σαν τον σκύλο με τη γάτα

Σαν τον Σκύλο με τη γάτα

σαν τον σκυλο με τη γάταΈνας παλιός ρώσικο θρύλος αναφέρει ότι η διαμάχη του σκύλου με της γάτας προκλήθηκε από το διάβολο, ο οποίος τους εξαπάτησε αμφότερους κάνοντάς τον σκύλο να πιστέψει ότι η γάτα του έκλεψε την γούνα του και το ανάποδο. Έχουν όμως ειπωθεί πολλά ακόμη για τη σχέση του σκύλου με την γάτα όπως ότι “Η γάτα είναι ισχυρή και αξιοπρεπής εώς ότου εμφανιστεί ο σκύλος” ή “η γάτα και ο σκύλος μπορεί ακόμη και να φιληθούν, αλλά δεν είναι και οι καλύτεροι φίλοι”. Στο παιδικό βιβλίο “Ο τρόμος της Γάτας” μια γάτα επισκέπτεται ένα μουσείο και διαπιστώνει ότι όλα τα κλασσικα έργα τέχνης όπως η Μόνα Λίζα έχουν αντικατασταθεί με παρωδίες όπου πρωταγωνιστεί ο Σκύλος. Το μόνο έργο τέχνης που έμεινε ανέπαφο ήταν το περίφημο “Η Κραυγή” του Edvard Munch για να δηλώσει την οδύνη και τον αποτροπιασμό της γάτας γι’ αυτό που συνέβαινε.

Ποια είναι η αληθινή σχέση του σκύλου με τη γάτα;

🟥 Πρέπει βέβαια αρχικά να αναρωτηθούμε “προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαράγμος” (αν δώσεις δε και πιο ωραίο όνομα στη μία κι όχι στην άλλη, άλλο μακελειό στα σκαριά! πάρε ιδέες για θηλυκά ονόματα σκύλων) ,τη στιγμή μάλιστα που τούτα τα δύο πλάσματα έχουν κοινό πρόγονο, καθώς ανήκουν στην τάξη Σαρκοφάγα (με πολύ χαρακτηριστική ιδιότητα τα δόντια που έμοιαζαν με λεπίδες και βοηθούσαν να ξεσκίσουν τη σάρκα του θηράματός τους). Βέβαια η αλήθεια είναι ότι χώρισαν τα τσανάκια τους αρκετά παλιά, περίπου 43 εκατομύρια χρόνια πριν την εποχή μας, όταν και δημιουργήθηκαν τα αιλουροειδή και τα κυνοειδή. Από τότε οι πρόγονοι των γατιών και των σκυλιών τράβηξαν τους δικούς τους, αποκλίνοντες εξελικτικούς δρόμους που δημιούργησε ένα χάσμα μεταξύ τους. Χάσμα που όπως θα δούμε παρακάτω δεν είναι αδύνατο να γεφυρωθεί.

🟥 Ενστικτωδώς τούτα τα δύο πλάσματα δεν τα πάνε και πάρα πολύ καλά σε φυσικές συνθήκες, με αρκετούς περιορισμούς (λιγοστό φαγητό, αφιλόξενο περιβάλλον κλπ) . Σε τέτοιες συνθήκες τα αγαπημένα μας πλάσματα εκδηλώνουν επιθετικές συμπεριφορές συνήθως (χωρίς φυσικά να αποκλείονται εξαιρέσεις).

🟥 Τα σινιάλα και οι συμπεριφορές που χρησιμοποιούν οι γάτες και τα σκυλιά για να επικοινωνούν είναι διαφορετικά και μπορούν να οδηγήσουν σε παρερμηνεία από το άλλο είδος (για μερικά σινιάλα της γάτας που δηλώνουν θυμό κάντε κλικ στην εικόνα αμέσως παρακάτω). Είναι επίσης γεγονός ότι συνήθως τα σκυλιά εκδηλώνουν ένα φυσικό ένστικτο να κυνηγούν διάφορα μικρότερα ζώα που τρέχουν μακριά τους, ένα ένστικτο που συναντάται και στις γάτες. Συνήθως οι γάτες τρέπονται σε φυγή όταν ένας σκύλος εμφανίζεται ενώ δεν είναι απίθανο να μην το βάλουν στα πόδια αλλά να κυρτώσουν την σπονδυλική στήλη, να τινάξουν τις τρίχες τις πλάτης και να αρχίσουν τις πολεμικές προειδοποιητικές ιαχές (συριγμός).

Κάντε κλικ στην εικόνα για να μάθετε μερικά ακόμη σημάδια της γλώσσας του σώματος της γάτας που δηλώνουν ενόχληση:

8 ενδείξεις ότι η γάτα σας είναι θυμωμένη

🟥 Φυσικά αν προκύψει συμπλοκή και η γάτα χτυπήσει τον σκύλο, μπορεί να του προκαλεσει μόνιμη φοβία για τις γάτες, ενώ αντίστοιχα συμβαίνουν και αν ο σκύλος καταφέρει χτυπήματα στη γάτα. Ο Πίπος για παράδειγμα, τρέμει όταν ακούει τα αγόρια να τρέχουν.

🟥 Αν εσείς οι χιούμανς βάλετε το δάχτυλο σας και μας κοινωνικοποιήσετε, στην κατάλληλη ηλικία και αν μας φροντίζετε όπως μας αξίζει, πολύυυ συχνά δημιουργούνται σχέσεις μη ανταγωνιστικές, που φτάνουν στο σημείο της άφατης τρυφερότητας (να κοιμόμαστε αγκαλιά, να παίζουμε μαζί κλπ). Μάλιστα σκυλιά που έχουν μεγαλώσει μαζί με γατιά συχνά τα προτιμούν ως συντροφιά από άλλους σκύλους.

σαν τον σκύλο με τη γάτα

🟥 Βεβαίως υπάρχει πάντα η πιθανότητα μια καλή σχέση μεταξύ ενός σκύλου και μιας γάτας να στραβώσει ανυπόφορα σε ανύποπτο χρονο λόγω αρρώστιας ή λόγω κάποιου παιχνιδιού με παρατράβηξε.

Τι συμβαίνει στην γατοαυλή;

Αυτό το καύτο θέμα, το “Σαν το Σκύλο με τη Γάτα”, με έχει απασχολήσει πολύ καιρό διότι στην αυλή συνυπάρχουν ο Ζάχος και ο Μικές, τα δύο αγόρια-σκυλιά (στην δική τους περιφραγμένη αυλή) και 18 γάτες. Μάλιστα έχουν συμβεί 5, 6 περιστατικά όπου η περιέργη γάτα θεώρησε καλό να επισκεφτεί τα λημέρια των σκυλιων. Δύο από αυτά τα περιστατικά είχαν δυστυχώς  ατυχή κατάληξη. Από τα δόντια του Ζάχου και του Μικέ γλίτωσαν, με την επέμβαση των γονέων ο Πίπος και η Τριποδέ ενώ ο Μικρουτσέλος ετόλμησε να μπει και όταν βρήκε τα σκούρα βρήκε καταφύγιο στη μουριά ενώ η Ταζ σε ένα περιφραγμένο παρτεράκι. 

Όμως η γάτα που είχε πάρει τον αέρα των αγοριών ήταν ξεκάθαρα η Μεγάλη Μανίτσα η οποία ανεβαίνει στο στηθαίο σε τέτοιο σημείο ώστε το στόμα των αγοριών να φτάνει πολύυ κοντά της αλλά να μην μπορεί να την αγγίξει. Ε, όταν πλησιάζουν τους ρίχνει τα χαστουκάκια της.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω πως τα καταφέρνει μια χαρά και με τους δύο: 

Πως να συμφιλιώσω σκύλο με γάτα;

Δυστυχώς δεν έχω άμεση εμπειρία από το συγκεκριμένο θέμα και η συνύπαρξη σκύλου με γάτα είναι ένα θέμα που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Οπότε έκανα έρευνα σε σχέση με τους τρόπους που προτείνονται για την ομαλή γνωριμία σκύλου με γάτα και το συνδύασα με όσα γνωρίζω για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της γάτας (όπως την χωροκτητικότητα, την αγάπη τους για μια ρουτίνα, την σημασία των μυρωδιών) και σας παρουσιάζω τα πορίσματα αυτής της (κάπως επισφαλούς) έρευνας:

1. Περιορίστε τη γάτα σε ένα μεσαίου μεγέθους δωμάτιο: Η νεοεισερχόμενη γάτα πρέπει να μπει σε ένα δωμάτιο περιορισμένη μαζί με ό,τι χρειάζεται (φαγητό, τουαλέτα, φωλια) και καλό είναι να της βάζετε φαγητό στη μια μεριά της πόρτας, ενώ στην άλλη να βάζετε φαγητό στον σκύλο. Αρχικά μην βάλετε τόσο κοντά τα πιατάκια των δύο ζώων, αλλά σιγά σιγά μπορείτε να πλησιάζετε. Τα δύο ζώα θα συνδυάσουν τις μυρωδιές το ένα του άλλου με κάτι ευχάριστο όπως είναι η σίτιση και αυτό θα βοηθήσει πολύ στην γεφύρωση του χάσματος. Παρόμοια, αν και πιο σταδιακή τεχνική χρησιμοποιείται και όταν θέλω να συμφιλιώσω 2 γάτες.

2. Εξοικειώστε τα δύο ζώα με τις μυρωδιές του άλλου: Δώστε την κουβερτούλα της γάτας στον σκύλο και το ανάποδο, για να συνηθίσουν η μια τη μυρωδιά του άλλου. Τρίψτε το ένα ζώο με μια πετσέτα και βάλτε το κάτω από το μπολ του άλλου.

3. Αλλάξτε το μέρος που θα ζουν τα δύο ζώα: Όταν η γάτα πια νιώθει άνετα στο δωμάτιό της και τρώει κανονικά και πηγαίνει τουαλέτα, βάλτε την ελεύθερη στο υπόλοιπο σπίτι και περιορίστε τον σκύλο στο δωμάτιο της γάτας. Έτσι θα προκληθεί ακόμη μεγαλύτερη εξοικείωση στις μυρωδιές του άλλου ζώου. Άλλωστε η γάτα έτσι θα μπορέσει να εξερευνήσει το σπίτι χωρίς αγχωτικές συναντήσεις με το άλλο ζώο.

4. Μην επιτρέψετε επιθετικές και άγριες αλληλεπιδράσεις μεταξύ των δύο ζώων: Όταν πιστεύετε πια ότι τα δύο ζώα νιώθουν αρκετά άνετα το ένα με το άλλο επιχειρήστε  να τα αφήσετε να αλληλεπιδράσουν πιο άμεσα όμως μην επιτρέψετε άγριες, επιθετικές επαφές, που αν γίνουν συνήθεια θα είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει μετά. Μπορεί βέβαια αρχικά οι αλληλεπιδράσεις των ζώων να είναι κάπως επιφυλακτικές και ίσως λιγο επιθετικές, αλλά αν ξεπεράσουν κάποιο, επιστρέψτε στα προηγούμενα στάδια και ξαναξεκινηστε την διαδικασία με προσοχή.

Σε ετούτο το σημείο θα ήθελα να σας προτείνω και έναν αναλυτικότατο οδηγό για να φέρω μια καινούρια γάτα σε σπίτι που είχε ήδη μια γάτα-αρχόντισσα.. αυτή η διαδικασία μπορεί να αποδειχθεί ακόμη πιο δύσκολη από το να συμφιλιώσω ένα σκύλο και μια γάτα. Κάντε κλικ στο σύνδεσμο και βρείτε ό,τι χρειάζεται να κάνετε:

Σκύλος και Γάτα - Η γκαλερία

Ας δούμε τώρα μερικές όμορφες στιγμές μεταξύ σκύλων και γατών, των φίλων του σάιτ:

Μία Απάντηση

  1. Στο μαγαζι (αποικια 2) εχω ενα σκυλακι κοκονακι που αν και οι γατουλες δεν τον θελουν και τον αποφευγουν , μια εξ αυτον σχετικα καινουργια (ο Παρεισακτος) , παιζει συνεχεια μαζι του.
    Εν το μεταξυ τον Παρεισακτο τον κυνηγαει συνεχεια και χωρις ελεος η
    (πολυ) μικροκαμωμενη Φριτσουλα που μετα το χαμο της Ζουζουνζι ειναι η πιο αρχαια γατουλα της αποικιας. Για πολυ ξυλο μιλαμε !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *