8 λόγοι γιατι η γάτα γλείφει τα χείλη της

Εμείς οι γάτες αξιοποιούμε με το βέλτιστο τρόπο κάθε πιθαμή του σώματός μας, ώστε να είμαστε λειτουργικές. Και τα καταφέρνουμε περίφημα. Σε αυτά τα πλαίσια δεν θα έπρεπε να σας ξαφνιάζει το γεγονός ότι προσπαθούμε να εκμεταλλεύτουμε όσο περισσότερο γίνεται και την γλώσσα μας, η οποία έχει χίλιες και μια χρήσεις. Το πιο βασικό πράγματα που κάνει η γλώσσα είναι να.. γλείφει! Πολύ συχνά μάλιστα γλείφουμε τα χείλη μας. Γιατί το κάνουμε αυτό; Πέρα από τα προφανή το γλείψιμο των χειλιών! 

Αυτό πέρα από τους προφανείς λόγους μπορεί να κρύβει και κάποιους που ούτε τους φανταζόσασταν, μερικοί από τους οποίους μάλιστα είναι ιατρικής φύσεως! Γι’ αυτό διαβάστε παρακάτω και θα καταλάβετε!

A προτού όμως σας πω γι αυτά ας θυμηθούμε για ποιους λόγους η γάτα γλείφει τους χούμαν της. Κάντε κλικ ΕΔΩ και διαβάστε το αναλυτικό μου άρθρο

Γιατί η γάτα γλείφει τα χείλη της;

1. Καθαρίζει το στόμα απο απομεινάρια φαγητού

Ο πρώτος και πιο προφανής λόγος που μια γάτα γλείφει το στόμα της είναι επειδή πριν λίγο έφαγε και καθαρίζει το στόμα της για να αφαιρεσει πιθανα απομειναρια του φαγητού. Αυτό είναι το πρώτο βήμα της μακράς διαδικασίας του πολύ μεθοδικού γκρούμιν που κάνει μια γάτα αφού ολοκληρώσει ένα γεύμα της! Σε αυτή την περίπτωση φυσικά δεν υπάρχει τίποτα για να ανησυχείτε!

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το καθημερινο 3ωρο γκρούμιν της γάτας διαβάστε το σχετικό μου άρθρο!

2. Εντόπισε μια περίεργη/δυσάρεστη γεύση

Αν η γάτα σας εντοπίσει μια δυσάρεστή ή περίεργη, ύποπτη γεύση, καθώς γλείφεται θα συνεχίσει να γλείφει τα χείλη της ενώ μπορεί να προκύψει και αυξημένη σιελόρροια! Αυτό επίσης είναι πολύ συχνό σε περίπτωση που η γάτα θα πάρει ένα φάρμακο (προφανώς με περίεργη γεύση). Επίσης η παρουσία χώματος, σκόνης, χημικών, σαπουνιού μπορεί να προκαλέσει αυτή την αντίδραση στη γάτα 

Κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο για να μάθετε όλους τους λόγους για τους οποίους μια γάτα μπορεί να έχει σιελόρροια

3. Ξηρό στόμα

Η αντίδραση του γλειψίματος των χειλιών μπορεί να οφείλεται στο ότι το στόμα της γάτας είναι ξηρό κάτι που μπορεί να οφείλεται σε αφυδάτωση , πυρετό, ασθένεια των νεφρών, ή ακόμη και σε τριχόμπαλα – μάθετε ο,τι χρειάζεται να ξέρετε για τις τριχόμπαλες ΕΔΩ

Σε αυτή την περίπτωση η γάτα μπορεί να σπρώξει τη γλώσσα της έξω ενώ γλείφει τα χείλη της. Τούτη εδώ η περίπτωση είναι πιο συχνη σε ηλικιωμένες γάτες που παρουσιάζουν νεφρική ανεπάρκεια – διαβάστε το σχετικό μου άρθρο ΕΔΩ!

Αν η ξηροστομία συνδυάζεται με άλλα συμπτώματα όπως δυσάρεστη αναπνοή υψηλή θερμοκρασία, παραμέληση της καθαριότητας της γούνας, επισκεφτείτε αμέσως τον κτηνίατρό σας. 

ΜΙΝΙ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ:
Σε ετούτο το σημείο θα ήθελα να  κάνω μια παρένθεση και να αναφερθώ σε κάτι που έχω αναφερθεί τόσες φορές, αλλά θεωρώ ότι η επανάληψη είναι μητέρα της μάθησης οπότε δεν πτοούμαι: Η ξηρά τροφή είναι ιδανική για καλλιέργεια μιας κατάστασης μόνιμης ήπιας αφυδάτωσης που στο μέλλον μπορεί να προκαλέσει πάρα πολλά προβλήματα στα νεφρά της γάτας. Γι’ αυτό σας προτείνω να βάλετε μπόλικη υγρή τροφή στη σίτιση της γάτας σας, αν αυτό είναι οικονομικά εφικτό. Η υγρή τροφή που τρώει αυτές τις μέρες ο Τσίτσος είναι ΑΥΤΗ – όμως ενάλλασσει διάφορες ποιοτικές υγρές τροφές για χάρη της ευχαρίστησης!

4. Στοματικές μολύνσεις

Οι στοματικές μολύνσεις προκαλούν φλεγμονές στο στόμα και στη γλώσσα και θα κάνουν τη γάτα να γλείφει τα χείλη της περισσότερο από το κανονικό. 

Μπορεί να προκύψουν όταν κάτι κολλήσει στο στόμα ή αν έχουν στοματικά θέματα όπως πέτρα, πλάκα και ουλίτιδα, σπασμένο δόντι κλπ. Και γενικώς αν οτιδήποτε ενοχλεί τη γάτα στο στόμα της μπορεί να γλείφει τα χείλη της πολύ εντονα. Αν παρατηρήσετε τέτοιες συμπεριφορές και πάλι επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας!

5. Πληγές στο στόμα

Διάφορες πληγές (έλκη) στο στόμα μπορεί να είναι πολύ επώδυνα και μπορεί να κανουν μια γάτα να αυξήσει την κινηση του γλειψίματος των χειλιών, καθώς και αυξημενη κατάποση και σιελόρροια. Αυτά τα έλκη οφείλονται σε ασθένειες των δοντιών, στοματική μόλυνση ή σε κατάποση καυστικών συστατικών.

Στον σύνδεσμο θα βρείτε πως μπορείτε να καθαρίζετε τα δόντια της γάτας σας για καλύτερη στοματική υγιεινή

6. Νιώθει ναυτία

Η ναυτία προκαλεί υπερβολική σιελόρροια και μια γάτα μπορεί να γλείφει τα χείλη της προσπαθώντας να ξεφορτωθεί τα αυξημένα σάλια. Αν μια γάτα εχει ναυτία μπορεί να γλείψει έντονα τα χείλη της και στη συνεχεια να βγάλει και άλλα σάλια ή να κάνει εμετό.

Πως προκαλείται η ναυτία; Από στρες, δηλητηρίαση, προβλήματα στο γαστρεντερικο, τριχόμπαλες, μολύνσεις και φάρμακα!

7. Στρες

Αρχικά να πω ότι το στρες κρύβεται ουσιαστικά πίσω από κάθε δυσάρεστο συναίσθημα της γάτας. Στη συνέχεια να προσθέσω ότι το στρες προκαλεί, όπως ανέφερα και πριν υπερ-σιελόρροια και έτσι η γάτα είναι λογικό να αρχίσει να γλειφει τα χείλη για να αφαιρέσει το μπόλικο σάλιο. 

Πως να αντιμετωπισουμε το στρες της γάτας; Μη διαβάσετε το άρθρο-βίβλος της αγαπημένης μας Μαρίας Σάββα, ακριβώς ΕΔΩ!

8. Πληγές γύρω από το στόμα

Αν η γάτα σας έχει πληγές ή κοψίματα γύρω από το στόμα θα γλείφει περισσότερο από το κανονικό τα χείλη της. Τέτοιες πληγές είναι συχνές σε σπίτια με πολλές γάτες, όπου οι μικροκαβγάδες ειναι στην καθημερινή ρουτίνα. Επίσης ένα κομμάτι φυτού μπορει΄να κολλήσει στο στόμα και να προκαλέσει πληγές και στη συνεχεια έντονη σιελόρροια. 

Μια προσεκτική παρατήρηση του προσώπου και του στόματος θα βοηθήσει ώστε να εντοπίσετε το πρόβλημα!

Κάπου εδώ κλείσαμε ένα ακόμη αρκετά σημαντικό θέμα, που αφορά όλους μας, μια και οι γάτες όλων .. γλείφουν τα χείλη τους πολύ συχνά κάθε μέρα. Για το τέλος θα ήθελα να σας προτείνω να διαβάσετε προσεκτικά το άρθρο μου για την φοβερή .. στοματίτιδα της γάτας, ακριβώς ΕΔΩ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *