Κάνει/πρέπει να βάζω κουδουνάκι στη γάτα μου;

Παιδιά χτες ποστάροντας στα κοινωνικά δίκτυα μια γατούλα με ένα φουλάρι στο λαιμό  (βλέπε φώτο αμέσως παρακάτω – ο περίφημος.. ΑΡΙΣΤΟΣ) έγινε κάμποση συζητηση για το καυτό θέμα του “κουδουνιού” στο λαιμό της γάτας. Έχω υπάρξει μπροστά σε πάρα πολλούς καβγάδες γι’ αυτό το θέμα και δεν νομίζω ότι υπάρχει πραγματικά λόγος να καβγαδίζουμε για τέτοια θέματα. Πιο χρήσιμο είναι να δούμε τι πληροφορίες, τι γνώσεις έχουμε περί του θέματος και λαμβάνοντας υπόψιν αυτές αλλά και τις ιδιαίτερες συνθήκες που αφορούν τις δικές μας γάτες  να κινηθούμε ανάλογα!

Ποια είναι τα οφέλη του κουδουνιού;

Πολλοί βάζουν κουδουνάκι στη γάτα τους για να την βρίσκουν πιο εύκολα (πχ αν σουλατσαρει σε μια αυλή – θέλω να πιστεύω περιφραγμενη) – σε ετούτο το σημείο θα ήθελα να σας προτείνω να διαβάσετε οπωσδήποτε το άρθρο μου για το τι πρέπει να κάνετε για να ΜΗΝ χάσετε τη γάτα σας – εδώ – και τι να κάνετε αν την χάσετε για να την ξαναβρείτε – εδω.  

Έχοντας πει ετούτα θα ήθελα να προσθέσω ότι άλλοι επειδή θέλουν μεσω του κουδουνιού να προειδοποιουνται τα διάφορα πιθανά θηράματα της γάτας και έτσι να έχουμε λιγότερα νεκρά πουλάκια κλπ. Κάποιοι βάζουν κουδουνάκι στη γάτα επειδή το βρίσκουν αυτό χαριτωμένο. Αυτό το τελευταίο δεν με καλύπτει καθόλου μάλλον εμένα, αλλά ο καθένας βλέπει τα πράγματα από τη δική του οπτική!

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι του κουδουνιού;

Υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι από το κουδούνι, το δίχως άλλο. Αν το λουρι δεν απασφαλίζει μόνο του σε περίπτωση μπλεξίματος υπαρχει κίνδυνος τραυματισμών ή και πνιγμών! Επίσης μην ξεχνάμε ότι η γάτα είναι και εν δυνάμει θήραμα εκτός από θηρευτής και ο ήχος απο το κουδουνι μαρτυράει τη θέση της σε πιθανούς εχθρούς (όπως πχ σκυλιά)! Τέλος ο ήχος του κουδουνιού εμποδίζει τη γάτα να απομονωθεί κάπου ήσυχα, κάτι που πολύ συχνά το επιζητούν οι γάτες!

Τα επιστημονικά ευρήματα

  • Όπως ανέφερα προηγουμένως ένας ο σοβαρός λογος για να βαλεις κουδουνάκι στη γάτα σου  είναι για να προειδοποιουνται τα πιθανα θηραματα καθως η γάτα τα πλησιάζει! Σε μελετες που εγιναν φανηκε οτι το κουδουνι βοηθάει τα θηράματα να παρουν ειδηση εγκαιρα τη γατα και να ξεφύγουν σε 50% (σε σχεση με την απουσια κουδουνιου)! Αυτό ειναι πολύ σημαντικό για όλους αυτους που λενε οτι η γατα ειναι απειλη για το οικοσύστημα!
  • Ομως φυσικα υπαρχει και ενα ακομη σπουδαίο θέμα. Κατά πόσο το κουδουνι μπορει να βλαψει τα αυτιά της γάτας! Παρά τα κοινώς θρυλλούμενα και σύμφωνα με τη φοιτήτρια διδάκτορα Κτηνιατρικής Rachel Malakani, ένα κουδούνι με κολάρο θα παράγει ήχο περίπου στα 50-60 dB, αλλά μελέτες έχουν δείξει ότι οι γάτες δεν επηρεάζονται από ήχους κάτω των 80 dB. 
  • Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι οι γάτες που ζουν ελευθερες εκτός σπιτιού (ας πουμε οι αδέσποτες γάτες και κυρίως αυτές που δεν σιτίζονται από ανθρώπους) σχετίζονται με κάποιο τρόπο με την εξαφάνιση διαφόρών ειδών λόγω της θηρευτικής δυνότητάς τους κάτι που αποτελεί απειλη για την οικολογική ισορροπία του πλανήτη – προφανώς αυτό δεν είναι κανενός είδους υπαινιγμός εναντίον της γάτας που οπως θα έχετε αντιληφθεί την λατρεύω. ΚΑΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΔΕΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΕΝΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΓΑΤΩΝ που νομίζω ότι έχει ακολουθηθεί σε κάποια μέρη της γης – ούτε καν.
  • Αν φοβάστε να συνδέσετε κολάρο ή συσκευές που τοποθετούνται σε γιακά στα γατάκια σας δεν θα έπρεπε. Ενώ οι φόβοι ότι οι γάτες μπορεί να στραγγαλιστούν ή να παγιδευτούν από ένα κολάρο που μπλέκεται κάπου είναι δημοφιλείς, οι πραγματικές δυσμενείς επιπτώσεις από τα περιλαίμια είναι σπάνιες. Μια μελέτη εξέτασε 107 ιατρεία κτηνιάτρων και βρήκε μόνο έναν τραυματισμό που σχετίζεται με κολάρο ανά 2,3 χρόνια, με τους θανάτους που σχετίζονται με το κολάρο να είναι ακόμη πιο σπάνιοι. Εγώ πάντως πάντα προτείνω (αν είναι απαραίτητο να βάλετε λουράκι στη γάτα σας) να είναι λουράκι που απασφαλίζει μόνο του – όπως αυτό – ώστε αν μπλεχτεί κάπου να ελευθερωθεί άμεσα η γάτα, οπότε ο κίνδυνος από το λουράκι πια περιορίζεται στο υπερελάχιστο.

Οι περεταίρω προβληματισμοί

  • Τίθεται επίσης το θέμα της ξεχωριστής προσωπικότητας της εκάστοτε γάτας. Μπορεί οι έρευνες να δείχνουν ότι γενικά οι γάτες δεν ενοχλούνται από την ένταση του ήχου του κουδουνιού, ωστόσο κάθε γάτα δεν είναι η ίδια. Για παράδειγμα, αγχώδεις μπορεί να ενοχλούνται και από χαμηλότερης έντασης ήχους. 
  • Ταυτόχρονα  δεν είναι απίθανό μια γάτα να ενοχληθεί και από το γεγονός ότι θα υπάρχει ένα λουράκι στο λαιμό της. Όπως πιθανώς να ενοχλούνταν πχ και ένας άνθρωπος. Και μετά κάποιος μπορεί να πει “θα το συνηθίσει” αλλά ομοίως θα μπορούσε και ένας άνθρωπος να το συνηθίσει το λουράκι, αλλά αυτό από μόνο του δεν αποτελεί αρκετό επιχείρημα για να βάλουμε λουράκια στο λαιμό των ανθρώπων. 
  • Επίσης το ένστικτο του κυνηγού είναι από τα πιο ισχυρά ένστικτά στη γάτα και κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι το στρες που προκύπτει όταν οι γάτες δεν ικανοποιουν τα θηρευτικά τους ένστικτα είναι αρκετά επιζήμιο – πάλι αυτό είναι κάτι για το οποιο δεν έχω βρει επιστημονικά δεδομένα. Αλλά γι’ αυτό το λόγο, ειδικά στις γάτες που ζουν μέσα στο σπίτι, προτείνονται παιχνίδια που ενεργοποιούν  και ικανοποιούν κάπως το ένστικτο του θηρευτή – ένα εξαιρετικό τέτοιο είναι το φοβερό μπαλάκι που κινείται μόνο του – το απόλυτο θήραμα που προκαλεί τη γάτα μας

Κάποιες σκέψεις σε σχέση με όλα τα παραπάνω

Το μυαλό μου, προσπαθώντας να αξιοποιήσει όλες τις παραπάνω πληροφορίες, καταλήγει και πάλι σε κάτι πολύ απλό: Οι αφορισμοί φαίνεται να είναι ένας πολύ ανεπιτυχής τρόπος να αντιμετωπίσεις τις προκλησεις της πραγματικότητας.

Αν η γάτα μου πχ ζει μόνο μεσα στο σπίτι μοιάζει να μην υπάρχει κανένας σοβαρός λόγος να της βάλω κάποιο κουδούνι γιατί το πολύ πολύ να κρυφτεί.. στην ντουλάπα, και ούτε αυτή η γάτα αποτελεί κίνδυνο για την οικολογική ισορροπία.

Αν η γάτα ζει και εκτός πολλές ώρες, και αν  υπάρχει κάποιος σοβαρός κίνδυνος να χαθεί και η ίδια είναι σοβαρός κίνδυνος για τα πιθανά θηράματα, ίσως ένα λουράκι – που ξαναλέω, απασφαλίζει μόνο του αν μπλεχτεί κάπου – με κουδουνάκι να είχε κάποιο σχετικό νόημα, αν η γάτα μας δεν υποφέρει από αυτό – ίσως μόνο για τις ώρες που βρίσκεται εκτός σπιτιού ή εκτός επιβλεψης. 

Και τελικά σε κάθε περίπτωση, οι ειδικές περιστάσεις της εκάστοτε προκλησεις (που δεν μπορώ με τίποτα εγώ να τις υπολογίσω όλες εκ των προτέρων) δείχνουν από μόνες τους τι πρέπει να κάνετε και βοηθούν να κάνετε το (σχετικά πάντα) σωστό. 

Εναλλακτικές για το κουδουνάκι

  • Εάν δεν θέλετε να βάλετε ένα κουδούνι στη γάτα σας και ταυτόχρονα αν αυτό θα ήταν από κάποια άποψη χρήσιμο (για να γλιτώσουν διάφορα πουλάκια πχ)  υπάρχει και η επιλογή του.. φουλαριού με έντονα χρώματα  που προειδοποιούν τα πιθανά θηράματα για την παρουσία της γάτας πριν προλάβουν εκείνες να τους ορμήσουν – και έτσι γλιτώνει και η γάτα από τον συνεχή θόρυβο του κουδουνιού.
    Έρευνες έδειξαν ότι αυτά μειώνουν τα ποσοστά θήρευσης κατά περίπου το ίδιο ποσό με τα κουδούνια. Να σημειωθεί επίσης ότι τα χρωματιστά φουλάρια λειτουργούν πολύ καλύτερα σε πτηνά (που έχουν πολύ καλή χρωματική όραση) από ότι σε μικρά θηλαστικά (που γενικά έχουν αρκετά κακή όραση).
  • Υπάρχουν συσκευές ανίχνευσης GPS – για να μη χάνετε τη γάτα σας –  που σιγά σιγά αρχίζουν να χρησιμοποιούνται σε κατοικίδια, αλλά δεν έχω προλάβει ούτε να τις μελετήσω, ούτε να εντοπίσω πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και τις αναφέρω εδώ ως μια πιθανή εναλλακτική που ίσως αξίζει να εξεταστεί. 
    Διαβάστε και το σχετικό άρθρο μου για το πως το GPS βοήθησε να καταγραφούν οι περιπλανήσεις γατών τις βραδινές ώρες  κάνοντας κλικ ΕΔΩ! Βρείτε και το προτεινόμενό μου GPS για γατες εδώ! Και πάλι ένα τέτοιο GPS θα επρεπε να προσαρμοστει σε περιλαίμιο που να απασφαλίζει μόνο του
  • Μια τρίτη δυνατότητα για να μπορεί η γάτα σας να απολαμβάνει τη ζωή εκτός σπιτιού χωρίς υπαρχει κίνδυνος να χαθεί, να την χτυπήσουν αμάξια, να φάει φόλες, να αποτελεί μάστιγα για την πανίδα της περιοχής είναι να της μάθετε όταν είναι ακόμη μικρή τη βόλτα με το σαμαράκι – ένα εξαιρετικό τέτοιο εδώ! Ποια είναι τα βήματα για να μάθει μια γάτα το σαμαράκι και την βόλτα εκτός; Διαβάστε το αναλυτικό μου άρθρο ακριβώς εδώ
    Εναλλακτική αυτής της δυνατότητας είναι η μεταφορά της γάτας μας με σακίδιο μεταφοράς με μια ευάρη ευήλια διαφανή επιφάνεια όπως αυτή!

Αυτά είχα να σας πω, συγκεντρώνοντας όσο πιο πολλές πληροφορίες μπόρεσα και χωρίς να θέλω να κάνω καμία υπόδειξη προς καμία κατεύθυνση – οι οποιες προτάσεις κάνω είναι τελείως υποθετικές – και σας παροτρύνω να βρείτε εσείς στην πολύ μοναδική περίπτωση της δικής σας γατούλας να λάβετε αποστασιοποιημένα υπόψιν τις συνθήκες! Ελπίζω να διαβάσατε αυτό το άρθρο με ανοιχτή καρδιά και μυαλό και να μην φανατιστείτε υπέρ ή κατά οποιασδήποτε άποψης. Για την ιστορία να πω ότι δεν έλαχε ποτέ να βαλω ενα κουδουνακι σε καποια γάτα μου – δοκιμάσα να βαλω λουρί στον Τσιτσάρα για να μαθουμε τη βόλτα με λουράκι  και ακινητοποιηθηκε ξαπλά, περιμένοντας στωικά να πεθάνει και κάπου εκεί σταμάτησα τους πειραματισμούς μου!

Τέλος θα ήθελα να σας παροτρύνω να λειτουργήσετε.. προληπτικά και να διαβάσετε πως μπορείτε να εμποδίσετε το να χαθεί η γάτα σας, στο σχετικό μου άρθρο!

Μία Απάντηση

  1. Πιστεύω ότι καμία γάτα δεν θέλει να της κρεμάσεις λουράκια, κουδουνάκια, φουλάρια κλπ. , ούτε να την γελοιοποιείς με καπέλα, κασκόλ, φιόγκους, Σκέπτομαι όμως ότι αν ο Micky μου φορούσε κουδουνάκι, θα τον είχα εντοπίσει την ημέρα του σεισμού του ΄99, όταν πήδηξε έντρομος από την βεράντα και εξαφανίστηκε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *