τι να κάνω αν η γάτα μου κάνει εμετό τις κροκέτες

ΚΥΠΡΟΣ: Η επιδημια λοιμώδους περιτονίτιδας αποδεκατίζει το 30% των γατών – Τι να προσεξουμε

Για την λοιμώδη περιτονίτιδα έχουμε γράψει αρκετά άρθρα, και έχω χάσει δυο μικρά γατάκια, τους διόσκουρους Ρούμι & Τσάρλι μέσα σε μια εβδομάδα (βλέπε και βίδεο αμέσως παρακάτω) και αυτή η ασθένεια πολύ με έχει προβληματίσει! Δυστυχώς τα νέα που μας έρχονται εδώ και καποιο καιρό από την Κύπρο είναι πολύ άσχημα μια και το νησί πλήττεται από αδιανόητη επιδημία λοιμώδους περιτονίτιδας που αποδεκάτισε τις γάτες της. Το περίφημο “νησί της γάτας” έχει χάσει ούτε λίγο ούτε πολύ το 30% του γατοπληθυσμού! Η προηγούμενη ενημέρωση που είχα για την έξαρσης της επιδημίας βρίσκεται εδώ

Και ενω επίσημα έχουν αναφερθεί 107 κρούσματα εκδηλωμένης λοιμώδους περιτονίτιδας , από το Υπουργείο Γεωργίας της Κύπρου, εντοπισμένες στο νότιο τμήμα του νησιού οι ακτιβιστές των φιλοζωικών οργανώσεων αναφέρουν ότι αυτά τα νούμερα είναι τελείως πλασματικά! Και ο κύριος Αγιομαμίτης, ηγέτης της οργάνωσης Cats PAWS Cyprus και αντιπρόεδρος της Cyprus Voice For Animlas επιβεβαιώνει «Έχουμε χάσει 300.000 γάτες από τον Ιανουάριο» κάτι που ισοδυναμεί με το 30%, αν αναλογιστούμε ότι ο πληθυσμός των γατών του νησιού είναι περίπου όσο των ανθρώπων, δηλαδή σχεδόν ένα εκατομμύριο!

Τα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι προσβεβλημένες γάτες είναι πρήξιμο στην κοιλιακή χώρα, πυρετός και αδυναμία, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που εκδηλώνουν επιθετικότητα (αναμενόμενη αν αναλογιστούμε το στρες που τους προκαλεί η ασθένεια). Τα προβλήματα είναι πολλά διότι οι αδέσποτες γάτες στο νησί της Αφροδίτης είναι άπειρες και έτσι δεν μπορεί να εντοπιστεί και να περιοριστεί κάπως η εξαπλωση της ασθένειας. Οι γάτες, όταν αρρωσταίνουν συνήθως εξαφανίζονται και πεθαίνουν κάπου μόνες τους! 

Ο κύριος Αγιομαμίτης βάζει και άλλο ένα παράγοντα, εκδηλώνοντας ταυτόχρονα και την ανησυχία του για τον κίνδυνο που διατρέχουν και οι 60 γάτες που φροντίζει εδώ και 25 χρόνια, αν κάποια από αυτές μολυνθεί!

«Ανησυχώ γιατί αν μολυνθεί μία γάτα, θα μολυνθούν και οι άλλες» δηλώνει ο κύριος Αγιομαμίτης. Σε ετούτο το σημείο να πω ότι όταν ο Τσάρλι και ο Ρούμι εκδήλωσαν την ασθένεια είχαν πολύ στενή επαφή με τις υπόλοιπες γάτες της αυλής, τρώγανε από τα ιδια μπολ, πίνανε από το ίδιο νερό και κοιμόταν αγκαλιά με αυτές. Παρόλα αυτά καμία άλλη γάτα δεν κόλλησε! 

Ποια είναι τα όπλα εναντίον της λοιμώδους περιτονίτιδας

Σας έχω μιλήσει πριν αρκετό καιρό για τον παράγοντα GS-441524 και πώς πολλές γάτες θεραπεύτηκαν με τη βοήθειά του, μετά από μια μακρά περίοδο θεραπείας 84 ημερών – βρείτε μια περίπτωση επιτυχημένης θεραπείας στο αναλυτικό μου άρθρο ακριβώς εδώ! Αυτό το φάρμακο είναι εγκεκριμένο για γάτες στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά στην Ελλάδα  δεν έχει αναγνωριστεί ουσιαστικά – ενώ στην Κύπρο έχει γίνει δεκτή η εισαγωγή του με κάποιους περιορισμούς – και το κόστος για να το παραγγείλεις από το εξωτερικό, σε συνθήκες μαύρης αγοράς είναι της ταξεως των 1500 ευρώ. Το φάρμακο αυτό μοιάζει με τις αντιικές θεραπείες στον COVID. 

Επίσης υπάρχει ένα αντίστοιχο ανθρώπινο φάρμακο, η μολνουπιραβίρη – και αυτό αντιικό φάρμακο κατά του COVID. Γίνονται προσπάθειες για να γίνει δεκτή η χρήση της μολνουπιραβίρης στη γάτα και πρόσφατα μερικοί τσιτσόφιλοι από την Κύπρο μου είπαν ότι αυτό έγινε εφικτό, αλλά δεν έχω καταφέρει να το διασταυρώσω! Σε κάθε περίπτωση το κόστος αυτού του φαρμάκου είναι αρκετά μικρότερο, στα επίπεδα των 200 ευρώ! 

Πως να προστατεύσουμε τις γάτες μας από τη λοιμώδη περιτονίτιδα

Σε αυτό το σημείο να πω ότι υπάρχει τεστ με το οποίο μπορεί να ανιχνευτή αν η γάτα ειναι θετική στον κορωνοϊό της γάτας και πάααρα πολλές γάτες είναι όντως θετικές. Αυτός ο κορωνοϊός προκαλεί κάποια ήπια συμπτώματα, και χρειάζεται η μετάλλαξή του σε μια άλλη, πολύ πιο επιθετική και επικίνδυνη μορφή, για να εκδηλωθεί αυτό που περιγράφουμε ως “λοιμώδη περιτονίτιδα. Εγώ γνώριζα ότι συνήθως αυτη η οχι επικίνδυνη μορφή μεταδίδεται πολύ εύκολα, αλλά τα νέα από την Κύπρο με κάνουν να ανησυχω κάπως αν και η άγρια, επιθετική μορφή του ιού μεταδίδεται πλέον το ίδιο εύκολα, κάτι που θα ήταν πραγματικά πολύ σοβαρό! Ελπίζω να ενημερωθώ και εγώ καλύτερα πολύ σύντομα! 

Σε κάθε περίπτωση αν μια γάτα σας είναι θετική στον κορωνοϊο, μπορείτε να κάνετε τα παράκατω:

  1. Καλό καθημερινό καθάρισμα της αμμολεκάνης. Αυτό ισχύει φυσικά για όλες τις γάτες, φορείς και μη – και για οποιον εχει αγανακτήσει με το παραδοσιακο.. φτυαράκια υπάρχουν πλέον και αυτοκαθαριζόμενες τουαλέτες όπως αυτή!
  2. Η αμμολεκάνη της γάτας να είναι μακρυά από τα μπολ φαγητού και νερού της. Και πάλι αυτό ισχύει για κάθε περίπτωση.
  3. Καλή διατροφή ατσαλώνει το ανοσοποιητικό της γάτας και την βοηθάει να ανταπεξέλθει σε επιθέσεις από ιούς και άλλες ασθένειες!

Εδώ να προσθέσω ότι μια ποιοτική υγρή τροφή ενδείκνυται πολύ περισσότερο από τις ξηρές τροφές για την διατροφή μιας γάτας γιατί είναι εύπεπτη, θρεπτική, με μπόλικη ζωική πρωτεΪνη υψηλής βιολογικής αξίας – δίνοντας μια πολύ ικανοποιητική προσομοίωση της φυσικής διατροφής της γάτας που βασίζεται σε θηραμα πλούσια σε πρωτεϊνη και υγρασία με ελάχιστο μισοχωνεμένο υδατάνθρακα στο γαστρεντερικό της γάτας! Ο Τσίτσος συνδυάζει μια ποικιλία ποιοτικών υγρών τροφών σε διάφορες γεύσεις, υφές και από διάφορα brands, με πιο βασική την GranataPet, που μπορείτε να τσιμπήσετε εδώ!

Όσο για τις υπόλοιπες γάτες της αυλής, τρώνε εδώ και 12 μήνες ωμή κατεψυγμένη τροφή (BARF) της ελληνικής εταιρείας Voldog και έχουμε ξεχάσει τι σημαίνει “κτηνίατρος” – και ελπίζω οτι το ανοσοποιητικό τους είναι στα καλύτερά τους!

Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερες πληροφορίες για το τι ακριβώς συμβαίνει με τη λοιμώδη περιτονίτιδα στην Κύπρο – ελπίζω ότι σύντομα θα εχουμε πιο ασφαλή εικόνα! Και μην ξεχάσετε να διαβάσετε το αναλυτικό μου άρθρο για την λοιμώδη περιτονίτιδα κάνοντας κλικ στο παρακάτω λινκ:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *