Εντάξει εμείς οι γάτες έχουμε και τις ιδιαιτερότητές μας, όπως όλοι άλλωστε. Εντάξει εντάξει, εμείς ίσως λίγο παραπάνω! Για να είμαι βέβαια ειλικρινής, θα πω ότι επειδή εσείς δεν ξέρετε την τύφλα σας από γάτες και γι’ αυτό θεωρείτε περιέργες μερικές ΑΠΟΛΥΤΑ ΦΥΣΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ, όπως για παράδειγμα ότι κυρίως οι οικόσιτες γάτες δεν πρόκειται να φάνε και την τελευταία μπουκιά από το πιάτο τους, αλλά πάντα αφήνουν κάτι! Βλέπετε οι γάτες δεν πιστεύουν ότι η τελευταία μπουκιά είναι η δύναμή τους!
Αλλά ΟΧΙ, δεν είναι αυτός ο λόγος που αφήνουν πάντα κάποια υπολείμματα στο πιάτο τους οι γάτες! Και τότε γιατί το κάνουν; Θα σας πω στη συνέχεια και μάλιστα ο τελευταίος λόγος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για να τον προσπεράσετε! Οπότε, ανόητοι χουμανίστες, διαβάστε το άρθρο ως το τέλος και δεν σηκώνω κιχ επ αυτου! ΟΡΙΙΙΣΤΕ ΜΑΣ!
Σύμφωνοι; Σύμφωνοι! Ας δούμε τωρα τους λόγους που κάνουν μια γάτα να μην τρώει σχεδόν ποτέ όλο της το φαγητό από το πιατάκι της!
5 λόγοι που οι γάτες δεν τρώνε όλο το φαγητό από το πιατάκι τους
1. Η μερίδα είναι πολύ μεγάλη και η γάτα χόρτασε
Οι γάτες δεν έχουν τεράστια στομάχια και αρέσκονται να τρώνε λίγο και πάλι! Έτσι αν ταϊζετε μια γάτα δύο φορές την ημέρα τότε θα της είναι δύσκολο να χωρέσει στο ντελικάτο στομαχάκι της τόσο μεγάλες μερίδες!
Έτσι μπορεί να καταλήξει να μην τρώει όλο το φαγητό της επειδή.. χόρτασε!
Πολλοί βέβαια θα έχετε την ένσταση: “Ασε μας μωρε Τσιτσάκο, εδώ πέρα η Λου τρώει το γεύμα της και αμέσως φωνάζει για το επόμενο“! Αυτό είναι μια άλλη περίπτωση που συμβαίνει και αυτή σε αρκετές γάτες και μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους και ένας από τους πιο συνηθισμένους είναι ότι απλώς.. πεινάνε για τον αντίθετο λόγο.. οι μερίδες είναι μερίδες πείνας με πενιχρή ικανότητα κορεσμού! Αυτό συμβαίνει γιατί οι ξηρές τροφές που είναι βασική τροφή για πολλές γάτες έχουν αυτή την πενιχρή ικανότητα κορεσμού και δεν μπορούν να χορτάσουν την γάτα, παρόλο που έχουν πάρα πολλές θερμίδες (4πλάσιες από την υγρή τροφή).
Γι’ αυτό ιδανικά επιλέξτε ιδανικά μικρά γεύματα βασισμένα σε ποιοτικές υγρές τροφές όπως οι εξαιρετικές Lucky Lou Lifestage ή η GranataPet Delicatessen!
Άλλοι λόγοι που η γάτα πεινάει συνέχεια εδώ!
2. Απλώς δεν μας αρέσει το φαγητό
Ξέρω δύο mode γάτας.. την γάτα που τρώει τα πάντα.. και την γάτα που είναι φουλ εκλεκτική! Η πρώτη συνήθως είναι μια γάτα αδέσποτη που έχει δοκιμαστεί σε έντονη πείνα. Η δεύτερη είναι συνήθως μια οικόσιτη γάτα που δεν γεύτηκε ποτέ την πείνα και που έχει την τύχη να δοκιμάσει μπόλικες γεύσεις, υφές (πχ φιλέτα όπως τα εξαιρετικά της ελληνικής Egeo, πατε, μους κλπ)!
Όπως καταλαβαίνετε, εγώ ο Τσίτσος ανήκω στην δεύτερη κατηγορία και τους έχω ψήσει το ψάρι στα χείλη των χούμαν.. δεύτερο γεύμα από την ίδια γεύση δεν μπορώ να δεχτώ! ΤΟΥΣ ΤΟ ‘ΧΩ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ, ορίστε μας! Και αν το γεύμα που θα βάλουν μπροστά μου δεν ικανοποιεί απόλυτα τους γευστικούς μου καλυκες εννοείται ότι θα αφήσω κάμποσο στο πιάτο!
Ενώ αν στο ένα γεύμα μου βάζουν πατεδάκι μαζίιιι με λίγο παρμεζάνα (ρετζιάνο παρακαλώ), στο επόμενο το φιλετάκι μου, στο τρίτο λίγο τραγανιστή ξηρά τροφή Carnilove (παιδιά, βάλιου φορ μάνι – βρείτε την εδώ) τότε μάλιστα, θα το φάω όλο το φαγητάκι μου!
SUPER SOS
To βιβλίο του Τσίτσου “Τσίτσος, η γάτα που μιλούσε πολύ” κυκλοφόρησε και η 1η Έκδοση κοντεύει να εξαντληθεί
Ενισχύστε τον Τσίτσο και τις 150 Τσιτσόγατες παραγγέλνοντάς το από ΕΔΩ
3. Μας ενοχλεί το μπολ
Παιδιά, τα έχουμε πει και ξαναπεί.. εμείς οι γάτες έχουμε ευαίσθητα μουστάκια, που παίζουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην ζωή μας και πρέπει να τα προσέχουμε. Αν μας βάζετε το φαγητό σε ένα μπόλ στενάχωρο, όπου αυτά πιέζονται να ξέρετε ότι δεν πρόκειται να κάτσουμε με τις ώρες να τρώμε, γιατί σιγαά σιγά αρχίζει και μας ενοχλούν πολύ τα μουστάκια μας!
Δευτερευόντος η θέση και η κλιση της ταϊστρας μπορεί ή όχι να ενοχλεί τα ευαισθητα στομαχάκια μας, οπότε και πάλι αν δεν μας είναι βολική μπορεί να μας κάνει να αφήσουμε το γεύμα μας στη μέση!
Μια εξαιρετική ταΪστρα που μοιάζει να ικανοποιεί από όλες τις απόψειςτη γάτα ειναι αυτή!
4. Η φασαριά στα πέριξ μας αποσυντονίζει
Παιδια, η στιγμή του φαγητού είναι ιερή και θέλει ησυχία για να αφοσιωθούμε στο θεάρεστο έργο μας.. δεν γινεται κυρίες και κύριοι να τρώω το πατεδάκι μου και διπλα ο πατέρας να πλύνει πιάτα! ΑΙΣΧΟΣ, λίγο σεβασμός στη Γάτα!
Αν το κάνει το λάθος και κάνει μια φασαρία, έχω φύγει στο δευτερόλεπτο μακριά από το πιάτο μου και θα επανελθω μοοοονο αν βεβαιωθώ ότι η ηρεμία έχει αποκατασταθεί!
5. Το γενικότερο στρες
Εχουμε πει και ξαναπει πόσο μεγάλη κατάρα είναι για τη γάτα το στρες. Μια στρεσαρισμένη γάτα δεν μπορεί εύκολα να αφοσιωθεί στο φαγητό της. Και εγώ ο Τσίτσος παρουσιάζω τέτοια συμπτώματα όταν οι άθλιοι γονείς αφήνουν τον Κινέζο να μπει μέσα την ώρα που τρώω… αλλά και οι άλλες γάτες της αυλής, περνούν περιόδους φοβικότητας, που δεν τολμούν να φάνε ανενόχλητες το γεύμα τους επειδή φοβούνται κάτι, συχνά όχι πολύ απτό! Εχουν δηλαδή μια γενική ανησυχία!
Μια λύση για αυτό είναι να βάλετε στη γάτα να φάει κάπου ψηλά, όπου εκεί και ανακτά την αυτοπεποίθησή της και γνωρίζει ότι είναι ασφαλής (καλές επιλογές ψηλών σημείων είναι και ένα κρεβάτι παραθύρου σαν αυτό και ένα ψηλό γατόδενδρο με μεγάλες επιφάνειες σαν αυτό)! Πάρα πολύ συχνά, όταν μια γάτα της αυλής ειναι στρεσαρισμένη, δεν τρώει και μόλις την βάζω κάπου ψηλά ρίχνει τρελό τσιμπούσι όντας πεινασμένη!
Τώρα για μια γάτα μέσα στο σπίτι η λύση των φερομόνων της Feliway (τσιμπήστε τις εδώ) είναι μια αξιόπιστη επιλογή, ενώ εξαιρετικά αποτελεσματικό μπορεί να αποδειχτεί ένα σπρέι αρωμαθεραπείας όπως το ελληνικό Calming Effect της Always Your Friend (τσιμπήστε το εδώ)!
Για πιο έντονο στρες δοκιμάστε και το εξαιρετικο έλαιο φαρμακευτικής κάνναβης, όπως της NatureCan που μπορείτε να τσιμπήσετε εδώ – και μην ξεχασετε να χρησιμοποιήσετε τον κωδικό tsitsos20
6. Ιατρικά προβλήματα
Ας παμε και στα σοβαρά! Αν η γάτα δεν τρώει όοοολο το φαγητό της, υπάρχει περίπτωση να μην είναι τίποτα από τα παραπάνω, αλλά να υπάρχει ένα υποβόσκων ιατρικό πρόβλημα στη μέση! Ενοχλήσεις στα δόντια και στο στομα (περισσότερα εδώ), τριχόμπαλες (περισσότερα εδώ), προβλήματα στο κατώτερο ουροποιητικό (περισσότερα εδώ), πρόβλημα στα νεφρά (περισσότερα εδώ), προβλήματα στην όσφρηση που μπορούν να χουν προκληθεί από μια ρινοτραχειίτιδα είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που η γάτα δεν τρώει όλο το φαγητό της!
Βέβαια αυτοί οι λόγοι καταρρέουν εύκολα αν δώσετε στη γάτα σας ένα γεύμα από μια πολύ αγαπημένη τροφή και την φάει με τη μία όλη – τότε απομακρύνεται η πιθανότητα του φόβου ενός ιατρικού προβλήματος! Αν από την άλλη εκτός από την συμπεριφορά με το μισοάδειο μπολ διαπιστώσετε και άλλα συμπτώματα όπως πολυδιψία και πολυουρία, ληθαργικότητα, χάσιμο βάρους, εμετοί, διάρροια και αλλαγή στην συμπεριφορά τότε αυξάνεται η πιθανότητα κάποιος ιατρικός λόγος να κρύβεται πίσω από όλα αυτά!
Από όλα τα προηγούμενα κρατήστε το πιο σημαντικό, ότι πρώτα από όλα πρέπει να επιβεβαιώσουμε ότι η γάτα δεν υποφέρει από κάποιο ιατρικό πρόβλημα, κάτι που μπορείτε να εξακριβώσετε με τον κτηνίατρό σας και από εκει και πέρα, για τα υπόλοιπα προβλήματα λύσεις υπάρχουν (οι περισσότερες αναφέρθηκαν στις επιμέρους παραγράφους!
Αυτά για σήμερις! Σας αφήνω, πάω για βουτιά, αντίιιιος!