7 σημάδια ότι η γάτα σας χρειάζεται συντροφιά μια άλλη γάτα

Παιδιά! Μη βλέπετε εμένα που είμαι και πριγκίπισσα και είναι λογικό να είμαι η μόνη γάτα μέσα στο σπίτι! Πάρα πολλές γάτες μέσα στο σπίτι έχουν την ανάγκη μιας γατίσιας συντροφιάς. Γιατί μια γάτα μέσα στο σπίτι είναι πιθανό να μένει πολλές ώρες μόνη της, ενώ το σταθερό περιβάλλον του σπιτιού δεν δίνει ερεθίσματα για δράση οπότε μπορεί να κατακλύζει τη γάτα σας το αίσθημα της βαρεμάρας! 

Πως όμως θα βεβαιωθείτε ότι όντως η γάτα σας χρειάζεται μια γατίσια συντροφιά; Για να ανακαλύψετε τα οφέλη από την συγκατοικηση δύο γατών μπορείτε να κάνετε κλικ στο αναλυτικό μου άρθρο, ακριβώς ΕΔΩ. Τα παρακάτω σημάδια μπορεί να σας βοηθήσουν να διακρίνετε αν η γάτα σας πραγματικά έχει ανάγκη από μια άλλη γάτα που μπορεί να της προσφέρει πολλά: συντροφιά, παιχνίδι, τρυφεράδα και πολλά άλλα! 

1. Αλλαγή στο πρόγραμμα του ύπνου

Κακά τα ψέμματα, εμείς οι γάτες έχουμε λατρεία στον ύπνο.. το επιβεβαιώνει ξεκάθαρα η τάση μας να κοιμόμαστε περιπου 16 ώρες την ημέρα. Ωστόσο υπάρχουν περίπτωσεις που η γάτα αρχίζει και κοιμάται ακόμη περισσότερο και ταυτόχρονα χάνει το ενδιαφέρον της για ό,τι συμβαινει στο σπίτι συμπεριλαμβανομένων των δικών σας δραστηριότητων. Σε αυτή την περίπτωση ίσως ενδείκνυται μια εξέταση από τον κτηνίατρο! Αν δεν πρόκειται για θέμα υγείας είναι πολύ πιθανό ότι η γάτα σας νιώθει μόνη και βιώνει μια κάποια κατάθλιψη! 

Για να μάθετε δεκα χρήσιμα πράγματα για τον ύπνο της γάτας κάντε κλικ ακριβώς ΕΔΩ!

2. Αλλαγή στα επίπεδα ενέργειας

Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο ύποπτα όταν τα επίπεδα ενέργειας μιας γάτας μειωθούν σημαντικά και ακόμη περισσότερο, αν διαπιστώσουμε ληθαργική συμπεριφορά! Στον αντίποδα είναι πάλι πιθανό εκεί που η γάτα σας ήταν ήρεμη να γίνει ξαφνικά υπερκινητική και να τρέχει πάνω κατω σε όλο το σπίτι! Και οι δυο μεταβολές είναι ενδείξεις (όχι αποδείξεις όμως) ότι η γάτα σας θα οφελούνταν πολύ από τον ερχόμο μιας άλλης παιχνιδιάρας γάτας που θα την έσπρωχνε στο παιχνίδι και στην εκτόνωση ενέργειας αλλά και στην καταπολέμηση της βαρεμάρας.

Μερικές άλλες ιδέες για την καταπολέμηση της βαρεμάρας μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

θερμοπληξία γάτας

3. Αλλαγή στην ποσότητα του φαγητού που τρώνε (λιγότερο ή περισσότερο)

Οι γάτες πολύ συχνά όταν βαριούνται ή δεν έχουν τι να κάνουν το ρίχνουν στο φαγητό κάτι που μπορεί να οδηγήσει τη γάτα μέχρι και στην παχυσαρκία. Άλλες πάλι, όταν βιώνουν μια κατάθλιψη μπορεί να χάσουν την όρεξή τους. Αν έχετε αποκλείσει τις ιατρικής φύσεως αιτίες τότε η μοναξιά μπορεί να είναι ένας λόγος που μια γάτα θα χάσει την όρεξή της ή θα το ρίξει στο φαγητό. Και επειδή και η παχυσαρκία και η λιγοφαγία είναι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν πολλά προβλήματα φροντίστε να αντιμετωπίσετε τέτοιες καταστάσεις! 

Έχοντας πει τα δύο προηγούμενα θα ήθελα να τονίσω ότι η ληθαργικότητα αλλά και τα φαινόμενα παχυσαρκίας μπορεί να συνδέονται άμεσα με τη διατροφή της γάτας… μια γάτα που τρώει σχεδόν αποκλειστικά ξηρά τροφή γεμάτη δύσπεπτο υδατάνθρακα είναι πολύ πιθανό να υποφέρει και από παχυσαρκία και από ληθαργικότητα! Γι’ αυτό σας προτείνω να προσθέσετε μπόλικη υγρή τροφή στην δίαιτα της γάτας σας – είναι πολύ πιθανό να σας ευγνωμονεί γι’ αυτό. Βρείτε τις 3 προτεινόμενες υγρές τροφές μου ακριβώς ΕΔΩ.

4. Αλλαγή στην περιποίηση και καθαριότητα

Αν η γάτα σας είναι από αυτές τις κοκέτες που για ώρες καθαρίζονται και γυαλιζουν τη γούνα τους και ξαφνικά αρχίσουν να μην γλείφονται αυτό είναι ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Η αντίθετη περίπτωση είναι επίσης πρόβλημα.. όταν μια γάτα κάνει overgroomin (που λεμε και στην Ηγγλετέρα) υποδηλώνει μια μορφή στρες. Και πάλι η μοναξιά μπορεί να είναι αυτό που πυροδοτεί τέτοιες συμπεριφορές – και ενίοτε μπορεί να δημιουργήσει και δευτερεύοντα προβλήματα (όπως μάδημα της γούνας, ή υποβαθμισμένη υγιεινή του σώματος)!

Μάθετε περισσότερα για τον αυτοκαλλωπισμό της γάτας ακριβώς ΕΔΩ!

5. Προβλήματα με τις συνήθειες της τουαλέτας

Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γατογονείς στη συμπεριφορά της γάτας τους είναι η αφόδευση εκτός τουαλέτας! Πολλοί μπορεί να είναι οι λόγοι για κάτι τέτοιο (μεταξύ των οποίων και ιατρικοί λόγοι, αλλά και η καθαριότητα της τουαλέτας, η θέση της τουαλέτας) ωστόσο ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνεται και το στρες! Μια στρεσαρισμένη γάτα μπορεί να δείξει την ανησυχία της αποφεύγοντας να τα κάνει στην τουαλέτα της! Μήπως ρε παιδιά να σκεφτείτε να της φέρετε μια συντροφιά; Άλλοι τρόποι για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα στον αναλυτικό οδηγός μου για την αφόδευση εκτός τουαλέτας!

6. Καταστροφικές διαθέσεις

Οι γάτες οφείλουν να ακονίζουν τα νύχια τους .. σχεδόν παντού. Γι’ αυτό κα είναι πρακτικό να δώσετε στη γάτα θέσεις για ξύσιμο, όπως ονυχοδρόμια γατόδενδρα, πατάκια κλπ. Έτσι η γάτα εκδηλώνει αυτή τη φυσική της τάση να ακονίζει τα νύχια της χωρίς ιδιαίτερες ζημιές.

Αν όμως τώρα η γάτα ξαφνικά με μένος αρχίζει να ακονίζει παντού τα νύχια της μέσα στο σπίτι, ή αν αρχίζει να πετάει συνέχεια αντικείμενα κάτω ή να μάσαει αντικείμενα, η αιτία θα μπορούσε να είναι η βαρεμάρα της .. προκειμένου να την ξεγελάσει ασχολείται με τις ζημιές για να κρατάει τον εαυτό της απασχολημένο!

Στον παρακάτω σύνδεσμο βρείτε γιατί η γάτα πετάει αντικείμενα κάτω:

Σε περίπτωση που σας ενδιαφέρει: ΓΙΑΤΙ Η ΓΑΤΑ ΠΕΤΑΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΤΩ;

7. Η γάτα βρίσκεται συνέχεια δίπλα σας

Η γάτα συχνά επιζητεί την αλληλεπίδραση μαζί σας.. όμως όταν αρχίσει να αναζητεί την προσοχή σας εμμονικά ίσως αυτό σημαίνει ότι ό,τι της λείπει είναι η κοινωνική αλληλεπίδρασή! Στις αντιδράσεις αναζήτησης της προσοχής υπολογίστε και το έντονο νιαούρισμα, ή το ότι σας ακολουθεί παντού. Για να βρείτε και άλλα σημάδια ότι η γάτα ζητάει την προσοχή σας διαβάστε το αναλυτικό μου σχετικό άρθρο ακριβώς ΕΔΩ!

Κλείνοντας να πούμε και ετούτο.. ωραία όλα αυτά, βέβαια, να φέρουμε μια παρέα στη γατούλα μας.. μα αφού μόλις δει άλλη γάτα αρρωσταίνει, κρύβεται ή επιτίθεται! Πως θα δεχτεί μια καινούρια γάτα μέσα στο σπίτι; Ο Οδηγός-Βίβλος της Μαρίας Σάββα θα σας βοηθήσει πάρα πολύ! Βρείτε τον ΕΔΩ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *