Τα πάντα για την γκρι γάτα

Ας ξεκινήσουμε από το απλό γεγονός ότι όλες οι γάτες είναι όμορφες – ή έστω εμείς τις βλέπουμε έτσι (διαβάστε και το σχετικό μου άρθρο ΕΔΩ)! Έχουμε μιλήσει σχεδόν για όλους τους χρωματισμούς, όλα τα μοτίβα χρώσης της γούνας και έχουμε αφήσει παραπονεμένη την πανέμορφη.. γκρι γάτα. Σήμερα θα μιλήσουμε γι’ αυτήν, θα της αποτίσουμε τον φόρο τιμής που της αξίζει ώστε να επανορθώσουμε για το unfair μας! Είστε έτοιμοι να γνωρίσετε την περίφημη Γκρι Γάτα μέσα από 10 φακτς που ίσως δεν γνωρίζατε γι’ αυτήν;

1. Οι γκρι γάτες δεν είναι τόσο σπάνιες

Υπάρχουν διάφορες “ποικιλίες” γκρι γούνας. Επίσης οι γκρι γάτες μπορεί να είναι μακρύτριχες ή κοντότριχες και μπορεί να έχουν ραβδώσεις – οι περίφημες grey tabby –  πάνω τους ή λευκά μπαλώματα – σαν να λεμε grey tuxedo. Επίσης κάποιες φαίνονται τελείως γκρίζες αλλά στον ήλιο αποκαλύπτουν κάποιες ραβδώσεις. Πολλοί τις λένε και “μπλε” και το γκρι είναι ουσιαστικά μια “ξεθωριασμένη” εκδοχή της μαύρης γάτας. Γι’ αυτό και μερικές ταρταρούγες (βρείτε τα πάντα γι’ αυτήν ΕΔΩ) ή κάλικο, αντί να έχουν μαύρο έχουν.. γκρι!

2. Φυλές με γκρι χρώμα

Η περίφημη Ρώσσικη Μπλε είναι η πιο διάσημη φυλή με γκρι γουνα αλλά σε διάφορες φυλές θα βρεις υπέροχες γάτες με γκρι γούνα. Η διάσημη Βρετανική κοντότριχη εμφανίζει μια ποικιλία χρωμάτων και μέσα σε αυτα θα βρείτε και την υπέροχη γκρι γουνα (που συχνα συνδυάζεται με πορτοκαλί μάτια)!

Αλλά αν μιλάμε για φυλές με μόνο γκρι χρώμα, εκτός από τις Ρώσσικες μπλε, υπάρχουν και οι Nebelung (σημαίνει “πλάσμα της ομίχλης”) που μοιαζει με μακρύτριχη εκδοχή της Ρώσσικης Μπλε.Ακόμη υπάρχουν οι Korat της Ταϊλάνδης και η Chartreux από την Γαλλιά, δύο διάσημες φυλές με γκρι χρώμα!

3. Οι περίφημες Chartreux γάτες κινδύνεψαν από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Όπως και άλλες φυλές έτσι και η εμβληματική γκρι γάτα Chartreux κινδύνεψε με αφανισμό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μια και οι εκτροφείς σταμάτησαν να ασχολούνται με αυτή λόγω των αντίξοων συνθηκών! Για να τη σώσουν αργότερα οι εκτροφείς την διασταύρωσαν με άλλες φυλές όπως την γάτα Περσίας! Σήμερα θα δείτε ακόμη σε κάποιες γέννες μερικές μακρύτριχες Chartreux, με κοντότριχα αδερφάκια.. προφανώς τα γονίδια τη μακριά τρίχα εξακολουθούν να υπάρχουν στη γενετική δεξαμένη των Chartreux!

4. Ο χαρακτήρας της Γκρι γάτας

Παιδιά, υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες γκρι γάτας, λένε μερικοί συμπεριφοριστές, όσον αφορά τον χαρακτήρα και το ταμπεραμέντο. Οι όλο-γκρι γάτες φημολογείται ότι είναι γάτες πολύ γλυκές, τρυφερές και ήσυχες, ενώ οι γκρι με λευκές στάμπες (δηλαδή οι γκρι.. ταξίντο) όπως και οι ασπρόμαυρες είναι γάτες τρελούλες, με φοβερό ταμπεραμέντο και συχνά επιθετικές, οι άτιμες!! 

Βέβαια εγώ κρατάω μικρό καλάθι όσον αφορά τη σύνδεση χαρακτήρας και χρώματος γούνας! 

5. Από που προήλθαν οι γκρι τάμπι

Πληροφορίες λένε ότι η γκρι τάμπι γάτα  προήλθε από διάφορες αγριόγατες, ή γάτες του δάσους, όπως η ασιατική αγριόγατα, η αφρικάνικη αγριόγατα ή ίσως ακόμη και ο .. λύγκας!

6. Πως προκύπτει γενετικά το γκρι χρώμα

Το γκρι χρώμα προκύπτει από γάτες που έχουν τα γονίδια για τη μαύρη γούνα αλλά που έχουν στο γενετικό τους υλικό έχουν και ένα (υποτελές) αλληλόμορφο (γονίδιο) το d, που εμποδίζει να βαφτεί η τρίχα τελείως με μελανίνη – για να το πω όσο πιο απλά γίνεται. Αντίθετα οι μαυρες γάτες έχουν ένα αλλο αλληλόμορφο (που ειναι επικρατές), το D, που δεν εμποδίζει τη τρίχα να βαφτεί έντονα.

Και έτσι προκύπτει το .. ξεβαμμένο μαύρο, δηλαδή το γκρι.

7. Πως προκύπτει γενετικά το γκρι τάμπι μοτίβο

Το γκρι τάμπι μοτίβο προκύπτει  ως εξής: Πρόκειται για γάτες που έχουν το γονίδιο για το μαύρο χρώμα, το γονίδιο για το ξέβαμμα (d) αλλά και το περίφημο agouti γονίδιο, το γονίδιο που προκαλεί τις ραβδώσεις στη γουνα της γάτας (δηλαδή την εναλλαγή έντονου και πιο απαλού χρώματος! 

Και μια και μιλήσαμε πολύ για την τάμπι γάτα, διαβάστε το αναλυτικό αφιέρωμά μου γι’ αυτήν ΕΔΩ!

Κάπου εδώ οι πληροφορίες για την υπέροχη γκρι γάτα που σας έδωσα θεωρώ ότι είναι αρκετές. Ας δούμε μια γκαλερία με πανέμορφες γκρι γάτες:

Γκαλερια - Γκρι Γάτα

Κλείνοντας θα ήθελα να σας προτείνω με φοβερό ενθουσιασμό να διαβάσετε το αναλυτικό άρθρο του ειδήμονα Θέμη, για το πως προκύπτουν γενετικά όοοολα τα χρώματα της γούνας! Διαβάστε το ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *