Πως;

  1) Προσφέροντάς τους μια σούπερ ποιοτικη διατροφή – ποιοτική υγρή τροφή (ο Τσίτσος κάνει μια εναλλαγη υγρων τροφων με βασική την GranataPet που μπορείτε να δείτε εδώ) ή ωμή κατεψυγμένη τροφή, δηλαδή BARF -. Βρείτε τις προτεινόμενες υγρές τροφές μου εδώ ενώ να σας πω ότι οι 18 γάτες της αυλής τρώνε την εξαιρετική BARF της ελληνικής εταιρείας Voldog
  2) Κρατώντας τις γάτες σας όσο πιο ζεστές γίνεται το Χειμώνα – ακόμη και τις αδέσποτες που φροντίζετε, φτιάχνοντας σπιτάκια (βρείτε πως εδώ), προσφέροντάς τους ημιστεγασμένους χώρους κάτω από μπαλκόνια, χρησιμοποιώντας με προσοχή ηλεκτρικές κουβέρτες κλπ! Μερικά ακόμη τιπς για να τις προστατέψετε από το κρύο θα βρείτε εδω
  3) Ενισχύοντας το ανοσοποιητικό τους με συμπληρώματα όπως το Vetomune, αλλά και με φαινολικά συμπληρώματα πλούσια σε λιπαρά οξέα όπως το έλαιο Caltica
  4) Καθαρίζοντας την τουαλέτα τους τακτικά και κρατόντας την μακριά από το φαγητό τους – βρείτε και πως να βγεί μια γάτα από την τουαλέτα της ΤΕΛΕΙΩΣ καθαρή στο αναλυτικό μου άρθρο! Ειρήσθω εν παρόδω βρείτε μερικές επιλογές εξαιρετικών τουαλέτας και άμμου εδώ και εδώ!
  5) Αποφεύγοντας συνθήκες υπερπληθυσμού γατών – ιδανικά θα έπρεπε να υπάρχουν αποικίες με λιγότερες από 5 γάτες – το συγκεκριμένο μέτρο εκτός από ότι περιορίζει τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού ταυτόχρονα βοηθάει και στο προηγούμενο, τη μείωση του στρες…
  6) .. κάτι που μας πάει στο επόμενο: κρατώντας τις γάτες μας ήρεμες, χωρίς στρες. Προς αυτή την κατευθυνση βοηθάει και η ευεργετική φαρμακευτική κάνναβη – στα ανάκτορα χρησιμοποιούμε την φαρμακευτική κάνναβη (CBD Oil) της εταιρείας Candid Tails που μπορείτε να βρείτε εδώ – μην ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε το κουπόνι tsitsos10 για έκπτωση 10%! Διαβάστε και το αναλυτικό μου άρθρο για την διαχειριση του στρες στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΣΟΥΠΕΡ ΧΡΗΣΙΜΟ: ΟΔΗΓΟΣ - Γάτα & Στρες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *