Πως να κρατήσουμε τα τσιμπούρια μακριά από τη γάτα μας

Τσιμπούρι σε Γάτα – 10 tips για να τα κρατήσουμε μακριά

Τσιμπούρι σε γάτα.. αυτή η μάστιγα! Καθημερινά μου στέλνετε μηνύματα με ερωτήσεις όπως “πως βγάζω τσιμπούρι από γάτα” ή “τι κινδύνους έχει η γάτα μου από τα τσιμπούρια” κλπ. Η αφαίρεση των τσιμπουριών είναι αναμφίβολα μια από τις λιγότερο διασκεδαστικές δραστηριότητες που πρέπει να περιμένετε κάθε χρόνο! Δεν είναι μόνο δυσάρεστο να βλέπετε αυτά τα αιμοβόρα πλασματάκια, όλα γεμάτα με το σκληρά κερδισμένο αίμα της γάτας σας, είναι επίσης πολύ δύσκολο να τα απομακρύνετε, κάτι που πρέπει να κάνετε εσείς οι ίδιοι, από κοντά και προσωπικά για να εξασφαλίσετε την επιτυχία της διαδικασίας – καλά μην το παίρνετε και τοις μετρητοίς αυτό, πολύ από την βρώμικη δουλεια την κάνουν τα απανταχού αντιπαρασιτικά! 

Τσιμπούρι σε Γάτα - Συμπτώματα

Τα τσιμπούρια είναι πολύ επικίνδυνα γιατί μπορούν να προκαλέσουν φυσικά διάφορες δυσάρεστες καταστάσεις όπως κνησμό, αλλεργικές αντιδράσεις αλλά και μερικές ορισμένες σοβαρές ασθένειες όπως η νόσος του Lyme, Μπαμπεζίωση, Αιμομπαρτονέλλα (πληροφορίες εδώ)!

Έχοντας πει όλα ετούτα παμε να δούμε τι μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε τη γάτα σας χωρίς τσιμπούρια αυτή τη σεζόν; Παρακάτω, είναι μερικές ιδέες που πρέπει να εξετάσετε! Για να μαι ειλικρινής εγώ βασίζομαι στο δίπτυχο αμπούλα/χάπι και στο σπρέι, για τα μικρά γατάκια, αλλά παιδιά, υπάρχουν και άλλοι τρόποι! 

Τσιμπούρι σε Γάτα: 10 τρόποι για την αντιμετώπισή τους

1. Χάπια

Τα χάπια αποπαρασίτωσης ήταν αρχικά διαθέσιμα για σκύλους αλλά όσο περνούν τα χρόνια υπάρχουν αρκετές επιλογές σε χάπια αποπαρασίτωσης και για γάτες. Πολλά από αυτά έχουν παρόμοια  σύσταση με αυτή χαπιών για μικρά σκυλιά! Φυσικά ΜΗΝ χρησιμοποιήσετε ένα χάπι για σκύλους που γνωρίζετε ότι “κάνει” για τη γάτα σας παρά μόνο αν σας έχει δώσει πολύ πολύ σαφείς οδηγίες ο κτηνίατρός σας!

Ποια τα οφέλη της χρήσης ενός χαπιού μία φορά το μήνα; Δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε για τα μικρά παιδιά σας και την επαφή τους με τη γάτα σας αμέσως μετά την εφαρμογή του χαπιού ή αν η γάτα μέσω σάλιου αφήνει ίχνη από το φάρμακο στα έπιπλα σας!

τσιμπούρι σε γάτα αντιμετώπιση

2. Σαμπουάν

Το μπάνιο της γάτας σας με ένα σαμπουάν που περιέχει φαρμακευτικά συστατικά, θα σκοτώσει γενικά τα τσιμπούρια κατά την επαφή. Αυτή μπορεί να είναι μια φθηνή μέθοδος προστασίας της γάτας σας κατά την περίοδο ακμής των κροτώνων. Θα χρειαστεί επίσης να επαναλάβετε τη διαδικασία πιο συχνά, περίπου κάθε δύο εβδομάδες, καθώς τα αποτελεσματικά συστατικά δεν θα διαρκέσουν τόσο όσο μια αμπούλα ή φάρμακο από το στόμα. Ανάλογα με το πώς ανταποκρίνεται η γάτα σας στο μπάνιο, αυτή μπορεί να είναι ή και να μην είναι μια πρακτική λύση τελικά! 

Κάπου εδώ διαβάστε και μερικά γενικότερα τιπς για το μπάνιο της γάτας σας στον παρακάτω σύνδεσμο!

3. Dips τσιμπουριών (αμπούλα)

Το dip είναι μια συμπυκνωμένη χημική ουσία που πρέπει να αραιωθεί σε νερό και να εφαρμοστεί στη γούνα του ζώου με ένα σφουγγάρι ή να χυθεί στην πλάτη του. Δεν πρέπει να ξεπλύνετε το γατάκι μετά την εφαρμογή του προϊόντος. Μπορεί να είναι πολύ ισχυρό σαν φάρμακο, επομένως οι ετικέτες πρέπει να διαβάζονται προσεκτικά πριν από τη χρήση. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε dip για πολύ νεαρά ζώα (κάτω των τεσσάρων μηνών). Ζητήστε συμβουλές από τον κτηνίατρό σας για τη θεραπεία κουταβιών και ενήλικων γατών.

Σε ετούτο το σημείο να πούμε ότι υπάρχουν και αμπούλες βασισμένες σε φυσικά εκχυλίσματα όπως τούτη

4. Άλλα φάρμακα (σε μορφή σιροπιού)

Η χρήση ενός μη συνταγογραφημένου φαρμάκου που μπορεί να προτείνει ο κτηνίατρος ν’ αγοράσετε από pet shop ή από το διαδίκτυο, μπορεί να είναι μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος για τον έλεγχο, τόσο των κροτώνων (τσιμπούρια), όσο και των ψύλλων. Αυτά τα φάρμακα είναι πολύ αποτελεσματικά στο να κρατούν μακριά τα παράσιτα για έως και ένα μήνα!

Αν και αυτά τα φάρμακα είναι δραστικά, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με το ποια θα χρησιμοποιήσετε. Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει όλες τις ετικέτες προσεκτικά. Εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες σχετικά με τη θεραπεία της γάτας σας, φροντίστε να λάβετε συμβουλές από τον κτηνίατρό σας πριν από την εφαρμογή.

5. Κολάρο τσιμπουριών

Τα περιλαίμια που απωθούν τα τσιμπούρια είναι ένα πρόσθετο προληπτικό μέσο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, αν και είναι κυρίως χρήσιμα μόνο για την προστασία του λαιμού και του κεφαλιού από τα τσιμπούρια. Το κολάρο πρέπει να έρθει σε επαφή με το δέρμα της γάτας σας για να μεταφέρει τις χημικές ουσίες στη γούνα και το δέρμα της γάτας. Όταν το τοποθετείτε στη γάτα σας, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αρκετός χώρος για να χωρέσουν δύο δάχτυλα κάτω από το κολάρο, όταν είναι γύρω από το λαιμό της γάτας. 

Κόψτε τυχόν υπερβολικό μήκος για να αποτρέψετε τη γάτα σας να το μασήσει και προσέξτε για σημάδια δυσφορίας, π.χ. υπερβολικό ξύσιμο, σε περίπτωση που εμφανιστεί αλλεργική αντίδραση στο κολάρο. Βεβαιωθείτε ότι διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες, όταν επιλέγετε ένα κολάρο για να είστε σίγουροι ότι είναι κατάλληλο για τη γάτα σας. Περιλαίμια εμποτισμένα με τη χημική ουσία Amitraz, δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται σε γάτες.

Τέλος να πούμε ότι υπάρχουν περιλαίμια που βασίζονται σε φυσικα συστατικά όπως αυτό!

τσιμπούρι σε γάτα συμπτώματα

6. Πούδρα-σκόνη για τσιμπούρια

Μια άλλη μέθοδος τοπικής φαρμακευτικής αγωγής, οι σκόνες για τσιμπούρια, είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για τη θανάτωση και την απώθηση των κροτώνων από το κατοικίδιο γατάκι σας. Βεβαιωθείτε ότι η σκόνη που χρησιμοποιείτε, φέρει ετικέτα για γάτες, πριν τη χρήση. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει την ετικέτα ότι το προϊόν έχει σχεδιαστεί για να σκοτώνει τα τσιμπούρια καθώς και τους ψύλλους. 

Αυτή η πολύ ψιλή σκόνη, μπορεί να είναι ερεθιστική για το στόμα ή τους πνεύμονες εάν εισπνευστεί, γι’ αυτό χρησιμοποιήστε μικρές ποσότητες και τρίψτε την αργά στο δέρμα. Κρατήστε τις πούδρες μακριά από το πρόσωπο και τα μάτια, κατά την εφαρμογή. Θα χρειαστεί να εφαρμόζετε ξανά το προϊόν πιο συχνά, περίπου μία φορά την εβδομάδα κατά την περίοδο ακμής τους. Ορισμένες σκόνες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε περιοχές, όπου η γάτα σας κοιμάται και σε άλλα μέρη του νοικοκυριού που συχνάζει η γάτα σας.

Να πω και εδώ ότι υπάρχουν πούδρες βασισμένες σε φυσικά συστατικά όπως γερανιόλη! Μια τέτοια μπορείτε να βρείτε εδώ!

7. Σπρέυ για τσιμπούρια

Μια άλλη φαρμακευτική τοπική εφαρμογή, το σπρέι για κρότωνες, σκοτώνει γρήγορα τα τσιμπούρια και παρέχει συμπληρωματική προστασία. Τα σπρέι μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεταξύ σαμπουάν και dip και μπορούν να είναι χρήσιμα, εάν η γάτα σας περνάει σημαντικό χρόνο σε δασώδεις περιοχές. Να είστε πολύ προσεκτικοί, όταν χρησιμοποιείτε αυτό το προϊόν γύρω από το πρόσωπο της γάτας σας. Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες για να βεβαιωθείτε ότι το σπρέι προορίζεται για χρήση σε γάτες πριν το εφαρμόσετε και μην το χρησιμοποιείτε πάνω ή γύρω από άλλα ζώα στο σπίτι.

Εμείς χρησιμοποιούμε κυρίως σπρέι τύπου front line για μικρά σε ηλικία γάτάκια! Εδώ να πω ότι υπάρχουν και σπρέι βασισμένα σε φυσικά/βιολογικά υλικά όπως αυτό και αυτό!

8. Φροντίστε το σπίτι και το γκαζόν

Το να διατηρείτε το γκαζόν, τους θάμνους και τα δέντρα σας κομμένα, θα συμβάλει στη μείωση του πληθυσμού των ψύλλων και των κροτώνων στην αυλή σας. Εάν υπάρχουν λιγότερες περιοχές για να ζήσουν και να αναπαραχθούν αυτά τα παράσιτα, τόσο το καλύτερο. Εάν εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε πρόβλημα, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα από τα διάφορα σπρέι οικιακής χρήσης και αυλής!

Απλά να είστε προσεκτικοί, όταν χρησιμοποιείτε αυτά τα προϊόντα, καθώς μπορεί να είναι επιβλαβή για τα ζώα, τα ψάρια και τους ανθρώπους. Εάν αντιμετωπίζετε σοβαρό πρόβλημα ή ανησυχείτε για τον σωστό χειρισμό αυτών των χημικών ουσιών, ίσως να προσλάβετε έναν ειδικό για να εφαρμόσει το σπρέι για τον έλεγχο των κροτώνων και των ψύλλων.

Τσιμπούρια γάτας

9. Ψαχουλέψτε τη γάτα σας - Πως βγάζω τσιμπούρια από γάτα

Αν η γάτα σας σουλατσάρει έξω σε περιοχές όπου μπορεί να κρύβονται κρότωνες, φροντίστε να την ελέγξετε προσεκτικά για τσιμπούρια. Κοιτάξτε ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών, μέσα στα αυτιά, ανάμεσα στα πόδια και γύρω από το λαιμό. Εάν βρείτε τα τσιμπούρια προτού να έχουν την ευκαιρία να προσκολληθούν και να κολλήσουν πάνω της, μπορείτε να αποτρέψετε ορισμένες σοβαρές ασθένειες για το κατοικίδιο ζώο σας. Η αφαίρεση πρέπει να γίνεται αμέσως και προσεκτικά, όταν εντοπιστούν τσιμπούρια.

10. Κρατήστε τη γάτα σας σε εσωτερικό χώρο

Εάν δεν έχετε αφήσει ποτέ τη γάτα σας έξω, δεν υπάρχει λόγος να το κάνετε τώρα. Από την άλλη πλευρά, γνωρίζουμε ότι μπορεί να είναι πολύ δύσκολο ν’ αναγκάζεις μια γάτα να μείνει μέσα, από τη στιγμή που μπορεί να έχει μια ελεύθερη ζωή στην εξοχή… Εάν μπορείτε τουλάχιστον να περιορίσετε τον χρόνο της γάτας σας σε εξωτερικό χώρο, κατά τη διάρκεια της εποχής των κροτώνων τουλάχιστον, ελέγχοντάς την κάθε φορά που επιστρέφει μέσα, μπορεί να είστε σε θέση να μειώσετε τις πιθανότητες να αρρωστήσει από τσίμπημα τσιμπουριού! 

Όσο περισσότερο παραμένει το τσιμπούρι στο σώμα, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να μεταδώσει μια ασθένεια, όπως κυτταροζωογονίτιδα ή η νόσος του lyme που αναφέραμε παραπάνω.

Και μια και αυτο το debate “να μενει η γάτα μου μέσα ή να την αφήνω και έξω” καλά κρατεί ορίστε μερικά συν και πλην της κάθε επιλογής στο αναλυτικό μου άρθρο, ακριβώς εδώ

Κλείνοντας θα ήθελα να σας προτείνω να διαβάσετε και το αναλυτικό μου άρθρο για την γενικότερη αποπαρασίτωση της γάτας (εξωτερική και εσωτερική) εδώ καθώς και τιπς για την αποπαρασίτωση από ψύλλους εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *