Πόσο μπορεί να επιβιώσει μια γάτα χωρίς φαγητό και νερό;

Με αφορμή τα χτεσινά γεγονότα με τον σεισμό στην Εύβοια, που οκ, δεν ήταν τόσο καταστροφικός, σκέφτηκα ότι σε αντίστοιχες συνθήκες μια γάτα μπορεί να παγιδευτεί κάπου μόνη και αναρωτήθηκα αυτό: πόσο μπορεί να αντέξει χωρίς φαγητό και νερό; 

Και δεν είναι η μοναδική περίπτωση που μια γάτα μπορεί να μην είναι σε θέση να φάει και να πιεί: άρρωστες γάτες που δεν έχουν όρεξη, γάτες που δεν μπορούν να μυρίσουν λόγω γρίπης ή παρεμφερών λοιμώξεων, οικόσιτες γάτες που δεν έχουν μάθει να κυνηγούν και έχουν με κάποιο τρόπο φύγει από το σπίτι και η λίστα δεν έχει τελειωμό. 

Και κάπου εκεί προκύπτει αυτό το αγωνιώδες ερώτημα! Ας δούμε τις απαντήσεις:

Πόσο μπορεί να αντέξει μια γάτα χωρίς νερό;

Αν και μια γάτα μπορεί να επιβιώσει για μέχρι ακόμη και δυο εβδομάδες χωρίς φαγητό είναι γεγονός ότι μπορεί να αντέξει ΜΟΛΙΣ 3 μέρες χωρίς νερό. Σε αυτό το σημείο πρέπει να πούμε ότι μια γάτα δεν προσλαμβάνει νερό μόνο από ένα δοχείο με νερό αλλά και από την τροφή της (στο σπίτι από το πατέ της, στην φύση από τα θηράματά της που έχουν 70% υγρασία). 

Οπότε μια γάτα που θα παγιδευτεί κάπου χωρίς πρόσβαση σε νερό, ή θηράματα δεν θα είναι δυνατό να επιβιώσει για πολύ. Ούτε αν κάποια στιγμή αρχίσει να αρνείται να φάει ή να πιεί. Στην πρώτη περίπτωση προφανώς πρέπει να κάνετε τα πάντα για να την βρείτε – Πως; Βρείτε την απάντηση εδω – , στη δεύτερη μάλλον πρέπει να αρχίσετε το force feeding (να την ταϊζετε εσείς με σήριγγα) προσέχοντας να μην την στρεσάρετε με αυτή τη διαδικασία. 

Πόσο μπορεί να αντέξει μια γάτα χωρίς φαγητό;

Και αφού είδαμε πόσο μπορεί να αντέξει μια γάτα χωρίς νερό, ας δούμε πως μπορεί να ανταπεξέλθει στην αφαγία. Σύμφωνα με έρευνες λοιπόν η διακοπή πρόσληψης πρωτεϊνης από τη γάτα (συγκεκριμένα η πρωτεϊνη, όχι τα άλλα μακρομόρια – λίπη ή υδατάνθρακες) μπορεί να διαλύσει τον οργανισμό της γάτας πάλι σε 3 με 4 ημέρες – ακόμη και αν η πρόσβαση στο νερό δεν διακοπεί.. και αυτό γιατί μετά από 3 με 4 μέρες τα όργανα της γάτας αρχίζουν και καταρρέουν.

Βλέπετε οι σκύλοι και οι άνθρωποι μπορούν να προσλάβουν ενέργεια από τις αποθήκες ενέργειας τους (λίπος κλπ) και έτσι μπορούν να αντέξουν περισσότερο χωρίς φαγητό. Όμως το συκώτι της γάτας δεν έχει αυτή την ικανότητα  και καθως η γατα αρχίζει να χάνει βάρος από την έλλειψη σίτισης οι αποθήκες λιπους του σώματος αρχίζουν να εμποτίζουν το συκώτι 

Αν η γάτα δεν καταναλώσει αρκετές θερμίδες για να αναπληρώσει τις αποθήκες λίπους μια απειλη για τη ζωή της προβάλει, γνωστή ως ηπατική λιπίδωση που τελικά οδηγεί σε ηπατικη ανεπάρκεια. 

Τι πρέπει να κάνουμε;

Αν η γάτα μας δεν έχει χαθεί γίνεται λοιπόν ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε να την αφήσουμε απλώς να μην τρώει και να μην πίνει νερό γιατί αυτό θα αποβεί μοιραίο. Πρέπει να προβούμε σε force feeding, ενώ παράλληλα, εφόσον είναι οι σωματικές οι αιτιές της διακοπής πρόσληψης του φαγητού, να τις καταπολεμήσουμε με την κατάλληλη αγωγή. Με αυτό τον τρόπο, δίνοντάς της πλούσια σε πρωτεϊνη, υγρασία και θερμίδες πατε, θα την βοηθήσουμε να αντέξει όσο το σωματικό πρόβλημα υπάρχει. Ένα εξαιρετικό τέτοιο πατέ, με μπόλικη πρωτεϊνη από πραγματικό κρέας (10.6%)  και 70% υγρασία είναι η εξαιρετική Wellfed! Μπορείτε να την τσιμπήσετε κάνοντας κλικ ΕΔΩ!

Αν τώρα η γάτα έχει παγιδευτεί κάπου εκεί πρέπει να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά να την βρούμε και να την απελευθερώσουμε το συντομότερο. Έχει συμβεί βέβαια μια γάτα να αντέξει πολύ χρησιμοποιώντας ό,τι μέσα βρει.. μια γάτα που παγιδεύτηκε σε ένα σπίτι πχ επινε νερό από την τουαλέτα ή έτρωγε έντομα που υπήρχαν μέσα στο σπίτι. Και πάλι μόλις η γάτα βρεθεί πρέπει να ταϊστει με θρεπτικές τροφές γεμάτες υγρασία!

Συνέβη ποτέ στη δική σας γάτα να βρεθεί σε μια τέτοια κατάσταση; Περιμένω τα σχόλιά σας. Στον Τσίτσο συνέβη μια φορά στον δεύτερο χρόνο της ζωής του και σας περιγράφω την εμπειρία στο αναλυτικό μου άρθρο ακριβώς ΕΔΩ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *