Γιατί οι γάτες αλλάζουν τα σημεία στα οποία κοιμούνται;

Αγαπημένοι χουμανιστικοί ακόλουθοι, έχω καταντήσει γραφικός να λέω ξανά και ξανά πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για τη γάτα! Αλλά αν θέλετε να ξέρετε, πιστεύω ότι ο ύπνος είναι ένα βασικό κομμάτι της σοφίας της γάτας! Ναι ναι, καλά ακούσατε! Καθώς μια γάτα που σέβεται τον εαυτό της κοιμάται 16 ώρες κάθε μέρα απολαμβάνει πάρα πολλά οφέλη που την κάνουν ένα πολύ πολύ λογικό και σοφό πλάσμα! Όμως δεν είναι αυτό το θέμα του άρθρου μας! Παρόλα αυτά, αν θέλετε να μάθετε 13 πράγματα για τον ύπνο της γάτας που ίσως δεν γνωρίζατε κάντε κλικ ΕΔΩ.

Ας μπούμε όμως χωρίς άλλη καθυστέρηση (ή και όχι) στο θέμα του άρθρου! Μια αποκαλυπτική έρευνα έδειξε ότι μια γάτα κατά μέσο όρο έχει 5 διαφορετικά αγαπημένα σημεία όπου απολαμβάνει να κοιμάται! Αυτό μάλλον θα μπορείτε να το επιβεβαιώσετε και από την δική σας εμπειρία με τις γάτες σας (ιδίως αν τις αφήνετε αρκετά ελεύθερες να κάνουν ό,τι θέλουν).

Η εμπειρία του Τσίτσου και των γατών της αυλής

Όσον αφορά εμένα, τον Τσίτσο, δεν έχω μόνο 5 σημεία! Έχω περίπου 8, όπου έχω εκπαιδεύσει τους χούμανς μου για να μου αφήνουν εκεί μυρωδάτες φρεσκοπλυμμένες κουβέρτες και φωλίτσες και τις εναλλάσσω κατά βούληση! Και όσον αφορά τις γάτες της αυλής βλέπω μια ανακύκλωση των θέσεων ύπνου μεταξύ τους, οπότε κάθε μια μπορεί να αλλάζει σε διάστημα ενός μήνα 4 5 θέσεις! Άρα έρχομαι να επιβεβαιώσω τα πορίσματα αυτής της έρευνας! 

Και επιτέλους (εεεε αμαν, να είστε υπομονετικοί, η υπομονή είναι αρετή) θέτω το θέμα του άρθρου: Γιατί οι γάτες αλλάζουν τόσες θέσεις ύπνου; Υπάρχουν κάποιοι λόγοι γι’ αυτό; Όπως πάντα θα φτιάξουμε τις θεωρίες μας, που δεν μπορούν να επαληθευθούν απόλυτα.. άλλωστε κάθε γάτα είναι μοναδική, και κάποια μπορεί να έχει μόνο μια θέση ύπνου! Αλλά ας διασκεδάσουμε μελετώντας τις υπάρχουσες θεωρίες που εξηγούν αυτή τη συμπεριφορά των γατών!

Ποιες είναι οι ιδανικές θέσεις ύπνου;

Χα σας την έσκασα! Πριν από αυτό ας δούμε ποιες θέσεις είναι ιδανικές για τον ύπνο μιας γάτας! Μη νομίζετε έχουμε και εμείς τις προτιμήσεις μας! Δείτε αμέσως παρακάτω:

  • Μικρές, περικλεισμένες θέσεις
  • Ζεστες (αλλά όχι καυτές) χωρίς ρεύματα
  • Ήσυχες, που εξασφαλίζουν την ιδιωτικότητά μας
  • Έχουν προηγουμένως κατοχυρωθεί
  • Αρκετά μακριά από την αμμοδόχο και το φαγητό τους

Γιατί οι γάτες αλλάζουν θέσεις ύπνου;

Έφτασε η ώρα; ΝΑΙ έφτασε! Ο βασικός λόγος για τον οποίον οι γάτες αλλάζουν θέσεις ύπνου είναι ο εξής: Οι γάτες στη φύση δεν έχουν την πολυτέλεια να είναι τόσο προβλέψιμες που να κοιμούνται συνέχεια στο ίδιο σημείο! Πρέπει για λόγους επιβίωσης – για να μην τις εντοπισουν οι επικίνδυνοι θηρευτές τους – να αλλάζουν τις θέσεις που επιλέγουν. Αυτή η συμπεριφορά έχει προφανώς γραφτεί στα γονίδια της γάτας με αποτέλεσμα και η σύγχρονη οικόσιτη γάτα να έχει μια παρόμοια ενστικτώδη τάση!

Αυτή η βασική αιτία μπορεί να αναλυθεί σε ξεχωριστές υποαιτίες τις οποιες θα δούμε παρακάτω: 

1. Κατοχυρώνουν όσο πιο πολλές περιοχές στα πλαίσια μια αποικιοκρατικής στρατηγικής, για να έχουν back up στις δύσκολες στιγμές

Γνωρίζουμε πλέον όλοι πόσο ισχυρό είναι το χωροκτητικό ένστικτο της γάτας! Η γάτα νιώθει άνετα να κοιμάται μόνο σε περιοχές που έχουν προηγούμενως κατοχυρώσει (μέσω μαρκαρίσματος και γρατζουνίσματος ή ακόμη και μέσω της αφόδευσης). Στη συνέχεια για να επικυρώσουν την κατοχύρωση κοιμούνται στη συγκεκριμένη περιοχή!  Ακολούθως κοιμούνται στην συγκεκριμένη περιοχή για κάποιες μέρες για να δυναμώσουν ακόμη περισσότερο τις οσμές τους!

Ωραίαααα.. κατακτήθηκε αυτή η περιοχή. Όμως η γάτα ως χωροκτητικό πλάσμα θέλει να κατακτήσει όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές του σπιτιού! Έτσι νιώθει πιο ασφαλής, πιο ήσυχη ότι θα έχει ένα σημείο τουλάχιστον πάντα διαθέσιμο για καταφύγιο! 

Για να αποκτήσει αυτό το αίσθημα ασφάλειας λοιπόν επαναλαμβάνει το ίδιο τελετουργικό για να κατακτήσει και άλλες τέτοιες θέσεις! Αυτό είναι πιο συχνό φαινόμενο ειδικά σε σπίτια με πολύ φασαρία, πολλούς επισκέπτες, πολλά μικρά παιδιά – και ακόμη χειρότερα αν έρθει μια καινούρια γάτα στο σπίτι. Εκεί η γάτα φροντίζει να έχει πάντα τις κατοχυρωμένες καβάτζες της ώστε αν κάτι απειλήσει κάποια απο τα κατοχυρωμένα εδάφη της να μπορεί να βρει καταφύγιο αλλού!

2. Εντείνουν το αίσθημα ασφάλειας

Οι γάτες είναι ‘μεσοθηρευτές’! Δηλαδή είναι θηρευτές και ταυτόχρονα υποψήφια θηράματα! Αυτό κάνει τη γάτα μια πολύ ιδιάζουσα περίπτωση! Ξέρουν πως είναι και να κυνηγούνται και να κυνηγούν!

Και αυτή τους η γνώση, αυτή τους η κατανόηση αξιοποιείται δεόντως όταν επιλέγουν το σημείο που κοιμούνται! Δηλαδή η γάτα επιλέγει διάφορα σημεία που είναι κατάλληλα τόσο για ένα θηρευτή και άλλα σημεία που είναι κατάλληλα για ένα θήραμα. Δηλαδή φοβούνται ότι μπορεί να τους κάνει καμια επίθεση ένα κογιότ ή αλεπου, γι’ αυτό δεν θα επιλέξουν μόνο ένα σημείο για να κοιμηθούν, γιατί η μυρωδιά τους στο σημείο όπου κοιμούνται μπορεί να προσελκύσει αυτούς τους αιμοβόρους θηρευτες! Στο καθιστικό;!!!! ΝΑΙ ΣΤΟ ΚΑΘΙΣΤΙΚΟ. It’s all about instict! Χιλιάδες χρόνια εξέλιξης δεν σβήνουν μέσα σε λίγες δεκαετίες!

Και επίσης διαλέγουν διαφορα στρατηγικά σημεία για ύπνο όπου εκεί κοντά μπορεί να εμφανιστεί ένα ζουμερο σκαθαράκι. 

Και κάπως έτσι οδηγούμαστε σε αυτό το αξιοσημείωτο φαινόμενο της συχνής αλλαγής θέσης ύπνου

3. Ιδιωτικότητα

Μια γάτα μπορεί να αλλάξει θέση ύπνου για λόγους ιδιωτικότητας. Ένα απο τα χειρότερα πράγματα για την γάτα είναι να την ενοχλούν καθώς κοιμάται. Έτσι αν θεωρήσει ότι οι επισκέπτες, τα μικρά παιδιά ή άλλα κατοικίδια μπορεί να τις βρουν και να τις ενοχλήσουν, θα φροντίσουν να βρουν μια άλλη θέση που θα τους δώσει την ησυχια και την ιδιωτικότητα που λαχταρούν. Γι’ αυτό πολύ συχνά μπορείτε να την βρείτε ακόμη και σε ένα πολύ ψηλό σημείο (όπως ένα γατόδενδρο, την οροφή μιας ντουλάπας κλπ! Για να βρείτε περισσότερα για την αγάπη της γάτας για τα ψηλά σημεία κάντε κλικ ΕΔΩ

Και να σας πω για την καινούρια μου ανακάλυψη, το κρεμαστό κρεβάτι γάτας που τοποθετείται σε ψηλά σημεία σε μπαλκονόπορτες και παράθυρα και ξετρελαίνει τις γάτες σας (σύμφωνα με τις μαρτυρίες σας)! Ποιο είναι το καλύτερο παραθυροκρέβατο; Βρείτε εδώ!

4. Ρύθμιση θερμοκρασίας

Οι γάτες έχουν σταθερή θερμοκρασία σώματος μεταξύ 38.8 και 39.2 βαθμούς Κελσίου! Υψηλότερες ή χαμηλότερες θερμοκρασίες τις κάνουν να νιώθουν άβολα! Οι διάφορες γάτες μπορεί να διαφέρουν αλλά μια θερμοκρασία δωματίου κοντά στους 21 βαθμούς Κελσίου!  Λάβετε άλλωστε υπόψιν ότι όταν η γάτα κοιμάται η θερμοκρασία της πέφτει. 

Αν τώρα η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι χαμηλότερη η γάτα θα επιλέξει εκείνα τα σημεία που είναι ζεστότερα (πχ κοντά σε μια σόμπα ή ένα καλοριφέρ, ή θα χωθεί σε μια κουβέρτα). 

Αν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι μεγαλύτερη από την βέλτιστη πάλι η γάτα νιώθει δυσάρεστα! Η ικανότητα θερμορύθμισης περιορίζεται στον ιδρώτα από τις πατούσες της (βρείτε περισσότερα φακτ-άκια για την πατούσα της γάτας ΕΔΩ) και στην εξάτμιση του σάλιου που απλώνει με τη γλώσσα της στο σώμα της! Αυτό συχνά δεν είναι αρκετό, οπότε αν υπάρχει αρκετή ζέστη η γάτα θα επιλέξει σημεία αρκετά δροσερά, που ίσως δροσίζονται από κάποιο ρεύμα αέρα (ή από τον κλιματισμό κάποιου δωματίου), σημεία που δεν τα χτυπάει ο ήλιος! Μπορεί να ξαπλώσει και πάνω στα πλακάκια για να δροσιστεί.. και να πάρει εκεί έναν ωραιότατο υπνάκο!

ΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΦΕΡΕ Η ΚΟΥΒΕΝΔΑ:
Πώς να κρατήσω τη γάτα μου ζεστή το χειμώνα

5. Αρνητικές εμπερίες

Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για την μνήμη της γάτας που είναι ιδιαίτερα οξεία! Η γάτα μπορεί να θυμάται πράγματα που την αφορούν και τα οποία έχουν καταχωρηθεί στην μακρά μνήμη της  για .. 18 μήνες! Έτσι οι γάτες μπορούν εύκολα να θυμούνται τραυματικά ή τρομακτικά γεγονότα! Αν μια γειτονική γάτα κάνει bullying στη γάτα , η γάτα θα αποφύγει το δρόμο στον οποίον συνέβη αυτό το γεγονός! Τα ίδια πάνω κάτω ισχύουν και για πράγματα που συμβαίνουν στο σπίτι! 

Έτσι αν κάτι την ενοχλήσει, την τρομάξει, την αγχώσει μέσα στο σπίτι, τότε η γάτα θα αποφύγει να κοιμηθεί κοντά στο σημείο όπου έγινε αυτό το δυσάρεστο γεγονός.. οπότε θα ψάξει κάποιο άλλο σημείο για να απολαύσει τον υπνάκο της, άφοβα, χωρίς την αγωνία μην τυχών της ξανασυμβούν όλα αυτά τα δυσάρεστα! 

Τι μπορεί να είναι αυτή η αρνητική εμπειρία; Ο δυνατός ήχος της τηλεόρασης, έντονες συζητήσεις και καβγάδες των χούμανς, συναγερμοί αμαξιών, ακόμη και έντονες μυρωδιές, φυσικά τραύματα, ή επιθέσεις ψύλλων! Τα σημεία όπου η γάτα θα βιώσει αυτά τα δυσάρεστα περιστατικά είναι σημεία που θα αποφύγει για τον ύπνο της… και θα βρει άλλα!

Παρεπιμπτόντως βρείτε περισσότερα για την μνήμη της γάτας στο αναλυτικό μου άρθρο ακριβώς ΕΔΩ.

Κλείνοντας τούτο εδώ το άρθρο αποκτήσατε, θαρρώ, μια αρκετά πλήρη εικόνα για αυτή την συμπεριφορά της γάτας που τελικά δεν είναι διόλου μυστηριώδη και αινιγματική. Η γάτα απλώς ακούει τα ένστικτά της, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να αποφύγει ό,τι την ενοχλεί! Γιατί η γάτα είναι απλώς σοφή, πρακτική και νιώθει μια πηγαία έλξη για ό,τι την ευχαριστεί! Και αυτή την έλξη την ακολουθεί.. και όπου την βγάλει! 

Η δική σας γάτα συνηθίζει να αλλάζει θέσεις ύπνου; Ποιες είναι αυτές; Περιμένω τα σχόλιά σας!

Για το τέλος σας άφησα ετούτο: Βρείτε τι δηλώνει για την συναισθηματική κατάσταση και για τη διάθεση της γάτας σας η στάση ύπνου της στο αναλυτικό μου άρθρο που μπορείτε να βρείτε ακριβώς ΕΔΩ!

Μία Απάντηση

  1. Έχω γάτα έξω από το σπίτι.Κοιμοταν σε μια μεγάλη κούτα με μαξιλάρι.ζεστο μέρος.πισω από την σκάλα της εισόδου του σπιτιού μου.ξαφνικα σταμάτησε να κοιμάται εκεί.Κοιματε στο χαλί στην είσοδο του σπιτιού!Ναι! με το κρύο! γιατί?τι να κάνω? δεν έρχονται άλλες γάτες εδώ!!! αν θέλει έχει και δύο κούτες στην είσοδο του σπιτιού μου από μπροστά! Αλλά δεν πάει! στην μια κούτα πήγαινε παλιά! ζεστό μέρος!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *