Γιατί οι γάτες μάς παρηγορούν όταν κλαίμε;

Ενώ ακόμη κάποιοι επιμένουν να συντηρούν το μύθο ότι η γάτα είναι ένα απόμακρο και ψυχρό πλάσμα, χιλιάδες γατογονείς μου επικοινωνούν με τον πιο εμφατικό τρόπο πόσο πολύ τους νιώθει η γάτα τους και πόσο αλλάζει η συμπεριφορά των γατών όταν νιώθουν τους γατογονείς τους στεναχωρημένους, απογοητευμένους κ.τ.λ. 

Είναι, λοιπόν, αλήθεια; Η γάτα καταλαβαίνει τη στεναχώρια του χούμαν της και επιθυμεί να τον ανακουφίσει, να τον παρηγορήσει, να τον κάνει να νιώσει καλύτερα; Και γιατί το κάνει αυτό; Συνεχίστε να διαβάζετε και θα βρείτε τις απαντήσεις!

Συμπεριφοριστές και ειδικοί -σε σχέση με τη γάτα- λένε ότι η γάτα λειτουργεί διαφορετικά όταν βλέπει τον χούμαν της να κλαίει επειδή αναγνωρίζει μια διαφορετική από τη συνηθισμένη συμπεριφορά και προσπαθεί να καταλάβει τι συμβαίνει. Στα πλαίσια αυτά, εκδηλώνει τρυφερές και χαριτωμένες συμπεριφορές που δηλώνουν στοργή, αλλά και ότι η γάτα επιζητά την προσοχή σας!

Όμως εκείνη τη στιγμή, η γάτα νοιώθει συμπόνια για εσάς; Εδώ τα πράγματα είναι πιο θολά και δε θα μπορούσαμε να πούμε με απόλυτη βεβαιότητα! Ας πάμε όμως σε μια πιο αναλυτική εξέταση του φαινομένου!

ΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΦΕΡΕ Η ΚΟΥΒΕΝΔΑ: 7 σημάδια ότι η γάτα ζητάει την προσοχή σας

Καταλαβαίνουν οι γάτες ότι κλαίτε;

Οι γάτες έχουν έντονα ένστικτα και ζουν με τους ανθρώπους για χιλιάδες χρόνια, με αποτέλεσμα να έχουν συντονιστεί και προσαρμοστεί στην ανθρώπινη συμπεριφορά και τις συνήθειες! Έτσι, είναι πολύ εύκολο γι’ αυτές να εντοπίσουν αλλαγές στη διάθεσή σας.

Κάποιος θα μπορούσε με σχετικά αρκετή ακρίβεια να ισχυριστεί ότι συναισθηματικά και διανοητικά, οι γάτες δεν είναι τόσο περίπλοκες όσο οι άνθρωποι (και, όπως έχω πει πολλές φορές, αυτό δεν μου φαίνεται διόλου κακό κάθε άλλο), αλλά εχουν πολύ πιο έντονες αισθήσεις και αντιλαμβάνονται τα πάντα για τον κόσμο γύρω τους. Μια και το έφερε η κουβένδα, διαβάστε και για τη σύγκριση που έχω κάνει σε σχέση με τις αισθήσεις της γάτας και του ανθρώπου ακριβώς ΕΔΩ!

Πώς αντιλαμβάνονται οι γάτες τόσο ξεκάθαρα τι συμβαίνει σε εσάς τους χούμανς; 

  • Απομνημονεύουν  τον ήχο της φωνής σας
  • Συσχετίζουν εκφράσεις και μοτίβα ομιλίας με συγκεκριμένα συναισθήματα
  • Ανιχνεύουν και την παραμικρή αλλαγή στην αναπνοή!

 

Και επειδή, όταν κλαίτε, η φωνή, η αναπνοή, οι εκφράσεις του προσώπου και η διάθεση αλλάζουν, αμέσως σας καταλαβαίνουμε! 

Και συχνά προσπαθούμε να σας ανακουφίσουμε. Οι ειδικοί λένε ότι οι γάτες ανταποκρίνονται πολύ καλά στους ήχους της φωνής του γονέα τους και έτσι αντιδρούν στις αλλαγές σε μια οικεία φωνή… έτσι, αν κλαίτε και η γάτα σας … πέρα βρέχει…, είναι σημάδι ότι πρέπει να χτίσετε πιο γερά της σχέση σας μαζί της! Για να μάθετε περισσότερα για το πώς οι γάτες συναισθάνονται και καταλαβαίνουν την αλλαγή της συναισθηματικής κατάστασης του χούμαν τους, διαβάστε και το αναλυτικό μου άρθρο στον παρακάτω σύνδεσμο:

Γιατί η γάτα μου με πλησιάζει κάθε φορά που κλαίω;

Όπως είπαμε, κάθε φορά που κλαίτε, η γάτα σας αντιλαμβάνεται μια αλλαγή στη διάθεσή σας. Αντιδρά σε αυτή την αλλαγή, πιθανώς γιατί είναι περίεργη καθώς φαίνεστε και ακούγεστε τόσο διαφορετικοί από ό,τι συνήθως. Ή μπορεί να ταράζεται και η ίδια, επηρεασμένη από εσάς και ζητάει ανακούφιση (όπως άλλωστε κι εσείς)!

Όταν κλαίτε, μπορεί να βγάλετε παράξενους θορύβους, που ίσως ανησυχήσουν τη γάτα σας ότι κάτι δεν πάει καλά. Έτσι, θα σας πλησιάσει για να ελέγξει την κατάσταση, να τσεκάρει τον περίεργο ήχο και να ανακαλύψει γιατί η φωνή σας είναι τόσο διαφορετική από ό,τι συνήθως!

Και δεν είναι μόνο αυτό: Η γάτα λαμβάνει στοιχεία από τις εκφράσεις του προσώπου σας και όταν κλαίτε, εντοπίζει αλλαγές στις εκφράσεις σας. Αυτή η ικανότητα, σύμφωνα με έρευνες, ατονεί όταν η γάτα μεγαλώνει. 

Εν ολίγοις, όταν η γάτα αντιληφθεί ότι κάτι δεν πάει καλά και κλαίτε, θα αγχωθεί και ίσως φοβηθεί. Και γι’ αυτό θα ‘ρθει κοντά σας, ζητώντας ασφάλεια και ανακούφιση. Οι πιο μεγάλες γάτες μπορεί να μην παρουσιάζουν τόσο έντονα αυτή τη συμπεφιφορά διότι η αντίληψή τους δεν είναι τόσο οξεία και όχι επειδή νοιάζονται λιγότερο για εσάς!

Γιατί η γάτα μου φρικάρει όταν κλαίω;

Ενίοτε, η γάτα μπορεί να αρχίσει να τρέχει πέρα-δώθε ή να κρύβεται είτε να αρχίσει τα «νιάου-νιάου» και γενικότερα να εκδηλώνει μια κάπως «τρελή» συμπεριφορά όταν κλαίτε… κι αυτό συμβαίνει γιατί τα κλάμματά σας την αγχώνουν. Οι γάτες είναι πλάσματα της συνήθειας και αυτές, οι απρόβλεπτες αλλαγές, είναι ικανές να τις ταράξουν!

Μια καλή λύση, αν νιώσετε τη γάτα σας αγχωμένη καθώς εσείς κλαίτε, είναι να της προσφέρετε την αγαπημένη της υγρή τροφή, ώστε να μην αρχίσει να συνδυάζει τα κλάματα με αρνητικά συναισθήματα μια και το έφερε η κουβένδα, δείτε τις 3 αγαπημένες μου υγρές τροφές, ακριβώς ΕΔΩ.

Το ότι η γάτα σας φρικάρει όταν κλαίτε, δε σημαίνει ότι δεν σας νοιάζεται… σημαίνει απλώς ότι είναι εξίσου  αγχωμένη με εσάς!

Γιατί η γάτα μου με δαγκώνει όταν κλαίω;

Η γάτα συνήθως δαγκώνει για να σταματήσετε κάτι που κάνετε ή για να τραβήξει την προσοχή σας. Όταν κλαίτε, οι θόρυβοι που κάνετε μπορεί να την αγχώσουν κι έτσι μπορεί να σας δαγκώσει για να σταματήσετε να τους κάνετε.

Συχνά, η γάτα θα σας χτυπήσει με την πατούσα της, αν κάνετε κάτι που δεν της αρέσει (όπως αν τη χαϊδέψετε ή αν την μεταφέρετε). Αν δεν δώσετε σημασία και συνεχίσετε, το δάγκωμα είναι φυσικό επακόλουθο παρεμπιπτόντως, διαβάστε και το άρθρο μου για το τι πρέπει να κάνετε αν σας δαγκώσει μια γάτα.

Γιατί η γάτα μου με γλείφει ενώ κλαίω

Η γάτα σας γλείφει για να δείξει τη στοργή της προς εσάς.

Το κάνει, άλλωστε, αυτό και σε άλλες γάτες και όχι μόνο για λόγους καθαριότητας. Επίσης, η μαμά-γάτα γλείφει τα μικρά της και οι γάτες από την αρχή της ζωής τους συσχετίζουν το γλείψιμο με μια ανακουφιστική αίσθηση που τους θυμίζει τη μητέρα τους.

Όταν η γάτα σάς βλέπει να κλαίτε, θα προσπαθήσει να σας ανακουφίσει όπως ανακουφίζει τον εαυτό της όταν είναι αγχωμένη… δηλαδή γλείφοντάς σας! Αυτό δείχνει οικειότητα, ότι σας νιώθει οικογένειά της και σας φροντίζει!

Καταλαβαίνει η γάτα τη σημασία των δακρύων;

Αν και η γάτα διαπιστώνει ότι λειτουργείτε περίεργα από τις εκφράσεις και τη φωνή σας, δεν καταλαβαίνει το κόνσεπτ των δακρύων.

Οι γάτες δεν κλαίνε και έτσι τα δάκρυα δεν είναι κάτι που συσχετίζουν με τη λύπη. Αν αντιδρούν στα κλάματά σας, δεν είναι λόγω των δακρύων, αλλά λόγω της αλλαγής της έκφρασης του προσώπου και των ήχων της φωνής σας. 

Κάποιες γάτες γλείφουν τα δάκρυα, αλλά αυτό δε σημαίνει κάτι το ιδιαίτερο. Οι γάτες συχνά γλείφουν για να δείξουν στοργή, αλλά το ότι γλείφουν τα δάκρυα δε σημαίνει ότι καταλαβαίνουν ότι είστε λυπημένοι!

Η δική σας γάτα, πώς αντιδράει στο κλάμα; Περιμένω τα σχόλιά σας…

.. για το τέλος διαβάστε και τούτο:

Η ποιότητα μιας ξηράς τροφής μπορεί να ποικίλλει δραματικά. Ο Τσίτσος σας προτείνει την Wellness Core γιατί έχει:

Θέλετε να αποκτήσετε την Wellness Core & ταυτόχρονα να βοηθήσετε τις 105 Τσιτσόγατες (χωρίς να επιβαρυνθείτε);

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *