Παιδιά, θέλω να ξεκινήσω τούτο το άρθρο με το προφανές, ότι δεν είμαι κτηνίατρος! Οπότε οι κτηνιατρικές μου γνώσεις είναι πενιχρές! Όμως, έχω κάμποση εμπειρία με μπόλικες γάτες, ενώ ταυτόχρονα μιλάω μοιραία τακτικά με κτηνιάτρους! Από όλη αυτή την εμπειρία, έμαθα σιγά-σιγά να ξεχωρίζω μερικά ξεκάθαρα καμπανάκια κινδύνου που όταν αναγνωρίζουμε θα πρέπει να αφήνουμε οτιδήποτε άλλο (υποθέσεις, εικασίες, google-άρισμα) στην άκρη και να πηγαίνουμε τη γάτα μας απευθείας στον κτηνίατρο για να ελέγξουμε την κατάστασή της!
Έτσι, όταν μου λέτε π.χ. «Τσίτσο, η γάτα μου δεν τρώει από χτες το πρωί, τι να κάνω;», μην περιμένετε τίποτα άλλο για απάντηση πέρα από «πήγαινέ την άμεσα στον κτηνίατρο», πολύ απλά γιατί φυσικά εγώ δεν μπορώ να ξέρω ούτε τι έχει η γάτα (χρειάζονται εξετάσεις) ούτε να γνωρίζω τις σωστές θεραπείες (συγκεκριμένα φάρμακα και δοσολογίες) για τη συγκεκριμένη γάτα! Δεν το κάνω επίτηδες ή επειδή βαριέμαι να απαντήσω, απλώς εγώ δεν μπορώ να σας βοηθήσω! Ο κτηνίατρός σας μπορεί!
Έχοντας πει όλα ετούτα, ας δούμε 9 καμπανάκια κινδύνου που όταν τα κρούουν οι γάτες μας, δεν πρέπει να τα αγνοούμε για κανέναν λόγο!
1. Θέματα με την τουαλέτα/αμμοδόχο
Παιδιά, ακούστε αυτό! Συχνά λέμε ότι όταν η γάτα τα κάνει εκτός τουαλέτας, πιθανώς αυτό να οφείλεται στο στρες! Ναι, όντως, είναι πολύ πιθανό! Αλλά πρώτα απ’ όλα, πρέπει να αποκλείσουμε την πιθανότητα σωματικού προβλήματος! Οπότε, αν τυχόν η γάτα σας αποφεύγει την τουαλέτα τελείως, αν αρχίζει να κατουράει… παντού, ή αν συμβαίνουν τα αντίθετα, αν η γάτα σας κάθεται συνέχεια μέσα στην τουαλέτα, ή το ακόμη σημαντικότερο… αν κατουρούν ή κάνουν τα κακάκια τους ακριβώς έξω από την τουαλέτα, τότε είναι αρκετά πιθανό να πρόκειται για σωματικό θέμα ㅡ συχνά πρόβλημα στο ουροποιητικό, στο συκώτι της, στο εντερικό της σύστημα – και πρέπει να επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας!
Αν τώρα βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας είναι υγιέστατη, μπορείτε να διαβάσετε αυτό το άρθρο που εξετάζει την ψυχολογική διάσταση αυτής της συμπεριφοράς!
2. Προβλήματα κινητικότητας & πόνος στις αρθρώσεις
Ας δούμε τα καμπανάκια κινδύνου σε αυτή την περίπτωση: Όταν η γάτα σας αρχίζει να διστάζει να ανέβει πάνω στον καναπέ – κάτι που σημαίνει ότι στη συνέχεια θα πρέπει να κατέβει από τον καναπέ, αν η γάτα σας κρύβεται συνέχεια κάτω από τον καναπέ ή κάπου αλλού, αν παραμελεί το γκρούμιν της και παρουσιάζει πιτυρίδα στην πλάτη, αν αδιαφορεί για κάθε λογής παιχνίδι, ενώ μέχρι πρότινος έπαιζε πολύ, τότε πρέπει να προβληματιστείτε!
Είναι πολύ πιθανόν όλα αυτά να δείχνουν πόνο στις αρθρώσεις και το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να πάτε τη γάτα σας φυσικά στον κτηνίατρο.
3. Δερματικά θέματα
Αν η γάτα σας παρουσιάζει μπόλικη πιτυρίδα ή αν το τρίχωμά της γίνει λιπαρό ή αν η γάτα μαδάει τη γούνα της επίμονα, συχνά πρόκειται για μια εκδήλωση στρες από τη γάτα σας! Όμως, δεν είναι πάντα έτσι! Μπορούν τέτοια συμπτώματα να οφείλονται σε μια τροφική αλλεργία (τι να κάνω αν η γάτα μου κάνει εμετό) ή μια περιβαλλοντική αλλεργία που κάνει τις γάτες π.χ. να μαδούν τη γούνα τους επειδή ξύνονται ή επειδή πονούν στο δέρμα τους. Επίσης, μια έλλειψη βιταμίνης θα μπορούσε να οδηγήσει σε τέτοια συμπτώματα!
SUPER SOS
To βιβλίο του Τσίτσου “Τσίτσος, η γάτα που μιλούσε πολύ” κυκλοφόρησε και η 1η Έκδοση κοντεύει να εξαντληθεί
Ενισχύστε τον Τσίτσο και τις 150 Τσιτσόγατες παραγγέλνοντάς το από ΕΔΩ
Άλλωστε, και το ίδιο το μάδημα, λόγω ψυχολογικού παράγοντα, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στη γάτα και να την αναγκάζει να ερεθίζει εκ νέου το δέρμα της ㅡ αυτό έχει συμβεί στον Τσιτσάκο τις τρεις φορές που φιλοξενήσαμε για πολλές μέρες γάτες της αυλής στο δωμάτιο θεραπείας! Στην περίπτωση αυτή, ο κτηνίατρος μάς σύστησε το σκεύασμα Σουρολάν, το οποίο βοήθησε πάρα πολύ (αυτό δε σημαίνει να δίνετε αβέρτα σουρολάν στις γάτες σας – χρειάζεται να σας καθοδηγήσει ο κτηνίατρός σας).
ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΓΟΥΝΑ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ: Πως να φροντίσω τη γούνα της γάτας μου
4. Δυσάρεστη αναπνοή
Αν διαπιστώσετε ότι η γάτα σας απέκτησε ξαφνικά δυσάρεστη αναπνοή, αυτό είναι μια ακόμα μεταβολή που θα πρέπει να σας κάνει να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο, διότι είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα στοματικής υγιεινής (στοματίτιδες, ουλίτιδες, σάπια δόντια κ.τ.λ.), που μπορεί να οδηγήσει πολύ πολύ μακριά, μέχρι και στην αφαγία, που όλοι γνωρίζουμε πόσο επικίνδυνο είναι για τη γάτα μας!
Σε ετούτο το σημείο, διαβάστε το αναλυτικό μου άρθρο για το πώς μπορείτε να καθαρίσετε τα δόντια της γάτας σας ακριβώς ΕΔΩ.
5. Αποφεύγουν τις κοινωνικές επαφές
Και πάλι θα μιλήσουμε για άλλη μια μεταβολή στη συμπεριφορά της γάτας! Αν η γάτα σας ήταν κοινωνική και ξαφνικά αρχίζει να κρύβεται συνέχεια στην ντουλάπα, αν αρχίσει να αποφεύγει τα άλλα ζώα ή τους χουμανιστικούς επισκέπτες του σπιτιού, αν κοιμάται συνέχεια και πάλι μπορεί όλα αυτά να οφείλονται σε κάποιο ψυχολογικό παράγοντα, αλλά υπάρχει και η πιθανότητα ο λόγος πίσω από τέτοιες συμπεριφορές να είναι ο πόνος!
Άλλωστε, μην ξεχνάτε ότι μια γάτα στην άγρια φύση είναι εν δυνάμει θήραμα (και κουβαλάει τα ένστικτα του ζώου-θηράματος), οπότε, η φυσική αδυναμία ή ο πόνος μπορεί να κάνουν τη γάτα ενστικτωδώς να νιώθει ευάλωτη απέναντι στους πιθανούς θηρευτές που αλωνίζουν στα ενδότερα του σπιτιού!
ΤΟ ΞΕΡΩ, δεν υπάρχουν ύαινες στο καθιστικό, όμως πρόκειται για… Ε-ΝΣΤΙ-ΚΤΟ και όταν τα ένστικτα μιλάνε, η λογική κάνει στην άκρη!
Τι κάνουμε λοιπόν και σε αυτές τις περιπτώσεις; Δεν αγνοούμε το καμπανάκι και πηγαίνουμε στον κτηνίατρο αμέσως τη γάτα μας! Αν η γάτα μας είναι απόλυτα υγιής, τότε τι κάνουμε; Διαβάζουμε τον αναλυτικό οδηγό της Μαρίας Σάββα για το πώς να κοινωνικοποιήσουμε τη γάτα μας, κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:
6. Η γάτα μου δεν τρώει
Παναγία μου, αυτό είναι Ε-ΦΙΑΛ-ΤΗΣ! Και είναι ένα από τα πιο συχνά σας ερωτήματα στο inbox μου στο φέισμπουκ και στο email μου! Αν η γάτα σας δε φάει για περισσότερα από ένα γεύμα, πρέπει να επισκεφτείτε αμέσως και χωρίς εξαίρεση τον κτηνίατρο! Καταλαβαίνετε πόσο χειρότερα είναι όταν λαμβάνω μηνύματα τύπου «Τσίτσο μου, η Λουλού δεν τρώει εδώ και 3 μέρες»!
Γιατί είναι τόσο επικίνδυνο; Γιατί η αφαγία μπορεί να οδηγήσει τη γάτα σε ηπατική λιπίδωση (fatty liver disease) που μπορεί να οδηγήσει τη γάτα ακόμα και στον θάνατο! Συνάμα, τα αποθέματα ενέργειάς της εξαντλούνται διότι η γάτα, σε αντίθεση με τον άνθρωπο, βασίζεται κυρίως στην πρωτεΐνη και όχι στο αποθηκευμένο λίπος, για να παράγει την ενέργεια που χρειάζεται ㅡ όποτε αν μείνει 2-3 μέρες χωρίς πρόσληψη πρωτεΐνης, ο κίνδυνος είναι μεγάλος!
Και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα τον κτηνίατρό σας! Αν τώρα η γάτα σας είναι τελείως υγιής και πάλι μπορείτε να αναζητήσετε την αιτία στα προβλήματά της σε άλλους παράγοντες που εξετάζονται ΕΔΩ.
7. Πίνει και τρώει πολύ
Για το τέλος σας κράτησα αυτό: Αν η γάτα σας, εκεί που έτρωγε και έπινε «κανονικά», ξαφνικά αρχίζει να πίνει και να τρώει πάρα πολύ! Και αυτό είναι ενα σημαντικό καμπανάκι κινδύνου! Αν η γάτα σας ξαφνικά αρχίζει να πίνει πολύ νερό, μπορεί να είναι ένα σημάδι για προβλήματα στα νεφρά, διαβήτη και άλλα ενδοκρινικά προβλήματα!
Αν η γάτα αρχίζει να τρώει πολύ, αυτό μπορεί να είναι επίσης ένδειξη για προβλήματα με το σάκχαρο (διαβήτης) ή δείγμα ότι η γάτα σας τρέφεται πολύ πτωχά!
Για το τέλος κρατώ και ένα σύμπτωμα που το έχω δει σε γάτες που υποφέρουν από αναιμία (και στις 3 περιπτώσεις η αναιμία οφειλόταν στο τρομερό παράσιτο της αιμομπαρτονέλλας)! Η αναιμία και η έλλειψη σιδήρου μπορεί να κάνει μια γάτα να αρχίζει να τρώει σκόνη, χώμα και διάφορα άλλα περίεργα πράγματα που κανονικά δε θα έτρωγε!
Όλες ετούτες οι περιπτώσεις χρήζουν άμεσης επίσκεψης στον κτηνίατρο.
Χμμμ, θαρρώ ότι τώρα δεν έχετε δικαιολόγια, γνωρίζετε τα πράγματα που θα έπρεπε να γνωρίζατε και ξέρετε τι πρέπει να κάνετε! ΝΑ ΠΑΤΕ ΣΤΟΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ, ή έστω να του τηλεφωνήσετε αμέσως και να ζητήσετε καθοδήγηση!
Σας έχει τύχει ποτέ κάποιο από αυτά τα καμπανάκια κινδύνου να σας έκανε να ψιλιαστείτε ένα πρόβλημα και με την έγκαιρη επέμβασή σας να σώσατε τη γάτα σας; Περιμένω τα σχόλιά σας!
Για το τέλος-τέλος σας κράτησα ετούτο: Όταν βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας είναι υγιέστατη, τότε είναι πολύ λογικό πλέον να αρχίσετε να εξετάζετε αν η αιτία πίσω από αυτές τις συμπεριφορές εδράζεται στο άγχος και το στρες της! Η γάτα δεν έχει τόσο πολύπλοκα συναισθήματα (το αναφέρω αυτό ως μεγάλο προσόν) ㅡ το βασικό αρνητικό συναίσθημά της είναι το στρες! Σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, διαβάστε ΠΟΛΥ προσεκτικά τον οδηγό-βίβλο της πολύ έμπειρης γατο-ακτιβίστριας Μαρίας Σάββα, ακριβώς ΕΔΩ!