Πως οι γάτες προσγειώνονται (αρκετά συχνά) στα πόδια τους;

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο τίτλος του άρθρου δεν είναι κυριολεκτικός. Υπάρχει περίπτωση μια γάτα να μην καταφέρει να προσγειωθεί στα πόδια της και να χτυπήσει πάρα πολύ άσχημα!

Εσείς οι άνθρωποι πρέπει να αντιληφθείτε ότι μια γάτα έχει δυνατότητες που το μυαλό σας δεν μπορεί καλά καλά να τις συλλάβει! Μια από τις πιο εντυπωσιακές είναι η ικανότητά μας να πέφτουμε από μεγάλο ύψος και να προσγειωνόμαστε στα πόδια μας, κάτι που μας γλιτώνει και και από πολλά ατυχήματα!  

Έτσι ενώ μπορεί να έχουμε ανεβεί πάνω στο ψυγείο, ή στο πιο ψηλό ράφι του σπιτιού, ή στην κορυφή της βιβλιοθήκης, το να πηδήξουμε και να προσγειωθούμε με στυλ και χάρη στα τέσσερα πόδια μας είναι για εμάς κάτι το απλό. Επίσης στα παιχνίδια που πετάτε μπάλες ψηλά τα εντυπωσιακά μας άλματα πάντα καταλήγουν σε μια γεμάτη χάρη προσγείωση στις πατούσες μας.

Η αλήθεια είναι ότι το κάνουμε να φαίνεται απλό, δεν είναι όντως και φυσικά εσείς οι άνθρωποι δεν μπορείτε να το πετύχετε! Πως όμως το καταφέρνουμε;

Πως η γάτα καταφέρνει να προσγειωθεί κάθε φορά στα πόδια της;

Για να καταφέρουμε να προσγειωθούμε στα πόδια μας με αυτό το απαράμιλλο στυλ χρειάζεται να γίνει μια πολύ περίπλοκη διαδικασία, αλλά αυτή εκδηλώνεται αυτόματα, χωρίς καλά καλά να το σκεφτούμε. 

Αυτό είναι δυνατό χάρης στην ιδιαίτερα αναπτυγμένη αίσθηση της ισορροπίας στις γάτες που επιτυγχάνεται με φοβερό συντονισμένο των μερών του σώματός της. Επίσης οι γάτες έχουν πολύ εύκαμπτο σκελετό και περισσότερους σπονδύλους, γεγονός που τους επιτρέπει να στρίβουν το σώμα του δεξιόστροφα όταν πέφτουν. Αυτή είναι μια έμφυτη ικανότητα που έχει ονομαστεί “αντανακλαστικό διόρθωσης”.

Παρεπιμπτόντως διαβάστε και αυτή την απίθανη ιστορία (που όμως το ξαναλέω, δεν υπονοεί ότι είναι ασφαλής η γάτα να πέσει από κάπου ψηλά – η πιθανότητα τραυματισμού είναι πάντα σημαντική)

Αντανακλαστικό Διόρθωσης (Righting Reflex)

Έτσι όταν η γάτα πηδάει ή πέφτει απο΄κάποιο ψηλό σημείο χρησιμοποιεί την όράση και το αιθουσαίο σύστημα (ένα σύστημα ισορροπίας που βρίσκεται στο εσωτερικό αυτί) για να αναγνωρίσει το ‘πάνω’ και το ‘κάτω’ και στη συνέχεια περιστρέφει το μπροστινό μέρος του σώματός της ενώ ακολουθεί αυτόματα και το πίσω μέρος. Η περιστροφή προς τα δεξιά θα βοηθήσει την γάτα να προσγειωθεί αθόρυβα και άνετα πάνω στα ειδικά κατασκευασμένα πατουσάκια (για τα οποία θα μιλήσουμε εκτενώς σε επόμενο άρθρο) τα οποία απορροφούν μέρος των κραδασμών. 

ΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΕΡΕ Η ΚΟΥΒΕΝΔΑ: Γιατί η γάτα κάνει 'πατουσάκια';

Ακόμα και τα μικρά γατάκια παρουσιάζουν αυτή την σχεδόν αντανακλαστική δεξιότητα και  μπορούν να πέσουν χωρίς φόβο (από κάποιο λογικό ύψος), καθώς τα περισσότερα μαθαίνουν να αξιοποιούν όλες τους τις δεξιότητες μέχρι την έβδομη εβδομάδα!

Δείτε και το σχετικό, πολύ κατατοπιστικό βίντεο με τους Κινέζο, Τάζ και Μπαλού (δεν ξέρω γιατί αλλά μου ρθε εδώ η ανάγκη να επισημάνω ότι αυτό είναι ένα από τα πιο τέλεια δισύλλαβα ονόματα γατών) να κάνουν επίδειξη του αντανακλαστικού διόρθωσης:

Πως καταφέρνουν οι γάτες να προσγειώνονται χωρίς σοβαρά ατυχήματα;

Την ικανότητά τους να ξεπερνούν αλώβητα την εκάστοτε πτώση ενισχύει εκτός από το αντανακλαστικό διόρθωσης (που τους επιτρέπει να προσγειώνονται στα πόδια τους) και το μικρό σώμα τους, τα ελαφρά οστά τους και η παχιά γούνα τους που βοηθούν να μειώθεί η τελική ταχύτητα πτωσης περιορίζοντας έτσι σημαντικά την σφοδρότητα της πρόσκρουσης καθώς προσγειώνονται στο έδαφος. Μερικές γάτες έχουν την ικανότητα να «ισοπεδώσουν» το σώμα τους, να το κάνουν να λειτουργήσει σαν ένα ζωντανό αλεξίπτωτο, ώστε να δημιουργήσουν περισσότερη αντίσταση στον αέρα και να πέσουν πιο αργά/ομαλά.

Χρειάζεται να προσέχω την γάτα μου ώστε να μην κάνει αχρείαστες πτώσεις;

Όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι η γάτα είναι αλώβητη σε πτώσεις. Γι’ αυτό προσέχετε όταν ανοίγετε τα παράθυρά και τις μπαλκονόπορτες! Όπως ανέφερα παραπάνω μια ενδεχόμενη πτώση μπορεί να αποβεί από τραυματική ως μοιραία, ακόμη και αν η γάτα καταφέρει να προσγειωθεί στα πόδια της – σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ συνηθισμένα τα ατυχήματα θραύσης του σαγονιού της γάτας.

Στα αξιοσημείωτα είναι ότι καμιά φορά η πτώση από μικρότερο ύψος μπορεί να αποβεί πιο επικίνδυνη από μια πτώση από μεγαλύτερο ύψος διότι η γάτα είναι πιθανόν να μην προλάβει να στρίψει το σώμα της και να προσγειωθεί στα πατουσάκια της.

Μια που η συζήτηση έφτασε ως εδώ κάντε κλικ στην εικόνα και ανακαλύψτε τα μέτρα που πρέπει να πάρετε για να προστατεύσετε τη γάτα σας από επικίνδυνες πτώσεις και από άλλα ατυχήματα:

Κλείνοντας θα ήθελα να σας ζητήσω να μου πείτε και εσείς παρόμοιες εμπειρίες με (ελπίζω) ευτυχή κατάληξη! Περιμένω τα σχόλιά σας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *