Αρέσει στις γάτες να παίζουν.. ξύλο με τον χούμαν τους;

Ναι, βέβαια το παραδοσιακό.. ξύλο, είναι ένα παιχνίδι που έχετε παίξει με τις ώρες με τη γάτα σας! Όμως είχατε αναρωτηθεί ποτέ ως τώρα αν και εκείνη το απολαμβάνει ή αν μόνο εσείς χαίρεστε με αυτή την υπόθεση; Αν πρέπει να παίζετε ξύλο με τη γάτα σας ή αν καλύτερο είναι να το αποφύγετε;

Αυτά είναι τα ερωτήματα που θα εξιχνιάσουμε σήμερις μέσα από την έρευνά μας! 

Αρχικά να πούμε ότι οι γάτες εκδηλώνουν και μοναχικές και κοινωνικές συμπεριφορές, και στα πλαίσια αυτών μπορούν είτε να παίζουν μόνες τους είτε με παρέα. Στα πλαίσια του ομαδικού παιχνιδιού μια γάτα μπορεί να παίξει και με τον χούμαν της, τα γνώριμα πάνω κάτω παιχνίδια που παίζει και με τα άλλα γατάκια. 

Το παιχνίδι συχνά είναι θεατρικό, ελεγχόμενο και περιέχει κυνηγητό, κρυφτό, καρπαζιές, δαγκώματα και όλα τα σχετικά. Όταν ξεφεύγουμε από το επίπεδο του κυνηγιού και του κρυφτού, και έχουμε πιο κοντινη αλληλεπίδραση, στο περίφημο .. ξύλο, η γάτα πια εστιάζει στο χέρι του χούμαν που γίνεται ο δήθεν αντίπαλος. Πολλοί συμπεριφεριστές γάτες λένε ότι δεν πρέπει να  παιζετε ξύλο με τη γάτα σας γιατί θα μάθει το χέρι σας σαν παιχνιδι και θα θέλει συνέχεια να το δαγκώνει κλπ

Πότε η γάτα σας έχει όρεξη για παιχνίδι;

Πως θα καταλάβετε αν η γάτα σας έχει όρεξη να παίξετε; Ρεεε παιδιά, βασιστείτε στη γλώσσα του σώματος της γάτας – άλλωστε εκεινη περισσότερο εκφράζεται με το σώμα της! Αν δείτε:

 • Διεσταλμένες κόρες ματιών
 • Ξαφνικές κινήσεις
 • Επίπεδα αυτιά
 • Παγωμένη στάση
 • Έντονο νιαουρισμα

.. τότε η γάτα μάλλον έχει όρεξη για παιχνίδια, οπότε εκμεταλλευτείτε το που να πάρει το καλό!

Αν θέλετε περισσότερα στοιχεία για το πως να διαβάζετε τη γλώσσα του σώματος της γάτας κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

Η γάτα μου τώρα παίζει ή μαλώνει μαζί μου;

Είναι συχνό η γάτα να παίζει με άγριο τρόπο ειδικά αν την μάθατε έτσι από μικρή ηλικία. Έτσι το παιχνίδι μπορεί να ξεκινήσει με παιχνιδιάρικη, ωστόσο έντονη διάθεση, και είναι πάρα πολύ εύκολο εν ριπει οφθαλμού να καταλήξει σε μάλωμα. Το ίδιο άλλωστε γίνεται και στα παιχνίδια της γάτας με άλλες γάτες. Όσο μεγαλώνουν οι γάτες έχω την εντύπωση ότι όλο και πιο εύκολο είναι, αυτό που θα ξεκινήσει ως παιχνίδι γρήγορα θα καταλήξει σε άγρια μάχη. 

Από την άλλη όταν η γάτα παίζει μπορεί να κάνει.. θέατρο ότι μαλώνει, έτσι για την ίντριγκα του πράγματος, οπότε όπως καταλαβαίνετε δεν είναι και πολύ εύκολο να εντοπίσετε τι πραγματικά συμβαίνει! Ωστόσο παρόλες τις ασάφειες ας προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε μερικά σημάδια που δείχνουν αν η γάτα παίζει ή μαλώνει μαζί μας! Η γάτα μαλώνει όταν:

 • κάνει κχουυυ, ή γρυλίζει
 • τα νύχια έχουν πεταχτεί έξω
 • τα αυτιά είναι γυρισμένα προς τα πίσω – περισσότερα για τη γλώσσα των αυτιών της γάτας εδω
 • δαγκώνει και γρατζουνάει 
 • οι τρίχες πετάγονται

Δείτε και στο βίδεο που ακολουθεί πολλά σημεία από τα παραπάνω όταν παίζω ξύλο με τον Πατέρα:

5 λόγοι γιατι ΔΕΝ είναι καλό να παίζω ξύλο με τη γάτα μου;

Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι τα πάντα κρέμονται σε μια λεπτή κλωστή. Αν και η πάλη (της γάτας με … το χέρι σας) έχει αναμφίβολα πλάκα έχει και αρκετά αρνητικά σημεία:

 • Αρχικά μπορεί να διδάξει στη γάτα σας κακές συνήθειες, δηλαδή να την εξοικειώσει με το δάγκωμα και το γρατζούνισμα – και είστε πάρα πολλοί εσείς που μου παραπονιέστε οτι υποφέρεται από αυτά!
 • Επίσης το ξύλο μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς στη γάτα σας, αν δεν είστε αρκετά προσεκτικός
 • Ταυτόχρονα σε ψυχολογικό επίπεδο αυτό το ξύλο συνέχει μεταβάλλει την διάσταση του παιχνιδιού από το επίπεδο της .. πλάκας σε αυτο της.. μάχης΄, του ανταγωνισμού. Είναι πολύ πιθανό η γάτα να σας δει ως αντίπαλο ή ως θηρευτή και είναι πολύ πιθανό η παιχνιδιαρικη διαθεση να δώσει τη θέση της σε συναισθήματα επιθετικότητας και θυμού!
 • Άλλωστε οι γάτες δεν θέλουν να αγγίζετε με τιποτα τις κοιλιές τους διότι οι φολίδες των τρίχων στην περιοχή αυτή είναι υπερευαίσθητες. Έτσι το άγγιγμα πχ στο στομάχι μπορεί να υπερερεθίσει μια γάτα, να προκαλέσει ενόχληση ακόμη και πόνο αν το παιχνίδι είναι αρκετά έντονο.
 • Πέρα από το ότι διακινδυνεύετε την υγεία της γάτας σας είναι πολύ πιθανό η γάτα σας να σας γρατζουνίσει ή να σας δαγκώσει, καθώς αμύνεται. Και βέβαια όσο μεγαλώνει η ζημιά που μπορεί να σας προκαλέσει είναι μεγαλύτερη. Μαθετε τι πρέπει να κάνετε αν η γάτα σας γρατζουνίσει ή σας δαγκώσει κάντε κλικ ΕΔΩ και ΕΔΩ αντίστοιχα.


Συνοψίζοντας αν και η φάση του ξύλου (για πλάκα) με τη γάτα σας μπορεί να σας φαίνεται ιδιαιτερα αστεία, ευχάριστη και χαριτωμένη, για την γάτα σας πολύ σύντομα μπορεί να μην  είναι μια ευχάριστη κατάσταση και μάλλον είναι καλύτερο να το αποφύγετε τόσο για την δική σας όσο και για την δικη της ευζωία!

Εδώ θα ήθελα να πω ότι, έχοντας διαβάσει και τα προηγούμενα, ίσως μπορείτε να διακρίνετε πλόενπότε η μάχη παύει να είναι διασκέδαση για τη γάτα σας! Αυτό που μπορείτε να κάνετε μόλις το συνειδητοποιήσετε είναι να ακινητοποιήσετε άμεσα το χέρι σας, ενω ταυτόχρονα να δώσετε με ήρεμο αλλά αποφασιστικό τρόπο μια “εντολή” όπως ‘Στοπ’ και εφοσον η γάτα σας θα ακινητοποιηθει και η ίδια (πράγμα πολύ πιθανο) να της δώσετε στη συνέχεια μια μικρή κουταλίτσα πατεδάκι – βρειτε το αγαπημένο πατε του Τσίτσου αυτό τον καιρό κάνοντας κλικ ΕΔΩ – ώστε η ψιψι να κάνει το σχετικό συνειρμό! 

Για το τέλος θα ήθελα να σας αποκαλύψω μερικά σημάδια για το πότε δύο γάτες είναι πραγματικά φίλοι, οπότε και το παιχνίδι μεταξύ τους θα είναι λιγότερο πιθανό να ξεφύγει προς την κατεύθυνση του καβγά. Κάντε κλικ ΕΔΩ για να μάθετε!

Εσείς παίζετε ξύλο με τη γάτα σας; Πείτε μου σε σχόλιο! 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *