Γάτες και Καιρός

… γράφει ο Στρατής Θεοφίλου

Μπορούν οι γάτες πραγματικά να «προβλέψουν» τον καιρό;

Μέσα από τον προβληματισμό των ημερών, προβάλει το μείζον ζήτημα. Η κλιματική αλλαγή! Ναι, ο καιρός αλλάζει, με ή χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση. Και τίθεται το έλασσον θέμα: τι καιρό θα έχουμε αύριο; Και απαντάμε ευθύς αμέσως, όπως θα έλεγε και η αγαπημένη μας γιαγιά: “όταν κυλιέται η γάτα, θα έχουμε καλό καιρό”. Πάλι αυτές οι γάτες παντού πια;;; Ακούστε και αυτό: Μου έλεγε επίσης ένας παππούς: “όταν βλεπς μια γάτα να νίβτει (νίβεται, έτσι το λέμε στα μέρη μας) πρόσεξε, αμ δεις να σταματάει του νίψιμου κι βλεπ κατ βουρά, θα φσίξ βουριάς, αν βλεπ κατά του νότου, θα φσίξ νοτιάς…” 

Το ίδιο ισχύει και για το νιαούρισμα (παρεπιμπτόντως αν θέλετε να μάθετε τα άπαντα για τα διάφορα είδη νιαουρισμάτων και τι σημαίνουν κάντε κλικ ΕΔΩ). Ναι, δεν χρειάζεται πλέον να κοιτάτε την πρόγνωση του καιρού (ποια ΕΜΥ;) – απλά κοιτάξτε το αγαπημένο σας γατί και θα καταλάβετε τι μέλλει γενέσθαι: χιόνι ή βροχή, ηλιοφάνεια ή χαμηλό βαρομετρικό. Αν έχει η γάτα την ικανότητα αυτή; Για πλάκα! Δε λένε ακόμη ότι αν ακούσεις να ροχαλίζει η γάτα, το πάει για βροχή (για το άλλο, αν κλ…ει το γατί, δεν το έχω καρατσεκάρει ακόμη). 

Κάποτε το 1883, ένας ανθυπολοχαγός του στρατού, ο κύριος Ντανγούντι, πρότεινε αντί να ακούμε τους μετεωρολόγους, που δεν μπορούν να προβλέψουν τον καιρό, θα πρέπει να ακολουθήσουμε την σοφία των ζώων. Και σε ποιο ζώο είχε εστιάσει ο εν λόγο κύριος; Μα φυσικά, της γάτας.

ΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟΣ: ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ

Η σύνδεση γάτας και μάγισσας δημιούργησε πολλές δεισιδαιμονίες (βλέπε και στο σύνδεσμο αμέσως παρακάτω). Πολλοί ευρωπαϊκοί πολιτισμοί πίστευαν ότι οι γάτες μπορούσαν να επηρεάσουν ή ακόμα και να προβλέψουν τον καιρό.

Στη Βρετανία, και ειδικά στην Ουαλία, πίστευαν ότι η βροχή ήταν πιθανή αν μια γάτα έπλυνε τα αυτιά της. Στην Ολλανδία, οι γάτες μπορούσαν να προβλέψουν τον άνεμο χτυπώντας ανάλογα με νύχια σε χαλιά και σε κουρτίνες. Στην Αμερική, αν μια γάτα καθόταν με την πλάτη στη φωτιά, προμήνυε κρύο καιρό και αν κοιμόταν με τα τέσσερα πόδια μαζεμένα, ερχόταν σίγουρα κακοκαιρία. 

Οι ναυτικοί ήταν ιδιαίτερα δεισιδαίμονες ή απλώς βαριόταν τόσο πολύ που περνούσαν πολύ χρόνο παρακολουθώντας τη γάτα του πλοίου. Αν μια γάτα έγλειφε τη γούνα της στο σιτάρι, σήμαινε ότι θα ερχόταν χαλαζόπτωση, αν φτερνιζόταν βροχή, και αν ήταν αρκετά ζωηρή, σύντομα θα φυσούσε άνεμος. Μερικοί πίστευαν ότι οι γάτες μπορούσαν να προκαλέσουν και καταιγίδες μέσω της μαγείας, έτσι οι ναυτικοί φρόντιζαν πάντα οι γάτες να είναι ικανοποιημένες. (Είμαι σίγουρος ότι οι γάτες ενθάρρυναν αυτήν την πεποίθηση, με υποχθόνιο τρόπο!)

ΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟΣ: ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ

Οι γάτες είναι ζώα που εξαρτώνται άμεσα από τον καιρό. Τα σώματά τους έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αισθάνονται αλλαγές στον καιρό πολύ πριν συμβούν. Πως; Τα γούνινα κατοικίδια είναι ευαίσθητα στις διακυμάνσεις της ατμοσφαιρικής πίεσης. Αρχίζουν να συμπεριφέρονται διαφορετικά, καθώς το τύμπανο και το εσωτερικό αυτί τους αντιδρούν στις αλλαγές. 

Όταν πλησιάζει ο κακοκαιρία, για παράδειγμα, η γάτα μπορεί να αρχίσει να ξύνεται και να τρίβει τα αυτιά της. Οι αλλαγές στην υγρασία του αέρα επηρεάζουν επίσης τα ζώα και το δέρμα αντιδρά περισσότερο σε αυτά, το τρίχωμα μπορεί να γίνει πιο λαμπερό. Αν το κατοικίδιο σας ξαφνικά αλλάξει δίαιτα, πιθανώς μια αλλαγή του καιρού είναι προ των πυλών. Ο καιρός επηρεάζει άμεσα το έργο του γαστρεντερικού σωλήνα στα ζώα, μπορεί να αρχίσουν να πίνουν περισσότερο νερό, μέχρι και να αρνηθούν να φάνε. Μερικές φορές αναπτύσσονται παράξενες προτιμήσεις – για παράδειγμα, ένα κατοικίδιο μπορεί να αρχίσει να μασάει φυτά εσωτερικού χώρου.

Όταν η γάτα είναι κουλουριασμένη σα μια μπάλα, να είστε σίγουροι πάντως, έρχεται κρύο (παρεπιμπτόντως για να μπορείτε να ξεχωρίζετε πότε μια γάτα κρυώνει κάντε κλικ ακριβώς ΕΔΩ). Σε αυτή την περίπτωση, το κατοικίδιο προσπαθεί να κρύψει τη μύτη της βαθύτερα στην απαλή γούνα και να την διατηρήσει ζεστή. Όταν μάλιστα πίνει πολύ, αύριο υπάρχει πιθανότητα να βρέξει. Επίσης, σε αυτή την περίπτωση, ένα ζώο που έχει συνηθίσει να βγαίνει στο δρόμο, μπορεί να αρνηθεί κατηγορηματικά την έξοδο. 

πότε μια γάτα κρυώνει

Σε προκείμενες κακές καιρικές συνθήκες, καταιγίδες π.χ., πιθανότατα να αισθάνεται ανήσυχη, νευρική, ή ακόμη και να ψάξει κάπου να κρυφτεί, αν τα πράγματα πάνε όντως προς κακοκαιρία, τρομάζοντας και εμάς. Σε αυτή την περίπτωση, τα κατοικίδια κοιμούνται περισσότερο και πάντα με το ένα μάτι ανοιχτό. Και όταν το ζώο απλώνεται, να περιμένετε κύματα καύσωνα ή τουλάχιστον υψηλές θερμοκρασίες.

ΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟΣ: ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Αν και οι γάτες οδηγούνται σε μεγάλο βαθμό από το ένστικτο, όπως η πρωταρχική τους ανάγκη για κυνήγι και φαγητό, οι γάτες έχουν επίσης πολύ πιο περίπλοκες διαθέσεις. Οι γάτες μπορούν να αισθάνονται χαρά και αγάπη, και να αγχώνονται όπως και οι άνθρωποι (σε αυτό το θέμα απαντάει πιο εμπεριστατωμένα και το άρθρο μου Έχουν οι γάτες συναισθήματα;). Μπορούν επίσης να είναι ανήσυχες, φοβισμένες και λυπημένες

Δεν μπορούμε να διαβάσουμε το μυαλό των γατών (ακόμη), επομένως δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι επηρεάζει τη διάθεσή τους, αλλά είναι αρκετά σαφές ότι το περιβάλλον παίζει σημαντικό ρόλο. Στις γάτες αρέσει να παρακολουθούν και να απορροφούν τα πάντα από το περιβάλλον τους. Αφιερώνουν πολύ χρόνο παρατηρώντας τον κόσμο γύρω τους, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων τους. Οι γάτες μπορούν να αισθανθούν τις διαθέσεις μας και συχνά το χρησιμοποιούν για να καθορίσουν τη συμπεριφορά τους.

Γνωρίζοντας πόσο προσεκτικά παρακολουθούν το περιβάλλον τους, φαίνεται ξεκάθαρο ότι ο καιρός θα ήταν ένας άλλος σημαντικός παράγοντας στα συναισθήματα και στις διαθέσεις τους. Οι γάτες μπορεί να αισθάνονται λίγο πιο λυπημένες το χειμώνα. 

Η Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή (εν συντομία SAD), είναι μια κατάσταση που βιώνουν οι άνθρωποι τους χειμερινούς μήνες. Περιγράφει άτομα που είναι ψυχικά υγιή κατά τους θερμότερους μήνες, αλλά κατά τους κρύους και σκοτεινούς μήνες του χειμώνα, βιώνουν κατάθλιψη. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τι προκαλεί το SAD, αλλά υποπτεύονται ότι οι μικρότερες ημέρες διαταράσσουν τον κιρκάδιο ρυθμό, μειώνουν την παραγωγή μελατονίνης και επηρεάζουν τον εγκέφαλο με τέτοιο τρόπο που οι άνθρωποι τείνουν να αισθάνονται κατάθλιψη κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Σύμφωνα με μια μελέτη, οι γάτες μπορεί να βιώσουν κάποιες από τις ίδιες αλλαγές στη διάθεση κατά τους χειμερινούς μήνες όπως και οι άνθρωποι. Σε μια έρευνα είχαν διαπιστώσει, ότι εκατομμύρια κατοικίδια έδειχναν σημάδια που τους θύμιζαν SAD, τα οποία περιλαμβάνουν κόπωση, καταθλιπτική διάθεση και έλλειψη ενέργειας. Έτσι, κατά τους χειμερινούς μήνες, μπορεί να παρατηρήσετε ότι το γατάκι σας αισθάνεται λίγο βαρετό, λόγω των καιρικών συνθηκών, οπότε φροντίστε να του δώσετε μερικές επιπλέον ώρες παιχνιδιού για να το βοηθήσετε να τα βγάλει πέρα.

ΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟΣ: ΚΑΤ-ΑΣΤΡΟΦΟΛΟΓΙΑ

Για περισσότερα από 2500 χρόνια, οι άνθρωποι έχουν γοητευτεί από την αντίδραση των ζώων μας στις φυσικές καταστροφές. Αν και τα στοιχεία είναι ως επί το πλείστον απλώς γεγονότα, ζώα όπως οι γάτες φαίνεται να αντιδρούν σε φυσικές καταστροφές προτού εμείς οι άνθρωποι συνειδητοποιήσουμε ότι κάτι δεν πάει καλά. Στην πραγματικότητα, έχει αναφερθεί ότι γάτες, πριν από μεγάλες καταιγίδες και σεισμούς, έχουν δείξει απερίγραπτες αντιδράσεις.

Οι σεισμοί και άλλες φυσικές καταστροφές μπορούν να βάλουν τις γάτες σε ακραία ψυχική διάθεση. Οι επιστήμονες δεν ξέρουν ακριβώς γιατί – πιθανώς οι ανώτερες αισθήσεις των γατών απλώς ακούν ή να διαισθάνονται πράγματα πριν από τους ανθρώπους ή ίσως συντονίζονται σε ηλεκτρικές ώσεις που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε. 

Όποια και αν είναι η εξήγηση, οι γάτες αποκτούν μια απόκοσμη, ψυχική οντότητα, εκείνες τις φορές, όταν χτυπούν μεγάλες φυσικές καταστροφές. Οι γάτες έχουν εξαιρετικά ευαίσθητα αυτιά που δεν είναι μόνο υπερευαίσθητα, αλλά και εξαιρετικά καλά στο να εντοπίζουν από πού προέρχονται οι ήχοι. Χρησιμοποιούν τα αυτιά τους για να παρατηρούν και να παρακολουθούν τι συμβαίνει γύρω τους, αλλά οι δυνατοί κρότοι που προκαλούνται από τις αστραπές π.χ., συνήθως φέρνει στις γάτες τρόμο και φόβο.

Ωστόσο, πέρα από τα πιθανά προαισθήματά τους, οι γάτες πέφτουν σε μια αντικοινωνική διάθεση όταν χτυπούν φυσικές καταστροφές. Ενδεχομένως να αναδεικνύουν τα ένστικτα επιβίωσής τους, οι γάτες κλείνονται στον εαυτό τους και κρύβονται όταν τα πράγματα δυσκολεύουν.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Έτσι, την επόμενη φορά που θα παρατηρήσετε τη γάτα σας με μια περίεργη διάθεση, σκεφτείτε τον καιρό. Ακριβώς όπως ο καιρός επηρεάζει την δικιά σας διάθεση, μπορεί επίσης να επηρεάσει και τη γάτα σας. Αλλά επιπλέον μπορεί και να προβλέψει αν θα χρειαστείτε ομπρέλα κατά την έξοδό σας. Απλά δώστε της την πρέπουσα σημασία. 

Πάντως, είτε ο καιρός είναι θυελλώδης είτε ο καιρός είναι ζεστός, έχετε ο ένας τον άλλο, τι πιο ωραίο. Τώρα αν βάλετε στην παρέα σας και άλλα μέλη, γιατί όχι και άλλες γάτες, ανοίξτε μια μετεωρολογική σελίδα, και κάντε και άλλους συμμέτοχους στην ικανότητα να προβλέπετε τον καιρό. Και γιατί όχι, όντως να τον αλλάζετε κιόλας, δηλαδή η γάτα σας. Απλά εσείς να την ακούτε και να την παρατηρείτε προσεκτικά…

ΣΗΜ. ΤΣΙΤΣΟΥ

Ε και αφού καταλάβαμε ότι μέσα στο σπίτι κυκλοφορεί ένας γούνινος τετράποδος Σάκης Αρναούτογλου ας δούμε, στον παρακάτω σύνδεσμο τις σπάνιες ικανότητες της γάτας στην ανίχνευση σεισμών!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *