Παιδιά, σας έχω πει πάρα πολλές ιστορίες με μικρό γατάκια που υιοθετήθηκαν από κάποιο σχόλειο, γίνανε οι μόνιμοι residents τους, αγαπήθηκαν όσο τίποτα από τα παιδιά των σχολείων και έζησαν ζωή χαρισάμενη! Η πιο διάσημη σίγουρα είναι η περίφημη Room 8 που για 15 χρόνια ήταν μόνιμη κάτοικος ενός σχολείου στην Καλιφόρνια (και προσέλκυε πλήθη επισκεπτών που ήθελαν να την γνωρίσουν), ενώ ο περίφημος Τόμπι, ο γάτος του Δημοτικού της Σμύρνης ίσως σας είναι γνωστός, αλλά και το περίφημο Σχολείο με Πατούσες στη Σμύρνη.. και στην Ελλάδα όμως συμβαίνουν τέτοια.. στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, τη Χίο, σε ένα μικρό χωριό υιοθετήθηκαν δύο γατάκια – βρείτε την ιστορία εδώ.
Τώρα, έχω άλλη μια τέτοια ευχάριστη είδηση να σας μεταδώσω. Είδηση που πρώτη αλλίευσε το η εξαιρετική ιστοσελίδα ενημέρωσης για τα κατοικίδια ζώα petpet.news και πολύ τους ευχαριστώ γι’ αυτό. Κυρίες και κύριοι επιτρέψτε μου να σας γνωρίσω τον monsieur Πάρη, τον επίσημο γάτο ενός δημοτικού σχολείου στο χωρίο Εμπροσνερός (ή Μπροσνερος) του Δήμο Αποκορώνου, της περιφερειακής ενότητας Χανίων!
Ο μπρούκλης ταξιντόγατος εντοπίσθηκε από τα νεαρά βλαστάρια του χωριού, τον ερωτεύτηκαν και ο δάσκαλος του Σχολείου δεν αρνήθηκε να υιοθετηθεί το ψιψί! Ήταν βλέπετε Χειμώνας και ο γατούλης δυσκολευόταν έξω στο δρόμο και ζήτησε την βοήθεια των μαθητών και του δασκάλου. Ε και εκείνοι δεν μπόρεσαν να του αρνηθούν τη φιλοξενία..
Και του έδωσαν και ονομάτάκι.. και το όνομα αυτού.. Πάρης! Ο Πάρης, που λέτε, ζει πλέον την ντόλτσε βίτα του στο φιλόξενο σχολείο του Μπροσνερού όπως κάνουν ξεκάθαρο και οι φωτογραφίες που φιλοξενεί το petpet.news (και τις οποιες επισυνάπτω παρακάτω)!
Ο δάσκαλος του χωριού, κύριος Μανώλης Τζιλιβάκης τοποθετήθηκε για το θέμα:
“Εχω την τύχη 21 χρόνια τώρα να είμαι δάσκαλος σε ένα μικρό διθέσιο δημοτικό σχολείο στον Εμπρόσνερου του δήμου Αποκορώνου.
Ανάμεσα στις άλλες καλές στάσεις ενσυναίσθησης που προσπαθούμε να περάσουμε σαν σχολείο στα κοπέλια μας είναι και η σωστή στάση απέναντι στα ζωάκια.
Όλα τα παιδιά λίγο ως πολύ έχουν να σου πουν ένα παράδειγμα μη σωστής στάσης ενηλίκων της Κρητικής Ενδοχώρας απέναντι σε κάποιο ζώο.
Έτσι καταχείμωνο ο Πάρης μας χτύπησε την πόρτα του σχολείου, δεν μπορούσαμε να αρνηθούμε.
Αγκαλίτσα δίπλα στο καλοριφέρ και χαδάκια ατελείωτα!!!
Είναι και επίσημα ο γάτης του σχολείου μας.”
Να πούμε εδώ, ότι ίσως δεν είναι τυχαία αυτά τα περιστατικά, διότι τα νεαρά παιδιά (πόσο μάλλον τα παιδιά δημοτικού) έχουν ακόμη μπόλικη από την στοργή και τρυφερότητά τους ανέγγιχτη και είναι φυσικό να τα αγγίξει η διακριτική παρουσία ενός γάτου, με την φυσική ομορφιά, τη χάρη και την λεπτότητα που αυτός εκπέμπει!!
SUPER SOS
To βιβλίο του Τσίτσου “Τσίτσος, η γάτα που μιλούσε πολύ” κυκλοφόρησε και η 1η Έκδοση κοντεύει να εξαντληθεί
Ενισχύστε τον Τσίτσο και τις 150 Τσιτσόγατες παραγγέλνοντάς το από ΕΔΩ
Έμπνευση και για άλλα σχολεία, να κάνουν το ίδιο, μια και η παρουσία ενός γάτου να τριγυρίζει ανάμεσα στα θρανία μπορεί να κάνει το σχολικό περιβάλλον πολύ πιο ζεστό, χαρούμενο και ευχάριστο! Και επειδή ίσως νομίζετε ότι είναι δύσκολο και ανέφικτο να ζει ένας γάτος σε ένα σχολείο, ας δούμε πέντα απλά πραματάκια που χρειάζεται για να γίνει κάτι τέτοιο εφικτό, ώστε και άλλα Σχολεία να ακολουθήσουν το φωτεινό παράδειγμα του Μπροσνερού:
- Τις ζεστές μέρες ένας υιοθετημένος γάτος (ή γάτα) σχολείου μπορεί να βγαίνει στην αυλή και να απολαμβάνει την έξω ζωή, ενώ τις κρύες μέρες του Χειμώνα και τις πολύ καυτές του Καλοκαιριού μπορεί να βρίσκει καταφύγιο μέσα στο σχολείο σε μια φωλίτσα ειδική γι’ αυτόν (αν έχει και ένα αυτοθερμαινόμενο μαξιλάρι το χειμώνα ή ένα αυτοψυχόμενο στρώμα δροσιάς το καλοκαίρι, ακόμη καλύτερα)
- O γατούλης θα πρέπει να αποπαρασιτώνεται με συνέπεια για να μην είναι φορέας δυσάρεστων παράσιτων. Διαβάστε τα πάντα για την σωστή αποπαρασίτωση εδώ και αν διστάζετε να δώσετε στη γάτα χημικά αποπαρασιτωτικά, συζητήστε με τον κτηνίατρό σας για φυτικά αποπαρασιτωτικά όπως αμπούλες, περιλαίμια και σπρέι!
- Ο γατούλης/γατούλα θα πρέπει να τρέφεται υγιεινά, δίνοντας βάρος σε ποιοτικές υγρές τροφές, για να ενυδατώνεται σωστά (με πολλαπλα οφέλη, όπως την υγεία του ουροποιητιικού του, την αποφυγή παχυσαρκίας κλπ), να προσλαμβανει την ζωική πρωτεϊνη και την ενέργεια που χρειάζεται! Τέτοιες ποιοτικές τροφές σε οικονομικές συσκευασίες είναι οι εξαιρετικές Lucky Lou Lifestage και GranataPet Delicatessen ενώ ακόμη περισσότερες θα βρείτε στην προτεινόμενη λίστα μου, εδώ!
- Η γάτα θα πρέπει να επισκέπτεται τον κτηνίατρο μια φορά το χρόνο για πιθανά τσεκ-απ, ενώ πρέπει να κάνει τα εμβόλιά της (περισσότερες πληροφορίες εδώ)!
- Με την ενηλικίωσή ενός γατούλη, πρέπει να εξεταστεί και η πιθανότητα στείρωσής του – οι αμπελοφιλοσοφίες μου περί στείρωσης εδώ!
- Τα παιδια θα πρέπει να είναι προσεκτικά και τρυφερά στην επαφή τους με το γατούλι, ώστε να είναι εφικτή η δημιουργία μια στενής σχέσης μεταξύ αυτών και της γάτας, μια σχέση που μπορεί να διδάξει την φροντίδα, την υπευθυνότητα και άλλα πολλά πολύτιμα πράματα!
- Α και κάτι ακόμη, που επισημαίνω πάντα.. πολλοί αδέσποτοι γάτοι σιτίζονται από εθελοντές με ξηρές τροφές και έχουν λοκάρει την ξηρά τροφή ως την μοναδική επιλογή .. φαγητού.. έτσι δεν τρώνε με τίποτα υγρή τροφή.. ε, σε αυτή την περίπτωση παιδιά, επιλέξτε τουλάχιστον για τη γάτα μια εξαιρετική grain free ξηρά τροφή με μετρημένο υδατάνθρακα, μετρημένο φώσφορο, ξεκάθαρη ετικέτα, εκλεκτά συστατικά και μπόλικη ζωική πρωτεϊνη όπως η φοβερή ελληνική Ambrosia! Περισσότερες προτάσεις για ποιοτικές ξηρές τροφές εδώ.