10 λόγοι γιατί οι γάτες κοιτάζουν… στο πουθενά

Δεν μπορεί, όλοι σας θα το έχετε παρατηρήσει: Η γάτα σας να παραμένει ακίνητη και να παρακολουθεί με φοβερό ζήλο το.. τίποτα. Κοιτάζετε προς την κατεύθυνση που έχει εστιάσει και δεν μπορείτε να εντοπίσετε κανένα ενδιαφέρον αντικείμενο το οποίο είναι πιθανό να τράβηξε την προσοχή της. 

Ακούγεται ως και τρομακτικό, γιατί αναρωτιέστε “τι στο καλό βλέπει και έχει κολλήσει έτσι”; Σίγουρα οι οξείες αισθήσεις της γάτας μπορούν να δώσουν κάποιες εξηγήσεις όμως οι λόγοι γι’ αυτή τη συμπεριφορά της γάτας μπορεί να είναι και πιο ανησυχητικοί. Και παιδιά, πριν αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ότι οι γάτες βλέπουν φαντάσματα νομίζω ότι είναι αρκετά λογικό να διερευνήσουμε κάποιους άλλους πιθανούς λόγους – ωστόσο έχω γράψει και άρθρο για το αν οι γάτες βλέπουν στ’ αλήθεια φαντάσματα που μπορείτε να το βρείτε ΕΔΩ.

Στη συνέχεια συγκέντρωσα τους πιο .. πιθανούς λόγους για αυτή τη συμπεριφορα΄και σας τους παραθέτω! Είστε έτοιμοι; Φύγαμε

Γιατί η γάτα μου κοιτάζει επίμονα στο τίποτα

1. Κάτνιπ είναι η αιτία

Γνωρίζουμε πλέον (σας έχω κανει πολλές αναφορές) ότι το κάτνιπ επιδρά στους νευρώνες της γάτας προκαλώντας συναισθήματα ευφορίας και ευδαιμονίας! Σε μια τέτοια κατάσταση μια γάτα (και σε αντίστοιχες περιπτώσεις και ένας άνθρωπος) δεν χρειάζεται να εστιάσει σε κάποιο αντικείμενο, μπορεί να μείνει ακίνητη κοιτάζοντας στο πουθενά.

Περισσότερες πληροφορίες για το κάτνιπ στο αναλυτικό μου άρθρο ακριβώς ΕΔΩ.

catnip μαγιοβοτανο

2. Η (διαφορετική από την ανθρώπινη) όρασή της έχει εντοπίσει κάτι που οι χούμανς δεν το διακρίνουν

Έχω αφιερώσει ολόκληρα άρθρα στο πόσο διαφορετική είναι η όραση της γάτας από αυτή του ανθρώπου. Το γατίσιο μάτι έχει περισσότερα ραβδιά (και λιγότερα κωνία) κάτι που του επιτρέπει να βλέπει σε χαμηλότερη ένταση φωτός, καθώς και να εντοπίζει ανεπαίσθητες κινήσεις. Επίσης η περιφερειακή της όραση είναι πιο ανοιχτή από του ανθρώπου καθώς και τα μήκη κύματος που γίνονται ορατά στη γάτα είναι διαφορετικά (βλέπει και στο μήκος κύματος του υπεριώδους). 

Έτσι η γάτα σας μπορεί να βλέπει κάτι που η δική σας όραση δεν μπορεί να εντοπίσει και εσείς να νομίζετε ότι βλέπει στο πουθενά.

3. Λόγω της επεισοδικής της μνήμης

Η γάτα, όπως και ο άνθρωπος έχει επεισοδική μνήμη. Τι σημαίνει αυτό; Θυμάται έντονα κάποια επεισόδια, ιδίως την πρώτη φορά που έγιναν αυτά. Έτσι πχ η γάτα μπορεί να θυμάται ένα περιστατικό όπου πχ ο ήλιος χτυπούσε το κορμί της και την έκανε να νιώθει απολαυστικά.

Έτσι όταν την πιάνετε να κοιτάζει στο πουθενά ίσως είναι απλά ότι ανακαλεί τέτοιες ευχάριστες αναμνήσεις για τη χαρά του πράγματος. Ούτε αυτό είναι κάτι το ανησυχητικό!

Μάθετε περισσότερα για τη μνήμη της γάτας στο αναλυτικό μου άρθρο, ακριβώς ΕΔΩ!

4. Λόγω της οξείας ακοής της

Σας έχω μιλήσει επίσης για την οξεία ακοή της γάτας με το πολύ ευρύ φάσμα συχνοτήτων που μπορεί να αντιληφθεί, οπότε είναι πιθανό να ακούει κάτι που εσείς δεν το ακούτε και να στρέφεται προς την κατεύθυνση του ήχου.. 

.. και εσείς να αναρωτιέστε “μα τι στο καλό κοιτάζει”

5. Περιέργεια

Σε συνδυασμό με την οξεία ακοή και την διαφορετική όραση έρχεται και ετούτο: η εκ φύσεως περιέργεια της γάτας. Η γάτα είναι περίεργο πλάσμα, οπότε αν οι αισθήσεις της αντιληφθούν κάτι (που εσείς αγνοείτε) αυτό μπορεί να τραβήξει πολύ έντονα την περιέργεια της γάτας και να εστιάσει εκεί για ώρα. 

Κάτι που δημιουργεί σε εσάς την εντύπωση ότι κοιτάζει.. στο πουθενά!

6. Μια μορφή επιληψίας

Υπάρχει μια κατάσταση που λέγεται focal seizure (ελληνιστί.. “εστιακή κρίση”) και είναι μια μορφή επιληψίας στην οποία φαίνεται να έχουν επηρεαστεί μόνο τα κύτταρα της μιας πλευράς του εγκεφάλου και προκαλεί συμπτώματα όπως να κοιτάζει στο πουθενά ή να βγάζει μπόλικα σάλια (βρείτε ΕΔΩ άλλους λόγους που μια γάτα βγάζει σάλια) ή να μην έχει καλή ισορροπία!

Αυτή η διαταραχή είναι συχνά κληρονομήσιμη!

7. Δυσαυτονομία

Υπάρχει ακόμη μια παθολογική κατάσταση που δικαιολογεί το να κοιτάζει μια γάτα στο πουθενά και λέγεται “δυσαυτονομία των αιλουροειδών.” Πρόκειται για ένα σύνολο συμπτωμάτων που οφείλονται σε προβλήματα στο αυτόνομο νευρικό σύστημα και περιλαμβάνουν εκτός από το κοίταγμα στο πουθενά και άλλα συμπτώματα όπως δυσκοιλιότητα, απώλεια όρεξης, σάλια, μεταβολές στο ρυθμό της καρδιάς κλπ.

Πρόκειται για μια κατάσταση που δεν θεραπεύεται όμως μπορούν να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματά της.

8. Σύνδρομο Υπεραισθησίας

Σας έχω κάνει και στο παρελθόν αναφορά στο σύνδρομο υπεραισθησίας που μπορεί να κάνει μια γάτα να κυνηγάει εμμονικά.. την ουρά της (διαβάστε γι’ αυτό ΕΔΩ). Στα πλαίσια αυτού του συνδρόμου εκδηλώνονται διάφορες αλλόκοτες συμπεριφορές όπως έντονο νιαούρισμα, ευαισθησία στο άγγιγμα, οπτικές επαφές με κάποιο αντικείμενο για ώρα, εμμονικό γκρούμιν αλλά και εστίαση στο .. πουθενά, με τις κόρες διεσταλμένες. 

Πρόκειται για μια διαταραχή που πολλοί θεωρούν ότι είναι μια μορφή επιληψίας, ή μια εμμονική/παρορμητική διαταραχή.

Η γάτα μου δαγκώνει την ουρά της και την κυνηγάει

9. Τα ένστικτα του κυνηγού

Σας έχω πει πολλάκις για το πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν για τη γάτα τα ένστικτα του θηρευτή που κρύβει μέσα της. Έτσι μια γάτα, αν εντοπίσει κάποιο μικροσκοπικό θήραμα, μπορεί να εστιάσει πάνω του και εσείς καν να μην το βλέπετε και να έχετε την εντύπωση ότι κοιτάζει στο πουθενά!

10. Άνοια

Η άνοια συμβαίνει όπως και στους ανθρώπους σε γηραιές γάτες και θεωρείται δυσλειτουργία της αντίληψης/συνείδηση. Σε αυτή την περίπτωση μια γάτα μπορεί να κοιτάζει στο κενό και να φαίνεται μπερδεμένη και να φωνάζει, εμφανώς σαστισμένη

Συνοψίζοντας να πω ότι το πιο πιθανό όταν η γάτα σας κοιτάζει στο κενό είναι να μην συμβαίνει τίποτα το ανησυχητικό, αλλά εσείς ούτως ή άλλως πρέπει να παρατηρείτε προσεκτικά τις συμπεριφορές της για να βεβαιωθείτε ότι όλα βαίνουν καλώς.

Η δική σας γάτα συνηθίζει να κοιτάζει στο πουθενά; Περιμένω τα σχόλιά σας. 

Και κλείνοντας θα ήθελα να σας προτρέψω να διαβάσετε για μια εξίσου χαρακτηριστική συμπεριφορά της γάτας! Γιατί η γάτα σας ενίοτε σας κοιτάζει επίμονα; Ανακαλύψτε εδω!

2 Απαντήσεις

  1. γειά σας, μου είπαν πως η γατα μου πέθανε από δυσαυτονομια.. είστε η μοναδική σελίδα που βρήκα να αναφέρετε σε αυτή την αρρώστια… που αλλού μπορώ να βρω πληροφορίες? επειδή αυτά που γράφετε είναι πολύ απλά..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *