εγκυμοσύνη γάτας

Κάθε πότε γεννάει η γάτα;

Τούτο είναι ενα ερώτημα που μου το κάνετε ξανά και ξανά: Κάθε πότε γεννάει η γάτα; Ας αρχίουμε απο την αρχή και ας πουμε οτι για να μείνει έγκυος μια γάτα πρέπει να εκδηλωθεί ο οίστρος! Αααχ, οίστρος, μια περίοδος.. μαγική, γιατί εντυπώνεται στην μνήμη σας για πάντα, λες και έγινε κάποιο ειδικό ξόρκι μόνιμης επικόλλησης. Η γατούλα μεσα σε μια στιγμή μεταμορφώνεται, τρίβεται παντού, τουρλώνει τα υπέροχα πισινά της, γκρινιάζει σαν να μην υπαρχει αύριο, εεεε εννοώ νιαουρίζει γλυκά μέρα νύχτα 22 ώρες το 24ωρο, και φυσικά ψεκάζει τα πάντα στο πέρασμά της. 

Τώρα τα πράματα είναι δύσκολα αν εμφανιστεί καμία γάτα σε οίστρο στην αυλή σας – οποτε θα αφήσει το μήνυμά της παντού – ότι είναι διαθέσιμη για σύναψη σχέσεων με σοβαρό σκοπό -! Και αν δεν καταφέρετε ή δεν θελήσετε να εμποδίσετε το μοιραίο αργά ή γρήγορα αυτή η γατούλα θα βρεθεί σε ενδιαφέρουσα! 

Disclaimer

Να κάνω ξεκάθαρο ότι επουδενί δεν υποστηρίζω – λες και πρόκειται για ποδοσφαιρική ομάδα – τις σπιτικές γέννες και άλλα τέτοια ευφάνταστα, όπως έχω ακούσει κατά καιρούς. Ούτε είμαι οπαδός της άλλης ομάδας που λέει “θα κανω τα πάντα για να μην ξαναγεννήσει ποτέ γάτα που θα βρεθεί στο δρόμο μου”. Για την ιστορία όμως να πω ότι και οι 120 Τσιτσόγατες είναι στειρωμένες – εξαίρεση αποτελούν κάποια new entries που εμφανίζονται συνέχεια! 

Παρακάτω παρουσιάζεται το τι θα γίνει αν δεν επέμβουμε μέσω της στείρωσης στην πορεία ζωής της γάτας – για να απαντηθεί και το ερώτημά σας -! Προφανώς αν η γάτα στειρωθεί η απάντηση στο ερώτημα “κάθε πότε γεννάει η γάτα” είναι “ΠΟΤΕ“.

Κάθε πότε γεννάει η γάτα;

Οίστρος Γάτας

Ανάλογα με το πως ξεχύνονται οι ορμόνες, όπως και στους ανθρώπους δηλαδή, αλλά και τη ράτσα, η σεξουαλική ωρίμαση μπορεί να γίνει ανάμεσα από τον πέμπτο και τον ένατο μήνα της ζωής της μικρής πριγκίπισσας, και πίστεψέ με, θα το καταλάβετε όταν συμβεί. Όπως είπαμε και παραπάνω είναι πολύ πιθανό να αρχίσει να ωρύεται, να επιζητά περισσότερο την προσοχή σας, να κουτρουβαλάει και να κάνει βαρελάκια ακόμα πιο συχνά από πριν, και σιγά σιγά θα αρχίσει να διεκδικεί και τα αγαπημένα της σημεία και αντικείμενα, είτε με τα νυχάκια είτε με τριψίματα επάνω τους.

κάθε πότε γεννάει η γάτα

Οι περίοδοι οίστρου για τη γατούλα, είναι συνήθως από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Αύγουστο, και χωρίζονται σε κύκλους που εμφανίζονται περίπου κάθε 14 με 21 ημέρες. Αν η περίοδος αναπαραγωγής δεν έχει τελειώσει ακόμα (θα το καταλάβετε από τα μεταμεσονύχτια γατουρλιαχτά και πλακώματα στη γειτονιά) και η γατούλα σας έχει σταματήσει ξαφνικά κάθε τσαχπινιά, σημαίνει πως πιθανότατα έμπασε γατογαμπρό στο σπίτι όσο λείπατε, και είναι έγκυος. Αν δεν συλλάβει, τότε θα ξαναμπεί σε διαδικασία μίου-μίου-νιαου-πρρρρ-που-είναι-ο-άντρας-που-αγαπώ, ξανά μέχρι να τελειώσει η περίοδος αυτή.

Περισσότερα για τον οίστρο της γάτας και πως να ηρεμήσετε μια γάτα σε οίστρο θα βρείτε εδώ.

Εγκυμοσύνη γάτας

Σε περίπτωση εγκυμοσύνης λοιπόν, σε δύο περίπου μήνες θα γίνεται παππούδες, σε δύο έως και πέντε γατάκια (σπανιότερα μέχρι και οκτώ). Τα σημάδια για να καταλάβετε οτι η γάτα είναι έγκυος, εκτός από την ξαφνική αδιαφορία για το συρφετό οσμών και γάταρων έξω από το σπίτι, είναι οι πρησμένες θηλές, η αυξημένη όρεξη (μόνο οι χούμανς θαρρείτε θέλουν να τρώνε «για δύο» στη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Σκεφτείτε να κουβαλούσαμε πέντε μωρά ταυτόχρονα!), και φυσικά το μεγάλωμα της κοιλίτσας! Προς το τέλος της εγκυμοσύνης θα αρχίσει να ψάχνει το μέρος όπου θα γεννήσει, και θα θέλει να κάμει κάποιο είδος φωλιάς. Η γατούλα σας μπορεί να ξαναμπεί σε οίστρο, περίπου 10 ημέρες μετά τον απογαλακτισμό των μικρών της. Είτε αυτός συμβεί φυσικά (γιατί μεγάλωσαν τα γατάκια), είτε γίνει αναγκαστικά.

Χονδρικά, η ίδια γάτα μπορεί να κυοφορήσει τρεις φορές μέσα στον χρόνο, και να φέρει στον κόσμο από 6 έως 24 γατάκια. Κατά μέσο όρο είναι ασφαλές να πούμε οτι σε τρεις εγκυμοσύνες θα γεννήσει 15 γατάκια, αλλά στις πρώτες της η κάθε γάτα θα κυοφορήσει λιγότερα. 

Τώρα αν θέλετε να βοηθήσετε μια γατούλα που γέννησε και τα μικρά της, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε! Βρείτε τα εδώ!

Πότε σταματάει όμως η αναπαραγωγική ικανότητα της γατούλας; 

εγκυμοσύνη γάτας

Πότε σταματάει η αναπαραγωγική ικανότητα της γάτας;

Χμ! Δεν σταματάει με τον τρόπο που συμβαίνει στους χουμανς, δηλαδή δεν υπάρχει εμμηνόπαυση (και μιας που το αναφέραμε, οι γάτες δεν έχουν περίοδο με τον χουμανίστικο τρόπο της έμμηνης ρύσης), απλώς μείωση της γονιμότητας. Φυσικά, ακόμα και σε βετεράνες γατομαμάδες, η εγκυμοσύνη σε μεγάλη ηλικία μπορεί να είναι πιο επικίνδυνη, τόσο γι αυτές όσο και για τα γατοπουλάκια. Να πω εδώ ότι έχουμε γίνει μαρτυρες εγκυμοσύνης γατών μεγαλύτερων των 10 χρόνων και όντως η περίοδος της εγκυμοσύνης και του θηλασμού ήταν οριακά απαιτητικές για τη μαμά γάτα! 

Ας κανουμε και τους υπολογισμούς.. αν υποθέσουμε οτι μια γάτα γεννάει 4 μικρά σε κάθε γέννα και γεννάει 3 φορές το χρόνο, τότε μέσα σε – ας πουμε – 12 χρόνια θα χει γεννήσει .. 144 γάτες ! Ας υποθέσουμε ότι θα έχει εστω 72 κόρες(έστω οτι οι μισοι απόγονοι είναι θηλυκοί) τότε μέχρι και τον 12ο χρόνο και της τελευταίας γεννημένης κόρης της (24 χρόνια μετά την γέννηση της αρχικής μάνας) θα έχουν γεννηθεί 10368 γάτες μόνο από τις κόρες αυτής της μίας γάτας!! Φυσικά τα εγγόνια και τα δισέγγονά της σε αυτό το διάστημα των 24 χρόνων θα έχουν δώσει πιθανώς.. εκατομμύρια απογόνων! 

Όλα αυτά φυσικά αν όλες οι γάτες που θα γεννιούνταν θα κατάφερναν να επιβιώσουν και οι θηλυκές να ζήσουν πάνω από 12 χρόνια.. κάτι που φυσικά στη φύση δεν συμβαίνει – πάρα πολλές από τις νεογέννητες δεν τα καταφέρνουν – ειδικά αν δεν επέμβουν οι χούμανς!. Όμως γίνεται ξεκάθαρο πόσο καταιγιστικό είναι το πράγμα..!

κάθε πότε γεννάει η γάτα

Στείρωση γάτας

Σε περίπτωση που θέλετε να στειρώσετε τη γατούλα, καλό θα ήταν να βεβαιωθείτε με την βοήθεια του κτηνιάτρου για το πότε να το κάμετε εάν ακόμα δεν έφτασε στην πλήρη ανάπτυξή της. Συνήθως οι γάτες μπορούν να στειρωθούν με ασφάλεια χοντρικά από τον 6ο μήνα της ζωής τους και μετά, όμως ενδεχομένως να μπορούσε να γίνει αυτό νωρίτερα. 

Εάν, τώρα, η γάτα βρίσκεται σε οίστρο, πολλοί κτηνίατροι συμβουλεύουν να μην την στειρώσετε (ενώ άλλοι δεν συμφωνούν με αυτή την επιλογή)! Αν αποφασίσετε να μην την στειρώσετε όσο είναι σε οίστρο και δεν θέλετε να τεκνοποιησει αυτή η γάτα θα πρέπει να την προφυλάξετε από τους μνηστήρες και να οπλιστείτε με υπομονή, μέχρι να βρείτε διάστημα ανάμεσα στους οίστρους ή να περιμένετε να τελείωσει η αναπαραγωγική περίοδος (δηλαδή μετά τον Οκτώβρη) ώστε να πραγματοποιήσετε την στείρωση! 

Εδώ να πω ότι ενω σε γενικές γραμμες η αναπαραγωγική περίοδος είναι μεταξύ Γενάρη και Οκτώβρη, δεν αποκλείεται να συμβουν γεννες και μεταξύ Οκτώβρη και Γενάρη (αλλά είναι εξαιρετικά πιο σπάνιες)!

Επίσης αν η γάτα είναι σε εγκυμοσύνη προκύπτει ένα ακόμη δίλημμα, για το αν πρέπει να τη στειρώσετε ή όχι. Ο πιο αρμόδιος να σας καθοδηγήσει γύρω από αυτό το θέμα (εφόσον νιώσετε ότι χρειάζεστε καθοδήγηση) είναι ο κτηνίατρός σας! 

Τέλος μη ξεχνάτε, πως το ένστικτο της γατούλας την οδηγεί ανηλεώς στην πράξη, και η αναμονή μέχρι αυτό να πραγματοποιηθεί δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστη για το ζώο, μιας και μονίμως ψάχνει τρόπο να εκπληρώσει την ορμή της, και εσείς την εμποδίζετε! Οπότε, εαν δεν είστε σίγουροι για το ενδιάμεσο στάδιο των οίστρων, περιμένετε να έρθει ο Οκτώβριος και δείτε τότε αν σταμάτησε!

Για το κλείσιμο θα ήθελα να σας προτείνω να διαβάσετε και τις αμπελοφιλοσοφίες μου περί της στείρωσης ακριβώς εδω!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *