Οι 7 πιο δημοφιλείς ράτσες γάτας

Όπως σας έχω πει πολλές φορές οι γατούλες που προέρχονται από διασταύρωση φυλών, οι διαφορες αδεσποτούλες, οι κεραμιδόγατες δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις “καθαρές” ράτσες γάτας (μάλιστα συνήθως αποδεικνύονται πιο ανθεκτικές και υγιείς), όμως αυτό δεν πρέπει να μας κάνει να βλέπουμε μια γάτα που ανήκει σε μια φυλή με μισό μάτι. Η κάθε γάτα είναι εξ ορισμού και πέρα από καθε αμφιβολία Υ ΠΕ ΡΟ ΧΗ!

Εδώ πέρα θα συγκεντρώσω τις ράτσες γάτας που απολαμβάνουν την μεγαλύτερη δημοφιλία αυτή την στιγμή στον κόσμο. Οι λόγοι που μια γάτα μπορεί να είναι δημοφιλής μπορούν να ποικίλλουν! Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εμφάνισής τους (πχ οι άτριχες γάτες Σφιγξ), κάποιες ιδιαίτερες συμπεριφορές ή ακόμη και αν μια γάτα από μια φυλή πρωταγωνιστήσει σε μια ταινία (βλέπε την φοβερή γάτα Σιαμ του That Darn Cat) μπορεί να κάνει μια φυλή ιδιαίτερα δημοφιλή! 

Ας θαυμάσουμε όμως τις 7 πιο δημοφιλείς φυλές γάτας αυτή τη στιγμή:

1. Παραδοσιακή Γάτα Σιάμ (πλέον γνωστή ως Thai)

Δημοφιλής ακόμη από τον 19ο αιώνα η γάτα Σιάμ προέρχεται από την Ταϊλάνδη (πρώην Σιαμ) και από αυτην προέκυψαν πολλές φυλές όπως η Γάτα Ιμαλαϊων, η Σφίγγα και η ανατολίτικη κοντότριχη!

Ξεχώρισε για τον ιδιαίτερο χρωματισμό της γούνας (υπόλευκος με σκούρο χρώμα στα άκρα) και τα γαλανά μάτια της (που οφείλονται σε μεταλλάξεις του γονιδίου Tyr, ή color  gene) ενώ υπάρχουν δύο “ποικιλίες” αυτή με το πιο στρογγυλό πρόσωπο και η άλλη με πιο μεγάλο και “μυτερό πρόσωπο και λεπτό σώμα”.  Πολλοί έχουν γοητευθεί επίσης από το ταμπεραμέντο και την εξυπνάδα της γάτας Σιάμ!

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΚΑΙ ΕΤΟΥΤΟ: Αφιέρωμα στη Γάτα Σιάμ

2. Γάτα Περσίας

Πασίγνωστε για το κάπως.. “σκυθρωπό” τους πρόσωπο (αν και δεν είναι στ’ αλήθεια σκυθρωπές”, είναι γάτες με τέλειο πλούσιο γούνινο παλτό. Μπορούν να έχουν σχεδόν οποιοδήποτε χρώμα ενώ έχουν ένα πιο.. επίπεδο πρόσωπο σε σχέση με άλλες φυλές γάτων (η μύτη συνήθως δεν προεξέχει από τα μάτια).

Η γάτα Περσίας είναι πολύ δημοφιλής και έχει πρωταγωνιστήσει σε ταινίες, διαφημίσεις, αλλά και στην τέχνη. Η γούνα τους χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση και όπως και άλλες φυλές παρουσιάζουν μερικά προβλήματα υγείας (καρδιακά και νεφρολογικά προβλήματα).

Το ήρεμο, χαλαρό μενταλιτέ τους τις κάνει τέλειες για προσαρμογή μέσα στο σπίτι και αυτό τους δίνει επιπλέον μπόνους δημοφιλίας!

ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΦΥΛΕΣ ΓΑΤΑΣ..
Οι 6 φυλές γάτας με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής

3. Γάτα Μέιν Κουν

Οι πασίγνωστες γάτες Μέιν Κουν απο την Πολιτεία του Μέιν, με το ογκώδες σώμα (αγαθοί γίγαντες) και το πλούσιο γούνινο παλτό τους δεν μπορούν επουδενί να περάσουν απαρατήρητες. Αναγνωρίστηκαν ως καθαρή φυλή στα τέλη της δεκαετίας του 1970. 

Η εμφάνισή της έπαιξε ιδιαίτερο ρόλο στη δημοφιλία τους. Μερικά ακόμη ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους είναι τα συχνά επιπλέον δάχτυλα που κάνουν τα ήδη μεγάλα πόδια τους ακόμη μεγαλύτερα. Η πιο συνηθισμένη χρωματική απόχρωση είναι αυτή με τις καφε τίγρε ραβδώσεις, αλλά μπορούν να υπάρξουν σε οποιοδήποτε χρώμα. Επίσης μαγνητίζουν με το απίστευτο βλέμμα τους που θυμίζει άνθρωπο και την κάπως πεταχτή μουσούδα τους, αλλά και με την εξυπνάδα και την τρυφερότητά τους! Και όπως καταλαβαίνετε το εντυπωσιακό τους κορμί χρειάζεται ιδανικά και διατροφή ανάλογης θρεπτικής αξίας. Βρείτε τις προτεινόμενες μου υγρές τροφές υψηλής θρεπτικής αξίας ακριβώς ΕΔΩ.

Η Έλενα Μακάροβα, ένας από τους ανθρώπους που γνωρίζουν την φυλή αυτή περισσότερο από κάθε άλλον έγραψε και ένα πολύ όμορφο άρθρο γι’ αυτές

Παρακάτω απολαύστε & ένα βιδεο-αφιέρωμα που έφτιαξα για τις γάτες Μέιν Κουν:

4. Γάτα Ράγκντολ

Η περίφημη Ράγκντολ πήρε το όνομά της από την υπάκουη ιδιοσυγκρασία της. Τόσο στοιχεία της εμφάνισής τους, όσο και τις συμπεριφοράς τους τις έχουν κάνει αξιαγάπητες και ιδιαίτερα δημοφιλείς. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η πλούσια γούνα τους, τα γαλάζια μάτια τους και ο χρωματισμός της γούνας (που παραπέμπει σε μακρίτριχη γάτα Σιάμ – η ράγκντολ φέρνει παρόμοια μετάλλαξη του color gene) – ε και όπως καταλαβαίνετε, προσέχουμε για να έχουμε, ένα τακτικό βούρτσισμα σε μια τέτοια γούνα θα είχε ευεργετική δράση! Βρείτε την βούρτσα που χρησιμοποιώ εγώ για τον Τσιτσάκο που έχει αντίστοιχα μακριά γούνα ακριβώς ΕΔΩ.

Η συμπεριφορά τους θυμίζει σκύλο, μια και ακολουθούν τον χιουμανιστικό γονέα τους παντού μέσα στο σπίτι.

5. Γάτα Βεγγάλης

Οι γάτες Βεγγάλης μοιάζουν κυριολεκτικά με αγριόγατες. Μοιάζουν λες και πετάχτηκανα απευθείας από τη ζούγκλα, σαν μικρογραφίες άγριων αιλουροειδών, με τη χαρακτηριστική τους γούνα, κάτι που τις έχει κάνει εξαιρετικά δημοφιλείς. Επίσης είναι ομιλητικότατες και χρειάζονται μπόλικη άσκηση και παιχνίδια. 

Προέκυψαν από μίξη της ασιατικής λεοπάρδαλης Prionailurus bengalensis bengalensis και της κοινής οικιακής γάτας και από αυτό το άγριο αιλουροειδές κληρονόμησαν την εντυπωσιακή τους εμφάνιση!
Διαβάστε και το αναλυτικό αρθρο για την Γάτα της Βεγγάλης από την εκτροφέα γατων Βεγγάλης Σταυρούλα Καρτερολιώτη ακριβώς 
ΕΔΩ.

6. Γάτα Βιρμανίας

Οι γάτες Βιρμανίας παρουσιάζουν τον γνώριμο χαρακτηριστικό χρωματισμό (υπόλευκη γούνα με σκούρα άκρα και γαλανά ματια που οφείλεται στην πλέον γνώριμη μετάλλαξη του γονιδίου color gene). Αυτά σε συνδυασμό με τη μετρίως ως μακριά τρίχα του παλτό της κάνει και την γάτα Βιρμανίας εξαιρετικά δημοφιλής. 

Από τη γάτα Βιρμανίας με κατάλληλες διασταυρώσεις προέκυψε και η γάτα Ράγκντολ που αναφέρθηκε προηγουμένως! Οι γάτες της Βιρμανίας μάλιστα είναι συνδεδεμένες με ένα παλιό θρύλο! Διαβάστε γι’ αυτόν ΕΔΩ.

7. Γάτα Σφιγξ

Πως να μην γίνει δημοφιλής αυτή η τόσο περίεργη άτριχη γάτα που πολλοί θα την έλεγαν.. άσχημη αλλά όλοι την λατρεύουν. Η εμφάνισή της παίζει εξαιρετικό ρόλο στη δημοφιλία της, ενώ το γεγονός ότι πολλοί υποφέρουν από αλλεργίες στην τρίχα της γάτας ενώ ακόμη περισσότεροι ενοχλούνται από την τρίχα που αφήνουν οι γάτες στο σπίτι, καταλαβαίνετε γιατί η γάτα Σφιγξ είναι τόσο δημοφιλής. Εκτός των άλλων είναι και πολύ κοινωνικές, δραστήριες, με μενταλιτέ σκύλου!

Κάντε κλικ στην εικόνα για να δείτε το αφιέρωμά μου στη γάτα Σφιγξ:

ΠΙΘΑΝΩΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ: Οι 5 πιο έξυπνες φυλές γάτας

Κλείνοντας θα ήθελα να σας πω ότι τα στοιχεία που βασίστηκα για να γράψω αυτο το άρθρο δεν ειναι ακριβώς επικαιροποιημένα, ειδικά τώρα, που έχει περάσει ένας χρόνος από την συγγραφή του άρθρου, γι’ αυτό όλες οι ενστάσεις γίνονται δεκτές με ευχαρίστηση!

Ποιες από αυτές τις φυλές σας έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση; Περιμένω τα σχόλιά σας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *