Καμιά φορά σας λυπάμαι, καημένοι άνθρωποι, μ’ εμάς που έχετε μπλέξει. Ξέρετε τι είναι διατεθειμένη να κάνει μια γάτα, για να πετύχει τους σκοτεινούς σκοπούς της; Και απέναντί της εσείς, σαν αθώα αβοήθητα κουτάβια, παρακολουθείτε με γουρλωμένα μάτια τα ύπουλα καμώματά της, τελείως ανυπεράσπιστοι. Δεν μπορώ, ίσως να κλάψω με το δράμα σας!
Γι’ αυτό και θα σας περιγράψω 10 τρόπους να αμυνθείτε απέναντι σε αυτό το δολοπλόκο και αδίστακτο πλάσμα – με κάθε επιφύλαξη, μήπως οι συμβουλές μου φτάσουν στα αυτιά του πατέρα (Α, ΡΕ ΠΑΤΕΡΑ!) και καταλήξουμε να βάλουμε τα χεράκια μας να βγάλουμε τα ματάκια μας!
10 τρόποι να αμυνθείτε απέναντι στη γάτα σας
1. Αποφύγετε τη γάτα
Σύμφωνα με την ASPCA, οι γάτες μπορεί να γίνουν επιθετικές όταν καταβάλλονται από άγχος, όταν δέχονται εισβολή ξένων, ή αν αντιμετωπίζουν ιατρικά θέματα, ή ακόμη και… χωρίς λόγο. Κοινώς, την έχετε βαμμένη σε κάθε περίπτωση. Τουλάχιστον, η γάτα πριν επιτεθεί θα χρησιμοποιήσει τη γλώσσα του σώματος για να σας προειδοποιήσει. Θα σκύψει, θα ισιώσει τα αυτιά της, θα αρχίσει να σφυρίζει, ή οι τρίχες της ραχοκοκαλιάς της θα πεταχτούν!
Φιλομαθές κοινό μου, αν παρατηρήσετε όλα τα παραπάνω, κάντε μια χάρη στον εαυτό σας και απομακρυνθείτε άμεσα από τον χώρο, μέχρι η γάτα σας να δώσει τόπο στην οργή και να ησυχάσει.
2. Αποσπάστε την προσοχή της
Μια θυμωμένη γάτα έχει συνήθως πολύ καταστροφικές διαθέσεις και τα πράγματα δεν είναι διόλου εύκολα! Σε τέτοιες δυσοιώνες καταστάσεις υπάρχει μια ελπίδα να γλιτώσετε: αποσπώντας την προσοχή της! Πώς να αποσπάσετε την προσοχή της χρησιμοποιώντας ένα παιχνίδι, κάνοντας θόρυβο, προσφέροντας μια λιχουδιά για εξευμενισμό, ή αν τα πράγματα είναι πια στο απροχώρητο, πετώντας κάποιο αντικείμενο κάτω; Μια εξειδικευμένη κτηνίατρος ή κυρία Σονα Γκάρνερ προτείνει το παιχνίδι ως καλύτερο τρόπο να αποσπάσετε την προσοχή της γάτας σας!

3. Προσφέρετέ της ένα τάιμ άουτ
Όταν τα πράγματα γίνονται ζόρικα, οι ζόρικοι προχωράνε. ΛΑΘΟΣ! ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΓΡΑΨΑ ΑΥΤΟ. Όταν τα πράγματα γίνονται ζόρικα, αν μπορείτε να απομονώσετε τη γάτα σας, αυτό είναι μια πολύ φρόνιμη λύση. Αν υπάρχει πόρτα που μπορεί να κλείσει και να απομονώσει τη γάτα σας σε ένα δωμάτιο, κάντε το, μη διστάσετε, είναι θέμα ζωής και θανάτου.
Το τάιμ άουτ που θα της προσφέρετε θα αποδειχθεί ευεργετικό για ‘κείνη και οπωσδήποτε και για εσάς!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 100+1 tips για εσάς και τη γάτα σας
4. Χρησιμοποιήστε μια πετσέτα
Αν όλες οι οδοί διαφυγής (για να πούμε κομψά το ότι «το βάζετε στα πόδια») είναι κλειστές, δεν έχετε επιλογή, πρέπει να αντιμετωπίσετε το μοβόρικο άγριο θηρίο που έχετε απέναντι σας. Εδώ θα σας φανεί εξαιρετικά χρήσιμο το θάρρος (το ποιο; Μα πριν από λίγο ήταν να «το βάλετε στα πόδια», θυμάστε;) και μια πετσέτα ή κάποιο άλλο αντικείμενο, που είναι θέμα ζωής και θανάτου να παρεμβάλετε μεταξύ υμών και εκείνης. Έτσι, η γάτα δε θα μπορέσει να εκδηλώσει την επιθετικότητά της πάνω σας και ίσως απογοητευτεί και τα παρατήσει.
Η πετσέτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αλλιώς. Μπορείτε να την πετάξετε πάνω της και σύμφωνα με την Γκάρνερ, αυτό θα δώσει στη γάτα μια κρυψώνα και το γεγονός ότι δε θα σας βλέπει, θα την βοηθήσει να ηρεμήσει σχετικά γρήγορα.
SUPER SOS
To βιβλίο του Τσίτσου “Τσίτσος, η γάτα που μιλούσε πολύ” κυκλοφόρησε και η 1η Έκδοση κοντεύει να εξαντληθεί
Ενισχύστε τον Τσίτσο και τις 150 Τσιτσόγατες παραγγέλνοντάς το από ΕΔΩ
5. Μην τραβιέστε όταν η γάτα σας δαγκώνει
Αν και αντιτίθεται στην φυσική σας παρόρμηση, αν η γάτα σας αρπάξει στα σουβλερά της δόντια, προσπαθήσετε να μη χάσετε την ψυχραιμία σας και να μην τραβήξετε το χέρι σας (αν υποθέσουμε ότι δάγκωσε το χέρι σας). Αν το τραβήξετε, η γάτα πείθεται ότι πρόκειται για κάποιο θήραμα και επιτίθεται με ανανεωμένη μανία, όντας ένας κραταιός θηρευτής.
Αντιθέτως, περιμένετε να ηρεμήσει, να χαλαρώσει τη μέγγενη γύρω από το χέρι σας και τότε τραβήξτε το ήρεμα. Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με το δάγκωμα διαβάστε οπωσδήποτε και τον αναλυτικό μου οδηγό στον παρακάτω σύνδεσμο:
SUPER ΧΡΗΣΙΜΟ: 14 tips όταν η γάτα μου με δαγκώνει
6. Βάλτε γάντια αν πρέπει να πιάσετε τη γάτα σας
Καμιά φορά, δεν έχετε την πολυτέλεια απλώς να τραπείτε σε φυγή! Χρειάζεται να πιάσετε τη γάτα σας, π.χ. για να τη βάλετε στο μποξ μεταφοράς και να την πάτε στον κτηνίατρο. Εδώ χρειάζεται να πάρετε τα δέοντα προστατευτικά μέτρα, ώστε η οργή των νυχιών και των δοντιών της να μην διοχετευτεί στο τρυφερό δερματάκι σας. Τα γάντια ενδείκνυνται.
7. Μην μπλοκάρετε τις εξόδους διαφυγής της γάτας
Είναι γνωστό τοις πάσι ότι μια γάτα που θα νιώσει να παγιδεύεται σε έναν χώρο, πανικοβάλλεται και οι αντιδράσεις της γίνονται πολύ άγριες (ξυπνάει μέσα της το θήραμα που κυνηγιέται από επιτήδειους θηρευτές).
Γι’ αυτό, σε κάθε περίπτωση και με κάθε κόστος πρέπει να αφήνετε στη γάτα σας χώρους και διεξόδους φυγής. Η γάτα είναι πολύ πιθανό να τους αξιοποιήσει και έτσι να αποφευχθεί αναίμακτα η συμπλοκή μαζί της.

8. Εμποδίστε την οργή της γάτας προς μια άλλη γάτα
Συχνά μια γάτα μπορεί να αναπτύξει οργή για ένα άλλο πλάσμα (μια άλλη γάτα). Αν αυτό το πλάσμα δεν είναι άμεσα προσβάσιμο (π.χ. αν είναι πίσω από ένα παράθυρο), είναι πολύ πολύ πιθανό να την πληρώσετε εσείς, να στρέψει την οργή της πάνω σας.
Γι’ αυτό και αν δείτε τη γάτα σας να έχει βάλει στο μάτι μια άλλη γάτα που βρίσκεται εκτός πεδίου δράσης, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να κλείσετε το παράθυρο και να εμποδίσετε την οπτική επαφή.
9. Αποσπάστε την προσοχή και την επιθετικότητα της γάτας από τα πόδια σας
Αν η γάτα σας τα έχει βάλει με τα πόδια σας (ένα πολύ συχνό πρόβλημα για πολλούς από εσάς), είναι φρόνιμο να αποσπάσετε την προσοχή της με μια λιχουδιά. Με αυτόν τον τρόπο, η γάτα θα μάθει να λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο στην θέα των ποδιών σας.
Επίσης, μην επιτρέψετε στο μικρό γατάκι σας να χρησιμοποιεί τα πόδια ή τα χέρια σας ως παιχνίδι γιατί αυτό το αθώο μικρό γατάκι θα μεταμορφωθεί σε μια ενήλικη γάτα που θα κάνει ακριβώς το ίδιο.
10. Περιποιηθείτε προσεκτικά τα τραύματα που σας προκαλεί η γάτα σας
Αν και αυτή η τελευταία ιδέα δεν σας σώζει ακριβώς από την οργή της γάτας σας, αξίζει να σημειωθεί, διότι οι πληγές που μπορεί να σας προκαλέσει η γάτα μπορεί να αποδειχθούν παραπάνω από σοβαρές. Ειδικά το δάγκωμά της είναι αρκετά επικίνδυνο γιατί η γάτα φέρει πάρα πολλά βακτήρια στο στόμα της (μια και δεν πλένει τα δόντια της τακτικά – μήπως πρέπει να το κάνει;).
Το δάγκωμα της γάτας μπορεί να σας προκαλέσει ακόμη και σταφυλόκοκκο, για αυτό φροντίστε για την σχολαστική περιποίηση στα τραύματα από τα δαγκώματα της γάτας σας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γρατζουνιά από γάτα - αντιμετώπιση
Τέλος, να πω ότι δεν πρέπει να πανικοβληθείτε διαβάζοντας τα παραπάνω. Σε γενικές γραμμές, ο γούνινος χαριτωμένος φίλος σας, την περισσότερη ώρα συμπεριφέρεται ως τέτοιος. Αλλά στις λιγοστές κρίσιμες περιπτώσεις, είναι καλό να γνωρίζετε κάποιες πιθανές λύσεις για να αποφευχθεί η σύγκρουση με τον πιο ήπιο τρόπο! Καλή τύχη (και ο Θεός μαζί σας)!
PHOTO CREDITS: Getty Images
Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται: