.. γράφει ο Γιώργος & η Ηρώ από τον Αμυγδαλεώνα της Καβάλας
Αυτός, με τη ροζ μυτούλα, ήταν ο Σπίθας ο Β΄ (ο Α΄ υπήρξε πριν χρόνια ως γάτος της πατρικής μου οικογένειας). Τον Σπίθα λοιπόν, γεννημένο τον Μάϊο του 2009, τον πήραμε από την γατοοικογένειά του τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου. Ο λόγος; Ως εργαζόμενοι πολλές ώρες τόσο εγώ όσο και η σύζυγός μου, θέλαμε να κρατά παρέα στη μητέρα της συζύγου μου η οποία έμενε μόνη στη σχετικά απομονωμένη μονοκατοικία μας.
Ο Σπίθας, όπως ανακαλύψαμε λίγους μήνες μετά, ήταν κουφός. Αυτό, κι αφού είχε στειρωθεί και κάνει όλες τις άλλες απαραίτητες εξετάσεις, δεν τον εμπόδιζε από το να κάνει τις πολύωρες βόλτες του στην ύπαιθρο, να πιάνει φιλίες με τις άλλες (περίπου 15) αδέσποτες γάτες και να τσακώνεται με τους άλλους γάτους που φροντίζαμε εκτός του σπιτιού, στο οποίο είχε πλέον αναλάβει την «κυριαρχία».
Με τεράστια δε έκπληξη, διαπιστώσαμε ότι τα περιθώρια της «κυριαρχίας» του, έφταναν και εκτός του σπιτιού, με αποτέλεσμα να επιτίθεται ακόμη και σε μεγαλόσωμους σκύλους οι οποίοι έκαναν το λάθος να την αμφισβητήσουν με οποιονδήποτε τρόπο! Δεν ήταν λίγες οι φορές που ακούγοντας μεγάλο θόρυβο, βγαίναμε από το σπίτι για να τον δούμε γαντζωμένο στην πλάτη σκύλων οι οποίοι έτρεχαν για να σωθούν από τα νύχια του!
Το πρόβλημα με την ακοή του όμως -κατά πάσα πιθανότητα- στάθηκε η αιτία στην ηλικία περίπου των 10 ετών, να τον βρούμε με θρυμματισμένο το πίσω δεξί πόδι και με σοβαρά τραύματα, τόσο στο κεφάλι, όσο και στο σώμα, μάλλον από τις ρόδες κάποιου ανύποπτου οδηγού της γειτονιάς, η οποία είχε ήδη αρχίσει να αναπτύσσεται στην περιοχή. Με τις φροντίδες δύο εξαιρετικών κτηνιάτρων, το δεξί πίσω πόδι του (τελικά) ακρωτηριάσθηκε και με τη δική μας αγάπη ο Σπίθας -λίγο καιρό μετά- απαίτησε και ξεκίνησε πάλι τις βόλτες του εκτός του σπιτιού, σε πολύ μικρότερη φυσικά αυτή τη φορά περίμετρο.
ΜΙΑ ΚΑΙ ΠΙΑΣΑΜΕ ΤΙΣ ΗΡΩΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ:
Άρθουρ, ο γάτος που έσωσε τα παιδιά της χουμανιστικής του οικογένειας απο δηλητηριώδες φίδι
Ριψοκίνδυνος και σαν να μην καταλάβαινε την αδυναμία του, περίπου έναν χρόνο μετά, τον βρήκαμε χωρίς να μπορεί να πατήσει στο άλλο του πίσω πόδι! Η ακτινογραφία έδειξε σπάσιμο οστών σε αρκετά σημεία. Η τοποθέτηση λάμας ήταν μονόδρομος και ο Σπίθας, μέσα σε λίγους μήνες τριγύριζε μέσα στο σπίτι, απαιτώντας και πάλι να βγει έξω από αυτό. Η διάθεσή μας να τον προστατεύσουμε, μας οδήγησε στο να τον αφήνουμε μεν, για πολύ λιγότερο όμως χρόνο, λαμβάνοντας όλα τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μην μπορεί να απομακρυνθεί. Ο ίδιος, αναγνωρίζοντας μάλλον πλέον την αδυναμία (και τα χρόνια του), δεν ξεμάκρυνε πέρα από κάποια λίγα μέτρα από την εξώπορτα του σπιτιού μας.
Αυτό όμως δεν απέτρεψε την τραγική μέρα του Ιουλίου του 2021, όταν ένας μεγάλος θόρυβος έβγαλε τη σύζυγό μου έξω, για να αντικρύσει τον Σπίθα στο στόμα ενός κυνηγόσκυλου (τσέκαρε εδώ όμορφα ονόματα θηλυκών σκύλων), το οποίο μάλλον είχε έρθει για να πιεί νερό από το μόνιμο μπολ που είχαμε έξω. Με κόπο και φωνές κατάφερε να τον αφήσει ο σκύλος, ο οποίος όμως έδειχνε ακόμη επιθετικές διαθέσεις εναντίον της. Η σύζυγός μου, αφού πήρε τον Σπίθα και τον άφησε αρκετά μέτρα πίσω της, μπροστά στην εξώπορτα του σπιτιού μας, συνέχισε φωνάζοντας και με ένα μικρό ξύλο που κρατούσε στο χέρι να προσπαθεί να τρομάξει τον σκύλο, ο οποίος συνέχιζε να της δείχνει τα δόντια του.
SUPER SOS
To βιβλίο του Τσίτσου “Τσίτσος, η γάτα που μιλούσε πολύ” κυκλοφόρησε και η 1η Έκδοση κοντεύει να εξαντληθεί
Ενισχύστε τον Τσίτσο και τις 150 Τσιτσόγατες παραγγέλνοντάς το από ΕΔΩ
Όπως η ίδια μου διηγείται, ένιωσε «έναν σίφουνα» να περνά από δίπλα της κι έκπληκτη είδε τον -πριν λίγο- ημιλιπόθυμο Σπίθα να επιτίθεται στο κυνηγόσκυλο για να την προστατεύσει από τις επιθετικές του διαθέσεις. Το κυνηγόσκυλο τον ξαναέπιασε στα δόντια του κι αυτή τη φορά, σε μία απέλπιδα προσπάθεια της συζύγου μου η οποία όρμησε στον σκύλο, τον πήρε από τα δόντια του κι έτρεξε τρομοκρατημένη στο σπίτι.
ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ.. ΣΠΙΘΕΣ:
Σπίθας, ο οικοδεσπότης του ροκ καφέ Blueprint στο Μαρούσι
Ο Σπίθας «πλήρωσε» τελικά τον απίστευτο ηρωισμό του και λίγες ημέρες μετά, παρά τις απέλπιδες προσπάθειές μας να τον σώσουμε, τον Ιούλιο του 2021, στα 12 του χρόνια ξεψύχησε στα χέρια μου. Τον θάψαμε στην αυλή του σπιτιού μας για να είναι πάντα κοντά μας. Όσοι έχουν χάσει με απρόσμενο και τραγικό τρόπο τον τετράποδο φίλο τους, μπορούν μόνο να καταλάβουν τον πόνο που προκαλεί αυτή η απώλεια – σημ. Τσίτσου: αν θέλετε ρίξετε μια ματιά στις αμπελοφιλοσοφίες μου για το πως να αποχαιρετήσετε τον αγαπημένο σας τετράποδο σύντροφο ακριβώς εδώ -.
Αποφασισμένος σχεδόν να μην μπω ξανά στη διαδικασία υιοθέτησης – σημ. Τσίτσου: αν σκεφτεστε και εσείς να υιοθετήσετε ένα γατούλι αυτό εδώ το άρθρο θα σας πείσει – ενός αδέσποτου φίλου, τον Απρίλιο του 2022 η σύζυγός μου με παρακάλεσε να πάμε να γνωρίσουμε έναν γάτο που, λόγω ανάγκης, έδινε κάποιος. Στενοχωρημένος και για να μην της χαλάσω το χατίρι, δέχθηκα. Η πραγματική αφορμή αυτού του κειμένου, είναι αυτή ακριβώς η συνάντηση.
Ο γατούλης που γνωρίσαμε λοιπόν ήταν 10 μηνών, λευκός -όπως ο Σπίθας- με μία αξιολάτρευτη μαύρη μυτούλα και λεγόταν… Σπίθας! Είχε δε γεννηθεί τον περασμένο Ιούλιο. Τον μήνα δηλαδή ακριβώς που είχαμε χάσει τον δικό μας Σπίθα!
Η απόφαση υιοθέτησής του δεν ήταν καν προς συζήτηση. Τον αγκαλιάσαμε και τον πήραμε στο σπίτι την ίδια ακριβώς ημέρα. Φοβισμένος στην αρχή λόγω αλλαγής περιβάλλοντος, μας εμπιστεύθηκε γρήγορα όταν κατάλαβε όχι απλά την φροντίδα που του προσφέραμε, αλλά την πραγματική αγάπη που νιώθουμε γι’ αυτόν.
Ο Σπίθας ο Γ΄ λοιπόν, υγιέστατος και στειρωμένος πλέον, αν και δεν πρόκειται να σβήσει την ανάμνηση, την αγάπη αλλά και τον σεβασμό που νιώσαμε (και νιώθουμε ακόμη) για τον Σπίθα Β΄, έχει κλέψει τις καρδιές μας, όχι απλά απαλύνοντας τον πόνο από την απώλεια του συνονόματού του, αλλά με τον ξεχωριστό και αγαπησιάρικο χαρακτήρα του, που τον κάνει να αναζητά κάθε στιγμή τις αγκαλιές και τα χάδια μας.
Αντί επιλόγου - Πως να βοηθήσω να προσαρμοστεί μια καινούρια γάτα στο σπίτι
Θα ήθελα να κλείσω αυτό το άρθρο λέγοντας ότι ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας για να δείξω πόσο μεγάλη αίσθηση αυτοθυσίας μπορεί να έχει μια γάτα (στο παρελθόν εχω μοιραστεί μαζί σας και άλλα παρόμοια παραδείγματα) και να επισημάνω επίσης ότι σιγούρα μια κουφή γάτα (και ειδικά αν είναι τρίποδη) έχει ιδιαίτερες ανάγκες και χρειάζεται σίγουρα ειδική μεταχείριση και φροντίδα από τους χούμαν της. Διαβαστε το σχετικό μου άρθρο για το πως να βοηθήσετε τη γάτα σας αν είναι κωφή εδώ.
Και να προσθέσω ολοκληρώνοντας τουτο το άρθρο ένα μίνι-εγχειρίδιο για να βοηθήσουμε μια νεοειερχόμενη γάτα να προσαρμοστεί όσο το δυνατόν πιο ομαλά σε ένα καινούριο σπιτικό περιβάλλον;
- Μην αφήσετε το νέωπα απευθείας ελεύθερο σε όλο το σπίτι. Επιλέξτε ένα δωμάτιο που θα έχει το χώρο της, κρυψώνα, φωλιά της και κοντά στην κρυψώνα βάλτε και το φαγητό της και την τουαλέτα της – καλύτερα μια ανοιχτή τέτοια όπως αυτή ή εστω μια λεκανίτσα. Ο νεοεισερχόμενος θα προσπαθήσει να απλώσει τις μυρωδιές του παντού για να νιώσει πιο άνετα και εσείς μην τον εμποδίσετε, αφήστε τον να τρίβεται όπου θέλει, να κάνει κεφαλιές, να ζυμώνει, ώστε να αποικήσει το χώρο!
- Παίξτε με τα δυνατα σας όπλα! Εξαιρετικη, νοστιμη υγρή τροφή, που ταιριάζει με τη φυσική διατροφή της γάτας και που σε σχέση με τα αποφάγια των σκουπιδιών που μπορεί να έτρωγε στο παρελθόν ο Σπίθας ο Γ, μπορεί να αποτελέσει εξαιρετικό δέλεαρ για να νιώσει καλά, απολαυστικά, ευχάριστα, στο καινούριο του σπίτι!! Μια σούπερ νόστιμη και σούπερ ποιοτική υγρή τροφή ειναι η φοβερη GranataPet (σε πολλές γεύσεις και υφές)! Τσιμπήστε την εδώ!
- Αφήστε τον χρόνο να λειτουργήσει υπερ σας, μην εκβιάσετε επαφές – σιγα σιγα οσο την ταϊζετε, ολο και πιο πρόθυμη θα ειναι να σας πλησιάσει ειδικά την ώρα που της φέρνετε το φαγητό της
- Βάλτε Feliway Classic στο δωμάτιο! Οι τεχνητές φερομόνες που εκκρίνει θα την κάνουν να νιώσει οικεία – περισσότερα για το Feliway στοαναλυτικό μου άρθρο – αν θέλετε να το τσιμπήσετε κάντε κλικ εδώ!
- Κάθε φορά που εισέρχεστε στο χώρο ίσως θα μπορούσατε να της προσφέρετε και κάτι εξαιρετικά νόστιμο με τη μορφή της λιχουδιάς ώστε σιγά σιγά να χτίζει τη συνδεση της παρουσίας σας με κάτι φοβερά ευχάριστο. Τι έχω να προτείνω; Εγώ πάντα προτιμούσα να δίνω σαν λιχουδιά μια μικρή ποσότητα από εξαιρετική τροφή που και νόστιμη είναι και υγιεινή! Τα φοβερά φιλετάκια τόνου της ελληνικής Egeo είναι ό,τι πρέπει γι’ αυτό (καλέ αυτό θα το φάτε εσείς και δεν θα θέλετε να δώσετε στη γάτα σας)!
- Αν παρόλα τα μέτρα σας διακρίνετε έντονα σημάδια άγχους στο νεούδι η χρήση ελαιου φαρμακευτικής
κάνναβης, με την επιβεβαιωμένη ευεργετική δράση για την ψυχολογία της
γάτας επίσης έχει σπουδαίο νόημα. Εμείς χρησιμοποιούμε με πολύ μεγάλη
επιτυχία το cbd της NatureCan που μπορείτε να τσιμπήσετε εδώ χρησιμοποιώντας και τον κωδικό tsitsos20 για έκπτωση 20%! - Πολλές αδέσποτες γάτες που σιτίζονται από χουμανς έχουν μάθει φουλ στην ξηρά τροφή και κάπως έχουν συνδέσει ΜΟΝΟ αυτή με την έννοια του “φαγητού”. Έτσι είναι πιθανό μια αδεσποτούλα που σιτιζόταν για μήνες/χρονια με ξηρά τροφή να αρνηθεί την υγρή τροφή. Εκεί εννοείται ότι σε πρώτη φάση προσαρμοζόσαστε δίνοντας της εξαιρετική ξηρά τροφή με ξεκάθαρη ετικέτα, χαμηλό υδατάνθρακα και φώσφορο και μπόλικη ζωική πρωτεϊνη υψηλής βιολογικής αξίας σαν την εξαιρετική και value for money Carnilove
3 Απαντήσεις
Έτσι ακριβώς έχασα κι εγώ τον λατρεμένο μου πρώτο γατουλι 12 χρονών. Τον πήρα απ τα δόντια ενός τσοπανοσκυλου.Οταν τον έβαλα στο σπίτι μας, είδα ότι έσερνε τη λεκάνη του, μη μπορώντας να περπατήσει. Ουρλιαζα απ το πόνο, γιατί κατάλαβα ότι κάτι πολύ άσχημο έχει συμβεί. Τον πήγα στη κτηνίατρο μας,κάναμε ακτινογραφία και διαπίστωσαμε ότι ήταν σπασμένη ή μάλλον κομμένη ή σπονδυλική του στήλη. Τον ….εσπασαν…στα δύο. Οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν τον πόνο. Έμεινα κοντά του όλο το βράδυ, και του κάναμε ευθανασία. Τον έχω κι εγώ κοντά μου, στην αυλή που λάτρευε να παίζει. Υοθετησα ένα μωράκι ενός μήνα 3 μέρες μετά το θάνατο του πρίγκιπα sisi.Ειναι ενός χρόνου τώρα, ζει μέσα στο σπίτι, και στην αυλή βγαίνει μόνο με σαμαρακι.
σαμαρακι;;; τί είναι;;;;
Απίστευτος, ο καλύτερος αρθρογράφος για γάτες ειδικά γάτους που έχω αδυναμία. Συνέχισε έτσι.