Τις βλέπεις να αράζουν στα ανάκλιντρά τους, σε μια κατάσταση άφατης ευδαιμονίας, να κοιμούνται με τις ώρες, ή να γλείφονται σαν να μην υπάρχει αύριο και αναρωτιέσαι “μα αυτό το πλάσμα ενδιαφέρεται για τίποτα άλλο πέρα από τον ύπνο του, το φαγητό του και το groomin’ του”; Αν μου συμβεί τίποτα θα την νοιάξει; Θα σπεύσει να με προστατέψει; Ή θα γυρίσει πλευρό και θα συνεχίσει το power nap του εν μέσω εμφατικών ροχαλητών; Μήπως τελικά μόνο οι σκύλοι νοιάζονται πραγματικά για τους χούμαν τους;
Ε τελικά εμείς οι γάτες είμαστε παρεξηγημένα πλάσματα, τελεία και παύλα! Σας έχω νέα, εμείς οι γάτες μπορούμε να γίνουμε πολύ προστατευτικές αν νιώσουμε ότι ο χούμαν μας απειλείται (και όχι μόνο, πόσες και πόσες ιστορίες έχω που γάτες νοιάστηκαν για μικροσκοπικά αγνωστα κουτάβια, ή μωρά παιδιά κλπ) και αν και είναι πιθανό σε πρώτη φάση να αρκεστούμε σε μερικά κχου, μερικά γρυλίσματα, αν συνεχίσει η απειλή για τον χούμαν μας δεν θα διστάσουμε να επιτεθούμε.
Για να μην σας πω ότι αν το πάρουμε πολύ πατριωτικά το θέμα δεν είναι απίθανο να το παρακάνουμε και εμεις και να γίνουμε υπερπροστατευτικές και αγρίως επιθετικές, κάτι που στο τέλος μπορεί να καταλήξει να είναι πρόβλημα, μια και μπορεί να τρομοκρατούμε τους επισκέπτες του σπιτιού σε ακραίο βαθμό!
Ας πάρουμε τα πράματα όμως από την αρχή:
Νοιάζονται οι γάτες για τους χούμαν τους; Είναι στ' αλήθεια προστατευτικές προς αυτούς;
Οι γάτες ζουν με τους ανθρώπους για χιλιάδες χρόνια, και στη διάρκεια ζωής μιας οικόσιτης γάτας η σύνδεσή της με τους χούμαν της δεν έχει να κάνει μόνο με την παροχή τροφής, στέγης, ζεστασιάς και όλων αυτών των πρακτικών κερδών που έχει η γάτα από τη συγκατοίκηση με έναν (ή περισσότερους χούμανς). Εντάξει, μην υποτιμούμε μερικά πράματα – και η παροχή εξαιρετικής, νόστιμης και φρέσκιας τροφής δεν είναι αμεληταία (ο Τσίτσάρας πάντα εκτιμά μια φρεσκοανοιγμένη Lucky Lou Supermono – τσιμπήστε τις εδώ σε προσφορά 5+1 μέχρι τις 31 Μαϊου), ενώ μια καθαρή τουαλέτα με αφράτη, άοσμη άμμο, χωρίς σκόνη (η προτεινόμενή μου εδώ) είναι πάντα καλοδεχούμενη!
Όμως περα από όλα ετούτα και οι δεσμοί που αναπτύσσουν οι γάτες με τους χούμανς είναι δυνατοί και δημιουργούνται σχέσεις τρυφερότητας, στοργής σε μια ατμόσφαιρα αμοιβαίας ασφάλειας. Αυτά τουλάχιστον έχουν δείξει κατά καιρούς διάφορες έρευνες και να σας πω την αλήθεια, αυτά τα επιβεβαιώνει και η εμπειρία μου αλλά και η εμπειρία πολλών τσιτσόφιλων!
Όμως δεν θα ξεχάσω τη γάτα που πολέμησε ένα φίδι για να προστατεύσει τα παιδιά της χουμανιστικής της οικογένειας και τελικά έχασε τη ζωή του (ο υπέροχος Αρθουρ), την γάτα που όρμησε σε ένα σκυλί που είχε αρπάξει και έσερνε το μικρο παιδι της δικής του χουμανιστικής οικογένειας (η περίφημη Τάρα) και δεκάδες άλλα, λιγότερο γνωστά παραδείγματα!
Όλα αυτά κάνουν ξεκάθαρη την προστατευτική διάθεση της γάτας σας. Αλλά που ακριβώς οφείλεται αυτή η προστατευτική διάθεση της; Μα στους ισχυρούς δεσμούς στοργής και αγάπης που έχουν αναπτύξει με τους χούμαν τους! Αυτοί οι δεσμοί αναπτύσσουν μια άναγκη στη γάτα, να σας προστατέψει!
Ενδείξεις προστατευτικής συμπεριφοράς της γάτας
Και ο τρόπος που εκδηλώνουν την προστατευτικότητά τους, διαφέρει ίσως με αυτόν των χούμαν! Πιο συχνά οι γάτες προσπαθούν να σας προειδοποιήσουν για μια απειλή ή να την τρομάξουν και όχι να επέμβουν εμφατικά και άμεσα και οι περιπτώσεις της Τάρα και του Άρθουρ μάλλον είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας.
Στα πλαίσια αυτής της προστατευτικής συμπεριφοράς η γάτα μπορεί να σε ακολουθεί σε όλο το σπίτι, ή να κοιμάται πάνω σου και μπορεί να σε προειδοποιήσει για ένα κίνδυνο φωνάζοντας! Τέλος είναι πιθανό ακόμη να νιώθουν και μια αίσθηση ευθύνης προστασίας και του σπιτιού σας, που είναι άλλωστε και δικό τους σπίτι και πάλι η προστατευτική τάση μπορεί να εκδηλώνεται με φωνές αν κάτι ανησυχητικό συμβαίνει!
SUPER SOS
To βιβλίο του Τσίτσου “Τσίτσος, η γάτα που μιλούσε πολύ” κυκλοφόρησε και η 1η Έκδοση κοντεύει να εξαντληθεί
Ενισχύστε τον Τσίτσο και τις 150 Τσιτσόγατες παραγγέλνοντάς το από ΕΔΩ
Τι κάνουμε όταν οι γάτες γίνονται υπερπροστατευτικές;
Ξεκαθαρίσαμε ότι οι γάτες νοιάζονται πραγματικά για τους χούμαν τους και το σπίτι τους και δεν θα εκδηλώσουν προστατευτική συμπεριφορά αν υπάρξει λόγος. Όμως τα πράματα δεν είναι πάντα τόσο απλά και όμορφα. Ενίοτε αυτή η προστατευτικότητα μετατρέπεται σε υπερπροστατευτικότητα με έντονες, επιθετικές συμπεριφορές που δυσκολεύουν την ζωή όλων.. της γάτας, των χούμαν της και των επισκεπτών της!
Έτσι μια γάτα μπορεί να επιτεθεί σε κάποιον επισκέπτη που σας πλησιάζει πολύ κοντά, εκλαμβάνοντας αυτή την προσέγγιση ως κάτι το απειλητικό και υπάρχει περίπτωση να επιτεθεί και σε ένα μέλος της οικογένειας αν αυτό εκδηλώσει έντονες συμπεριφορές που φαντάζουν απειλητικές (πχ έντονες φωνές, απότομες κινήσεις κλπ).
Σημάδια υπερπροστατευτικότητας
Οι ενδείξεις ότι η γάτα έχει ξεδιπλώσει αυτή την υπερπροστατευτική της διάθεση είναι παρόμοιες με αυτές που εμφανίζονται όταν η γάτα νιώθει απειλημένη! Η φουντωμένη ουρά και η γούνα (για να φαίνεται μεγαλύτερη και άρα απειλητική), τα αυτιά τεντωμένα πίσω, ειναι το πρώτο στάδιο υπερπροστατευτικότητας και στοχεύει την πιθανή απειλή (χούμανς ή άλλα ζώα)! Μάθετε περισσότερα για την γλώσσα του σώματος της γάτας στον σύνδεσμο αμέσως παρακάτω!
Αν τώρα η απειλή δεν συμμορφωθεί και δεν μαζευτεί το επόμενο στάδιο είναι πιο ξεκάθαρο.. τότε πια μιλάμε για δαγκώματα και γρατζουνίσματα! Μάθετε εδώ και εκεί πως πρέπει να φροντίσουμε τα δαγκώματα και τα γρατζουνίσματα αντίστοιχα!
ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΟ: Πως να διαβάζω τη γλώσσα του σώαμτος της γάτας
Πως να αντιμετωπίσετε την υπερπροστατευτικότητας που εκδηλώνεται με επιθετικές συμπεριφορές
- Ποτέ μην ανταμοίβετε και μην επικροτείτε τη γάτα σας για την εκδήλωση έντονης επιθετικότητας γιατί αυτό θα διδάξει τη γαλή ότι η επιθετικότητα είναι η “σωστή” συμπεριφορά και θα διαιωνίσει αυτή την υπερπροστατευτική επιθετικότητα.
- Από την άλλη δεν πρέπει ούτε να τιμωρείτε την επιθετικότητα (στον σύνδεσμο αυτόν θα βρείτε γιατί η τιμωρία είναι ατελέσφορο μέσο για τις γάτες) γιατί έτσι το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να προκαλέσετε μεγαλύτερη ένταση και αγωνία στη γάτα σας!
- Δοκιμάστε να αποσπάσετε τη γάτα σας από την συγκέντρωση στην επίθεσή της είτε με κάποιο ενδιαφέρον παιχνίδι (που ιδανικά ξυπνάει τα θηρευτικά της ένστικτα) όπως το μπαλάκι που κινείται μόνο του, είτε με μια λιχουδιά (μια σουπερ νόστιμη και ταυτόχρονα υγρή τροφή είναι ό,τι πρέπει – τα πρωτία σε αυτό παίρνει το δίχως άλλο η εξαιρετική GranataPet – τσεκάρετε την εδώ σε οικονομικές, μεγάλες συσκευασίες)
- Αν το πρόβλημα διαιωνίζεται διαβάστε και το άρθρο μου για την διαχείριση του στρες της γάτας εδώ, αλλά και το άρθρο μου για την διαχείριση της επιθετικότητας της γάτας εκεί, ενώ σκεφτείτε την πιθανότητα να χρησιμοποιήσετε τις τεχνητές φερομόνες Feliway (διαβάστε το αναλυτικό μου άρθρο γι’ αυτές εδώ) και το έλαιο φαρμακευτικής κάνναβης για γάτες (έχω γράψει και γι’ αυτό ένα αναλυτικό άρθρο) – εμείς χρησιμοποιούμε το Cbd Oil της NatureCan που μπορείτε να τσιμπήσετε εδώ χρησιμοποιώντας και τον κωδικό tsitsos20 για έκπτωση 20%)!
Κάπου εδώ θεωρώ ότι ήρθε η ώρα να κλείσω αυτό το άρθρο αναφερόμενος στην εμπειρία μου με τον Τσίτσο.. όσο ο Τσίτσος μεγαλώνει γίνεται ολοένα και πιο προστατευτικός. Πλέον όταν κάποιος επισκέπτης μπαίνει στο σπίτι, σηκώνεται από όπου κάθεται και φωνάζει στον επισκέπτη να απλώσει τον δείκτη του για να τον μυρίσει, να βεβαιωθεί ότι τίποτα το απειλητικό δεν συμβαίνει και να του επιτρέψει να εισέλθει στα ανάκτορα. Άλλωστε όλο και πιο πολύ πλέον επιθυμεί να κοιμάται είτε στο κρεβάτι μαζί μας (αυτό ήταν αδιανόητο πριν μερικά χρόνια) είτε στο υπνοδωμάτιο κάπου κοντά μας!
Και αφού κατάφερα και συγκινήθηκα πάλι με τον βρωμοτσιτσάρα, θα σας αποχαιρετήσω, θα σας πω ‘καλή εβδομάδα’ και θα σας ζητήσω να μου διηγηθείτε για εκδηλώσεις υπερπροστατευτικότητας της δικής σας γάτας!