τελευταια νεα για τον κορωνοϊο της γάτας

ΚΥΠΡΟΣ: Τα τελευταία ανησυχητικά νέα για την λοιμώδη περιτονίτιδα

Εχω αφιερώσει ήδη δύο άρθρα, στην παρακολούθηση των γεγονότων που συμβαίνουν στην Κύπρο τους τελευταίους μήνες και που σχετίζονται με την έξαρση της επιδημίας λοιμώδους περιτονίτιδας! Τα τελευταία νέα πριν από αυτό εδώ το άρθρο θα τα βρείτε εδώ

Γενικώς η Γάτα βάλεται από παντού αν αναλογιστούμε και τις ειδήσεις που ήρθαν από την Πολωνία και αφορούν τους θανάτους ασυνήθιστα πολλών γατών από ενα παράγοντα για τον οποίον δεν γνωρίζουμε πραγματικά πολλά. Κάποιοι αναρωτιούνται αν αυτές οι δύο εξάρσεις έχουν κοινή αιτία, αλλά το τοπίο μάλλον είναι θολό. Όσον αφορά τα όσα συμβαίνουν στην Πολωνία διαβάστε τούτο το άρθρο μου! Και φυσικά πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει και η διαχρονική (αν και συχνά αβάσιμη) ανησυχία των χούμανς μήπως αυτές οι επιδημίες.. “περάσουν” με κάποιο τρόπο και στους ανθρώπους! 

Πχ πολύ συχνα μου στέλνετε μηνύματα αγωνίας μπερδέυοντας τον κορωνοϊό της γάτας με τον Covid-19 που έπληξε τους χούμανς τα τρία τελευταιά χρόνια. Αυτοί οι δύο ιοί δεν σύγχέονται και ο κορωνοϊος της γάτας δεν μολύνει ανθρώπους!

Τώρα όσον αφορά τον κορωνοϊο της γάτας, στην ακίνδυνη μορφή προκαλεί διάφορα ήπια προβλήματα κυρίως στο γαστρεντερικό, αλλά αν οδηγήσει στην επικίνδυνη μορφή (μέσα από μια μετάλλαξη) θα εκδηλωθεί αυτό που λέμε Λοιμώδη Περιτονίτιδα, που χωρίς τα κατάλληλα φάρμακα είναι μια συχνα θανατηφόρα ασθένεια. Δεν είναι ακριβώς ξεκάθαρο πως προκαλείται η λοιμώδης περιτονίτιδα, αλλά ισως είναι ένας συνδυασμός της μεταλλαξης του ιού και του τρόπου που αντιδρά το ανοσοποιητικο της γάτας, πάντως αυτή εκδηλώνεται με ποικίλα συμπτώματα, συσσωρεύσεις υγρού, νευρολογικα συμπτώματα και άλλα!

Για να επανέλθουμε στο ακριβές θέμα μας, όπως έγραφα και στο προηγούμενο άρθρο έχει παρατηρηθεί μια απίστευτη έξαρση στην Κύπρο και τα καταγεγραμμένα κρούσματα από 3 και 4 το 21 και το 22 φέτος, μόνο μέσα στον Ιανουάριο, έχουμε.. 98! Αυτά όμως είναι μόνο τα καταγεγραμμένα κρούσματα!

Γιατί ο μεσιέ Ντίνος Αγιομαμίτης ηγέτης της Εταιρείας προστασίας και Ευημερίας της Γάτας (PAWS) δήλωσε προ μιας βδομαδας ότι έχουν πεθάνει περίπου 300000 γάτες από τις 1 εκατομμύριο γάτες του νησιού. Ωστόσο τώρα ο δόκτως Χαράλαμπος Αττίπας, λέκτορας κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, και ένας από τους επιστήμονες που παρακολουθεί την επιδημία στην Κύπρο  εδήλωσε: «Δεν έχουμε επικυρώσει ακόμη αυτούς τους αριθμούς» ομως βεβαίωσε ότι τα κρούσματα έχουν αυξηθεί τουλάχιστον 40 φορές και οι αριθμοί των νεκρών γατών είναι χιλιάδες  όμως «ο ακριβής (σ.σ. αριθμός) είναι δύσκολο να καθοριστεί».

Παρόλο λοιπόν που δεν γνωρίζουμε αν οι αριθμοί φτάνουν τις 300000 ο κύριος Αττίπας δηλώνει ειναι μια εξέλιξη πολύ ανησυχητικη (για τις γάτες) μια και φαίνεται στην Κύπρο να έχει επικρατήσει ένα καινούριο στέλεχος, πολυ.. ιογενές. 

Θα έχουμε συντομα πιο ακριβή εικόνα γιατί η ομάδα του κύριου Αττίπα, στο Εδιμβούργο όπου είναι λεκτορας μελετάει το γονιδίωμα του ιού και προσπαθεί να εντοπίσει αν ο ιός έχει μεταλλαχθεί!

Αν όντως υπάρχει μετάλλαξη – ακούστε και αυτό – είναι πολύ πιθανό αυτή να πυροδοτήθηκε από την ανθρώπινη επιδημία Covid-19 που μπορούσε να κολλήσει και στις γάτες και προκάλεσε τη δημιουργία νέων αντισωμάτων σε αυτές, κάτι που μπορεί να συνέβαλε στην μετάλλαξη του FCoV , του κορωνοϊού της γάτας!

Την ίδια ώρα ανησυχητικα μηνύματα έχουμε από την Τουρκία, το Λίβανο και το Ισραήλ όπου παρατηρούνται παρόμοιες αυξήσεις, αν και τα στοιχεία ακόμη είναι ανεπίσημα. Από την άλλη στην Ευρωπαϊκη Ένώση και ακόμη περισσότερο στην Βρετανία η εξάπλωση, αν ερθει λογικα θα είναι πιο ήπια γιατι ούτε τόσες πολλές αδέσποτες γάτες υπάρχουν, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν αντιικές θεραπείες (πανάκριβες βέβαια).

Ο Σύλλογος των Βρετανών κτηνιάτρων λαμβάνει μέτρα προστασίας συμβουλεύοντας όλες οι γάτες που έρχονται από Κύπρο να εξετάζονται και αν το τεστ ειναι θετικό να μενουν περιορισμένες!

Πως να προστατεύσουμε τις γάτες μας

Λοιπόν, σε κάθε αναφορά στη Λοιμώδη Περιτονίτιδα δεν θα σταματήσω να γράφω κάποιους τρόπους που μπορούν ως ενα βαθμο να προστατέψουν τις γάτες μας.

  1. Η αμμολεκάνη της γάτας να είναι μακρυά από τα μπολ φαγητού και νερού της. Και πάλι αυτό ισχύει για κάθε περίπτωση.
  2. Καλό καθημερινό καθάρισμα της αμμολεκάνης. Αυτό ισχύει φυσικά για όλες τις γάτες, φορείς και μη – και για οποιον εχει αγανακτήσει με το παραδοσιακο.. φτυαράκια υπάρχουν πλέον και αυτοκαθαριζόμενες τουαλέτες όπως αυτή!
  3. Καλή διατροφή ατσαλώνει το ανοσοποιητικό της γάτας και την βοηθάει να ανταπεξέλθει σε επιθέσεις από ιούς και άλλες ασθένειες!

Εδώ να προσθέσω ότι μια ποιοτική υγρή τροφή ενδείκνυται πολύ περισσότερο από τις ξηρές τροφές για την διατροφή μιας γάτας γιατί είναι εύπεπτη, θρεπτική, με μπόλικη ζωική πρωτεΪνη υψηλής βιολογικής αξίας. Όσο για τον Τσιτσάρα, αυτός συνδυάζει μπόλικες ποιοτικές υγρές τροφές (διάφορες υφές, γεύσεις και brands με βασικότερη όλων την GranataPet, που μπορείτε να τσιμπήσετε εδώ! Α και εδώ μην ξεχάσω να πω ότι οι 18 γάτες της αυλής τους τελευταίους 12 μήνες τρώνε μονο ωμη κατεψυγμένη τροφή (BARF) της ελληνικής εταιρείας Voldog και έχουμε ξεχάσει τι σημαίνει “κτηνίατρος” – και ελπίζω οτι το ανοσοποιητικό τους είναι στα καλύτερά τους!

Κλείνοντας να πουμε οτι οι πανικοί δεν έχουν θέση σε τέτοιες καταστάσεις, αλλά το να πάρουμε κάποια μέτρα που ίσως δυναμώσουν τις γάτες μας, έχουν πολύ μεγάλο νόημα!!! 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *