Οι 5 πιο έξυπνες φυλές γάτας

Θα ξεκινήσω ετούτο το άρθρο λέγοντας ότι δεν εμφορούμαι από καμία ρατσιστική διάθεση, ούτε πιστεύω ότι όλες οι γάτες της τάδε φυλής είναι πιο έξυπνες από τις γάτες της δείνα  φυλής. Μπορεί το “τελευταίο” αδέσποτο να είναι πανέξυπνο, με σπινθηροβόλο βλέμμα ενώ ας πουμε μια “καθαρόαιμη” Σιαμαίζα (που φημίζονται για την εξυπνάδα τους) να μην έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που δίνουν σε μια γάτα τον τίτλο “έξυπνη”.

Ένα άλλο παράδειγμα πιο κοντά στις γάτες της αυλής. Η Ραία έχει ενα σπινθηροβόλο βλέμμα, είναι διερευνητική, θέλει να ανακαλύπτει, παρά τις νουθεσίες των γονιών δεν μένει στην πίσω αυλή, ενώ από την άλλη η Μπαλού, εεεε, αν και αεικίνητη, είναι ένα πιο ήσυχο πνεύμα, αρκείται στα γνωστά και δεν είναι τόσο περίεργη. Και το βλέμμα της δεν είναι το πιο σπιρτόζικο. Ποια είναι “πιο καλή”; Καμία φυσικά και οι δύο είναι αξιολάτρευτες! 

Έχοντας πει αυτά και ελπίζοντας να αντιληφθείτε το (χιουμοριστικό) πνεύμα του άρθρου, πρώτα από όλα θα σας περιγράψω τα στοιχεία που πιστεύετε εσείς οι άνθρωποι ότι κάνουν μια γάτα έξυπνη:

Πότε μια γάτα είναι έξυπνη;

  • Όταν έχει πολύ ενέργεια (κοινώς δεν βάζει τον κώλο της κάτω ποτέ)
  • Όταν είναι περίεργη και θέλει να ανακαλύψει – όταν δεν αρκείται στα γνωστά
  • Όταν είναι σκανδαλιάρα, κάνει ζημιούλες κλπ κλπ
  • Όταν της αρέσει να εκπαιδεύεται και να μαθαίνει κολπάκια
  • Όταν της αρέσουν τα διαδραστικά παιχνίδια (πως να βγάλει μια λιχουδιά μέσα από ένα παιχνίδι κλπ)

Βασισμένοι στα παραπάνω (και κάποια ακόμη) κριτήρια οι επιστήμονες μπόρεσαν να εντοπίσουν (με αυτο τον χονδροειδή τρόπο) 5 φυλές που δείχνουν να είναι εν γένει ιδιαίτερα “έξυπνες”  (στη λογική που αναφέραμε παραπάνω). Κυρίες και κύριοι σας παρουσιάζω τις πιο έξυπνες φυλές γάτας ξεκινώντας από την “λιγότερο” έξυπνη και ανεβαίνοντας στην απόλυτα έξυπνη:

5. Καφέ Γάτα Αβάνας

Είναι όμορφες γάτες με γούνα που μοιάζει μεταξωτή και χρώμα σοκολατί. Είναι σπάνια φυλή που προέκυψε με διασταύρωση της Γάτας Σιάμ με άλλες φυλές. Είναι πολύ έξυπνες, περίεργες και απολαμβάνουν την επαφή με τους χιούμανς. Είναι αρκετά δραστήριες και ενεργητικές και προτιμούν τα διαδραστικά παιχνίδια που τις προκαλούν ψυχολογικά και σε σωματικό επίπεδο!

4. Γάτα Βεγγάλης

Η γάτα της Βεγγάλης είναι γνωστή για τη διάσημη γούνα της που θυμίζει με ιαγουάρο ή λεοπάρδαλη. Προήλθαν από τη διασταύρωση οικόσιτων γάτων με ασιάτικες γάτες-λεοπαρδάλεις. Αυτές οι γάτες είναι πανέξυπνες, αθλητικές και επίσης διατηρούν κάποια από τα άγρια ένστικτά τους. Και αυτές, όπως και οι γάτες Σαβάνας χρειάζονται πολύ χώρο για άσκηση και κίνηση (και μάλιστα και κάθετους χώρους) αλλά και πνευματικές προκλήσεις όπως παιχνίδια παζλ.

3. Γάτα Αβησσυνίας

Αυτή η κομψή γάτα είναι αθλητική, ευέλικτη και στοργική απέναντι στον άνθρωπο. Επίσης είναι γάτες έξυπνες που μπορούν και συντονίζονται με τις δραστηριότητες των χιουμανιστικών τους οικογενειών. Αν και δεν είναι γάτες αγκαλιάς αγαπούν την ανθρώπινη προσοχή με τη μορφή χαδιών ή καλλωπισμού (ένα ωραίο χτένισμα πχ) ενώ ταυτόχρονα απολαμβάνουν και τη συντροφιά άλλων ζώων.

2. Γάτα Σαβάνας

Η γάτα Σαβάνας είναι μια σπάνια και εξωτική φυλή με υψηλή νοημοσύνη. Προέκυψαν από τηνδ διασταύρωση της αφρικάνικης αγριογατας με οικόσιτες γάτες και αυτή η φυλή διατήρησε σε μεγάλο βαθμό ένα κομμάτι από την άγρια φύση της (τόσο σε εμφάνιση όσο και σε συμπεριφορά). Δεν είναι για όλους γιατί χρειάζονται πολύ χώρο για να τρέχουν να παίζουν και να πηδούν. Πολύ συχνά βαριούνται και χρειάζονται συνεχείς προκλήσεις και αλλαγές στο περιβάλλον τους  που θα τους κρατάει το ενδιαφέρον ζωντανό. 

1. Παραδοσιακή Γάτα Σιαμ

Μία από τις πιο δημοφιλείς και αναγνωρίσιμες φυλές γατών στον κόσμο, οι Σιαμέζες είναι γνωστές για την πανέμορφη γούνα τους καθώς και για την ικανότητά τους στο μπλα μπλα. Επίσης είναι στοργικές, έξυπνες και δραστήριες! Λατρεύουν το παιχνίδι και αναπτύσσουν απίστευτες ικανότητες όπως να ανοίγουν βρύσες, ντουλάπια και πόρτες. Ε με όλα αυτά δίκαια συγκαταλλέγονται στις “έξυπνες φυλές γάτας”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αφιέρωμα στη Γάτα Σιάμ

Κλείνοντας αυτό το αφιέρωμα να πω ότι στον αντίποδα κάποιες άλλες φυλές, όπως οι Περσίδες, οι Ραγκντολ, οι Γάτες Βιρμανίας δεν παρουσιάζουν τα χαρακτηριστικά που δίνουν σε μια γάτα τον τίτλο “έξυπνη”. Όμως και αυτές οι γάτες είναι υπέροχες, όντας μια πολύ τρυφερή συντροφιά που θέλει τα χάδια των χιούμανς. Και τέλος να επισημάνω ότι κανείς δεν αποκλείει την πιθανότητα πχ μια Γάτα Περσίας να είναι πολύ πιο έξυπνη από μια Γάτα Βεγγάλης.

Και κάπου εδώ να πούμε ότι η πιο έξυπνη γάτα ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ είμαι φυσικά… εγώ! 

4 Απαντήσεις

  1. Εννοείτε ότι είσαι η πιο έξυπνη…. Πως άλλωστε θα διοικούσες ολόκληρη αποικία…. Θέλει πυγμή και προσόντα ιδιαίτερα για να είσαι αρχηγός.

  2. να προσθέσω πως το πλεον πιο έξυπνο χαρακτηριστικό μάλλον θα πρέπει να θεωρείται η κοινωνικότητα (αποδοχή/διάδραση) προς τους χιούμανς αφού αυτή την πρωτόφερε στην προνομιακή θέση να μπει στο σπίτι (και στην καρδιά μας) αλλά και καθημερινά της χαρίζει περισσότερη προσοχή κι εύνοια! (από τις άλλες γάτες) 😉

    όσο και πανέξυπνο ένα πλάσμα, αν παραμένει είτε εχθρικό, είτε απλά δεν σου ανταποδίδει την “αμοιβή” της αποδοχής, δεν πρόκειται μακροχρόνια τα γονίδιά του να επιζήσουν (τουλ όχι τόσο “ευχάριστα ή εύκολα”) 😉

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *