γτ με αποφεύγει η γάτα μου

5 λόγοι γιατί με αποφεύγει η γάτα μου;

“Τσιτσάκο μου, θα φαρμακωθω! Γιατί με αποφεύγει η γάτα μου;” Μπορεί να είναι αυτονόητο, αλλά όταν πρόκειται για κοινωνικές δεξιότητες, οι γάτες δεν είναι σκύλοι. Πολλά σκυλιά χρειάζονται την προσοχή των γονέων τους και λαχταρούν τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Οι γάτες είναι πολύ πιο ανεξάρτητες και μερικοί θα έφταναν ακόμη και στο σημείο να πουν ότι μπορεί να φαίνονται ακατάδεχτες! 

Εξακολουθούν να χρειάζονται κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, αλλά τις αναζητούν με τους δικούς τους όρους και συνήθως δεν εκλιπαρούν για προσοχή. Λοιπόν, πώς θα καταλάβετε, εάν η γάτα σας είναι γκρινιάρα και θέλει να μείνει μόνη ή αν αναζητάει την προσοχή σας ή αν απλά σας αγνοεί; Θα τα δούμε όλα, πάμε όμως πρώτα να εντοπίσουμε τους λόγους για τους οποίους η γάτα σας αποφεύγει!

Γιατί με αποφεύγει η γάτα μου;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η γάτα σας μπορεί να φαίνεται ότι σας αγνοεί. Εδώ είναι οι πιο συνηθισμένοι.

1. Η γάτα σας θέλει το χρόνο της

Ο πιο απλός και πιο συνηθισμένος λόγος είναι ότι η γάτα σας απλούστατα δεν έχει διάθεση αυτή τη στιγμή! Οι γάτες είναι ανεξάρτητα πλάσματα και έχουν τα δικά τους συναισθήματα και διαθέσεις. Εάν η γάτα σας δεν έχει όρεξη να γρατζουνιστεί ή να έρθει για λιχουδιά, το πιθανότερο είναι ότι απλώς θα σας αγνοήσει και θα συνεχίσει να κάνει ό,τι προτιμά, ίσως και να πάρει έναν υπνάκο. Εάν η γάτα σας κάνει τα συνηθισμένα της και χαλαρώνει και στο πρόγραμμα της  δεν περιλαμβάνεστε εσείς, μη σας πάρει από κάτω!

Τι πρέπει να κάνετε εσείς; Τίποτα εκτός από το να σεβαστείτε την πρόθεσή της και να της δώσετε επιλογές “απομόνωσης”, όπως καποια ήσυχη φωλιά με ένα ωραιότατο αυτοθερμαινόμενο μαξιλάρι όπως αυτό, σε ένα όχι πολυσυχναστο δωμάτιο ή άλλα παρόμοια!

2. Οι γηραιότερες γάτες μπορεί να μην "παίρνουν χαμπάρι" ότι προσπαθείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους

Ορισμένες γάτες έχουν πιο σημαντικούς λόγους να μην σας απαντούν. Για παράδειγμα, εάν η γάτα σας έχει μεγαλώσει λίγο, υπάρχει πιθανότητα να μην ακούει ή να μην βλέπει τόσο καλά όσο παλιά. Υπάρχει η πιθανότητα η γατούλα σας να μην σας αγνοεί, αλλά απλώς να μην έχει καταλάβει ακόμα το γεγονός ότι προσπαθείτε ν’ αλληλεπιδράσετε. Κάντε μια κίνηση ή μιλήστε τους λίγο πιο αργά και στοχευμένα, γιατί βοηθά αυτό μια γηραιή γάτα να σας αντιληφθεί και μετά να αποφασίσει αν θέλει να σας δώσουν προσοχή. 

Εάν συνεχίσει να μη σας αποκρίνεται, μιλήστε με τον κτηνίατρό σας σχετικά με αυτό, ώστε να μπορέσει να αναζητήσει υποκείμενες ιατρικές παθήσεις. Αν μάλιστα η γάτα σας λειτουργεί τελείως υποτονικά και δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την επαφή μαζί σας, ίσως κάτι σοβαρό συμβαίνει και ίσως πρέπει να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας!

Ορίστε και μερικά χρήσιμα τιπς για τις γηραιές γάτες:

 • Προσφέρετέ τους εύκολη πρόσβαση σε ψηλά σημεία, με ενδιάμεσα “σκαλοπάτια” ώστε να συνεχισουν να μπορούν να κινούνται ελεύθερα σε όλο το σπίτι!
 • Βάλτε πολλά κρεβατάκια σε πολλά σημεία, για να μπορούν να νιώθουν αναπαυτικά και άνετα
 • Φροντίστε τις αρθρώσεις τους! Στο αγαπημένο gatoskilo.gr θα βρείτε συμπληρώματα πλούσια σε χονδροϊτίνη και γλυκοζαμίνη όπως αυτό αλλά και τροφές πλούσιες στα συγκεκριμένα συστατικά όπως αυτή.
 • Δώστε και οι υγρές τροφες ειδικές για ηλικιωμένες γάτες (senior) πλούσιες σε υγρασία, με μετρημενο φώσφορο/μαγνησιο/ασβέστιο και μπόλικη ζωική πρωτεϊνη υψηλής βιολογικής αξίας (από φρέσκο κρέας μυών ή οργάνων χωρίς έντονη επεξεργασία) μια και οι ενήλικες γάτες κινδυνεύουν από σαρκοπενία! Μια εξαιρετική τέτοια ειν’ αυτή!
 • Συμπληρώστε την σωστή ενυδάτωση της γηραιής γάτας με μπολ και συντριβιάνια νερού όπως αυτό, σε πολύ βολικά προσβάσιμα σημεία
 • Οι γηραίες γάτες συχνά αμελούν να σπάσουν τα νύχια τους και αυτά μπορεί να συστραφούν και να πληγώσουν τα πατουσάκια τους! Φροντίστε να τα κόβετε εσείς αν χρειαστεί! Ιδού ο αναλυτικός μου οδηγός γι’ αυτό εδώ!
η γάτα σου σε φοβάται

3. Η γάτα σας μπορεί να φοβάται

Πολλές γάτες θα επιλέξουν να αγνοήσουν κάτι που αντιλαμβάνονται ως απειλή ή κάτι από το οποίο αγχώνονται. Εάν έχετε τιμωρήσει ή χτυπήσει τη γάτα σας στο παρελθόν, ή ακόμα αν της έχετε φωνάξει, μπορεί τώρα να σας βλέπει ως πιθανή απειλή. Δεν ξέρει αν οι προθέσεις σας είναι καλές ή κακές, γι’ αυτό προσπαθεί να σας αγνοήσει. Μερικές φορές, απλά το να πατήσετε κατά λάθος τη γάτα σας είναι αρκετό για να προκαλέσει αυτή την αντίδραση. 

Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι γάτες συχνά θα τραπούν σε φυγή, αν συνεχίσετε να ζητάτε την προσοχή τους. Εάν τρέχει μακριά, κρύβεται και προσπαθεί να σας αποφύγει, υποχωρήστε και δώστε της λίγο χώρο. Αφήστε λίγο χρόνο να περάσει και μετά προσπαθήστε να κερδίσετε την αγάπη της με μερικές απαλές γρατζουνιές ή λιχουδιές. Οι γάτες έχουν καλή μνήμη και ένα ψέκασμα με νερό, μπορεί να το θυμάται εβδομάδες και μήνες! Δεν πρέπει ποτέ να πειθαρχήσετε μια γάτα με τιμωρία!

4. Η γάτα σας μπορεί να μην αισθάνεται καλά

Δεν είναι ασυνήθιστο για τις γάτες να απομονώνονται, εάν δεν αισθάνονται καλά, ιδιαίτερα εάν υπάρχει κάποια ασθένεια. Ακόμη και καθώς οι γάτες μεγαλώνουν, μπορούν να αναπτύξουν μια μορφή γνωστικής δυσλειτουργίας παρόμοια με τη νόσο του Αλτσχάιμερ στους ανθρώπους. Εάν δείχνει κάποια σημάδια ανησυχίας, εκτός από το να είναι πιο αδιάφορη, όπως να πίνει νερό περισσότερο από το συνηθισμένο, να έχει λιγότερη όρεξη ή να συμπεριφέρεται διαφορετικά με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας. 

Τα γατάκια συχνά υποχωρούν, όταν αναπτύσσεται η ασθένεια και όσο πιο γρήγορα ανακαλύψετε το υποκείμενο πρόβλημα, τόσο το καλύτερο. Με λίγη προσπάθεια και λίγη βοήθεια από τον κτηνίατρό σας, μπορείτε να μεταφράσετε τη συμπεριφορά τους και να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα οπωσδήποτε να διαβάσετε το άρθρο μου με 8 σημάδια που αποκαλύπτουν ότι η γάτα σας είναι άρρωστη εδώ!

5. Η γάτα σας μπορεί να έχει αναστατωθεί από κάτι

Οι γάτες φαίνονται πολύ ανεξάρτητες και μερικές φορές αδιάφορες, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι περισσότερες είναι ευαίσθητες. Η παραμικρή προσβολή, ίσως το να σε μυρίσει ότι χάϊδεψες μια άλλη γάτα, μπορεί να την θυμώσει και να την κάνει να σε σνομπάρει! Αυτό σημαίνει ότι είναι μοχθηρές; Καθόλου! Απλώς επικοινωνούν τα συναισθήματά τους με τον μόνο τρόπο που ξέρουν. Οι περισσότερες είναι αρκετά επιεικείς και συγχωρούν. Μερικές λιχουδιές ή δωροδοκίες με κονσέρβες, θα πιάσουν σίγουρα τόπο!

Εδώ θα ήθελα να κάνω μια ανάπαυλα και να πω ότι μια αναστατωμένη γάτα υποφέρει από στρες και δεν πρέπει να αγνοείτε ενα τοσο σημαντικό γεγονός! Τι μπορείτε να κάνετε για να διαχειριστείτε το στρες της γάτας σας; 

 • διαβάστε το άρθρο-βίβλος για την διαχείριση του στρες της γάτας!
 • δώστε πρόσβαση σε ψηλά σημεία
 • προσφέρε τους ήσυχο περιβάλλον
 • χορήγηση CBD Oil για γάτες – βρείτε το προτεινόμενό μου της NatureCan εδώ και χρησιμοποιήστε τον κωδικό tsitsos20 για έκπτωση 20% –
 • φροντίστε οι φιλοξενούμενοι να έχουν ευγενική, διακριτική συμπεριφορά
 • βάλτε τεχνητές φερομόνες Feliway Classic στην πρίζα – τσιμπήστε το εδώ 
 • βάλτε χαλαρή μουσική, ειδική για γάτες, στο σπίτι

Τι γίνεται αν η γάτα ξαφνικά σας αποφεύγει (ενώ πριν δεν το έκανε);

Εάν η συμπεριφορά της γάτας σας φαίνεται να άλλαξε ξαφνικά, διαβάστε τα πιθανά σενάρια που μπορεί να προκάλεσαν αυτήν την αλλαγή.

 • Υπάρχει νέο κατοικίδιο στο σπίτι; – σας έχω ενα οδηγό για το πως να διαχειριστειτε μια τετοια κατάσταση, εδώ!
 • Ένα νέο μωρό (για εσάς ή για εκείνην;- εγκυμοσύνη γάτας)- και γι αυτό σας έχω έναν οδηγό
 • Αλλαγή στο ωράριο εργασίας σας;
 • Ίσως μετακομίσατε; – αλλά και γι’ αυτό σας έχω έναν οδηγό
 • Σκοντάψατε πάνω της, ενώ μαγειρεύατε το δείπνο;

Εάν δεν μπορείτε να βρείτε ένα συμβάν που μπορεί να προκάλεσε την αλλαγή, μπαίνουν στο παιχνίδι ιατρικές ανησυχίες.

κρύβεται η γάτα γτ φοβάται;
Συχνά, οι γάτες κρύβουν σημάδια ασθένειας με μεγάλη επιτυχία, μέχρι να αρρωστήσουν πραγματικά άσχημα. Εάν συμβαίνει αυτό, το γατάκι σας μπορεί να φαίνεται να αποσύρεται ξαφνικά, επειδή αισθάνεται άσχημα. Εάν παρατηρήσετε ότι η γάτα σας έχει μια ξαφνική αλλαγή συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένης της αδιαφορίας που δεν μπορείτε να εξηγήσετε με συγκεκριμένο λόγο, πηγαίνετε τη γάτα σας να κάνει εξέταση αίματος το συντομότερο δυνατό. Θα χαρείτε να βρείτε τυχόν προβλήματα νωρίς, όσο μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *