4 λόγοι που οι γάτες λατρεύουν τα.. παπουτσία

Σε πρόσφατο ποστ μου για την λατρεία που δείχνουν οι ανώωωωμαλες, οι γάτες για τα βρώμικα ρούχα των χούμαν τους ανακάλυψα ότι περισσότερο από οτιδήποτε άλλο (ιδρωμενα t shirt, εσώρουχα κλπ) λατρεύουν τα παπούτσια των αγαπημένων τους. Και μάλιστα όσο πιο βρώμικα ή ιδρωμένα είναι τόοοοσο το καλύτερο! 

Είπα λοιπον να διερευνήσω αυτό το θέμα, να βρω τους λόγους που κρύβονται πίσω από αυτή την προτίμηση και να σας προτείνω και μερικούς τρόπους για να ξανακάνετε.. δικά σας τα παπούτσια σας! 

Φυσικά αυτή η συμπεριφορά είναι μια έκφανση μιας γενικότερης τάσης της γάτας να λατρεύει παθολογικά κάποια πράγματα! O κατάλογος είναι μακρύς και περιλαμβάνει χαρτόκουτεςσακούλες, τα αγαπημένα τους παιχνίδια, κουβέρτες κλπ.

Ας εστιάσουμε όμως.. στα παπούτσια:

4 λόγοι που οι γάτες αγαπούν τα παπούτσια

1. Εξερεύνηση άγνωστων μυρωδιων

Για μια γάτα, η όσφρησή της είναι ίσως η πιο σημαντική από τις πέντε αισθήσεις της. Είναι δεκατέσσερις φορές ισχυρότερη από αυτό ενός ατόμου και έχει ως και 10πλάσιο αριθμό οσφρητικών υποδοχέων στον ρινικό ιστό της από τους ανθρώπους. Έχουν επίσης ένα εξειδικευμένο όργανο που βρίσκεται στην οροφή του στόματος που ονομάζεται όργανο του Jacobson – η δεύτερη μύτη της γάτας για την οποία σας έχω μιλήσει εδώ – που στους ανθρώπους δεν είναι λειτουργικο.

Αυτό το όργανο επιτρέπει στις γάτες να… γεύονται, ουσιαστικά, τις μυρωδιές και τις φερομόνες στον x;vro, δίνοντάς τους μια πληθώρα πληροφοριών για τα ζώα και τους ανθρώπους της περιοχής. Οι γάτες είναι από τη φύση τους περίεργες και θα διερευνήσουν νέες μυρωδιές – και τα παπούτσια έχουν συχνά πολλές τέτοιες, ανάλογα με το μέρος που επισκέφτηκε ο χούμαν φορώντας αυτά τα παπούτσια.

2. Έλξη από οικείες μυρωδιές

Επισης όπως σχεδόν όλα τα έμβια όντα έτσι και οι γάτες νιώθουν καλά κοντά σε κάτι οικείο. Για την γάτα, που όπως είπαμε οι μυρωδιές είναι το Α και το Ω, ο εντοπισμός οικείων μυρωδιών αποτελεί πόλο έλξης. Και τα παπούτσια φυσικα έχουν.. έντονες μυρωδιές από τον αγαπημένο, οικείο, γνώριμο, ασφαλή χούμαν τους! Και έτσι τις προσελκυόυν!

3. Χωροκτητικα θέματα & εκδηλωσεις αγάπης

Παιδιά, οι γάτες είναι πολύ διαφορετικές από εσάς τους χούμανς, πάρτε το απόφαση. Ως γνωστόν οι γάτες παράγουν και εκκρίνουν τις δικές τους μοναδικες μυρωδιές, από διάφορους αδένες σε όλο τους το σώμα (με μεγάλη συγκέντρωση στο μέτωπο και στα μάγουλα). Οι ουσίες που παραγουν λέγονται φερομόνες! Τρίβοντας λοιπον το σώμα της σε διάφορα αντικείμενα, βάζει την σφραγίδα της μυρωδιάς της σε αυτο και με αυτό  τον τρόπο ουσιαστικά κάνει δικό της το εκάστοτε αντικείμενο, σε μια ιδιαιτερη και κάπως ακατανόητη εκδήλωση αγάπης της γάτας. 

Ο χούμαν φέρνει τα παπούτσια στο σπίτι με πλήθος ανοίκειων μυρωδιών και η γάτα θέλει να τα επανακτήσει, να τα κάνει δικά της. Γι’ αυτό θα τριφτεί καλά καλά πάνω τους, θα αράξει κιόλας για ώρα εκεί για να βάλει και πάλι το δικό της σημάδι στα παπούτσια που εκ νέου θα λογίζονται δικά της!

Έτσι μια νέα διαύλος αγάπης προς τον χούμαν της επανακτήθηκε.. μη ξεχνάτε ότι εκτός από τις ξενες μυρωδιές το παπούτσια φέρουν και τη μυρωδιά του χούμαν, οπότε διώχνοντας τις ξένες μυρωδιές και κολλώντας στα παπούτσια τις δικές τους μυρωδιές, ενώ ταυτόχρονα αυτές φέρουν τις ανεξίτηλες μυρωδιές του χούμαν, η γάτα πετυχαίνει μια σύνδεση, με αυτόν που αγαπάει! Ναι ναι, καλά καταλάβετε πρόκειται για μια  έμμεση δήλωση ότι τον .. αγαπάει, ότι θέλει να είναι κοντά του!

4. Νιώθουν άνετα και ασφαλείς εκεί

Η γάτα μπορεί να μην κοιμάται στα παπούτσια σας μόνο επειδή σας αγαπάει. Όλα τα αντικείμενα που έχουν τις μυρωδιές σας – ρούχα, παπούτσια, κουβέρτες –  μπορούν να προσφέρουν στη γάτα σας ανακούφιση και αίσθηση ασφάλειας όταν βιώνει στρες – ειρήσθω εν παρόδω μάθετε πως να διαχειρίζεστε το στρες της γάτας σας στον αναλυτικό οδηγό μου

Ο ύπνος πάνω στα παπούτσια σας θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μια μέθοδος αυτο-ανακούφισης για τη γάτα σας όταν πχ εσείς λείπετε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ουσιαστικά τα παπούτσια είναι μια ζώνη ασφάλειας και δεν ειναι απίθανο να τα μεταφέρει κατά τη διάρκεια της ημέρας σε διάφορα σημεία του σπιτιού, ώστε να βρίσκεται συνέχει μέσα σε αυτή την ακτίνα ασφάλειας.

Τέλος δεν είναι απίθανο αν η γάτα σας μεγάλωσε με μπιμπερο/σήριγγα να θηλάζει τα παπούτσια σας ή τις κάλτσες σας, για παρόμοιους λόγους: να καταπραϋνει το στρες που νιώθει – αναπαράγοντας μια συνήθεια από τις πρώτες μέρες της ζωής της, όπου ουσιαστικά θήλαζε ένα μπιμπερό που έφερνε τις δικές σας μυρωδιές. 

Πως να ξανακανετε τα παπούτσια σας.. δικά σας

Γινεται λοιπόν ξεκάθαρο από τα προηγούμενα ότι η γάτα θέλει τα  παπούτσια για λογαριασμό της, για πολλούς και διάφορους λόγους! Αααα, και εσείς τα θέλετε πίσω; Τα θέλετε ξανά δικά σας; Δεν θέλετε να τα παιδεύει όλη μέρα, κάνοντας πατουσάκια πάνω τους, στραπατσάροντάς τα με το βάρος της και .. θηλάζοντάς τα;  

Μην ανησυχείτε ανόοοοητοι χουμανίσκοι, ο Τσιτσάρας είναι εδώ! Τι πρέπει να κάνετε; 

1. Αποθηκεύστε τα

Εντάξει ρε παιδιά, δε μιλάμε και για πυρηνική φυσική, που να πάρει το καλό. Αντί να προσπαθείτε με διάφορους ψαγμένους τρόπους να κάνετε τη γάτα να πάψει να ασχολείται με τα παπούτσια σας, γιατί δεν τα .. αποθηκεύετε σε ένα ντουλάπι, ή σε ένα πλαστικό κουτί, μακριά από το χώρο δράσης της γάτας σας; 

Και μην αρκεστείτε απλώς να τα βάλετε κάπου ψηλά, σε κάποιο ράφι ή κάτι, διότι η γάτα ως γνωστόν είναι εξαιρετικός αναρριχητής και θα τα φτάσει αργά ή γρήγροα

2. Αποσπάστε την προσοχή της

Εάν τώρα για τον χ ψ λόγο (δεν ξέρω ποιος λόγος ειν’ αυτός, αλλά εν πάση περιπτώσει) δεν είναι εφικτό να εμποδίσετε την πρόσβαση της γάτας σας στα παπούτσια σας, ίσως μπορείτε να ανακατευθύνετε την προσοχή γάτα σας σε ένα άλλο αντικείμενο που εξακολουθεί να μυρίζει σαν εσάς και το οποίο δεν σας ενοχλεί καθόλου να το “κάνει δικό της”. Πρόκειται για μια.. ανταλλαγή ομήρων

Ανταλλάξτε τα παπούτσια με όμηρους όπως ένα.. παλιό μπλουζάκι ή μια τρυπια κάλτσα! Δεν ακούγεται δίκαιο; Δεν ακούγεται win win situation; 

ΠΡΟΣΟΧΗ: 

Μην αρχίσετε να φωνάζετε και να κάνετε σαν τρελοί αν η γάτα σας προσπαθήσει να οικειοποιηθεί το παπούτσι σας. Τέτοιες ενέργειες μόνο να πανικοβάλλουν μπορούν τη γάτα και κανείς δεν εγγυάται ότι θα συνδυάσουν τις φωνές σας με την διαδικασία της κλοπής.. έτσι στο τέλος απλώς θα έχετε καταφέρει να την τρομάξετε!

ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΜΕ, ΕΜΕΝΑ ΤΟΝ ΤΣΙΤΣΟ, ΔΕΝ ΣΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΝΑ ΤΡΟΜΑΖΕΤΕ ΤΗ ΓΑΤΑ ΣΑΣ! 

Η δική σας γάτα σε ποια αντικείμενα έχει λατρεία; Πείτε μου σε σχόλιο!

Και για το τέλος μην αμελήσετε να διαβάσετε για τεράστια αγάπη της γάτας για τα .. βρώμικα ρούχα σας στο αναλυτικό μου άρθρο, ακριβώς ΕΔΩ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *