5 λόγοι γιατι η γάτα ζει 25% παραπάνω από το σκύλο;

Είναι ευρέως γνωστό πως οι γάτες έχουν μεγαλύτερο όρο ζωής από τους σκύλους. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι οι λόγοι που συμβαίνει αυτό.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο στον ιστότοπο hepper.com, ο μέσος όρος ζωής στους σκύλους όλων των φυλών είναι τα 12 χρόνια, σε αντίθεση με τις γάτες που είναι τα 15! Αυτό σημαίνει ότι οι γάτες ζουν 25% περισσότερο από τους σκύλους, κάτι που ίσως θα χαροποιούσε τις ίδιες αλλά όχι απαραίτητα εμάς, και σίγουρα όχι τους σκύλους.

Πριν διερευνήσουμε το φαινόμενο να πω ότι σε ετούτη εδώ την ιστοσελίδα έχω γράψει πάρα πολλά στοιχεία για την ηλικία των σκύλων και των γατών. Κάντε κλικ στα παρακάτω λινκ:

Γιατί όμως ζουν τοσο πολύ περισσότερο οι γάτες; Ας εξετάσουμε μερικούς από τους πιθανούς λόγους που επισημαίνει το άρθρο!

1. Διότι ζουν πιο συχνα μοναχικά παρά σε ομάδες

Ως πρώτος παράγοντας αναφέρεται το γεγονός ότι στη φύση οι γάτες είναι πολύ πιο αντικοινωνικές από τους σκύλους, κάτι που τους επιτρέπει να αποφεύγουν να αποδεκατιστούν από μεταδοτικές ασθένειες. Από μόνη της ίσως δεν ειναι επαρκής αυτή η αιτιολόγηση, αλλά ίσως σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες δίνει μια εξήγηση στο φαινόμενο

2. Λόγω της επέμβασης των χούμανς για τη διατήρηση και δημιουργία φυλών

Η αιμομιξία χρησιμοποιείται στην εκτροφή διαφόρων φυλών, κυρίως σκύλου, κάτι που κάνει αρκετά πιθανή την εμφάνιση σε ομόζυγη μορφή επιβλαβών μεταλλάξεων. Και μάλλον η αιμομικτική εκτροφή φυλών συμβαίνει περισσότερο στους σκύλους από ό,τι στις γάτες (διορθώστε με αν κάνω λάθος), κάτι που μπορεί και πάλι εν μέρει να εξηγήσει το φαινόμενο!

3. Λόγω του ότι οι γάτες έχουν περισσότερα όπλα

Ένας άλλος λόγος που αναφέρει το άρθρο είναι ότι οι γάτες είναι εξοπλισμένες με κοφτερά νύχια, τα οποία δεν θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν στην πρώτη ευκαιρία ενάντια σε όποιον τις απειλήσει, σε αντίθεση με τους σκύλους που έχουν μόνο τα δόντια τους για να αμυνθούν. 

Τούτη εδώ είναι από τις πιο αβέβαιες θεωρίες γιατί οι αδεσποτες γάτες ζουν μόλις 5.6 χρόνια, και ας έχουν όλα αυτά τα δήθεν όπλα!

4. Το μικρο ζώο φαινεται να ζει περισσοτερο

Ένα ακόμα από τα «μυστήρια», στα οποία οι επιστήμονες ακόμα δεν έχουν δώσει ικανοποιητική απάντηση, σχετίζεται με το γεγονός ότι οι σκύλοι αποτελούν την εξαίρεση και σε έναν άλλο κανόνα που ισχύει γενικά στη φύση, αλλά όχι πάντα: τα μεγάλα ζώα ζουν περισσότερο από τα μικρά. Στην περίπτωση των σκύλων, οι μικρές φυλές ζουν κατά κανόνα περισσότερο από τις μεγάλες, χωρίς όμως να ξέρουμε ακριβώς γιατί συμβαίνει αυτό, πέραν του ότι οι μικρές φυλές έχουν διαφορετικό ρυθμό γήρανσης από τις μεγάλες.

5. Η γάτα είναι πιο ικανός θηρευτής

Σίγουρα η γάτα είναι ένας θηρευτής με περισσότερες αρετές από τον σκύλο και αυτό της δίνει κάποια πλεονεκτήματα για την επιβίωσή της σε σχέση με τον σκύλο. Ε αυτό ίσως είναι μια ακόμη ψηφίδα του παζλ, που εξηγεί γιατί οι γάτες ζουν τόσο περισσότερο από τους σκύλους!

Έτσι θα πω ότι μάλλον το φαινόμενο του ότι οι γάτες ζουν περισσότερο από τους σκύλους είναι πολυπαραγοντικό και παραπάνω είδαμε μερικούς από τους παράγοντες που πιθανόν εμπλέκονται! 

Μυστικά μακροβιότητας

Άντε, μια και διερευνήσαμε τα αίτια (όχι οτι καταλήξαμε καπου, με πολύ σαφήνεια) ας δούμε και κάτι χρήσιμο.. μερικά τιπς.. μακροζωίας! Επειδή τους σκύλους ακόμη τώρα τους μαθαίνω θα σας επικοινωνήσω μερικά μυστικά μακροζωίας για τις γάτες που εν μέρει λειτουργούν εξαιρετικά και στους σκύλους! Λοιπόν, έχουμε και λέμε:

  • Προσφέρετέ τους ποιοτική τροφή, που να μοιάζει με τη φυσική διατροφή τους.. δηλαδή,  ποιοτικές υγρές τροφές όπως αυτή ή ακόμη και ωμή τροφή με την μορφή της BARF (βρείτε τα οφέλη της στο αναλυτικό μου άρθρο)! Να πω εδώ ότι ο Τσίτσος βασίζεται αποκλειστικά στην υγρή τροφή για τη διατροφή του και οι 18 γάτες της αυλής εδώ και 1 χρόνο στην BARF της ελληνικής εταιρείας VOLDOG και έχουν εξαφανιστεί οι ανάγκες για επίσκεψη στο κτηνίατρο
  • Βοηθήστε τις να αποφύγουν την παχυσαρκία.. εδώ δύο είναι οι καθοριστικοί παράγοντες.. η σωστή διατροφή (πόσο πρέπει να τρώει μια γάτα) που θα εμποδίσει την ληθαργικότητα και την καθιστική ζωή (η δύσπεπτη ξηρα τροφή προκαλεί αιώνια ληθαργικότητα) και ο περιβαλλοντικός εμπλουτισμός, το πως θα κάνετε το περιβάλλον της συναρπαστικό για να της δίνετε λόγους να ασκείται και να παίζει! Βρείτε περισσότερα εδώ!
  • Ειδικά στις γάτες φροντίζετε τα δόντια τους.. που δυστυχώς είναι ευπαθή. Η μοναδική απόλυτη λύση που έχω βρει ως τώρα πέρα του βουρτσίσματος που είναι πολύ δύσκολο τασκ – περισσότερες οδηγίες γι’ αυτό εδώ – ειναι η BARF τροφή, που λογω υφης του αλεσμένου οστού και των ενζύμων του ωμου κρέατος λειτουργει ευεργετικά για τα δόντια.
 
Αλλα 7 μυστικά γατομακροζωίας στο αναλυτικό μου άρθρο εδώ!

Να πω και το άλλο, ότι μέσα σε μια δεκαετία (από το 2002 ως το 2012) ο μέσος όρος ζωής της γάτας αυξήθηκε κατά ένα ολόκληρο χρόνο και αντίστοιχες πρόοδοι συμβαίνουν και στο σκύλο, και όσο πιο πολύ ασχολούμαστε με μεράκι και τρυφεράδα με την ευζωία τους αυτό σίγουρα θα αυξηθεί παραπάνω στα επόμενα χρόνια!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *