7+1 Ιδέες για την ιεροτελεστία του φαγητού της γάτας

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Η ιεροτελεστία του φαγητού είναι πολύ σημαντική για τη γάτα και δεν είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίζεται και τόσο επιπόλαια. Άλλωστε είναι γεγονός ότι η γάτα είναι ένα ζώο που αγαπάει τη ρουτίνα και θέλει να τηρείται μια καποια ρουτίνα ειδικά στα σημαντικά θέματα της καθημερινότητάς της, όπως το θέμα του φαγητού! 

Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά σε μερικές ιδέες που θα διευκολύνουν και θα κάνουν πιο απολαυστική την διαδικασία του φαγητού για τη γάτα σας.

1. Μην ανακατεύετε την υγρή με την ξηρά τροφή

Η ξηρά τροφή, όντας πιο δύσπεπτη από την υγρή τροφή προκαλεί διαφορετική απόκριση και έκκριση διαφορετικής ποσότητας γαστρικών υγρών από ό,τι η υγρή τροφή. Το να ανακατεύουμε την ξηρά με την υγρή τροφή εμποδίζει την σωστή απόκριση του γαστρεντερικού συστήματος.

Επίσης το ανακάτεμα των δύο μπορεί να κάνει μια γάτα πιο καλομαθημένη, να μην δέχεται να φάει την ξηρά τροφή σκέτη!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ - Υγρή Τροφή

2. Ακολουθήστε ένα σταθερό πρόγραμμα

Όπως οι άνθρωποι έχουν το δικό τους περίπου σταθερό πρόγραμμα για σίτιση (πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, βραδινό κοκ) έτσι και στη γάτα, ειδικά όντας ένα ζώο που αγαπάει την ασφάλεια μιας ρουτίνας, η σίτιση με συγκεκριμένο πρόγραμμα, σε συγκεκριμένες ώρες συνήθως λειτουργεί καλά, και δημιουργεί ένα αίσθημα φυσικής πείνας την ώρα που σιτίζεται!

3. Κάντε πιο δελεαστικό το φαγητό τους

Αν η γάτα σας δεν είναι ιδιαίτερα ενθουσιώδης με την τροφή που τρώει φροντίστε να την κάνετε πιο δελεαστική.

Αν πχ τρέφεται με ξηρά τροφή αλλά δεν τρώει αρκετά τουλάχιστον προσωρινά αγνοήστε το νο2  και ανακατέψτε την ξηρή τροφή με λίγη υγρή ώστε αυτή να νοστιμέψει και να γίνει πιο δελεαστική. Εναλλακτικά μουσκέψτε την ξηρά τροφή με λίγο ζωμό κοτόπουλου.

Αν η γάτα σας τρώει υγρή τροφή και πάλι χωρίς ενθουσιασμό, προσθέστε μέσα λίγο από ό,τι είναι αυτό που της αρέσει, πχ λίγο κρέας της αρεσκείας της για να την δελεάσετε!

4. Φροντίστε να ενυδατωθεί η γάτα σας επαρκώς

Με τα προβλήματα στο ουροποιητικό σύστημα να μαστίζουν τις γάτες και με την ξηρά τροφή (με μόλις 10% υγρασία) να είναι η βασική επιλογή σίτισης των περισσοτέρων γατών καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι να μεριμνήσετε για την σωστή ενυδάτωση της γάτας σας!

Οπότε πέρα από το να κρατήσετε μακριά από την τροφή το νερό (όπως προαναφέραμε) δοκιμάστε ένα συντριβάνι που μπορεί να προκαλέσει περισσότερο την γάτα να πίνει νερό και προσθέστε στην διατροφή της μεγάλη ποσότητα υγρής τροφής (που έχει από 70 ως 85% υγρασία), η οποία προσομοιώνει καλύτερα τη φυσική διατροφή της γάτας (όπου προσλαμβάνει τη μεγαλύτερη ποσότητα του νερού που χρειάζεται από την τροφή της (τα θηράματά της). 

5. Μουσκέψτε την ξηρά τροφή της

Στα πλαίσια του προηγούμενου δοκιμάστε να μουσκέψετε την ξηρά τροφή της γάτας. Αυτό το βήμα πρέπει να γίνεται με προσοχή. Αν η γάτα αντιμετωπίζει στοματικά προβλήματα (πχ στοματίτιδες) ή αν δεν λαμβάνει αρκετή ποσότητα νερού είναι χρήσιμο να μουσκεύετε ελαφρώς την ξηρά τροφή της, για να την μαλακώνετε από τη μια και για να προσθέτετε λίγο νερό στο φαγητό της – άλλωστε η γάτα εκ φύσεως προσλαμβάνει το περισσότερο νερό της μέσω της τροφής της. 

ΠΡΟΣΟΧΗ όμως, μην μουσκέψετε για ώρα την ξηρά τροφή και μην την αφήσετε στο πιατάκι της αφάγωτη για ώρα διότι έτσι μπορεί να αναπτύξει βακτήρια και να αποτελέσει κίνδυνο για τη γάτα σας!

6. Κρατήστε το νερό μακριά από το φαγητό

Οι γάτες είναι απόγονοι άγριων αιλουροειδών που τρέφονται στη φύση με θηράματα. Επειδή συχνά δεν καταφέρνουν να φάνε ολόκληρα τα θηράματα απευθείας, ένα μέρος μπορεί να μείνει κάποιες ώρες και πιθανώς να αποτελέσει εστία μολύνσεως. Αν υπάρχει νερό κοντά τότε αυτό ήταν πιθανό να μολυνθεί.

Γι’ αυτό το λόγο, οι απογόνοι των μεγαλων αιλουροειδών, οι γατούλες μας, προτιμούν να είναι πάντα η τροφή όσο μακρύτερα γίνεται από το φαγητό – αυτό κάνει πιο δελεαστικό στα μάτια τους το καθαρό νερό στο μπολ, κάτι που θα βοηθήσει στην καλύτερη ενυδάτωση της γάτας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γάτα & Νερό

7. Κάποιες γάτες το προτιμούν.. ζεστό

Κάποια μικρά σε ηλικία γατάκια και γάτες έχουν ακόμη την ανάμνηση του ζεστού γάλακτος από τις θηλές της μαμάς τους και προτιμούν το φαγητό τους ζεστό. Γι’ αυτό μπορείτε να δοκιμάσετε να θερμαίνετε ελαφρώς το φαγητό της γάτας σας (αλλά προσέξτε μην το κάνετε καυτό γιατί θα κάψει το στόμα της). 

8. Ανυψώστε το μπολ του φαγητού και νερού

Ανυψώστε τη θέση του μπολ του φαγητού και νερού σε τέτοιο σημείο ώστε η βάση του να φτάνει ύψος περίπου του αγκώνα των μπροστινών ποδιών της γάτας. Αυτό έχει πολλαπλά οφέλη:

  • Η γάτα κάθεται με σωστότερο τρόπο καθώς τρώει, χωρίς να επιβαρύνει τις αρθρώσεις της
  • Το πεπτικό της σύστημα δέχεται λιγότερες πιέσεις
  • Το φαγητό, όντας σε πιο ψηλό σημείο είναι πιο δύσκολο να μολυνθεί

ΠΗΓΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ (κατά σειρά): Hillcrest Animal Hospital / Mercury News / Farmer’s Almanac

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *