νέο γατάκι στο σπίτι

UPDATED: 8+1 Ιδέες για την ιεροτελεστία του φαγητού της γάτας

Η ιεροτελεστία του φαγητού είναι πολύ σημαντική για τη γάτα και δεν είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίζεται και τόσο επιπόλαια. Άλλωστε είναι γεγονός ότι η γάτα είναι ένα ζώο που αγαπάει τη ρουτίνα και θέλει να τηρείται μια καποια ρουτίνα ειδικά στα σημαντικά θέματα της καθημερινότητάς της, όπως το θέμα του φαγητού! 

Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά σε μερικές ιδέες που θα διευκολύνουν και θα κάνουν πιο απολαυστική την διαδικασία του φαγητού για τη γάτα σας.

1. Μην διστάζετε να ανακατεύετε την υγρή με την ξηρά τροφή

Κυκλοφορεί μια φήμη ότι η ξηρά τροφή δεν πρέπει να ανακατεύεται με την υγρή αλλά όσο και αν έψαξα στο διαδίκτυο, σε κτηνιατρικά σάιτ δεν κατάφερα να βρω δεδομένα που να υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία. 

Έχοντας πει αυτό θα ήθελα να σας προτρέψω να δοκιμάσετε τη μίξη ξηράς και υγρής τροφής που μπορεί να κάνει πιο ενδιαφέρον και νόστιμο το φαγητό της γάτας (πολλές γάτες βρίσκουν την κροκέτα βαρετή και αδιάφορη). 

Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι να χρησιμοποιείτε υγρή και ξηρά τροφή υψηλής ποιότητας! Αν μια από τις δύο δεν είναι υψηλής ποιότητας η συνολική διατροφή της γάτας υποβαθμίζεται! Επειδή συνέχεια μου ζητάτε να σας προτείνω ποιοτικές τροφές βρείτε τις 4 προτεινόμενες υγρές τροφές μου ΕΔΩ!

2. Ακολουθήστε ένα σταθερό πρόγραμμα

Όπως οι άνθρωποι έχουν το δικό τους περίπου σταθερό πρόγραμμα για σίτιση (πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, βραδινό κοκ) έτσι και στη γάτα, ειδικά όντας ένα ζώο που αγαπάει την ασφάλεια μιας ρουτίνας, η σίτιση με συγκεκριμένο πρόγραμμα, σε συγκεκριμένες ώρες συνήθως λειτουργεί καλά, και δημιουργεί ένα αίσθημα φυσικής πείνας την ώρα που σιτίζεται!

Εδώ να πω, επειδή συχνά με ρωτάτε, ότι δεν υπάρχει ένας στάνταρ αριθμός γευμάτων που πρέπει να κάνετε, αλλά αν είναι δυνατόν μοιράσετε την τροφή σε τουλάχιστον δύο ή κατά προτίμηση περισσότερα γεύματα, ώστε η γάτα να μην τρώει μεγάλες ποσότητες που μπορεί να φέρουν δυσπεψία, ενώ ταυτότοχρονα θα κεντρίζεται τον μεταβολισμό της να μενει συνεχεια ενεργός.

3. Κάντε πιο δελεαστικό το φαγητό τους

Αν η γάτα σας δεν είναι ιδιαίτερα ενθουσιώδης με την τροφή που τρώει φροντίστε να την κάνετε πιο δελεαστική.

Αν πχ τρέφεται με ξηρά τροφή αλλά δεν τρώει αρκετά τουλάχιστον ακολουθήστε το νο1  και ανακατέψτε την ξηρή τροφή με λίγη υγρή ώστε αυτή να νοστιμέψει και να γίνει πιο δελεαστική. Εναλλακτικά μουσκέψτε την ξηρά τροφή με λίγο ζωμό κοτόπουλου.

Αν η γάτα σας τρώει υγρή τροφή και πάλι χωρίς ενθουσιασμό, προσθέστε μέσα λίγο από ό,τι είναι αυτό που της αρέσει, πχ λίγο κρέας της αρεσκείας της για να την δελεάσετε!

Τέλος να πω ότι δεν έχουν όλες οι τροφές την ίδια γευστικότητα! Η τροφή εκείνη που έχω δει ότι καμία γάτα δεν μπορεί να αντισταθεί είναι η απίστευτη GranataPet, με την φοβερή ποικιλία, που μπορείτε να τσιμπήσετε ΕΔΩ! Έτσι αν βλέπετε τη γάτα σας να κάνει νερά με τα γεύματά της, ίσως να εντοπίσετε μια πολύ γευστική τροφή (όπως η GranataPet – φαντάζομαι θα υπάρχουν και άλλες τέτοιες) και να την αναμειγνύετε με την τροφή της. 

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΤΟΥΤΟ: Η γάτα μου δεν τρώει καθόλου - Τι να κάνω;

4. Φροντίστε να ενυδατωθεί η γάτα σας επαρκώς

Με τα προβλήματα στο ουροποιητικό σύστημα να μαστίζουν τις γάτες και με την ξηρά τροφή (με μόλις 10% υγρασία) να είναι η βασική επιλογή σίτισης των περισσοτέρων γατών καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι να μεριμνήσετε για την σωστή ενυδάτωση της γάτας σας!

Σε αυτό το σημείο πρέπει να πούμε ότι η γάτα ως είδος έχει εξελιχθεί έτσι ώστε να λαμβάνει την υγρασία που χρειάζεται κατά βάση μέσω της τροφής της (θηράματα με 70% υγρασία). Η καλύτερη προσομοίωση αυτής της (φυσικής διατροφής) είναι μια ποιοτική υγρή τροφή που έχει από 70 ως 80% υγρασία) με ελάχιστο υδατάνθρακα και κάμποση πρωτεϊνη. 

Σας συστήνω ανεπιφύλακτα ακόμη και την αποκλειστική σίτιση με ποιοτική υγρή τροφή για να ενυδατώσετε ικανοποιητικά τη γάτα σας! Μια τέτοια τροφή, με 83% υγρασία (!!) ειναι η Bozita Chunks in Jelly που μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.

Επίσης δοκιμάστε και ποιοτικές σούπες ενυδάτωσης με υψηλής ποιότητας συστατικά! Οι γάτες της αυλής έχουν ενθουσιαστεί με τις σούπες της GranataPet (παλι αυτη) που μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ!

5. Μουσκέψτε την ξηρά τροφή της

Στα πλαίσια του προηγούμενου – καλύτερη ενυδάτωση – δοκιμάστε να μουσκέψετε την ξηρά τροφή της γάτας. Αυτό το βήμα πρέπει να γίνεται με προσοχή και ενδείκνυται και όταν η γάτα αντιμετωπίζει στοματικά προβλήματα (πχ στοματίτιδες) για να την μαλακώνετε από τη μια και για να προσθέτετε λίγο νερό στο φαγητό της – άλλωστε η γάτα εκ φύσεως προσλαμβάνει το περισσότερο νερό της μέσω της τροφής της. 

ΠΡΟΣΟΧΗ όμως, μην μουσκέψετε για ώρα την ξηρά τροφή και μην την αφήσετε στο πιατάκι της αφάγωτη για ώρα διότι έτσι μπορεί να αναπτύξει βακτήρια και να αποτελέσει κίνδυνο για τη γάτα σας!

Βρείτε και άλλους τρόπους για να προσφέρετε την τέλεια ενυδάτωση στη γάτα σας στο αναλυτικό μου άρθρο ακριβώς ΕΔΩ.

6. Κρατήστε το νερό μακριά από το φαγητό

Οι γάτες είναι απόγονοι άγριων αιλουροειδών που τρέφονται στη φύση με θηράματα. Επειδή συχνά δεν καταφέρνουν να φάνε ολόκληρα τα θηράματα απευθείας, ένα μέρος μπορεί να μείνει κάποιες ώρες και πιθανώς να αποτελέσει εστία μολύνσεως. Αν υπάρχει νερό κοντά τότε αυτό ήταν πιθανό να μολυνθεί.

Γι’ αυτό το λόγο οι γατούλες μας, προτιμούν να είναι πάντα η τροφή όσο μακρύτερα γίνεται από το φαγητό – αυτό κάνει πιο δελεαστικό στα μάτια τους το καθαρό νερό στο μπολ, κάτι που θα βοηθήσει στην καλύτερη ενυδάτωση της γάτας. 

7. Κάποιες γάτες το προτιμούν.. ζεστό

Κάποια μικρά σε ηλικία γατάκια και γάτες έχουν ακόμη την ανάμνηση του ζεστού γάλακτος από τις θηλές της μαμάς τους και προτιμούν το φαγητό τους ζεστό. Γι’ αυτό μπορείτε να δοκιμάσετε να θερμαίνετε ελαφρώς το φαγητό της γάτας σας μαζί με λίγο νεράκι (αλλά προσέξτε μην το κάνετε καυτό γιατί θα κάψει το στόμα της). 

Αυτό μπορεί να κάνει και ηλικιωμένες γάτες με μειωμένη όρεξη να αποκτήσουν περισσότερο ενδιαφέρον για το φαγητό!

8. Ανυψώστε το μπολ του φαγητού και νερού

Ανυψώστε τη θέση του μπολ του φαγητού και νερού σε τέτοιο σημείο ώστε η βάση του να φτάνει ύψος περίπου του αγκώνα των μπροστινών ποδιών της γάτας. Αυτό έχει πολλαπλά οφέλη:

  • Η γάτα κάθεται με σωστότερο τρόπο καθώς τρώει, χωρίς να επιβαρύνει τις αρθρώσεις της
  • Το πεπτικό της σύστημα δέχεται λιγότερες πιέσεις
  • Το φαγητό, όντας σε πιο ψηλό σημείο είναι πιο δύσκολο να μολυνθεί

9. Προσφέρετε ποικιλία στη γάτα σας

Υπάρχει επίσης μια φήμη που αναφέρει ότι η γάτα πρέπει να τρώει μόνο μια τροφή, ίσως και για όλη της τη ζωή. Συχνά στη μετάβαση από μια τροφή σε κάποια άλλη μια γάτα μπορεί είτε να παρουσιάσει άρνηση να φάει ή εμετούς και διάρροιες! Αυτό το έχω παρατηρήσει να συμβαίνει όταν μια γάτα όντως τρώει μόνο μια τροφή και μοιάζει σαν το πεπτικό της να έχει προσαρμοστεί σε αυτή. Έτσι σε μια απότομη μετάβαση το πεπτικό στρεσσάρεται με αποτέλεσμα διάρροιες και εμετούς!

Γι’ αυτό είναι γενικά ασφαλές ειδικά σε τέτοιες περιπτωσεις  κάθε μετάβαση να γίνεται πολύ πολύ αργά και σταδιακά (βάζοντας λίγη από την καινούρια τροφή μαζί με την προηγούμενη). 

Ωστόσο σε πάρα πολλές περιπτώσεις οι γάτες δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την απευθείας μετάβαση σε μια άλλη τροφή – ειδικά όταν έχουν μάθει να τρωνε πολλά διαφορετικά πράγματα. Ο Τσίτσος για παράδειγμα δεν έχει καθόλου τέτοια προβλήματα και τρώει πάρα πολλές γεύσεις από 5 διαφορετικές μάρκες υγρής τροφής, εναλλάσσοντάς τες με άνεση χωρίς κανένα πρόβλημα. Η χαρά του δεν περιγράφεται όταν ανοίγει μια κονσέρβα μιας διαφορετικής αγαπημένης του τροφής. Μη στερείτε στη γάτα σας τη χαρά των γαστριμαργικών δοκιμών – αρχικά δοκιμάστε κάνοντας σταδιακές μεταβάσεις, στη συνέχεια γίνετε και πιο τολμηροί!

Τέλος, μια και το ρωτάτε συχνά,  μην φοβάστε να χρησιμοποιήσετε τροφές από διαφορετικές  μάρκες  – αρκεί να πρόκειται για ποιοτικές τροφές! Στον σύνδεσμο, αμέσως παρακάτω βρείτε τις αγαπημένες μου ξηρές τροφές:

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΜΟΥ ΞΗΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ; ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ

Εσείς φροντίζετε να κάνετε τη διατροφή της γάτας σας πιο υγιεινή και ευχάριστη; Πείτε μου τα δικά σας σχόλια! 

ΠΗΓΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ (κατά σειρά): Hillcrest Animal Hospital / Mercury News / Farmer’s Almanac

Μία Απάντηση

  1. Ίσως γιαυτό ενώ έχει γεμάτο μπολ με νερό(δίπλα από το μπολ του φαγητού) πηγαίνει ή στο ποτήρι μου πάνω στο τραπέζι ή και στο νιπτήρα..! Θα δοκιμάσω να τ απομακρύνω ή να της βάλω ενα εξτα μπολ με νερό και κάπου αλλού. Πολυ ωραίο άρθρο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *