παχύσαρκες γάτες

Πόσο ζουν οι παχύσαρκες γάτες;

Οι υπέρβαρες γάτες μπορεί να είναι πιο χαδιάρες (όχι πάντα), αλλά υποφέρουν από ποικίλα προβλήματα υγείας. Το θέμα είναι σοβαρό όσο και αν καποιες φορές και εσείς σαν χούμανς που είστε το αντιμετωπίζετε με καποια αλαφρότητα! Είναι γεγονός ότι η παχυσαρκία προκαλεί μείωση της διάρκειας ζωής των γατών. Το υπερβολικό βάρος ασκεί πίεση στο σώμα μιας γάτας, το οποίο είναι σχεδιασμένο να είναι αδύνατο και ευκίνητο. Αρθρίτιδες, καρδιακές παθήσεις, διαβήτης, αναπνευστικά προβλήματα είναι συνηθισμένα στις παχιές γάτες.

ΠΑΙΔΙΑ ΟΜΩΣ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ, ο Τσίτσος είναι εδώ! Ας δούμε πρώτα από όλα τα ευρήματα σχετικά με το πως επηρεάζει η παχυσαρκία το προσδόκιμο ζωής!

Πόσα χρόνια ζουν;

Σύμφωνα με το State University of New Jersey , οι οικόσιτες ζουν κατά μέσο όρο 15-17 χρόνια και δεν είναι ασυνήθιστο για υγιείς γάτες να ζουν για 20+ χρόνια. Ωστόσο, το προσδόκιμο ζωής των υπέρβαρων γατών θα μειωθεί κατά 5 χρόνια και οι χρόνια παχύσαρκες γάτες θα πεθάνουν έως και 10 χρόνια νωρίτερα.

Η παχυσαρκία οδηγεί σε διάφορα προβλήματα υγείας. Αυτά δημιουργούν πρόσθετες πιέσεις στο σώμα και οδηγούν σε μειωμένη διάρκεια ζωής. Διαβάζω στο διαδίκτυο ότι εν μέρει αυτό συμβαίνει επειδή το ίδιο το λίπος δεν είναι απλώς μια αθώα συλλογή υπερβολικών θερμίδων. Οι λιπώδεις ιστοί είναι ενεργοί και απελευθερώνουν ορμόνες που προκαλούν φλεγμονή στους ιστούς του σώματος.

Μια νέα προοπτική για την παχυσαρκία που προτείνουν ορισμένοι κτηνίατροι είναι να τη θεωρήσουν ως μια χρόνια, χαμηλού βαθμού φλεγμονώδη κατάσταση. Επιτρέποντας στη γάτα σας να παραμείνει παχύσαρκη, ουσιαστικά μειώνετε το προσδόκιμο ζωής της κατά περίπου το 1/3. Αυτό μπορεί να είναι έως και το 1/2, όταν μια γάτα είναι χρόνια παχύσαρκη.

Πόσο ζυγίζουν;

Εάν η γάτα είναι 10-20% πάνω από το ιδανικό βάρος για το μέγεθος και τη ράτσα της, θεωρείται υπέρβαρη ή παχύσαρκη. Οι περισσότεροι κτηνίατροι θα χρησιμοποιήσουν το σύστημα βαθμολόγησης 9 βαθμών για να βαθμολογήσουν το βάρος μιας γάτας. Η βαθμολογία 6,5 ή 7 σηματοδοτεί ένα υγιές βάρος.

παχυσαρκία γάτας

Οι ράτσες γατών ποικίλλουν σε μέγεθος και τα αρσενικά τείνουν να είναι μεγαλύτερα από τα θηλυκά. Αυτό σημαίνει ότι  ένας σιαμαίζος γάτος θα είναι υπέρβαρος, σε διαφορετική τιμή βάρους από ένα Maine coon. Εάν η γάτα σας είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη σε μέγεθος (όχι βάρος) από τον μέσο όρο της φυλής της, τότε το υγιές βάρος της θα είναι διαφορετικό. Μπορεί επίσης να υπάρχει διαφορετικό υγιές βάρος για αρσενικά και θηλυκά.

Σε ποια ηλικία πεθαίνουν οι παχύσαρκες γάτες;

Είναι δύσκολο να πούμε ακριβώς σε ποια ηλικία θα πεθάνουν οι παχύσαρκες γάτες. Η μέση διάρκεια ζωής κάθε φυλής διαφέρει και αντίστοιχα διαφέρει η διαρκεια ζωής κάθε ημίαιαμης γάτας – που για να πω την αλήθεια ενδιαφέρουν τους περισσότερους Έλληνες γατόφιλους – δεν έχω τίποτα με τις φυλές γάτας, δεν θα ‘θελα να παρεξηγηθώ!!! 

Ομοίως, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός της παχυσαρκίας και η υγεία του ζώου. Γενικά, οι παχύσαρκες γάτες πεθαίνουν σε μια ηλικία που θα θεωρούνταν η “μέση ηλικία” σε μια γάτα! Για τις περισσότερες γάτες, αυτό σημαίνει μεταξύ 6-10 ετών. Η παρέμβαση ενός κτηνιάτρου, η υγιεινή διατροφή και η άφθονη άσκηση θα βελτιώσουν τη διάρκεια ζωής της γάτας σας.

Οι υπέρβαρες γάτες πεθαίνουν νωρίτερα;

Έχει βρεθεί ότι οι υπέρβαρες γάτες πεθαίνουν πολύ νωρίτερα από τις πιο αδύνατες και υγιείς. Αυτά τα ζώα έχουν επίσης πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν προβλήματα υγείας, μερικά από τα οποία μπορεί να είναι απειλητικά για τη ζωή. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η παχυσαρκία στις γάτες θα οδηγήσει σε μείωση του προσδόκιμου ζωής του ζώου. Αυτό συμβαίνει από:

  • Τις καταπονήσεις και τις τοξικές ενώσεις που αποβάλλουν οι λιπώδεις ιστοί
  • Τα επακόλουθα προβλήματα υγείας
τι γίνεται όταν η γάτα μου είναι υπέρβαρη;

Πώς να βοηθήσω την παχύσαρκη γάτα μου;

Το πρώτο βήμα για να βοηθήσετε την υπέρβαρη γάτα σας, είναι να την πάτε στον κτηνίατρο. Ένας ειδικός θα διενεργήσει μια λεπτομερή εξέταση και θα συνταγογραφήσει την καλύτερη θεραπεία για να προχωρήσετε. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό θα περιλαμβάνει αυστηρή δίαιτα και καθημερινή άσκηση.

Μια παρένθεση εδώ: Οι διαίτες που βασίζονται σε περιορισμό θερμίδων και light ξηρές τροφές έχω βρει ότι είναι σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικές και επώδυνες για τη γάτα μας που θα υποφέρει από πείνα με αμφίβολα αποτελέσματα! Υπάρχουν όμως άλλες λύσεις που βασίζονται στην στροφή σε ποιοτικές υγρές τροφές με υψηλό βαθμού κορεσμού της πείνας, εύπεπτα συστατικά (μια και αποφεύγουν τον μπόλικο δύσπεπτο υδατάνθρακα των ξηρών τροφών) που μπορεί να επιφέρουν χάσιμο βάρους, με πολύ υγιεινό και ανώδυνο τρόπο!

Ο συγκεκριμένος τρόπος προτείνεται πολύ συχνά από κτηνίατρους στο εξωτερικό και με χαρά μου βλέπω κτηνιάτρους και στην Ελλάδα να προτείνουν τέτοιες λύσεις πλέον! Σε κάθε περιπτωση η διατροφή της γάτας σας είναι ένα θεμα που αφορά την υγεία της και τις αποφάσεις θα τις πάρετε υπεύθυνα μαζί με τον κτηνίατρό σας – μπορείτε αν θέλετε να συζητήσετε  όμως τις ιδέες που αναφέρω εδώ, αν το επιθυμείτε. 

Ας πάμε και στο θέμα της άσκησης! Όταν μια γάτα είναι νοσηρά παχύσαρκη ή υποφέρει σωματικά, η άσκηση μπορεί να είναι δύσκολη ή αδύνατη. Οι υδροθεραπείες είναι μια επιλογή, ανάλογα με την κατάσταση και την ιδιοσυγκρασία της γάτας. Μπορεί να χρειαστούν φάρμακα, εάν έχει επιπλοκές στην υγεία της.

Τέλος να πουμε ότι μια ξαφνική αλλαγή στη διατροφή μπορεί να αναστατώσει πολλές γάτες ,όταν έχουν συνηθίσει σε συγκεκριμένες τροφές! Γι’ αυτό καλό είναι οι αλλαγές να γίνονται κάπως σταδιακά! Και επειδή πολλοί θα ανακαλύψετε ότι η γάτα σας που έχει συνηθίσει στην ξηρά τροφή και θα αρνείται την υγρή τροφή βρείτε 4 τρόπους να την πείσετε εδώ!

H εμπειρία του Τσίτσου

Βρείτε και το αναλυτικό μου άρθρο με πειραματισμούς που κάναμε με τον Τσιτσάρα, πάντα σε συνεννόηση με κτηνιάτρους εδώ! Να πω ότι ο Τσίτσος ο οποίος έτρωγε ξηρά τροφή μετά την στείρωση έγινε υπερβαρος (από 2.8 κιλά πήγε στα 4.2) και η προσπαθεια να χασει βάρος μειώνοντας τις θερμίδες της ξηράς τροφής ήταν μια επώδυνη, αναποτελεσματική διαδικασία. Ο Τσίτσος έφτασε να τρωει.. 33 γρ. ξηρά τροφή την ημέρα και να μην μπορεί να χάσει δράμι! Η στροφή στην υγρή τροφή είχε θεαματικά αποτελέσματα και με διάρκεια. 

Τα τελευταία 2.5 χρόνια ο Τσίτσος είναι στο ιδανικό βάρος των 3.5 κιλών (είναι μικροκαμωμένος γάτος/α) και τρέφεται αντί με 33 γρ ξηρά τροφή με.. 200 γρ. υγρή τροφή – και ενώ φυσικά πεινούσε συνέχεια τώρα δεν πεινάει ποτέ!!! Και επειδή γλίτωσε από τον μπόλικο δύσπεπτου υδατάνθρακα, κατάφερε να ξεφύγει από την ληθαργικότητα, να είνα πιο παιχνιδιάρης, να ασκείται περισσότερο κάτι που βοηθάει πολύ στο να είναι υγιής και σε ιδανικό βάρος! Διαβάστε και το άρθρο μου για το πώς να κάνετε δίαιτα στη γάτα σας εδώ

Και αν αναρωτιέστε ποιες είναι οι περίφημες “ποιοτικές υγρές τροφές” βρείτε τις 5 προτεινόμενές μου εδώ! Και η αγαπημένη υγρή τροφή του Τσίτσου εδώ και μήνες είναι η ποιοτικότατη, σε πολλές γεύσεις και πλέον οικονομική (μια και βγαίνει επιτέλους σε συσκευασίες των 800 γραμμαρίων) GranataPet Delicatessen που μπορείτε να τσιμπήσετε εδώ!

Είναι μια χοντρή γάτα μη υγιής;

όπως προανέφερα μια παχιά γάτα είναι 10-20% ή περισσότερο, πάνω από το ιδανικό σωματικό της βάρος. Αυτά τα ζώα δεν είναι υγιή και είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν σοβαρές παθήσεις υγείας, όπως διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, κυκλοφορικά προβλήματα και αρθρίτιδα (εδώ θα βοηθήσουν τα συμπληρώματα χονδροϊτίνης/γλυκαζομίνης όπως αυτό, όπως και οι τροφές πλούσιες σε γλυκοζαμίνη/χονδροϊτίνη όπως τούτη)! 

Συνοψίζοντας να πούμε ότι οι υπέρβαρες γάτες ζουν μικρότερη ζωή από τις αδύνατες αντίστοιχές τους. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι μια υπέρβαρη γάτα θα ζήσει συχνά 5 χρόνια λιγότερο, κατά μέσο όρο. Οι παχύσαρκες γάτες θα πεθάνουν έως και 10 χρόνια νωρίτερα. Όποιος ανησυχεί ότι η γάτα του κουβαλάει πολύ βάρος, θα πρέπει να δράσει άμεσα σε συνεργασία με τον κτηνίατρό του ζητώντας ένα πρόγραμμα υγιούς δίαιτας και άσκησης για τη γάτα του!

ΧΩΡΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, παιδιάαα! Με προσοχή και ενδιαφέρον, μπορεί να λυθεί αυτό το μεγάλο πρόβλημα!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *