4 λόγοι που οι γάτες σηκώνουν τον πωπό τους όταν τις χαϊδεύετε και είναι ανησυχητική αυτή η συμπεριφορά;

Εμείς οι γάτες έχουμε τον δικό μας τρόπο έκφρασης ο οποιος είναι πολύ διαφορετικός από τον δικό σας, ανόητοι χουμανίσκοι και θα πω ότι είναι και πολύ πιο αυθεντικός και αθώος και αυθόρμητος, γιατί εμείς κάνοντας τα καμώματά μας δεν έχουμε κανέναν απώτερο σκοπό, πέρα από το να εκφραστούμε! Μια χαρακτηριστική μας και στα δικά σας μάτια ίσως αμφιλεγόμενη και ακατανόητη συμπεριφορά είναι αυτή η περίεργη ανύψωση του πω… ΤΟΥ ΚΩΛΟΥ ΜΑΣ, όταν αρχίζετε να μας χαϊδεύετε! Γιατί συμβαίνει αυτό; 

Ο Τσιτσάρας είναι εδώ και θα σας τα πει ούλα!  Όμως πρώτα από όλα ας δούμε στον παρακάτω σύνδεσμο ποια είναι τα χοτ σποτ όπου η γάτα απολαμβάνει τα χάδια!

4 λόγοι που οι γάτες ανυψώνουν τον πωπό τους όταν τις χαϊδεύετε

1. Το απολαμβάνουν

Όταν μια γάτα ανυψώνει τον πωπό της ενώ την χαϊδεύετε είναι ακριβώς επειδή απολαμβάνει το χάδι, αλλά θέλει να τοποθετήσει το χέρι σας σε ένα σημείο στο οποιο θέλει να πάρει χάδι. Σηκώνοντας τον πωπό της, διορθώνει τη θέση του χεριού σας σε σχέση με το σώμα της και επιτέλους διάνα, το χέρι σας ακουμπάει το σωστό σημείο για χάδια! Το κάνετε μπρε και εσείς οι χούμανς όταν κάποιος σας ξύνει και μπορεί πχ να κινήσετε την πλάτη σας, για να πετύχει αυτός το σωστό σημείο! 

Για τον ίδιο λόγο μπορεί να κυρτώσει και την πλάτη της, αντί τον πωπό της. Διαβάστε και το αναλυτικό μου άρθρο για τους υπόλοιπους λόγους που μια γάτα κυρτώνει την πλάτη της εδώ!

2. Είναι σε οίστρο

Αν πρόκειται για θηλυκή γάτα που δεν έχει στειρωθεί και αρχίζει τα σηκώματα του πωπού της , τότε η ερμηνεία που μπορούμε να δώσουμε σε αυτή τη συμπεριφορά αλλάζει άρδην. Εδώ το σήκωμα του πωπού όπως και κάποιες άλλες συμπεριφορές οφείλονται αποκλειστικά στον οίστρο, στη διάθεσης της γάτας για ζευγάρωμα.

Η γάτα με το που την χαϊδεύετε παίρνει τη θέση ζευγαρώματος με την σπονδυλική στήλη σε θέση λόρδωσης, τον πωπο ανυψωμένο και την ουρά από τη μια πλευρά. Ταυτόχρονα σε μια τέτοια φάση η γάτα μπορεί να σας τρίβεται παααρα πολύ και να είναι τρελά πολυλογού! Αν μια γατούλα είναι στον πρώτο οίστρο της αυτές οι συμπεριφορές θα είναι πολύ έντονες και αν τυχών έχετε σκοπό να την στειρώσετε αλλά θέλετε να περάσει ο οίστρος υπάρχουν πράματα να κάνετε για να την ανακουφίσετε:

  • Tοποθετήστε την γάτα σε ένα ζεστό επίθεμα, όπως ενα αυτοθερμαινόμενο μαξιλάρι – τσεκάρετέ το εδώ
  • Χρησιμοποιήστε διάφορα κατευναστικά όπως ένα σπρέι βαλεριάνας (τσεκάρετέ ένα τέτοιο εδώ), έλαιο φαρμακευτικής κάνναβης για γάτες (εμείς χρησιμοποιούμε αυτό της NatureCan που μπορείτε να τσιμπήσετε εδώ και μην ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε τον κωδικό tsitsos20 για έκπτωση 20%), τεχνητές φερομόνες feliway (μάθετε γι’ αυτές εδώ) ή τέλος ένα σπρέι αρωμαθεραπείας όπως το Calming Effect της ελληνικής Always Your Friends που βασίζεται σε έλαια (λεβάντας, ιλάνγκ ιλάνγκ) (τσιμπήσετε το εδώ – μην ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε τον κωδικό tsitsos15 για έκπτωση 15%)
  • Χαίδεψετε, βουρτσίστε το πίσω μέρος του σώματός της και ειδικά τον πωπό με μια βούρτσα σαν ετούτη
  • Παίξτε μαζί της όσο πιο πολύ μπορείτε και δελεάστε την και με παιχνίδια που μπορεί να παίξει μόνη της όπως το φοβερό μπαλάκι που κινείται μόνο του – τσεκάρετέ το εδώ!
Περισσότερα τιπς για να ηρεμήσετε μια γάτα σε οίστρο εδώ!

3. Έχουν παράσιτα

Ένας λόγος που οι γάτες μπορεί να ανασηκώνουν τον πωπό τους όταν τις χαϊδεύετε μπορεί να είναι η παρουσία παρασίτων και κυρίως ψύλλους στην περιοχή του πωπού και  η γάτα ανασηκώνει τον πωπό της ακριβώς για να σας δείξει ότι θέλει να την χαϊδεψετε, ή μάλλον να την ξύσετε σε εκείνη την περιοχή! 

Εδώ είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να λάβετε τα μέτρα σας αποπαρασιτώνοντάς την, μια και η παρουσία παρασίτων μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη για την υγεία και ευζωία της! Σε ετούτο το σημείο να πω ότι υπαρχουν και πολλά φυτικά αποπαρασιτωτικά, αν κάποιος θέλει να αποφύγει χημικά σκευάσματα όπως αμπούλες (τσεκ εδω), σπρέι (τσεκ εκεί), πούδρα (τσεκ παραπέρα) ή και περιλαίμια αποπαρασίτωσης (τσεκ ακόμα παραπέρα)

4. Έχουν προβλήματα υγείας

Αρκετά πιο σπάνια υπάρχει η πιθανότητα η ανύψωση του πωπού να συνδέεται με διάφορα θέματα υγείας, εκτός από τα παράσιτα που προαναφέραμε! Τέτοια προβλήματα είναι ο κνησμός, πόνος στην σπονδυλική στήλη, ή ακόμη και ενός αποστήματος που έκανε η γάτα στη βάση της ουράς από το υπερβολικό δάγκωμα (κατά το γκρουμιν της). 

Σε ετούτο το σημείο επιτρέψτε μου να σας προτείνω να διαβάσετε και το άρθρο μου με άλλα 11 σημάδια που μαρτυρούν ότι μια γάτα είναι άρρωστη, ακριβώς εδώ!

Πρέπει να ανησυχώ που η γάτα μου ανασηκώνει τον πωπό της όταν την χαϊδεύω;

Το παραπάνω απαντά και σε ετούτο το ερώτημα. Συνήθως αυτή η συμπεριφορά της γάτας δεν είναι σημάδι ανησυχητικό, αλλά μια φυσική συμπεριφορά της. Σε κάποιες λίγες περιπτώσεις μπορεί να σημαίνει κάτι το ανησυχητικό, αλλά αυτό θα μπορέσετε πιο εύκολα να το αποκρυπτογραφήσετε συνδυάζοντας και άλλα σημεία που μαρτυρούν ότι η γάτα σας δεν είναι καλά. Και τότε φυσικά καλό είναι να την πάτε στον κτηνίατρο, για να την εξετάσει και να σας βεβαιώσει ότι είτε όλα είναι καλά, είτε χρειάζεται κάποια αγωγή/θεραπεία!

Σε μια τέτοια απευκταία περίπτωση εσείς αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι:

  • να ακολουθήσετε κατά γράμμα τις οδηγίες του κτηνιάτρου
  • να ενισχύσετε τη γραμμή άμυνας του οργανισμού, με συμπληρώματα για το ανοσοποιητικο όπως το vetomune, πολυβιταμινούχα συμπληρώματα όπως το anima strath, εξαιρετικές υγρές τροφές όπως τα εξαιρετικά πατέ Lucky Lou (τώρα και σε οικονομικές 400άρες συσκευασίες – τσεκάρετέ τις εδώ) και αν η γάτα σας είναι της ξηράς τροφής σε grain free ξηρές τροφές με λιγοστό υδατάνθρακα, μετρημένο ασβέστιο/φώσφορο/μαγνήσιο, μπόλικη ζωική πρωτεϊνη υψηλής βιολογικής αξίας και ξεκάθαρη ετικέτα όπως value for money Carnilove (τσιμπήστε την εδώ)!
  • Δώστε σημασία και στην ψυχολογία της και βοηθήστε την να διαχειριστεί το στρες της – διαβάστε το σχετικό μου άρθρο-βίβλος εδώ!

Ουφ, σκέτη πολυλογία ήμανε πάλι, αλλά τι να κάνω, έπρεπε να τα πω ούλα! Η δική σας γάτα άραγε εκδηλώνει αυτή την συμπεριφορά; Από αυτά που διαβάσατε παραπάνω, που νομίζετε ότι οφείλεται η συμπεριφορά της; Τα σχόλιά σας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *