Γιατί η γάτα μου μυρίζει/σνιφάρει την αναπνοή μου;

Δεν είναι μια συμπεριφορά που την εκδηλώνουν όλες οι γάτες, αλλά αυτές που το κάνουν πραγματικά τρελαίνουν τον χούμαν τους! Βέβαια την πρώτη φορα που το βιώνουν μπορεί να τους φανεί ύποπτο, μπορεί να τρομάξουν ή να αγχωθούν ότι κάτι συμβαίνει. 

Παιδιά, αράξτε, πρόκειται για μια φυσιολογική συμπεριφορά της γάτας και είναι μια ένδειξη ότι νιωθεί πολύ άνετα και θέλει να τερματίσει το ανετο-μετρο κάνοντας τούτα εδώ τα σκέρτσα. Παρόμοιας λογικής συμπεριφορές είναι και το γουργούρισμα ή τα πατουσάκια, ή το ξάπλωμα στην πλάτη και η αποκάλυψη της κοιλίτσας, συμπεριφορές που όλες μπορεί να δηλώνουν ότι η γάτα σας νιώθει άνετα, όμορφα, γαλήνια και αυτό βγαίνει προς τα έξω! 

Εντάξει, βέβαια αυτό που λέω δεν είναι και σούπερ σαφές! Το ερώτημα λοιπόν είναι γιατί η γάτα πλησιάζει ασφυκτικά τη μύτη και το στόμα σας και με απόλυτη προσοχή αφουγκράζεται και μυρίζει την αναπνοή σας; Όπως πάντα θα διατυπώσουμε μερικές θεωρίες, πιο πολύ για τη χαρά του πράγματος, και λιγότερο γιατι θέλουμε να δώσουμε την ΑΠΟΛΥΤΗ εξηγηση του φαινομένου (που ισως και να μην υπαρχει – η απολυτη εξηγηση ντε)! Είστε έτοιμοι; Γιααα πάμε να δούμε:

Γιατί η γάτα μυρίζει/σνιφάρει την αναπνοή μου;

1. Γιατί η όσφρησή είναι η κεντρική αίσθησή της

Παιδιά, για να καταλάβετε, η όσφρηση για τη γάτα παίζει τον ίδιο ρόλο που παίζει για εσάς η όραση! Έτσι προκειμένου να αντιληφθεί οτιδήποτε πρέπει πρώτα από όλα να το μυρίσει! Η διαφορά είναι χαώδεις.. 45 με 80 εκατομύρια υποδοχείς όσφρησης στη γάτα,  στον άνθρωπο περιπου 10-15 φορές λιγότεροι. 

Έτσι η γάτα θα χρησιμοποιήσει το βασικό όργανό της όσφρησης τη μύτη της και δευτερευόντως την.. δεύτερη μύτη, το όργανο Jacobson, για το οποίο σας έχω ξαναμιλήσει και το οποίο είναι υπεύθυνο για το αντανακλαστικό Φλέμεν! Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση που η γάτασ ας κάνει σαν να σνιφάρει, με το στόμα ανοιχτό, σουφρωμένο το πανω χείλος και την γλώσσα να ταλαντεύεται. Σε αυτή την περίπτωση η γάτα σας μυρίζει τον άερα  που βγάζετε από μέσα σας για να αναγνωρίσει τα δεδομένα που μπορεί να πάρει από την αναπνοή σας.

Μη ξαφνιαστείτε, δεν πρόκειται για κάτι το ανησυχητικό. Η γάτα σας απλώς συγκεντρώνει πληροφορίες για εσάς και αποφασίζει τι θα τις κάνει! Περισσότερα για το αντανακλαστικό φλέμεν και την.. δεύτερη μύτη της γάτας στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

2. Σας αναγνωρίζει μέσα από αυτή

Η αγαπημένη σας γάτα, που σας εμπιστεύεται θα μυρίσει προσεκτικά την αναπνοή σας γιατί μέσα από αυτην – που περιέχει μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές μυρωδιές του ανθρώπου – θα συλλέξει πάρα πολλές πληροφορίες και θα τις αξιοποιήσει για να σας ταυτοποιήσει. Μυρίζοντας την αναπνοή σας η γάτα ουσιαστικα μαθαίνει να συσχετίζει την μυρωδιά της με εσας, μαθαίνει να σας αναγνωρίζει μέσα από τη μυρωδιά σας.

Αυτό μου φέρνει στο μυαλο και αντιστοιχες συμπεριφορές αναγνώρισης μεταξύ των γατών. Οι γάτες πχ μυρίζουν τη μύτη άλλων γατών για τον ίδιο ακριβώς λόγο, για να τις αναγνωρίσουν και να πάρουν πληροφορίες για εκείνες! Βρείτε περισσότερα στο αναλυτικό μου άρθρο, ακριβώς ΕΔΩ!

3. Απολαμβάνει τη ζέστη και την υγρασία

Οι γάτες απολαμβάνουν την ζεστασιά και την υγρασία που παράγει η ανθρώπινη αναπνοή. Για την ακρίβεια την λατρεύουν και τη θέλουν. Και αυτό γιατί η θερμοκρασία της γάτας ειναι μεγαλύτερη απο του ανθρώπου και η στενη επαφη με την αναπνοή του ανθρώπου τις βοηθάει να ρυθμίσουν την θερμοκρασία τους.

Ταυτόχρονα η επαφη με την αναπνοή σας βοηθάει τις γάτες να ανακουφιστούν από πιθανό άγχος, κάτι που έκαναν και όταν ήταν μικρές με τη μαμά τους. Πρόκειται για μια πολύ ανακουφιστική διαδικασία γι’ αυτές

4. Λόγω πείνας

Οι πεινασμένες γάτες θα σνιφάρουν την αναπνοή του χούμαν τους αν υποπτεύονται ότι  μόλις έχει φάει. Πως ανακαλύπτουν αν έχετε φάει; Μέσω της εξελιγμένης μυρωδιάς τους που θα αναγνωρίσει μυρωδιές φαγητού στην αναπνοή σας.. οπότε και θα μείνει εκεί κολλημένος ελπίζοντας να της προσφέρετε και εκείνης κάτι, της καημένης, που πειναει τόσο μα τόσο πολύ. Αν μάλιστα η μυρωδιά σχετίζεται με ένα αγαπημένο της σνακ (πχ τυρι) τότε δεεεεν θα ξεκολλάει!

Αν η γάτα σας το κάνει αυτό, λοιπόν, θα πρέπει να πάρετε το μήνυμα και να την ταϊσετε, γιατί προφανώς πεινάει! Με τι; Σας τα χω πει ξανά και ξανά! Με μια ποιοτικη υγρή τροφή – η καλύτερη ξηρά τροφή δεν μπορεί να συγκριθεί με μια ποιοτικη υγρή τροφή για πολλούς λόγους που εχω αναφερει ξανα και ξανά! Βρείτε την αγαπημένη τροφή του Τσίτσου ΕΔΩ!

5. Από περιέργεια

Η γάτα σας μπορεί να μυρίζει την αναπνοή σας όχι για κανέναν ύποπτο λόγο αλλά απλώς γιατί είναι.. περίεργη. Η περιέργεια της γάτας της κληροδοτήθηκε λόγω ενστίκτων επιβίωσης. Η περιέργεια βοηθάει την γάτα να εντοπίσει κινδύνους και να κρατήσει τον εαυτό της ασφαλή (αυτό βέβαια δεν είναι ένας κανόνας, σύμφωνα με το διάσημο ρητό “Η περιέργεια σκότωσε την γάτα”, αλλά ωστόσο ναι, μπορεί η περιέργεια να σώσει μια γάτα). 

Και αν μου πείτε πάλι ότι οι οικόσιτες γάτες δεν κινδυνεύουν θα σας πω για άλλη μια φορά αυτό: it’s all about insticts! 

6. Ελέγχει την υγεία σας

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές οι γάτες μπορούν να μυρίσουν.. όγκους, αρρώστιες με την σπάνια όσφρησή τους. Όταν κύτταρα πεθαίνουν, η διαδικασία αποσύνθεσης παράγει διαμίνες, καποιες ενώσεις με χαρακτηριστική μυρωδιά που οι γάτες μπορούν να εντοπίσουν. Οι όγκοι που δημιουργούνται κοντά στην επιφάνεια του σώματος είναι πολύ πιο εύκολο να εντοπιστούν μέσω της μυρωδιάς και μάλιστα της μυρωδιάς που σνιφάρει την αναπνοή του χούμαν. 

Άλλωστε πολλοί κτηνίατροι πιστεύουν ότι άρρωστα κύτταρα μυρίζουν διαφορετικά από τα υγι΄, οπότε ίσως υπάρχει λόγος να δώσετε σημασία αν η γάτα σας αρχίζει ξαφνικά να σνιφάρει την αναπνοή σας! Στον παρακάτω σύνδεσμο σας λέω περισσότερα για το πως η γάτα ανιχνεύει αρρώστιες:

Η δική σας γάτα συνηθίζει να σνιφάρει την αναπνοή σας; Πείτε μου σε σχόλιο! Και κλείνοντας θα ήθελα να εμβαθύνουμε για ένα άλλο σχετικό θέμα.. βρείτε με ποιο τρόπο οι γάτες αναγνωρίζουν τα οικεία πρόσωπα! Όχι, δεν είναι από την όψη.. μάθετε περισσότερα ΕΔΩ!

2 Απαντήσεις

  1. Η Φρυνη καθε μεσημερι περιμενει ποτε θα ξαπλωσω για να κανουμε μποτε.Περνω τη χτενα ανεβαινει στην αγκαλια μου τη χτενιζω συγχρονως τη χαιδευω τα πατουσακια ανοιγωκλειμα ματιων γουργουρισμα και φυσικα μυριζει την μυτη μου και την αναπνοη μου,δυστυχως για μενα ειναι και ο καρκινος που παλευω αλλα η χαρα και η αγαπη που μου δινει αυτο το πλασμα ειναι απιστευτη.Εχω μεγαλωσει με ζωα,στα 18 μπηκε ενα κοκερ στην οικογενεια αργοτερα η ροζαλια μια απιστευτη μικροσωμη γατουλα λογω μιας σοβαρης ασθενειας που επαθε μωρο εζησε 14 χρονια απο τα 8 ειχε καρκινο αλλα η αγαπη που μας ειχε την κρατησαν ζωντανη.Τελος η φρυνη 3 χρονων μου δινει τοση αγαπη μεχρι παρεξηγησεως δεν μπορω να το περιγραψω με λογια.Αυτα λοιπον σορρυ που σας ζαλισα καλες γιορτες με ΥΓΕΙΑ το βασικοτερο αγαθο σε ανθρωπους και ζωα.

  2. Η δικιά μου γάτα με μυρίζει και μετα μου γλύφει τα χείλια και τη μύτη τρελό κόλλημα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *